Penilaian Kesihatan: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 8 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

2Soalan latihan

1.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 35.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 12SpO₂ 96%O₂SBP 124HR 76AT 35.8 °C
NEWS2 =
2.Skor penilaian klinikalSukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 51 kg dan setinggi 179 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

51 kg179 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 18 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 39 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 39 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Asas kejururawatanSederhana

Pesakit diabetes yang sedar mempunyai glukosa darah rendah dan boleh menelan dengan selamat. Apakah langkah pertama?

  1. ABeri karbohidrat bertindak pantas melalui mulut dan semak semula glukosa
  2. BBeri dos insulin seterusnya
  3. CJangan beri apa-apa sehingga doktor tiba
  4. DBeri hidangan besar serta-merta dan semak semula glukosa pagi esok
6.Asas kejururawatanSukar

Pesakit mengalami cirit-birit akut dan disyaki menghidap Clostridioides difficile. Gabungan langkah manakah yang betul?

  1. APakai pelitup respirator sahaja dan tiada sarung tangan
  2. BTunggu keputusan makmal sebelum mengambil sebarang langkah berjaga-jaga
  3. CAsingkan pesakit, gunakan sarung tangan dan apron, dan basuh tangan dengan sabun dan air
  4. DGunakan sapuan tangan alkohol sahaja, dan kekalkan pesakit di ruang berkongsi dengan langsir ditutup
7.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
10 lb 6 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 10 lb 6 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

10 lb 6 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
8.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0023:0006:10t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 23:00 dan tamat pada 06:10 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

23:0006:10
t = min

3Larutan

1.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.8 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3

Jawapan

NEWS2 = 3
2.Skor penilaian klinikal

Jawapan: kekurangan berat badan

Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.

BMI

BMI = 51/1.79² = 15.92

Kategori

kekurangan berat badan

Jawapan

kekurangan berat badan
3.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 35 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·18 + 8 = 35 mmHg
julat: 33–37 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 35 mmHg
4.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 48.3 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·39 + 21 = 48.3 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 48.3 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

5.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Beri karbohidrat bertindak pantas melalui mulut dan semak semula glukosa

Mengapa ini jawapannya

Pesakit sedar yang boleh menelan diberi glukosa bertindak pantas, seperti tablet glukosa atau jus, dan paras disemak semula selepas seketika. Karbohidrat bertindak lebih lama menyusul apabila ia telah naik.

Jawapan

A · Beri karbohidrat bertindak pantas melalui mulut dan semak semula glukosa
6.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Asingkan pesakit, gunakan sarung tangan dan apron, dan basuh tangan dengan sabun dan air

Mengapa ini jawapannya

C. difficile yang disyaki memerlukan pengasingan segera dengan langkah berjaga-jaga sentuhan. Spora tidak dibunuh oleh alkohol, maka tangan dibasuh dengan sabun dan air, dan persekitaran dibersihkan dengan agen sporisida seperti klorin.

Jawapan

C · Asingkan pesakit, gunakan sarung tangan dan apron, dan basuh tangan dengan sabun dan air
7.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 4.72 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

6 oz/16 = 0.375 lb
10 + 0.375 = 10.38 lb

Paun kepada kilogram

m = 10.38/2.2 = 4.716 ≈ 4.72 kg

Jawapan

m = 4.72 kg
8.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 430 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

23:00 → 24:00 = 60 min

Selepas tengah malam

00:00 → 06:10 = 370 min

Jumlah

t = 60 + 370 = 430 min

Jawapan

t = 430 min

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment