Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should a liquid medicine be measured in a medicine cup?

  1. ABy filling the cup to the very top
  2. BAt eye level, reading the lowest point of the curved surface
  3. CFrom above, reading the highest point at the edge of the liquid
  4. DBy pouring until it looks about right
2.Asas kejururawatanSukar

Which sign is usually a late sign of hypoxia?

  1. AA rising respiratory rate
  2. BA rising heart rate
  3. CCyanosis
  4. DRestlessness
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse gives part of a dose of an opioid from a vial and must discard the rest. What is correct?

  1. ADiscard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
  2. BDiscard it alone in the sink and document the amount wasted later in the shift
  3. CReturn the rest to the patient’s medication drawer
  4. DKeep the rest for the patient’s next dose
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit menerima ubat berisiko tinggi melalui infusi berterusan. Semasa serah terima, amalan manakah yang paling selamat?

  1. AJururawat yang menggantikan menyemaknya pada akhir syif
  2. BKedua-dua jururawat menyemak pam dan beg berbanding preskripsi
  3. CHanya kadar disemak, bukan ubat atau kepekatan
  4. DJururawat yang bertugas sebelumnya berkata “pam itu baik-baik sahaja” di meja
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pesakit yang baru diberitahu dia menghidap kanser menangis, tetapi juga telah muntah beberapa kali dan tidak dapat menahan cecair. Apakah yang ditangani dahulu oleh jururawat?

  1. AMuntah dan kehilangan cecair
  2. BPengajaran tentang kemoterapi
  3. CMenghubungi pendeta hospital
  4. DSokongan emosi tentang diagnosis
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Pesakit manakah yang merupakan pilihan terbaik untuk dipindahkan keluar daripada rawatan rapi untuk memberi ruang kepada kemasukan baharu?

  1. ADimasukkan semalaman dengan pendarahan GI dan masih menerima darah
  2. BDiintubasi 1 jam lalu untuk kegagalan pernafasan, masih disedasi
  3. CDengan infusi norepinefrin yang dosnya dinaikkan pagi ini
  4. DDiekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
  2. BTo lower the blood glucose before surgery
  3. CTo reduce the risk of aspirating stomach contents
  4. DTo make the surgery shorter
8.Kejururawatan klinikalSukar

A conscious patient with hypoglycaemia was given fast-acting carbohydrate. On re-check 15 minutes later the blood glucose is 3.6 mmol/L (65 mg/dL). What should the nurse do next?

  1. AGive a long-acting carbohydrate snack only and recheck tomorrow
  2. BGive another dose of fast-acting carbohydrate and recheck
  3. CGive a dose of subcutaneous insulin
  4. DTake no action because the level is rising
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Rawatan manakah yang menurunkan kalium serum dengan memindahkannya ke dalam sel?

  1. AKalsium glukonat IV yang diberikan selama 10 minit
  2. BSuplemen kalium klorida oral
  3. CInsulin biasa IV yang diberikan bersama glukosa
  4. DInfusi natrium klorida 0.45% IV
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with kidney stones and fatigue has a calcium of 11.6 mg/dL (2.9 mmol/L), a high parathyroid hormone (PTH) and a low phosphate. Which condition is most likely?

  1. APrimary hyperparathyroidism
  2. BCancer-related hypercalcemia
  3. CVitamin D deficiency
  4. DHypoparathyroidism
11.FarmakologiSederhana

Why is IV promethazine given with great caution?

  1. AIt causes a severe rise in blood pressure when it is given intravenously
  2. BIt can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
  3. CIt causes immediate kidney failure
  4. DIt is a strong opioid that causes addiction
12.FarmakologiSukar

A noradrenaline infusion is running through a peripheral cannula. The skin around the site becomes pale, cold and hard. What should the nurse do?

  1. AStop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
  2. BIncrease the rate to improve blood flow to the area
  3. CApply heat and massage the area, then continue the infusion
  4. DLeave the infusion running and recheck in 4 hours
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AStop all monitoring if the patient says they feel better
  2. BWait until the next routine observations in four hours
  3. CReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
  4. DStart a second fluid bolus straight away without checking anything
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Saluran dada pesakit tercabut secara tidak sengaja. Apakah tindakan segera?

  1. AMeminta pesakit batuk kuat untuk mengembangkan paru-paru
  2. BMenutup tapak dengan pembalut oklusif steril dan mendapatkan bantuan
  3. CMenolak saluran kembali ke dalam dada dan mengikatnya dengan pita
  4. DMembiarkan lubang tidak bertutup supaya udara yang terperangkap boleh keluar
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient takes an SGLT2 inhibitor. Which sick-day advice is correct?

  1. AKeep taking it as normal, whatever the illness
  2. BPause the drug during illness with vomiting or poor intake
  3. CStop drinking fluids while taking the drug
  4. DDouble the dose during illness to control the glucose
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with type 1 diabetes has a seizure on the ward. Their capillary glucose is 1.9 mmol/L (34 mg/dL). They cannot swallow. What is the most appropriate treatment?

  1. AA rapid-acting insulin dose to stabilise the glucose
  2. BAn antiepileptic drug only, because seizures need seizure treatment
  3. CGlucose gel squeezed into the mouth during the seizure
  4. DIV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why should antacids usually be taken at a different time from other medicines?

  1. AThey stop the kidneys from clearing other drugs
  2. BThey destroy other drugs before they are swallowed
  3. CThey make all other drugs much more toxic
  4. DThey can reduce the absorption of many other drugs
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient taking IV antibiotics has three unexplained loose stools in 24 hours. What should the nurse do first?

  1. AMove the patient to a bay with other patients to watch them closely
  2. BGive loperamide after each loose stool and continue as usual
  3. CWait two days to see if the diarrhoea settles
  4. DIsolate the patient and send a stool sample for testing
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Manakah tertib yang betul bagi pergerakan kardinal bersalin yang pertama?

  1. APenurunan, ekstensi, engagement, fleksi, putaran dalaman
  2. BFleksi, engagement, ekstensi, penurunan, putaran dalaman
  3. CEngagement, penurunan, fleksi, putaran dalaman, ekstensi
  4. DPutaran dalaman, engagement, penurunan, ekstensi, fleksi
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita yang sedang bersalin mengalami pengecutan yang kerap dengan oksitosin: 6 dalam 10 minit sepanjang setengah jam yang lalu. Rakaman kadar denyutan jantung janin adalah normal. Apakah tindakan yang paling sesuai?

  1. ATingkatkan oksitosin untuk menyelesaikan bersalin dengan lebih cepat
  2. BTiada tindakan diperlukan kerana kadar denyutan jantung janin adalah normal
  3. CKurangkan atau hentikan oksitosin mengikut protokol dan maklumkan pembekal penjagaan
  4. DMinta dia meneran untuk memendekkan bersalin
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which advice is best for a baby with mild nappy rash?

  1. AChange nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time
  2. BWipe with perfumed baby wipes at every change to kill the bacteria on the skin
  3. CApply talcum powder thickly at every nappy change
  4. DUse tighter nappies so that less urine reaches the skin
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child is recovering from Kawasaki disease at home. Which finding is expected in the recovery phase?

  1. AA new high fever lasting several days
  2. BSudden chest pain during play
  3. CA new purple rash on the legs
  4. DPeeling skin on the fingers and toes
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which tool is widely used to screen for delirium at the bedside?

  1. AThe Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS)
  2. BThe Confusion Assessment Method (CAM)
  3. CThe CAGE questionnaire
  4. DThe CIWA-Ar
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Lima hari selepas memulakan haloperidol, seorang pesakit mempunyai suhu 40 °C, anggota yang kaku, kekeliruan, tekanan darah yang turun naik dan berpeluh. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AGalakkan dia bersenam untuk mengurangkan kekakuan
  2. BBeri parasetamol untuk demam dan semak semula pemerhatian dalam 4 jam
  3. CBeri satu lagi dos haloperidol untuk menenangkannya
  4. DTahan antipsikotik dan dapatkan bantuan perubatan segera
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
10 lb 3 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 10 lb 3 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

10 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ tsp · 3/hari · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi ½ tsp ampaian oral setiap 8 jam selama 7 hari. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?

½ tspsetiap 8 jam7 hari1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
25 kg30 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 25 kg dan dipreskripsikan 30 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

25 kg30 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
20k unit250 mL? mL/h500 unit/h

Satu infusi mengandungi 20000 unit ubat dalam 250 mL. Preskripsi ialah 500 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

20000 unit/250 mL500 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL60 gtt/mL6 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 6 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL6 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mL15 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 40 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 400 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

40 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli100 mLjus100 mLketulan ais200 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing475 mLair kencing350 mLair kencing225 mLlongkang luka100 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 86 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

86 kg12 hair kencing: 475 mLair kencing: 350 mLair kencing: 225 mLlongkang luka: 100 mLmuntah: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL200 mL diinfuskan75 mL/h07:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 75 mL/j. Pada 07:00, 200 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL200 mL diinfuskan75 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 92/min, sedar, suhu 36.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 14SpO₂ 96%udaraSBP 136HR 92AT 36.2 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 60/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · At eye level, reading the lowest point of the curved surface

Mengapa ini jawapannya

The cup is placed on a flat surface and read at eye level at the bottom of the meniscus. An oral syringe is more accurate for small volumes.

Jawapan

B · At eye level, reading the lowest point of the curved surface
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Cyanosis

Mengapa ini jawapannya

Early hypoxia causes restlessness, anxiety, tachycardia and tachypnoea as the body compensates. Cyanosis appears late, when a lot of haemoglobin is already deoxygenated, so nurses should not wait for it.

Jawapan

C · Cyanosis
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it

Mengapa ini jawapannya

Wasting controlled substances requires a witness, usually another licensed nurse, and both document the waste. This prevents and detects drug diversion.

Jawapan

A · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Kedua-dua jururawat menyemak pam dan beg berbanding preskripsi

Mengapa ini jawapannya

Semakan di sisi katil semasa serah terima, menjejaki talian dari beg ke pesakit dan membandingkan ubat, kepekatan, dos dan kadar dengan preskripsi, mengesan kesilapan pengaturcaraan lebih awal.

Jawapan

B · Kedua-dua jururawat menyemak pam dan beg berbanding preskripsi
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Muntah dan kehilangan cecair

Mengapa ini jawapannya

Muntah yang berterusan mengancam imbangan cecair dan elektrolit, satu keperluan fisiologi. Sokongan emosi penting dan patut menyusul tidak lama lagi, tetapi ancaman fizikal ditangani dahulu.

Jawapan

A · Muntah dan kehilangan cecair
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Diekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif

Mengapa ini jawapannya

Pesakit yang diekstubasi dengan oksigen aliran rendah dan tiada ubat vasoaktif adalah stabil dan bertambah baik. Intubasi baru-baru ini, keperluan vasopresor yang meningkat dan pendarahan aktif semuanya memerlukan penjagaan tahap ICU.

Jawapan

D · Diekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Mengapa ini jawapannya

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Jawapan

C · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Give another dose of fast-acting carbohydrate and recheck

Mengapa ini jawapannya

If blood glucose remains below the threshold (4 mmol/L in UK guidance, 70 mg/dL in US guidance), the fast-acting treatment is repeated. Once it is above the threshold, a longer-acting carbohydrate such as a sandwich or the next meal helps prevent recurrence.

Jawapan

B · Give another dose of fast-acting carbohydrate and recheck
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Insulin biasa IV yang diberikan bersama glukosa

Mengapa ini jawapannya

Insulin mengaktifkan pam natrium–kalium dan memindahkan kalium ke dalam sel; glukosa diberikan bersamanya untuk mencegah hipoglisemia. Kalsium glukonat melindungi jantung tetapi tidak menurunkan paras kalium.Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Insulin biasa IV yang diberikan bersama glukosa
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Primary hyperparathyroidism

Mengapa ini jawapannya

In primary hyperparathyroidism, usually from an adenoma, PTH is high despite high calcium, and phosphate is low because PTH increases its excretion. Cancer-related hypercalcemia typically has a suppressed PTH.Disemak dengan: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Hyperparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Primary hyperparathyroidism
11.Farmakologi

Jawapan: B · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery

Mengapa ini jawapannya

Promethazine is a vesicant. Deep intramuscular injection is the preferred parenteral route, and if given IV it is diluted, given slowly into a well-running large vein, and stopped at once if the patient reports burning or pain.

Jawapan

B · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
12.Farmakologi

Jawapan: A · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol

Mengapa ini jawapannya

Extravasation of a vasopressor can cause tissue necrosis. The infusion is stopped and moved to another site, and phentolamine, an alpha blocker, may be injected into the area to reverse vasoconstriction.

Jawapan

A · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Mengapa ini jawapannya

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Jawapan

C · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Menutup tapak dengan pembalut oklusif steril dan mendapatkan bantuan

Mengapa ini jawapannya

Tapak ditutup serta-merta dengan pembalut oklusif steril untuk mencegah udara memasuki dada. Pesakit dinilai untuk pneumotoraks berulang atau tegang (sesak nafas yang bertambah, ketepuan menurun, takikardia, pengalihan trakea) dan pasukan perubatan dimaklumkan. Saluran tidak pernah dimasukkan semula.

Jawapan

B · Menutup tapak dengan pembalut oklusif steril dan mendapatkan bantuan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake

Mengapa ini jawapannya

During dehydrating illness, SGLT2 inhibitors increase the risk of DKA, which can occur with only modestly raised glucose, and of acute kidney injury. Patients are taught to pause them until they are eating and drinking normally.

Jawapan

B · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · IV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose

Mengapa ini jawapannya

Severe hypoglycaemia can cause seizures. A patient who cannot swallow needs IV glucose, or IM glucagon if there is no IV access. Nothing should be put in the mouth of a fitting or unconscious patient. Glucose is rechecked and a long-acting carbohydrate is given when safe.

Jawapan

D · IV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · They can reduce the absorption of many other drugs

Mengapa ini jawapannya

Antacids can bind or change the absorption of drugs such as some antibiotics (tetracyclines, quinolones), iron and levothyroxine. Doses are usually separated by a couple of hours.

Jawapan

D · They can reduce the absorption of many other drugs
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Isolate the patient and send a stool sample for testing

Mengapa ini jawapannya

Unexplained diarrhoea in a patient on antibiotics should be treated as possible C. difficile. The patient is isolated promptly, a stool sample is sent and the antibiotics are reviewed with the medical team.

Jawapan

D · Isolate the patient and send a stool sample for testing
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Engagement, penurunan, fleksi, putaran dalaman, ekstensi

Mengapa ini jawapannya

Pergerakan kardinal ialah engagement, penurunan, fleksi, putaran dalaman, ekstensi, putaran luaran (restitusi) dan ekspulsi.

Jawapan

C · Engagement, penurunan, fleksi, putaran dalaman, ekstensi
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Kurangkan atau hentikan oksitosin mengikut protokol dan maklumkan pembekal penjagaan

Mengapa ini jawapannya

Lebih daripada 5 pengecutan dalam 10 minit ialah takisistol. Walaupun rakaman normal, oksitosin dikurangkan atau dihentikan mengikut protokol kerana janin mungkin tidak lama lagi terkompromi.

Jawapan

C · Kurangkan atau hentikan oksitosin mengikut protokol dan maklumkan pembekal penjagaan
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Change nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time

Mengapa ini jawapannya

Keeping the skin clean and dry with frequent changes, gentle cleaning with water, a barrier cream and nappy-free time helps nappy rash heal. Perfumed products and talc can irritate the skin; a rash that persists may be a candidal infection.

Jawapan

A · Change nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Peeling skin on the fingers and toes

Mengapa ini jawapannya

Peeling (desquamation) of the skin of the fingers and toes is typical in the subacute phase of Kawasaki disease. Chest pain could signal a coronary problem, and a new fever needs medical review.

Jawapan

D · Peeling skin on the fingers and toes
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · The Confusion Assessment Method (CAM)

Mengapa ini jawapannya

The CAM checks for acute onset and fluctuating course, inattention, and either disorganised thinking or an altered level of consciousness. Other tools, such as the 4AT, are also used.

Jawapan

B · The Confusion Assessment Method (CAM)
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Tahan antipsikotik dan dapatkan bantuan perubatan segera

Mengapa ini jawapannya

Dapatan ini mencadangkan sindrom malignan neuroleptik. Hentikan antipsikotik, minta semakan perubatan segera, mulakan penyejukan dan penjagaan sokongan, dan pantau tanda vital, fungsi buah pinggang dan CK.

Jawapan

D · Tahan antipsikotik dan dapatkan bantuan perubatan segera
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 4.63 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

3 oz/16 = 0.1875 lb
10 + 0.1875 = 10.19 lb

Paun kepada kilogram

m = 10.19/2.2 = 4.631 ≈ 4.63 kg

Jawapan

m = 4.63 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 52.5 mL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu setiap dos

½ tsp = 0.5·5 = 2.5 mL

Seluruh kursus

V = 2.5 mL × 3/hari × 7 = 52.5 mL

Jawapan

V = 52.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 750 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

30·25 = 750 mg

Jawapan

D = 750 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 6.25 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

20000/250 = 80 unit/mL

Kadar pam

R = 500/80 = 6.25 mL/h

Jawapan

R = 6.25 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 42 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

6·60 = 360 min

Kadar titisan

R = 250·60/360 = 41.67 ≈ 42 gtt/min

Jawapan

R = 42 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 2.5 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

40·60/15 = 160 mL/h

Masa yang tinggal

t = 400/160 = 2.5 h

Jawapan

t = 2.5 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.02 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

475 + 350 + 225 = 1050 mL

Per kilogram sejam

U = 1050/(86·12) = 1.017 ≈ 1.02 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.02 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 200 = 300 mL

Masa

t = 300/75 = 4 h

Jawapan

t = 4 h

Itu kira-kira 4 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 11:00.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 92/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.2 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1

Jawapan

NEWS2 = 1
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 60/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

Tafsiran

5 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions