Penilaian Kesihatan: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 8 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

2Soalan latihan

1.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
2.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, tiada denyutan jantung, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 147 mmol/L, glukosa 29 mmol/L dan urea 8.4 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 147 mmol/Lglukosa 29 mmol/Lurea 8.4 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 137, Cl⁻ 109 dan HCO₃⁻ 8 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 8 mmol/L
nisbah delta =
5.Asas kejururawatanSederhana

A dying patient is no longer drinking and breathes through the mouth. What mouth care is most appropriate?

  1. AClean the mouth only once a day with a hard toothbrush
  2. BKeep the mouth and lips moist with frequent gentle care
  3. CGive large drinks of water every hour
  4. DAvoid mouth care so the patient is not disturbed
6.Asas kejururawatanSukar

Why is heat usually avoided on a fresh soft-tissue injury during the first day?

  1. AIt makes the muscles weaker for several weeks
  2. BIt numbs the area so the patient cannot feel pain
  3. CIt widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
  4. DIt narrows blood vessels and reduces blood flow to the injury
7.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
95.9129 kg? kgbundarkan kepada 0.1 kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu penukaran berat memberikan 95.9129 kg. Peraturan dalam latihan ini ialah berat dibundarkan kepada persepuluh kilogram yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

95.9129 kg
x = kg
8.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
24.5 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan glukosa darah ialah 24.5 mmol/L. Dengan menggunakan 1 mmol/L = 18 mg/dL untuk glukosa, cari c dalam mg/dL kepada nombor bulat yang terdekat.

24.5 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL

3Larutan

1.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 13

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 1 + 4 + 1 + 3 + 1 = 13

Jawapan

B = 13
2.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 0 → 0
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Tafsiran

0 → rendah

Jawapan

rendah
3.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 331 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·147 + 29 + 8.4 = 331.4 ≈ 331 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 331 mOsm/kg
4.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 0.5

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 137 − (109 + 8) = 20

Nisbah delta

(20 − 12)/(24 − 8) = 8/16 = 0.5

Jawapan

nisbah delta = 0.5

Di bawah 1: asidosis sela anion normal tambahan.

5.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Keep the mouth and lips moist with frequent gentle care

Mengapa ini jawapannya

Frequent gentle mouth care with moist swabs, water sprays and lip balm keeps the patient comfortable. Forcing fluids risks choking and aspiration.

Jawapan

B · Keep the mouth and lips moist with frequent gentle care
6.Asas kejururawatan

Jawapan: C · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding

Mengapa ini jawapannya

Heat causes vasodilation, which can worsen swelling and bleeding in an acute injury. Cold is used first; heat may help later with stiffness.

Jawapan

C · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
7.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 95.9 kg

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

95.9129 → 9

Hanya digit seterusnya yang menentukan

95.9129 → 1
1 ialah 4 atau kurang, jadi 9 kekal.
Digit selepasnya (29) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 95.9 kg

Jawapan

x = 95.9 kg
8.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 441 mg/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 24.5·18 = 441 mg/dL

Jawapan

c = 441 mg/dL

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment