Kalkulator skala jatuh Morse (risiko jatuh)
Masukkan nilai anda. Jawapan dan penyelesaian lengkap dikemas kini semasa anda menaip.
Keputusan
Untuk latihan peperiksaan sahaja. Skor ialah bahan bantu belajar, bukan keputusan klinikal: penilaian sebenar mengikut protokol tempatan dan pertimbangan klinikal.
Skorkan Skala Jatuh Morse: sejarah jatuh, diagnosis sekunder, alat bantu berjalan, terapi IV, cara berjalan dan status mental. Kalkulator menambah mata kepada jumlah dari 0 hingga 125 dan memberikan tahap risiko jatuh. Oleh kerana nilai potongan berbeza antara tempat, anda boleh memilih antara 25 dan 45 yang digunakan secara meluas dan tahap risiko Morse sendiri iaitu 25 dan 51.
Penyelesaian langkah demi langkah
Skorkan setiap item
Tambahkan keenam-enam item
Tahap risiko
Formula utama
- Skala jatuh Morse
- jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Cara mengskor skala jatuh Morse
- Sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder (lebih daripada satu diagnosis perubatan): tidak 0, ya 15.
- Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil, kerusi roda atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30.
- Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20.
- Cara berjalan: normal, rehat di katil atau tidak bergerak 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: berorientasi terhadap keupayaan sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15.
- Tambahkan keenam-enam item dan bandingkan dengan nilai potongan yang digunakan oleh tempat anda.
Soalan dan jawapan
Siapakah yang membangunkan skala jatuh Morse?
Janice Morse, bersama Morse dan Tylko, menerbitkannya pada 1989 (Canadian Journal on Aging). Dalam panduannya Morse memberikan 0–24 tiada risiko, 25–50 risiko rendah dan 51 atau lebih risiko tinggi; banyak hospital dan soalan peperiksaan menggunakan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih risiko tinggi.
Nilai potongan yang manakah patut saya gunakan?
Yang dinyatakan oleh kursus, peperiksaan atau protokol anda. Morse mengesyorkan setiap unit menetapkan nilai potongannya untuk pesakitnya sendiri, jadi kedua-dua versi digunakan.
Bagaimana pesakit di atas kerusi roda diskor?
Kerusi roda dikira sebagai tiada alat bantu berjalan (0). Cara berjalan diskor mengikut cara pesakit berpindah, contohnya dari kerusi roda ke katil.
Apakah yang dikira sebagai diagnosis sekunder?
Lebih daripada satu diagnosis perubatan aktif dalam rekod pesakit diskor 15.
Cuba sendiri
Berlatih Skor penilaian klinikal
Kalkulator memberikan jawapan. Dalam peperiksaan anda memerlukan kaedah: berlatihlah dengan soalan baharu, petunjuk dan penyelesaian lengkap.