Penilaian Kesihatan: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 8 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

2Soalan latihan

1.Skor penilaian klinikalSederhana
E1 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 4?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu carta latihan merekodkan GCS 4, dengan E1 dan V2. Apakah skor motor M yang direkodkan, dan respons yang manakah yang dihuraikannya? Berikan nombornya.

GCS 4E1V2
M =
2.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 85/min, berkerut muka apabila dirangsang, anggota lembik tanpa tonus otot dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.30PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222612tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.30, PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa) dan HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.30PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
4.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 139, Cl⁻ 109, HCO₃⁻ 15 mmol/L dan albumin 31 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/Lalbumin 31 g/L
AGc = mmol/L
5.Asas kejururawatanSederhana

Which part of the stethoscope is best for hearing low-pitched sounds such as some heart murmurs?

  1. AThe diaphragm, pressed firmly on the skin
  2. BThe earpieces turned backwards
  3. CThe bell, pressed firmly on the skin
  4. DThe bell, placed lightly on the skin
6.Asas kejururawatanSukar

A patient with diabetes has had foot-care teaching. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll soak my feet in hot water every evening."
  2. B"I'll wear shoes that fit well and never walk barefoot."
  3. C"I'll check my feet every day, using a mirror if needed."
  4. D"I'll dry carefully between my toes after washing."
7.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111209:00?8:00 AM9:00 AM11:00 AM9:00 PM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 09:00 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

09:00
  1. 18:00 AM
  2. 29:00 AM
  3. 311:00 AM
  4. 49:00 PM
8.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 tbsp · 3/hari · 14 d? × 50 mL1 tbsp = 15 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 1 tbsp ampaian oral setiap 8 jam selama 14 hari. Ampaian itu datang dalam botol 50 mL. Dengan menggunakan 1 tbsp = 15 mL, berapa botol penuh N yang mesti dibekalkan supaya kursus rawatan lengkap?

1 tbspsetiap 8 jam14 hari50 mL1 tbsp = 15 mL
N =

3Larutan

1.Skor penilaian klinikal

Jawapan: M = 1

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skor motor

M = 4 − 1 − 2 = 1
M1: tiada pergerakan langsung

Jawapan

M = 1
2.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 85/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 0 + 1 + 1 + 0 + 1 = 3

Tafsiran

3 → rendah

Jawapan

rendah
3.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.30: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 25 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 12 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
4.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 17.25 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 139 − (109 + 15) = 15

Pembetulan untuk albumin

15 + 0.25·(40 − 31) = 17.25 mmol/L

Jawapan

AGc = 17.25 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

5.Asas kejururawatan

Jawapan: D · The bell, placed lightly on the skin

Mengapa ini jawapannya

The bell picks up low-pitched sounds and must be held lightly. The diaphragm, pressed firmly, is used for high-pitched sounds such as normal breath, bowel and heart sounds.

Jawapan

D · The bell, placed lightly on the skin
6.Asas kejururawatan

Jawapan: A · "I'll soak my feet in hot water every evening."

Mengapa ini jawapannya

People with diabetic neuropathy may not feel heat, and soaking softens the skin, so long hot soaks are avoided. Daily inspection, good footwear and careful drying are correct.

Jawapan

A · "I'll soak my feet in hot water every evening."
7.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 9:00 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

09 → 9 AM

Jawapan

9:00 AM

Jawapan

9:00 AM
8.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: N = 13

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Jumlah isi padu

15 mL × 3 × 14 = 630 mL

Botol

630/50 = 12.6 → N = 13

Jawapan

N = 13

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment