Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A student nurse is asked to carry out a procedure they have not been trained to do. What should they do?

  1. AExplain that they have not been trained and ask for supervision
  2. BAsk the patient to talk them through it
  3. CDo it anyway, carefully, to avoid upsetting the team or delaying care
  4. DWatch a video and then do it alone
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with diabetes has had foot-care teaching. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll soak my feet in hot water every evening."
  2. B"I'll check my feet every day, using a mirror if needed."
  3. C"I'll wear shoes that fit well and never walk barefoot."
  4. D"I'll dry carefully between my toes after washing."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient is admitted to an inpatient mental health unit. Why are personal belongings checked?

  1. ATo find out what the patient likes to wear during the hospital stay
  2. BTo make a list of valuable items for insurance
  3. CTo decide which family members may visit
  4. DTo remove items that could be used to harm self or others
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient weighs 180 kg and needs to be moved from bed to chair. The standard ceiling lift on the unit has a lower weight limit. What should the nurse do?

  1. AHave two staff lift the patient by hand
  2. BUse the standard lift, because limits include a safety margin
  3. CAsk the patient to stand and pivot without help
  4. DUse bariatric-rated equipment and enough trained staff
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat menerima empat loceng panggilan pada masa yang sama. Pesakit manakah yang didatangi dahulu oleh jururawat?

  1. APesakit yang berkata, "Saya tidak dapat bernafas."
  2. BPesakit yang pam IVnya berbunyi kerana beg cecair penyelenggaraan telah habis
  3. CPesakit yang bertanya pukul berapa doktor akan datang
  4. DPesakit yang meminta ubat penahan sakit untuk kesakitan 4/10
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit mengalami kesukaran bercakap secara mendadak 45 minit lalu. Tindakan manakah yang menjadi keutamaan tertinggi?

  1. AAktifkan pasukan strok untuk pengimejan segera, dengan mencatat bila kali terakhir pesakit diketahui sihat
  2. BBeri aspirin melalui mulut serta-merta untuk menghadkan bekuan
  3. CBeri air supaya pesakit boleh mengambil ubat pagi yang biasa
  4. DTunggu sehingga pakar neurologi dapat menilai pesakit pada rondaan wad pagi
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?

  1. ASteroids can raise the blood glucose
  2. BSteroids always cause hypoglycaemia
  3. CSteroids make glucose meters inaccurate
  4. DSteroids destroy the pancreas
8.Kejururawatan klinikalSukar

An arterial blood gas shows a low PaO2 with a low or normal PaCO2. How is this classified?

  1. ANormal blood gas
  2. BType 1 respiratory failure
  3. CType 2 respiratory failure
  4. DMetabolic acidosis
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?

  1. AThe patient has had a myocardial infarction in the past day
  2. BThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
  3. CHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
  4. DSevere heart failure is certainly the cause of the problem
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12.4 mg/dL (3.1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. AMultiple myeloma
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CPrimary hypothyroidism
  4. DAcute viral hepatitis
11.FarmakologiSederhana

Satu ubat merencat enzim hati CYP3A4. Apakah yang boleh berlaku pada ubat kedua yang terutamanya dimetabolismekan oleh CYP3A4?

  1. AIa dirembeskan lebih cepat oleh buah pinggang
  2. BParas plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan
  3. CParas plasmanya jatuh, jadi ia mungkin berhenti berfungsi pada dos biasa
  4. DTiada apa-apa, kerana enzim tidak menjejaskan ubat lain
12.FarmakologiSukar

Pesakit dengan terlebih dos aspirin (salisilat) awal mengalami tinitus dan bernafas pantas. Corak asid–bes manakah yang klasik?

  1. AAsidosis respiratori dengan bikarbonat normal
  2. BAlkalosis respiratori diikuti asidosis metabolik
  3. CAlkalosis metabolik diikuti asidosis respiratori
  4. DAlkalosis metabolik tulen
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Ciri manakah yang paling baik menggambarkan ulser arteri kaki?

  1. AUlser yang mengeluarkan cecair pada tulang kering dengan edema lekuk pada kaki
  2. BUlser cetek dan lembap di atas buku lali sebelah dalam dengan kulit perang
  3. CUlser yang sakit, pucat dan berbentuk ditebuk pada jari kaki dengan nadi kaki yang lemah
  4. DUlser tanpa kesakitan di bawah bahagian bulat tapak kaki dengan kalus tebal di sekelilingnya
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang berumur 82 tahun dengan pneumonia komuniti baru mengalami kekeliruan, dengan RR 32/min, TD 88/52 mmHg dan urea 9 mmol/L. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. ATindak balas normal terhadap jangkitan pada warga emas
  2. BSkor CURB-65 sebanyak 5: risiko tinggi yang memerlukan semakan pegawai kanan segera
  3. CSkor CURB-65 sebanyak 1: sesuai untuk antibiotik oral di rumah
  4. DSkor CURB-65 sebanyak 3: kemasukan rutin ke wad am sahaja
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with advanced CKD asks how to manage indigestion. Which option should they avoid?

  1. ARaising the head of the bed at night
  2. BMagnesium-containing antacids
  3. CEating smaller, more frequent meals
  4. DAvoiding large meals late in the evening
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A large pituitary tumour presses on the optic chiasm. Which visual field defect is most typical?

  1. ALoss of the inner half of the field in both eyes
  2. BLoss of central vision in both eyes
  3. CLoss of the outer half of the field in both eyes
  4. DComplete blindness in one eye only
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. AThiazide diuretics
  2. BCalcium supplements
  3. CNon-selective beta-blockers
  4. DProton pump inhibitors
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Hours after an oesophageal dilatation, a patient has chest pain, fever and crackling swelling under the skin of the neck. What should the nurse suspect?

  1. ANormal discomfort after the procedure
  2. BSimple reflux after the dilatation
  3. CAn allergic reaction to the sedative
  4. DOesophageal perforation
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 28 weeks is Rh-negative and has a positive antibody screen for anti-D. What does this mean?

  1. AHer baby is definitely Rh-negative
  2. BShe is sensitised; the fetus is watched for anaemia
  3. CThe result is normal and needs no further action
  4. DShe needs a double dose of anti-D immunoglobulin
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A term newborn has rapid breathing at 2 hours after a caesarean without labour. Saturation is normal, there is no fever and the chest X-ray shows fluid in the fissures. What is the most likely diagnosis?

  1. AMeconium aspiration syndrome
  2. BTransient tachypnoea of the newborn
  3. CNeonatal pneumonia with sepsis
  4. DRespiratory distress syndrome of prematurity
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which instruction about preparing powdered infant formula is correct?

  1. AAdd extra water in hot weather so the baby gets more fluid
  2. BFollow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
  3. CAdd an extra scoop of powder to each bottle to help a small baby gain weight faster
  4. DWarm bottles in the microwave, as long as they are shaken first
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 5-year-old with leukaemia tells the nurse she is ill because she was naughty. What is the best response?

  1. AAgree that being good may help her get better faster
  2. BIgnore the remark, as she is too young to understand
  3. CReassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
  4. DExplain the cell biology of leukaemia to her in detail
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient taking valproate is starting lamotrigine. Why must lamotrigine be increased especially slowly?

  1. AValproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
  2. BThe two drugs together cause severe hair growth
  3. CLamotrigine will lower the valproate level until it has no effect
  4. DValproate makes lamotrigine work faster, so the dose must be increased quickly
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with depression answers every question with one or two words and looks at the floor. Which approach is most helpful?

  1. AUse simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
  2. BEncourage him to cheer up and think about the good things in his life
  3. CEnd the conversation quickly, because the patient clearly does not want to talk
  4. DAsk several open questions in quick succession to keep the conversation going
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011123:05 AM?04:0515:0502:0503:05

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 3:05 AM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

3:05 AM
  1. 104:05
  2. 215:05
  3. 302:05
  4. 403:05
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
124 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan hemoglobin ialah 124 g/L. Nyatakan dalam g/dL Hb.

124 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Pengiraan dosSederhana
106 kgBSA = 2.01 m²135 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 106 kg mempunyai luas permukaan badan 2.01 m². Preskripsi ialah 135 mg/m². Cari dos D dalam mg.

106 kgBSA = 2.01 m²135 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1.62 mg. Ampul mengandungi 2000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1.62 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 8 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mL15 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 20 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 200 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

20 gtt/min15 gtt/mL200 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair300 mLteh200 mLketulan ais200 mLInfusi IV50 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing400 mLair kencing175 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 66 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

66 kg8 hair kencing: 400 mLair kencing: 175 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 50 mL/hmula 14:00tjumlah​ = ? h80 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 14:00 dengan 80 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 50 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL80 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Explain that they have not been trained and ask for supervision

Mengapa ini jawapannya

Nurses and students must only practise within their competence. Saying so, and asking to observe or be supervised, protects the patient and the student.

Jawapan

A · Explain that they have not been trained and ask for supervision
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · "I'll soak my feet in hot water every evening."

Mengapa ini jawapannya

People with diabetic neuropathy may not feel heat, and soaking softens the skin, so long hot soaks are avoided. Daily inspection, good footwear and careful drying are correct.

Jawapan

A · "I'll soak my feet in hot water every evening."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · To remove items that could be used to harm self or others

Mengapa ini jawapannya

Belongings are searched with the patient, according to policy, for items such as sharp objects, cords, drugs and lighters. These are stored safely to reduce the risk of self-harm or violence.

Jawapan

D · To remove items that could be used to harm self or others
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff

Mengapa ini jawapannya

Using equipment above its rated capacity can cause collapse and injury. Bariatric lifts, chairs and beds are used, with enough trained staff and a plan agreed in advance.

Jawapan

D · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Pesakit yang berkata, "Saya tidak dapat bernafas."

Mengapa ini jawapannya

Kesukaran bernafas yang baharu ialah ancaman yang mungkin kepada nyawa dan memerlukan penilaian dahulu. Beg penyelenggaraan yang habis, kesakitan sederhana dan soalan boleh diuruskan seterusnya.

Jawapan

A · Pesakit yang berkata, "Saya tidak dapat bernafas."
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Aktifkan pasukan strok untuk pengimejan segera, dengan mencatat bila kali terakhir pesakit diketahui sihat

Mengapa ini jawapannya

Trombolisis bergantung pada masa dan memerlukan pengimejan dahulu untuk menyingkirkan pendarahan. Masa kali terakhir diketahui sihat menentukan kelayakan. Aspirin tidak diberi sebelum pengimejan, dan tiada apa-apa diberi melalui mulut sehingga penelanan disaring.

Jawapan

A · Aktifkan pasukan strok untuk pengimejan segera, dengan mencatat bila kali terakhir pesakit diketahui sihat
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Steroids can raise the blood glucose

Mengapa ini jawapannya

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.

Jawapan

A · Steroids can raise the blood glucose
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Type 1 respiratory failure

Mengapa ini jawapannya

Type 1 respiratory failure is hypoxaemia without hypercapnia, as in pneumonia or pulmonary embolism. Type 2 includes a raised PaCO2 from inadequate ventilation, as in COPD exacerbations.

Jawapan

B · Type 1 respiratory failure
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness

Mengapa ini jawapannya

BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.Disemak dengan: Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

C · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Multiple myeloma

Mengapa ini jawapannya

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.Disemak dengan: Multiple Myeloma · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Jawapan

A · Multiple myeloma
11.Farmakologi

Jawapan: B · Paras plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan

Mengapa ini jawapannya

Perencat enzim (contohnya klaritromisin atau jus limau gedang untuk CYP3A4) memperlahankan metabolisme, maka ubat kedua terkumpul. Pendorong enzim mempunyai kesan sebaliknya.

Jawapan

B · Paras plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan
12.Farmakologi

Jawapan: B · Alkalosis respiratori diikuti asidosis metabolik

Mengapa ini jawapannya

Salisilat merangsang pernafasan, menyebabkan alkalosis respiratori pada awalnya. Ia kemudian mengganggu metabolisme sel, menyebabkan asidosis metabolik dengan jurang anion meningkat. Orang dewasa sering menunjukkan gambaran bercampur.

Jawapan

B · Alkalosis respiratori diikuti asidosis metabolik
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Ulser yang sakit, pucat dan berbentuk ditebuk pada jari kaki dengan nadi kaki yang lemah

Mengapa ini jawapannya

Ulser arteri berpunca daripada iskemia: dalam, bertepi jelas, pucat atau nekrotik dan menyakitkan, pada jari kaki, tumit atau titik tekanan, dengan kulit yang sejuk, tanpa bulu dan nadi yang lemah. Ulser cetek dan lembap berhampiran buku lali sebelah dalam ialah ulser vena, dan ulser plantar tanpa kesakitan dengan kalus biasanya neuropati (diabetes).

Jawapan

C · Ulser yang sakit, pucat dan berbentuk ditebuk pada jari kaki dengan nadi kaki yang lemah
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Skor CURB-65 sebanyak 5: risiko tinggi yang memerlukan semakan pegawai kanan segera

Mengapa ini jawapannya

Pesakit ini mendapat skor 5 daripada 5: kekeliruan, urea >7 mmol/L, kadar pernafasan ≥30/min, tekanan darah rendah dan umur ≥65. Ini menunjukkan pneumonia teruk dengan kematian yang tinggi, dan pesakit juga memenuhi kriteria untuk kemungkinan sepsis. Eskalasi pantas, antibiotik IV, cecair dan penilaian untuk penjagaan kritikal diperlukan.

Jawapan

B · Skor CURB-65 sebanyak 5: risiko tinggi yang memerlukan semakan pegawai kanan segera
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Magnesium-containing antacids

Mengapa ini jawapannya

Magnesium and aluminium are excreted by the kidneys and can accumulate in kidney failure. Patients with CKD should check with a pharmacist before using over-the-counter remedies, including laxatives and NSAIDs.

Jawapan

B · Magnesium-containing antacids
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Loss of the outer half of the field in both eyes

Mengapa ini jawapannya

The chiasm carries crossing fibres from the nasal retinas, which see the temporal (outer) fields. Compression causes a bitemporal hemianopia. Patients may bump into objects at their sides.

Jawapan

C · Loss of the outer half of the field in both eyes
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Non-selective beta-blockers

Mengapa ini jawapannya

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Jawapan

C · Non-selective beta-blockers
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Oesophageal perforation

Mengapa ini jawapannya

Chest pain, fever and surgical (subcutaneous) emphysema after instrumentation suggest oesophageal perforation, which can cause mediastinitis. The patient is kept nil by mouth and reviewed urgently; CT confirms it.

Jawapan

D · Oesophageal perforation
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · She is sensitised; the fetus is watched for anaemia

Mengapa ini jawapannya

If antibodies are already present, anti-D prophylaxis is of no use. Antibody levels are followed and the fetus is monitored for anaemia, often with Doppler of the middle cerebral artery.

Jawapan

B · She is sensitised; the fetus is watched for anaemia
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Transient tachypnoea of the newborn

Mengapa ini jawapannya

Transient tachypnoea is common after caesarean birth without labour. Supportive care is usually enough, but infection must be considered if the baby becomes unwell or fails to improve.

Jawapan

B · Transient tachypnoea of the newborn
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave

Mengapa ini jawapannya

Formula that is too concentrated can cause dehydration and kidney strain, and over-diluted formula can cause poor growth and low sodium. Microwaves heat unevenly and can leave hot spots that burn the mouth.

Jawapan

B · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill

Mengapa ini jawapannya

Preoperational children use magical thinking and may believe illness is a punishment for bad behaviour or thoughts. Clear, repeated reassurance in simple language reduces guilt and fear.

Jawapan

C · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash

Mengapa ini jawapannya

Valproate inhibits the metabolism of lamotrigine, roughly doubling its levels. Because lamotrigine rash, including Stevens-Johnson syndrome, is linked to rapid dose increases, a slower titration is used.

Jawapan

A · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence

Mengapa ini jawapannya

Psychomotor slowing makes answering hard. Short, simple communication, patience and a calm presence show acceptance, while pressure or forced cheerfulness can increase feelings of failure.

Jawapan

A · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 03:05

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

3 AM → 03

Jawapan

03:05

Jawapan

03:05
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: Hb = 12.4 g/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

Hb = 124 g/L × (1 L/10 dL) = 12.4 g/dL

Jawapan

Hb = 12.4 g/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 271.3 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 135·2.01 = 271.3 mg

Jawapan

D = 271.3 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.81 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1.62 mg = 1620 mcg

Isi padu

V = 1620/2000 = 0.81 mL

Jawapan

V = 0.81 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 63 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 500·60/480 = 62.5 ≈ 63 gtt/min

Jawapan

R = 63 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 63 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 2.5 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

20·60/15 = 80 mL/h

Masa yang tinggal

t = 200/80 = 2.5 h

Jawapan

t = 2.5 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.09 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

400 + 175 = 575 mL

Per kilogram sejam

U = 575/(66·8) = 1.089 ≈ 1.09 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.09 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7.6 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL tinggal

Bahagian kedua

180/50 = 3.6 h

Jumlah masa

t = 4 + 3.6 = 7.6 h

Jawapan

t = 7.6 h

Itu kira-kira 7 h 36 min, jadi beg habis pada kira-kira 21:36.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 17

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 2 + 3 + 3 + 3 + 3 = 17

Jawapan

B = 17
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 30 + 0 + 0 + 15 = 85

Tahap risiko

85 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions