Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Matematik kejururawatan & penukaran unit
Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.
2Soalan latihan
1.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.
6–23
B =
2.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 104 kg dan setinggi 185 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.
104 kg185 cm
1kekurangan berat badan
2berat badan sihat
3berat badan berlebihan
4obesiti kelas I
5obesiti kelas II
6obesiti kelas III
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.44, PaCO₂ 47 mmHg (6.3 kPa) dan HCO₃⁻ 31 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.44PaCO₂ 47 mmHg (6.3 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
4.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.31, PaCO₂ 74 mmHg (9.9 kPa), HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.
pH 7.31PaCO₂ 74 mmHg (9.9 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
1akut
2kronik
3akut di atas kronik
5.Asas kejururawatanSederhana
How should a liquid medicine be measured in a medicine cup?
AFrom above, reading the highest point at the edge of the liquid
BBy filling the cup to the very top
CBy pouring until it looks about right
DAt eye level, reading the lowest point of the curved surface
6.Asas kejururawatanSukar
A patient with a valid DNACPR (DNR) decision, whose death was expected, stops breathing. What should the nurse do?
ALeave the patient and ask the family to wait outside until the doctor comes
BStart CPR but stop after five minutes
CNot start CPR, note the time, inform the team and support the family
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 101.7 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
101.7 °F
T = °C
8.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 17:40 dan tamat pada 01:05 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?
17:4001:05
t = min
3Larutan
1.Skor penilaian klinikal
Jawapan: B = 13
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: potensi masalah → 2
Tambah
Jumlah Braden = 3 + 1 + 2 + 2 + 3 + 2 = 13
Jawapan
B = 13
2.Skor penilaian klinikal
Jawapan: obesiti kelas I
Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.
BMI
BMI = 104/1.85² = 30.39
Kategori
obesiti kelas I
Jawapan
obesiti kelas I
3.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan penuh
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.44: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 47 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: tinggi (22–26)
Pampasan
Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: bagi alkalosis metabolik PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21 = 40.7–44.7 mmHg, jadi nilai 47 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.
pampasan penuh
Jawapan
pampasan penuh
4.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: kronik
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
HCO₃⁻ yang dijangka
akut: 24 + 1·3.4 = 27.4 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·3.4 = 35.9 mmol/L
Bandingkan
terukur: 36 mmol/L → kronik
Jawapan
kronik
5.Asas kejururawatan
Jawapan: D · At eye level, reading the lowest point of the curved surface
Mengapa ini jawapannya
The cup is placed on a flat surface and read at eye level at the bottom of the meniscus. An oral syringe is more accurate for small volumes.
Jawapan
D · At eye level, reading the lowest point of the curved surface
6.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
Mengapa ini jawapannya
CPR is not attempted when a valid DNACPR decision applies. The nurse notes the time, follows local policy for verifying death, informs the medical team and supports the family.
Jawapan
C · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
7.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: T = 38.7 °C
Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.
Tolak 32
101.7 − 32 = 69.7
Darabkan dengan 5/9
T = 69.7·5/9 = 38.72 ≈ 38.7 °C
Jawapan
T = 38.7 °C
8.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: t = 445 min
Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.