Kalkulator skor NEWS2 (National Early Warning Score 2)
Masukkan nilai anda. Jawapan dan penyelesaian lengkap dikemas kini semasa anda menaip.
Keputusan
| Parameter | Nilai | Mata |
|---|---|---|
| Kadar pernafasan | 18/min | 0 |
| SpO₂ (skala 1) | 95% | 1 |
| Udara atau oksigen? | udara | 0 |
| Tekanan darah sistolik | 125 mmHg | 0 |
| Nadi | 92/min | 1 |
| Kesedaran (ACVPU) | A: sedar | 0 |
| Suhu | 37.8 °C | 0 |
Suhu dibundarkan kepada 0.1 °C. Untuk latihan peperiksaan sahaja. Skor ialah bahan bantu belajar, bukan keputusan klinikal: penilaian sebenar mengikut protokol tempatan dan pertimbangan klinikal.
Kira National Early Warning Score 2 (NEWS2) daripada tujuh pengukuran: kadar pernafasan, ketepuan oksigen, udara atau oksigen, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran (ACVPU) dan suhu. Pilih SpO₂ skala 1 untuk kebanyakan pesakit atau skala 2 untuk pesakit yang mempunyai sasaran 88–92% yang ditetapkan. Kalkulator menunjukkan mata bagi setiap parameter, jumlah dan jalur risiko klinikal beserta tindak balas yang dikaitkan oleh carta Royal College of Physicians.
Penyelesaian langkah demi langkah
Skorkan setiap parameter
Tambahkan mata
Risiko klinikal (ambang RCP)
Formula utama
- Risiko NEWS2
- 0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Cara mengira skor NEWS2
- Kadar pernafasan: 12–20 diskor 0, 9–11 diskor 1, 21–24 diskor 2, dan 8 atau kurang atau 25 atau lebih diskor 3.
- SpO₂ skala 1: 96% atau lebih 0, 94–95% 1, 92–93% 2, 91% atau kurang 3. Pada skala 2, 88–92% (atau 93% atau lebih semasa bernafas udara) diskor 0, dan ketepuan yang lebih tinggi semasa mengambil oksigen mendapat mata. Oksigen tambahan menambah 2.
- Tekanan darah sistolik: 111–219 diskor 0, 101–110 1, 91–100 2, dan 90 atau kurang atau 220 atau lebih 3. Nadi: 51–90 diskor 0, 41–50 dan 91–110 1, 111–130 2, dan 40 atau kurang atau 131 atau lebih 3.
- Kesedaran: sedar diskor 0; keliru baharu, bertindak balas hanya kepada suara atau kesakitan, atau tiada respons diskor 3. Suhu: 36.1–38.0 °C 0, 35.1–36.0 dan 38.1–39.0 1, 39.1 atau lebih 2, 35.0 atau kurang 3.
- Tambahkan tujuh skor: 0–4 ialah risiko rendah, 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana, 5–6 sederhana dan 7 atau lebih risiko tinggi.
Soalan dan jawapan
Apakah sumber NEWS2?
Royal College of Physicians, London: National Early Warning Score (NEWS) 2, “Standardising the assessment of acute-illness severity in the NHS”, laporan kumpulan kerja yang dikemas kini, Disember 2017. Jalur dalam kalkulator ini diambil daripada cartanya.
Bilakah SpO₂ skala 2 digunakan?
Hanya untuk pesakit dengan kegagalan pernafasan hiperkapnik yang mempunyai sasaran oksigen 88–92% yang ditetapkan, seperti yang diputuskan oleh klinisian. Untuk orang lain skala 1 digunakan.
Mengapa satu skor 3 tunggal penting?
Nilai yang melampau dalam satu parameter boleh berbahaya walaupun jumlahnya rendah, jadi carta RCP menganggap 3 dalam mana-mana satu parameter sebagai pencetus semakan segera di wad.
Apakah maksud C dalam ACVPU?
Keliru baharu. NEWS2 menambahnya pada skala AVPU yang lebih lama; keliru baharu, bertindak balas hanya kepada suara atau kesakitan, atau tiada respons masing-masing diskor 3.
Adakah NEWS2 digunakan untuk kanak-kanak atau semasa kehamilan?
Tidak. NEWS2 adalah untuk orang dewasa berumur 16 tahun ke atas; ia tidak disahkan untuk kanak-kanak atau semasa kehamilan, di mana skor amaran awal yang lain digunakan.
Cuba sendiri
Berlatih Skor penilaian klinikal
Kalkulator memberikan jawapan. Dalam peperiksaan anda memerlukan kaedah: berlatihlah dengan soalan baharu, petunjuk dan penyelesaian lengkap.