Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Teknik manakah yang digunakan semasa memasukkan kateter kencing?

  1. ATeknik steril untuk pesakit lelaki sahaja
  2. BTiada teknik khas diperlukan
  3. CTeknik bersih tanpa sarung tangan
  4. DTeknik aseptik
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit yang mengambil morfin secara tetap sangat mengantuk, mempunyai anak mata sekecil kepala jarum dan bernafas 8 kali seminit. Apakah keutamaannya?

  1. APanggil bantuan, sokong pernafasan, tahan opioid dan sediakan nalokson mengikut protokol
  2. BBiarkan pesakit tidur dan semak semula dalam empat jam
  3. CBeri secawan kopi pekat
  4. DBeri dos morfin seterusnya seperti dipreskripsikan
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient with poorly controlled seizures asks about activities at home. Which advice is most important?

  1. AAvoid drinking water before bed
  2. BNever swim or bathe alone
  3. CSleep sitting up in a chair
  4. DAvoid all forms of exercise
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient receiving chemotherapy has an absolute neutrophil count of 400/mm3 (0.4 × 109/L) and a new temperature of 38.3 °C (100.9 °F). What should the nurse do?

  1. AEncourage oral fluids and record the result in the chart
  2. BGive an antipyretic and reassess at the next routine round
  3. CRecheck the temperature in four hours before calling anyone about it
  4. DReport it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient has a reddened area on the sacrum that does not blanch when pressed. What is the priority action?

  1. AMassage the area firmly to improve the blood flow to the skin
  2. BKeep the patient lying on the back to protect the area
  3. CApply a heat pad to the area to increase circulation
  4. DRelieve pressure on the area by changing position regularly
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Empat pesakit tiba di jabatan kecemasan bersama-sama. Siapakah yang patut dilihat dahulu?

  1. ARemaja dengan luka pada lengan yang pendarahannya terkawal
  2. BKanak-kanak berumur 2 tahun yang meleleh air liur, duduk membongkok ke hadapan dan mempunyai stridor
  3. COrang dewasa dengan migrain dan tekanan darah 150/90 mmHg
  4. DOrang dewasa dengan buku lali cacat dan nadi normal di kaki
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), which principle applies?

  1. AA person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
  2. BEveryone over 75 is assumed to lack capacity
  3. CA diagnosis of dementia means the person lacks capacity for all decisions
  4. DCapacity is decided by the next of kin, who must sign a form for every decision
8.Kejururawatan klinikalSukar

After a head injury, a patient passes very large volumes of dilute urine and the serum sodium is rising. What is most likely?

  1. ADiabetes mellitus
  2. BDiabetes insipidus
  3. CAcute kidney injury
  4. DSyndrome of inappropriate ADH secretion
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

How should a blood sample for serum ammonia be handled?

  1. ALeft at room temperature for several hours first
  2. BPlaced on ice and sent to the laboratory at once
  3. CKept warm and sent with the next routine batch
  4. DShaken firmly to mix it before it is sent away
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient's bedside glucose meter shows "HI" (above its measuring range). The patient is drowsy. What should the nurse do?

  1. ARecord "HI" and repeat the meter test at the next scheduled time
  2. BSend a venous sample to the lab and inform the provider at once
  3. CGive oral glucose in case the reading is wrong and the patient is low
  4. DAssume the meter is broken and give the usual insulin dose
11.FarmakologiSederhana

Which adverse effects are typical of donepezil?

  1. ANausea, diarrhoea and a slow heart rate
  2. BHair loss and skin pigmentation
  3. CDry mouth, constipation and a fast heart rate
  4. DWeight gain and high blood glucose
12.FarmakologiSukar

A patient taking dabigatran has a life-threatening bleed. Which specific reversal agent is used?

  1. AAndexanet alfa
  2. BVitamin K
  3. CProtamine sulfate
  4. DIdarucizumab
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Ruang kedap air saluran dada bergelembung secara berterusan, walaupun pesakit tidak batuk. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. AParu-paru telah mengembang semula sepenuhnya dan saluran sedia untuk dikeluarkan
  2. BSaluran tersumbat oleh bekuan dalam tiub
  3. CKebocoran udara daripada paru-paru atau daripada sistem saliran
  4. DPunca sedutan telah dimatikan
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

An 84-year-old with heart failure becomes breathless with new crackles and a rising blood pressure during a blood transfusion. What should the nurse suspect?

  1. AAn acute haemolytic reaction from wrong blood
  2. BNormal effects of the transfusion
  3. CTransfusion-associated circulatory overload
  4. DA mild febrile reaction
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Mengapakah pesakit CKD sering mengambil pengikat fosfat bersama makanan?

  1. AIa merendahkan kalium darah dengan mengikatnya dalam usus
  2. BIa menggantikan hormon eritropoietin yang hilang
  3. CIa meningkatkan penyerapan fosfat daripada makanan dalam usus
  4. DIa mengikat fosfat makanan yang tidak dapat dikumuhkan oleh buah pinggang
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

At bedtime, a patient was given their rapid-acting insulin by mistake instead of their long-acting insulin. What should the nurse do?

  1. AGive the long-acting dose as well and check glucose at breakfast
  2. BGive glucagon now, before the glucose has fallen
  3. CSay nothing, because the patient is asleep and seems fine
  4. DTell the prescriber and check glucose often overnight
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which initial treatment is usual for symptomatic hypercalcaemia of malignancy?

  1. AFluid restriction and a thiazide diuretic
  2. BOral calcium tablets and vitamin D
  3. CIV fluids followed by an IV bisphosphonate
  4. DA high-calcium diet with extra milk
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A category (stage) 4 pressure ulcer is now healing and shallower. How should it be documented according to standard guidance?

  1. AAs a category 2 pressure ulcer now
  2. BAs a healing category 4 pressure ulcer
  3. CAs a category 1 pressure ulcer now
  4. DAs a fully healed ulcer that can be removed from the record
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. ASacral counterpressure and a hands-and-knees position
  2. BLying flat on her back with her legs raised
  3. CHolding her breath and pushing with each contraction
  4. DAvoiding movement until full dilation
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Bilakah penekanan dada ditunjukkan semasa resusitasi bayi baru lahir?

  1. AApabila kadar denyutan jantung kekal di bawah 60/min walaupun selepas sekurang-kurangnya 30 saat pengudaraan yang berkesan
  2. BApabila kadar denyutan jantung di bawah 120/min pada usia 1 minit, walaupun sebelum sebarang pengudaraan diberikan
  3. CSebaik sahaja bayi tidak menangis semasa kelahiran
  4. DSetiap kali skor APGAR di bawah 7
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Langkah kejururawatan manakah yang paling membantu bayi dengan bronkiolitis?

  1. AAntibiotik rutin
  2. BMenahan semua penyusuan sehingga bayi bertambah baik
  3. CSedutan hidung yang lembut sebelum penyusuan dan pemantauan hidrasi serta ketepuan oksigen
  4. DMembaringkan bayi meniarap rata untuk tidur supaya rembesan dapat mengalir keluar dari saluran udara
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 9-year-old with Down syndrome has new neck pain, clumsy walking and changes in bladder control. What should the nurse suspect?

  1. AGrowing pains in the legs
  2. BAtlantoaxial instability with spinal cord compression
  3. CA simple urinary infection causing tiredness
  4. DThe normal low muscle tone of Down syndrome getting worse with age
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

How does repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) differ from ECT?

  1. AIt involves surgically implanting electrodes deep in the brain under anaesthetic
  2. BIt needs a general anaesthetic and causes a seizure, like ECT
  3. CIt uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
  4. DIt is given as a daily tablet that contains tiny magnetic particles
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit yang mengambil olanzapin telah bertambah 8 kg dalam 3 bulan dan melaporkan dahaga serta kerap membuang air kecil. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenasihatinya minum kurang air
  2. BMengatur ujian glukosa darah dan memaklumkan pemreskripsi
  3. CMenghentikan olanzapin serta-merta tanpa memberitahu pemreskripsi
  4. DMenenangkannya bahawa ini tidak berkaitan dengan ubat itu
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
152 cm1 in = 2.54 cmh = ? in

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 152 cm. Dengan menggunakan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam inci. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

152 cm1 in = 2.54 cm
h = in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0021:2508:15t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 21:25 dan tamat pada 08:15 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

21:2508:15
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 12 kg dipreskripsikan 7.5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

12 kg7.5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
46 kg153 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 153 cm dan seberat 46 kg. Preskripsi ialah 75 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

153 cm46 kg75 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 2 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mL60 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 25 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 400 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

25 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup180 mLjeli120 mLketulan ais200 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing450 mLair kencing200 mLair kencing325 mLair kencing150 mLlongkang luka110 mLmuntah200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 67 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

67 kg12 hair kencing: 450 mLair kencing: 200 mLair kencing: 325 mLair kencing: 150 mLlongkang luka: 110 mLmuntah: 200 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL80 mL/hmula 11:0019:00: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 11:00 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 19:00?

1000 mL80 mL/h11:00 → 19:00
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 75/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Teknik aseptik

Mengapa ini jawapannya

Kateter kencing dimasukkan dengan teknik aseptik dan peralatan steril untuk mengurangkan jangkitan saluran kencing berkaitan kateter.

Jawapan

D · Teknik aseptik
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Panggil bantuan, sokong pernafasan, tahan opioid dan sediakan nalokson mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Kesedaran menurun, pernafasan perlahan dan anak mata sekecil kepala jarum mencadangkan ketoksikan opioid. Jururawat patut mendapatkan bantuan, mengekalkan saluran udara dan memberi oksigen jika perlu, menghentikan opioid selanjutnya dan menggunakan nalokson seperti dipreskripsikan oleh protokol.

Jawapan

A · Panggil bantuan, sokong pernafasan, tahan opioid dan sediakan nalokson mengikut protokol
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Never swim or bathe alone

Mengapa ini jawapannya

People with uncontrolled seizures are advised not to swim alone, to shower rather than bathe and to follow local laws on driving. Most normal activities can continue with sensible precautions.

Jawapan

B · Never swim or bathe alone
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency

Mengapa ini jawapannya

Febrile neutropenia can progress to sepsis quickly. The nurse reports it immediately so cultures can be taken and antibiotics started without delay.

Jawapan

D · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Relieve pressure on the area by changing position regularly

Mengapa ini jawapannya

Non-blanching redness is a stage 1 pressure injury. Relieving pressure through repositioning and support surfaces is the priority; massage can damage tissue further.

Jawapan

D · Relieve pressure on the area by changing position regularly
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Kanak-kanak berumur 2 tahun yang meleleh air liur, duduk membongkok ke hadapan dan mempunyai stridor

Mengapa ini jawapannya

Meleleh air liur, kedudukan condong ke hadapan (tripod) dan stridor mencadangkan sekatan saluran udara atas yang teruk, seperti epiglotitis, yang boleh menjadi lengkap dengan cepat. Kanak-kanak itu patut dikekalkan tenang dan tekak tidak diperiksa sehingga pakar saluran udara hadir.

Jawapan

B · Kanak-kanak berumur 2 tahun yang meleleh air liur, duduk membongkok ke hadapan dan mempunyai stridor
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it

Mengapa ini jawapannya

The Act begins by presuming capacity. Capacity is decision-specific and time-specific, and people must be given all practicable help to make their own decision.

Jawapan

A · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Diabetes insipidus

Mengapa ini jawapannya

Cranial diabetes insipidus is a lack of ADH, so the kidneys cannot concentrate urine. Water loss raises sodium; strict fluid balance and replacement are needed.

Jawapan

B · Diabetes insipidus
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Placed on ice and sent to the laboratory at once

Mengapa ini jawapannya

Ammonia can rise in a standing sample as red cells and proteins break down. The sample is usually placed on ice and analyzed promptly to avoid a falsely high result.

Jawapan

B · Placed on ice and sent to the laboratory at once
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Send a venous sample to the lab and inform the provider at once

Mengapa ini jawapannya

"HI" means the glucose exceeds the meter's range, so the true value is unknown and may be very high, as in DKA or HHS. A laboratory sample is sent, the provider is informed promptly, and the patient is assessed for dehydration and ketones.Disemak dengan: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Diabetic ketoacidosis - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Send a venous sample to the lab and inform the provider at once
11.Farmakologi

Jawapan: A · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate

Mengapa ini jawapannya

Cholinesterase inhibitors cause cholinergic effects such as nausea, vomiting, diarrhoea and bradycardia. Patients are watched for dizziness and fainting from a slow pulse.

Jawapan

A · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
12.Farmakologi

Jawapan: D · Idarucizumab

Mengapa ini jawapannya

Idarucizumab is an antibody fragment that binds dabigatran. Andexanet alfa reverses factor Xa inhibitors, protamine reverses heparin, and vitamin K reverses warfarin.

Jawapan

D · Idarucizumab
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Kebocoran udara daripada paru-paru atau daripada sistem saliran

Mengapa ini jawapannya

Gelembung berselang semasa ekspirasi atau batuk dijangka semasa pneumotoraks disalirkan. Gelembung berterusan menunjukkan kebocoran udara yang berterusan daripada paru-paru (seperti fistula bronkopleura) atau daripada sambungan yang longgar atau tiub yang telah tergelincir keluar. Semak sistem dari pesakit ke bawah dan laporkannya.

Jawapan

C · Kebocoran udara daripada paru-paru atau daripada sistem saliran
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Transfusion-associated circulatory overload

Mengapa ini jawapannya

Transfusion-associated circulatory overload causes breathlessness, crackles, raised BP and JVP during or soon after transfusion, especially in older people and those with heart or kidney disease. The transfusion is stopped or slowed, the patient sat up and given oxygen, and diuretics may be prescribed. Slow rates and single units with reassessment reduce the risk.

Jawapan

C · Transfusion-associated circulatory overload
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Ia mengikat fosfat makanan yang tidak dapat dikumuhkan oleh buah pinggang

Mengapa ini jawapannya

Dalam CKD, pengekalan fosfat membawa kepada hiperparatiroidisme sekunder, penyakit tulang renal dan pengkalsiuman vaskular. Pengikat fosfat yang diambil bersama makanan mengikat fosfat diet dalam usus. Fosfat diet juga dihadkan.

Jawapan

D · Ia mengikat fosfat makanan yang tidak dapat dikumuhkan oleh buah pinggang
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Tell the prescriber and check glucose often overnight

Mengapa ini jawapannya

Rapid-acting insulin without a meal can cause hypoglycaemia. The nurse informs the prescriber, monitors glucose closely, offers carbohydrate, follows advice about the missed basal dose and reports the incident.

Jawapan

D · Tell the prescriber and check glucose often overnight
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · IV fluids followed by an IV bisphosphonate

Mengapa ini jawapannya

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, so IV saline is given first, then a bisphosphonate such as zoledronic acid to reduce bone resorption. Calcium, kidney function and symptoms are monitored.

Jawapan

C · IV fluids followed by an IV bisphosphonate
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · As a healing category 4 pressure ulcer

Mengapa ini jawapannya

Pressure ulcers are not "reverse staged" because granulation tissue does not replace the muscle, fat and dermis that were lost. The wound is described as a healing category 4 ulcer.

Jawapan

B · As a healing category 4 pressure ulcer
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Mengapa ini jawapannya

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Jawapan

A · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Apabila kadar denyutan jantung kekal di bawah 60/min walaupun selepas sekurang-kurangnya 30 saat pengudaraan yang berkesan

Mengapa ini jawapannya

Penekanan dimulakan jika kadar denyutan jantung kekal di bawah 60/min selepas pengudaraan yang berkesan, diberikan dalam nisbah 3:1 dengan nafas. Kebanyakan bayi baru lahir bertindak balas terhadap pengudaraan yang baik sahaja.

Jawapan

A · Apabila kadar denyutan jantung kekal di bawah 60/min walaupun selepas sekurang-kurangnya 30 saat pengudaraan yang berkesan
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Sedutan hidung yang lembut sebelum penyusuan dan pemantauan hidrasi serta ketepuan oksigen

Mengapa ini jawapannya

Penjagaan dalam bronkiolitis bersifat sokongan: bersihkan hidung, sokong penyusuan dan hidrasi, dan beri oksigen jika ketepuan rendah. Antibiotik tidak membantu bronkiolitis virus.

Jawapan

C · Sedutan hidung yang lembut sebelum penyusuan dan pemantauan hidrasi serta ketepuan oksigen
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Atlantoaxial instability with spinal cord compression

Mengapa ini jawapannya

Children with Down syndrome can have instability between the first two cervical vertebrae. Neck pain, changes in gait, weakness and bladder or bowel changes suggest cord compression and need urgent assessment.

Jawapan

B · Atlantoaxial instability with spinal cord compression
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure

Mengapa ini jawapannya

rTMS stimulates specific brain areas with a magnetic coil held on the head. It does not need anaesthesia or cause a seizure and is used for depression that has not responded to medicines.

Jawapan

C · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Mengatur ujian glukosa darah dan memaklumkan pemreskripsi

Mengapa ini jawapannya

Olanzapin boleh menyebabkan pertambahan berat badan, rintangan insulin dan diabetes baharu. Dahaga dan poliuria mencadangkan hiperglisemia, maka glukosa diperiksa dan pemreskripsi menyemak rawatan.

Jawapan

B · Mengatur ujian glukosa darah dan memaklumkan pemreskripsi
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 59.8 in

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Sentimeter kepada inci

h = 152/2.54 = 59.84 ≈ 59.8 in

Jawapan

h = 59.8 in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 650 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

21:25 → 24:00 = 155 min

Selepas tengah malam

00:00 → 08:15 = 495 min

Jumlah

t = 155 + 495 = 650 min

Jawapan

t = 650 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 7.5·12 = 90 mg

Isi padu

V = 90/50 = 1.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 1.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 104.9 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(153·46/3600) = √1.955 = 1.398 m²

Dos

D = 75·1.398 = 104.9 mg

Jawapan

D = 104.9 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 42 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

2·60 = 120 min

Kadar titisan

R = 500·10/120 = 41.67 ≈ 42 gtt/min

Jawapan

R = 42 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 16 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

25·60/60 = 25 mL/h

Masa yang tinggal

t = 400/25 = 16 h

Jawapan

t = 16 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.4 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

450 + 200 + 325 + 150 = 1125 mL

Per kilogram sejam

U = 1125/(67·12) = 1.399 ≈ 1.4 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.4 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 360 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

11:00 → 19:00 = 8 h

Isi padu yang diinfuskan

80·8 = 640 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 640 = 360 mL

Jawapan

V = 360 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 10

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 2 + 1 + 4 + 1 = 10

Jawapan

B = 10
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit merah jambu di seluruh badan → 2
Nadi: 75/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 2 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6

Tafsiran

6 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions