Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why might a nurse use silence during a conversation with a patient?

  1. AIt ends the conversation politely
  2. BIt gives the patient time to think and say more
  3. CIt shows the patient that the nurse is busy and wants to move on
  4. DIt lets the nurse plan the next task
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit mengalami cirit-birit akut dan disyaki menghidap Clostridioides difficile. Gabungan langkah manakah yang betul?

  1. AAsingkan pesakit, gunakan sarung tangan dan apron, dan basuh tangan dengan sabun dan air
  2. BPakai pelitup respirator sahaja dan tiada sarung tangan
  3. CTunggu keputusan makmal sebelum mengambil sebarang langkah berjaga-jaga
  4. DGunakan sapuan tangan alkohol sahaja, dan kekalkan pesakit di ruang berkongsi dengan langsir ditutup
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient with a respiratory infection has a raised procalcitonin level. What does this most suggest?

  1. AA purely viral illness
  2. BAn allergic reaction to a recent medication
  3. CDehydration from poor intake
  4. DA bacterial rather than a viral infection
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang kanak-kanak dengan cacar air dimasukkan ke wad. Ahli kakitangan manakah pilihan terbaik untuk menjaga kanak-kanak itu?

  1. AJururawat dengan imuniti terhadap varisela yang didokumenkan
  2. BJururawat yang sedang mengandung dan tidak pasti tentang imunitinya
  3. CJururawat pelatih dengan imuniti yang tidak diketahui
  4. DJururawat yang tidak pernah menghidap cacar air atau mendapat vaksin
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse teaches a patient who uses crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep the crutch tips in good condition.”
  2. B“I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
  3. C“I will take my weight on my hands, not on my armpits.”
  4. D“I will remove loose rugs from the floor at home.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

After a head injury, a patient passes large amounts of very dilute urine, is thirsty and has a rising serum sodium. Which condition is most likely?

  1. ASIADH
  2. BDiabetic ketoacidosis
  3. CDiabetes insipidus
  4. DAcute kidney injury with oliguria
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which side effect is common when a patient starts taking metformin?

  1. ARapid weight gain
  2. BNausea, abdominal discomfort or diarrhoea
  3. CHypoglycaemia in most patients who take it
  4. DSevere headache
8.Kejururawatan klinikalSukar

A drowsy patient in recovery is making snoring sounds and the SpO2 is falling. What is the first action?

  1. ALie the patient face down
  2. BGive sips of oral fluid to clear the throat and wake them
  3. COpen the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
  4. DWait for the patient to wake up fully
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AAbout every hour
  2. BOnce a day before breakfast
  3. COnce every 12 hours
  4. DOnly if symptoms occur
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with cirrhosis and ascites has fever and abdominal tenderness. The ascitic fluid neutrophil count is 400 cells/mm³. What does this indicate?

  1. AMalignant ascites from cancer
  2. BBleeding into the abdominal cavity
  3. CSpontaneous bacterial peritonitis
  4. DNormal ascitic fluid in cirrhosis
11.FarmakologiSederhana

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AIntravenous adenosine (rapid push)
  2. BOral digoxin
  3. CIntravenous magnesium sulfate
  4. DIntravenous verapamil
12.FarmakologiSukar

Dos intravena 500 mg memberi kepekatan plasma awal 10 mg/L. Berapakah isi padu pengagihan?

  1. A5000 L
  2. B50 L
  3. C500 L
  4. D5 L
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient has chest pain at rest in the early morning with brief ST elevation that resolves. Coronary arteries are later found to be clear. Which condition is most likely?

  1. AAcute pericarditis
  2. BStable exertional angina from a fixed plaque
  3. CVasospastic (Prinzmetal) angina
  4. DAortic stenosis
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit dengan DVT betis yang disahkan telah memulakan antikoagulasi terapeutik dan bertanya sama ada dia mesti kekal di katil. Apakah jawapan yang paling tepat?

  1. ABerjalan tidak dibenarkan sehingga bekuan larut sepenuhnya
  2. BRehat mutlak di katil diperlukan sekurang-kurangnya dua minggu
  3. CKaki patut diurut sebelum setiap kali berjalan
  4. DBerjalan mengikut toleransi biasanya digalakkan setelah dirawat
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

What is the dexamethasone suppression test used for?

  1. ATo check thyroid function
  2. BTo help diagnose Cushing's syndrome
  3. CTo diagnose diabetes insipidus
  4. DTo measure kidney function
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Antara pesakit strok iskemia akut ini, siapakah yang paling kurang berkemungkinan layak untuk trombolisis IV?

  1. APesakit yang imbasan CT-nya tidak menunjukkan tanda pendarahan intrakranial
  2. BPesakit yang menjalani pembedahan abdomen besar lima hari lalu
  3. CPesakit yang gejalanya bermula 90 minit lalu
  4. DPesakit yang tekanan darahnya 170/95 mmHg
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why are antiemetics usually given before chemotherapy starts?

  1. AAntiemetics make the chemotherapy work better
  2. BPreventing nausea works better than treating it later
  3. CThey cannot be given once nausea has started
  4. DThey stop the chemotherapy from causing hair loss and mouth sores
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit ensefalopati hepatik resah pada waktu malam. Benzodiazepin dicadangkan untuk tidur. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMempersoalkannya, kerana sedatif boleh memburukkan ensefalopati
  2. BMemberikannya, kerana hati tidak menjejaskan sedatif
  3. CMemberikannya pada dos berganda untuk memastikan tidur
  4. DMemberikannya dan menghentikan laktulosa untuk mengelakkan cirit-birit
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Why are pregnant women at increased risk of urinary tract infection and pyelonephritis?

  1. AThe urine becomes more acidic in pregnancy
  2. BProgesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
  3. CPregnancy greatly reduces the production of urine
  4. DThe bladder empties more completely in pregnancy
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?

  1. AUse rectal suppositories each day to prevent constipation
  2. BUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
  3. CDo strong straining exercises to strengthen the muscles
  4. DTake rectal temperatures twice daily
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Dapatan carta pertumbuhan manakah pada bayi berumur 10 bulan yang paling memerlukan penilaian lanjut?

  1. ALilitan kepala yang mengikut lengkung persentil ke-75
  2. BBerat yang kekal pada persentil ke-10 sejak lahir
  3. CPanjang pada persentil ke-50 dan berat pada persentil ke-40
  4. DBerat yang telah jatuh merentasi dua garis persentil utama sejak lawatan terakhir
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 2 tahun mengalami sawan tonik–klonik dengan demam tinggi. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ALindungi kanak-kanak daripada kecederaan, catat masa sawan dan pusingkan kanak-kanak mengiring
  2. BLetakkan kanak-kanak dalam mandian sejuk
  3. CLetakkan sudu dalam mulut kanak-kanak untuk melindungi lidah
  4. DPegang anggota kanak-kanak dengan kuat untuk menghentikan pergerakan dan mencegah kecederaan akibat sentakan
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?

  1. AIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
  2. BIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
  3. CIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
  4. DIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with anorexia nervosa is found doing sit-ups in her room after every meal. What is the best nursing response?

  1. ATell her she will be tube-fed if she does it again
  2. BIgnore it, because exercise is always healthy
  3. CPraise her for being so active and motivated, because it shows she is taking care of her health
  4. DCalmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
123.9064 kg? kgbundarkan kepada 0.1 kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu penukaran berat memberikan 123.9064 kg. Peraturan dalam latihan ini ialah berat dibundarkan kepada persepuluh kilogram yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

123.9064 kg
x = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ tsp · 2/hari · 10 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi ½ tsp ampaian oral dua kali sehari selama 10 hari. Ampaian itu datang dalam botol 100 mL. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa botol penuh N yang mesti dibekalkan supaya kursus rawatan lengkap?

½ tspdua kali sehari10 hari100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 7 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

7 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
40 mg/1 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 12 kg dipreskripsi 15 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 40 mg dalam 1 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

12 kg15 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL10 gtt/mL6 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 6 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
380 mLtinggal? mL/h7 h tinggal

500 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 380 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

500 mL / 10 hselepas 3 h: 380 mL
Δ = %
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh200 mLsusu200 mLketulan ais240 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing275 mLair kencing400 mLair kencing500 mLlongkang luka110 mLmuntah200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 200 mLsusu: 200 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 50 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 275 mLair kencing: 400 mLair kencing: 500 mLlongkang luka: 110 mLmuntah: 200 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 60 mL/hmula 17:00tjumlah​ = ? h125 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 17:00 dengan 125 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 60 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL125 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 24/min, SpO₂ 99% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 92/56 mmHg, nadi 76/min, bertindak balas kepada kesakitan sahaja, suhu 39.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 24SpO₂ 99%O₂SBP 92HR 76PT 39.0 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · It gives the patient time to think and say more

Mengapa ini jawapannya

Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.

Jawapan

B · It gives the patient time to think and say more
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Asingkan pesakit, gunakan sarung tangan dan apron, dan basuh tangan dengan sabun dan air

Mengapa ini jawapannya

C. difficile yang disyaki memerlukan pengasingan segera dengan langkah berjaga-jaga sentuhan. Spora tidak dibunuh oleh alkohol, maka tangan dibasuh dengan sabun dan air, dan persekitaran dibersihkan dengan agen sporisida seperti klorin.

Jawapan

A · Asingkan pesakit, gunakan sarung tangan dan apron, dan basuh tangan dengan sabun dan air
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · A bacterial rather than a viral infection

Mengapa ini jawapannya

Procalcitonin rises mainly in bacterial infections and much less in viral ones. It is used with clinical judgement to help decide when antibiotics are needed or can be stopped.

Jawapan

D · A bacterial rather than a viral infection
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Jururawat dengan imuniti terhadap varisela yang didokumenkan

Mengapa ini jawapannya

Kakitangan yang terbukti imun, melalui vaksinasi atau jangkitan terdahulu, patut menjaga pesakit dengan varisela. Kakitangan yang tidak imun, terutamanya yang mengandung, berisiko dijangkiti dan boleh menyebarkan virus kepada pesakit lain.

Jawapan

A · Jururawat dengan imuniti terhadap varisela yang didokumenkan
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”

Mengapa ini jawapannya

Leaning on the axillary pads can compress the nerves in the armpit. Weight should be taken through the hands, and the home should be made safe from trip hazards.

Jawapan

B · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Diabetes insipidus

Mengapa ini jawapannya

Damage to the pituitary or hypothalamus can stop the release of antidiuretic hormone, causing diabetes insipidus. The patient loses water, so urine is dilute and sodium rises; SIADH causes the opposite.

Jawapan

C · Diabetes insipidus
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea

Mengapa ini jawapannya

Gastrointestinal upset is common at the start, so metformin is started at a low dose with food and increased gradually. It rarely causes hypoglycaemia when used alone.

Jawapan

B · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust

Mengapa ini jawapannya

In a drowsy patient the tongue can fall back and obstruct the airway, causing snoring. Simple airway manoeuvres, oxygen and, if needed, an airway adjunct are used while help is called.

Jawapan

C · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · About every hour

Mengapa ini jawapannya

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Jawapan

A · About every hour
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Spontaneous bacterial peritonitis

Mengapa ini jawapannya

An ascitic neutrophil count of 250 cells/mm³ or more indicates spontaneous bacterial peritonitis, which is treated with antibiotics. It can occur without classic signs, so new confusion or worsening kidney function in cirrhosis should also prompt a diagnostic paracentesis.Disemak dengan: Ascites · MedlinePlus (NIH) (2024); Peritonitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Spontaneous bacterial peritonitis
11.Farmakologi

Jawapan: C · Intravenous magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Jawapan

C · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmakologi

Jawapan: B · 50 L

Mengapa ini jawapannya

Vd = 500 mg ÷ 10 mg/L = 50 L. Ini hampir kepada jumlah air badan, maka ubat tersebar melebihi plasma tetapi tidak disimpan dengan meluas dalam tisu.

Jawapan

B · 50 L
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Vasospastic (Prinzmetal) angina

Mengapa ini jawapannya

Vasospastic angina is caused by temporary coronary artery spasm, often at rest or at night, with transient ST elevation. It responds to calcium channel blockers and nitrates. Triggers include smoking, cold and cocaine.

Jawapan

C · Vasospastic (Prinzmetal) angina
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Berjalan mengikut toleransi biasanya digalakkan setelah dirawat

Mengapa ini jawapannya

Mobilisasi awal dengan antikoagulasi yang berkesan tidak meningkatkan risiko embolisme pulmonari dan mungkin mengurangkan kesakitan, bengkak dan sindrom pasca-trombotik. Rehat di katil secara rutin tidak lagi disyorkan. Mengurut kaki yang terjejas patut dielakkan.

Jawapan

D · Berjalan mengikut toleransi biasanya digalakkan setelah dirawat
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · To help diagnose Cushing's syndrome

Mengapa ini jawapannya

A dose of dexamethasone normally suppresses ACTH and cortisol. In Cushing's syndrome, cortisol stays high. The test is part of the work-up for cortisol excess.

Jawapan

B · To help diagnose Cushing's syndrome
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Pesakit yang menjalani pembedahan abdomen besar lima hari lalu

Mengapa ini jawapannya

Pembedahan besar baru-baru ini (dalam kira-kira 14 hari dalam banyak garis panduan) meningkatkan risiko pendarahan dengan ketara dan merupakan kontraindikasi untuk trombolisis. Permulaan dalam 4.5 jam, tekanan darah di bawah 185/110 mmHg dan CT tanpa pendarahan ialah syarat yang membenarkannya.

Jawapan

B · Pesakit yang menjalani pembedahan abdomen besar lima hari lalu
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Preventing nausea works better than treating it later

Mengapa ini jawapannya

Chemotherapy-induced nausea and vomiting is better prevented than treated. Antiemetics are given before treatment and regularly afterwards, according to how emetogenic the regimen is.

Jawapan

B · Preventing nausea works better than treating it later
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Mempersoalkannya, kerana sedatif boleh memburukkan ensefalopati

Mengapa ini jawapannya

Benzodiazepin dan opioid terkumpul dalam kegagalan hati dan boleh mencetuskan atau memburukkan ensefalopati. Cari pencetus seperti jangkitan, sembelit, pendarahan GI, dehidrasi dan perubahan elektrolit. Benzodiazepin untuk penarikan alkohol ialah pengecualian, digunakan dengan berhati-hati.

Jawapan

A · Mempersoalkannya, kerana sedatif boleh memburukkan ensefalopati
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine

Mengapa ini jawapannya

Progesterone relaxes and dilates the ureters, and the growing uterus compresses them, so urine stasis occurs. This makes ascending infection easier, which is why asymptomatic bacteriuria is screened for and treated.

Jawapan

B · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas

Mengapa ini jawapannya

Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.

Jawapan

B · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Berat yang telah jatuh merentasi dua garis persentil utama sejak lawatan terakhir

Mengapa ini jawapannya

Kanak-kanak yang membesar dengan stabil di sepanjang persentil rendah mungkin sekadar bersaiz kecil. Melintasi dua garis persentil utama mencadangkan pertumbuhan terencat dan memerlukan penilaian pemakanan, penyakit dan keadaan sosial.

Jawapan

D · Berat yang telah jatuh merentasi dua garis persentil utama sejak lawatan terakhir
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Lindungi kanak-kanak daripada kecederaan, catat masa sawan dan pusingkan kanak-kanak mengiring

Mengapa ini jawapannya

Semasa sawan, alihkan objek keras, jangan masukkan apa-apa ke dalam mulut atau menahan kanak-kanak, catat masanya dan letakkan kanak-kanak mengiring selepas itu. Dapatkan bantuan segera jika ia berlangsung lebih daripada 5 minit.

Jawapan

A · Lindungi kanak-kanak daripada kecederaan, catat masa sawan dan pusingkan kanak-kanak mengiring
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets

Mengapa ini jawapannya

Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.

Jawapan

D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing

Mengapa ini jawapannya

Compensatory exercise undermines weight restoration. The team agrees clear limits and observation in the care plan and applies them consistently and without judgement, while exploring the feelings behind the behaviour.

Jawapan

D · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 123.9 kg

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

123.9064 → 9

Hanya digit seterusnya yang menentukan

123.9064 → 0
0 ialah 4 atau kurang, jadi 9 kekal.
Digit selepasnya (64) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 123.9 kg

Jawapan

x = 123.9 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: N = 1

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Jumlah isi padu

2.5 mL × 2 × 10 = 50 mL

Botol

50/100 = 0.5 → N = 1

Jawapan

N = 1
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·7 = 28 mg

Isi padu

V = 28/10 = 2.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4.5 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

15·12 = 180 mg

Isi padu

V = (180/40)·1 = 4.5 mL

Jawapan

V = 4.5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 42 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

6·60 = 360 min

Kadar titisan

R = 1500·10/360 = 41.67 ≈ 42 gtt/min

Jawapan

R = 42 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 8.571 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/10 = 50 mL/h

Kadar baharu

R = 380/7 = 54.29 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (54.29 − 50)/50·100% = 8.571%

Jawapan

Δ = 8.571%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −165 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 200 = 400 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1320 mL

Jumlah pengeluaran

275 + 400 + 500 + 110 + 200 = 1485 mL

Imbangan

B = 1320 − 1485 = −165 mL

Jawapan

B = −165 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.1 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL tinggal

Bahagian kedua

125/60 = 2.083 h

Jumlah masa

t = 3 + 2.083 = 5.083 ≈ 5.1 h

Jawapan

t = 5.1 h

Itu kira-kira 5 h 05 min, jadi beg habis pada kira-kira 22:05.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 60

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 0 + 0 + 20 + 15 = 60

Jawapan

MFS = 60
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 24/min → 2
SpO₂ 99% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 76/min → 0
bertindak balas kepada kesakitan sahaja (P) → 3
T 39.0 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 2 + 0 + 3 + 1 = 10
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions