Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.
1Formula dan kaedah
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal
Kaedah
Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.
Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi
Kaedah
Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.
Kejururawatan materniti & obstetrik
Kaedah
Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.
Kejururawatan pediatrik
Kaedah
Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.
Kejururawatan kesihatan mental
Kaedah
Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.
Pengiraan dos
Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Kaedah
Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.
Kadar infusi IV
Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Kaedah
Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.
Cecair IV & imbangan cecair
Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?
ATo let patients eat without interruptions, with help where needed
BTo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
CTo make sure all patients eat the same meal at once
DTo stop visitors from bringing any food into hospital
2.Asas kejururawatanSukar
During medicines reconciliation, the patient says they take an anticoagulant at home, but it has not been prescribed in hospital. What should the nurse do?
ATell the patient to stop it for good
BIgnore it, as the hospital doctor knows best
CGive the patient's own supply without telling anyone
DInform the prescriber so the omission can be reviewed
AAt the bedside, in front of the patient, right after collection
BAt the nurses’ station before going to the patient, to save time
CBy the laboratory staff after the tubes arrive
DBack at the station after all the samples are collected
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?
ALead poisoning from old paint dust or chips
BIron overload from eating too much red meat
CA food allergy to cow’s milk proteins
DCarbon dioxide from a gas cooker
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Tugas pembantu jururawat manakah yang sesuai untuk pesakit dua hari selepas penggantian pinggul?
AMembantu pesakit ke kerusi, mengikut langkah berjaga-jaga pinggul
BMengajar pesakit langkah berjaga-jaga pinggul sebelum discaj
CMenilai sama ada dos terakhir ubat penahan sakit mengawal kesakitan
DMemeriksa hirisan untuk kemerahan, rasa hangat dan saliran
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A patient with a severe asthma attack had a PaCO₂ of 32 mmHg (4.3 kPa) on arrival. An hour later it is 46 mmHg (6.1 kPa), and the patient seems tired. What does this suggest?
AThe asthma is improving, because the PaCO₂ is now near normal
BThe patient is hyperventilating even more than before and needs calming
CA laboratory error that should be ignored
DRespiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Kejururawatan klinikalSederhana
Which advice is important for a patient on long-term oral corticosteroids?
ATake them only when symptoms flare
BDouble the dose if a dose is missed
CDo not stop them suddenly
DTake them on an empty stomach at night
8.Kejururawatan klinikalSukar
Pesakit dengan luka bakar 30% luas permukaan badan dimasukkan ke hospital. Komplikasi awal manakah yang paling membimbangkan dalam 24 jam pertama?
AParut dan kontraktur
BKejutan hipovolemik akibat kehilangan cecair
CUlser tekanan akibat tidak bergerak untuk tempoh lama
DSembelit
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?
AThe patient has had a myocardial infarction in the past day
BHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
CSevere heart failure is certainly the cause of the problem
DThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
10.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient stopped long-term prednisone suddenly a week ago. Now: blood pressure 78/46 mm Hg, sodium 128 mEq/L, potassium 4.6 mEq/L, glucose 58 mg/dL (3.2 mmol/L). Which condition is most likely?
AAcute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
BSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
CPrimary hyperaldosteronism (Conn syndrome)
DCushing syndrome from steroid excess
11.FarmakologiSederhana
Apakah yang diterangkan oleh pelepasan (clearance) sesuatu ubat?
AMasa yang diperlukan untuk ubat hilang sepenuhnya daripada plasma
BJumlah ubat yang disingkirkan oleh satu sesi dialisis
CPecahan dos yang diserap
DIsi padu plasma yang dibersihkan daripada ubat per unit masa
12.FarmakologiSukar
Five days after starting clindamycin, a patient has frequent watery diarrhoea, abdominal cramps and a fever. What should the nurse suspect and do?
AA normal side effect; give loperamide and continue as usual
BAn allergy to clindamycin; give an antihistamine and continue the antibiotic
CC. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
DFood poisoning; encourage a high-fibre diet and plenty of milk products
A patient with severe sepsis becomes increasingly breathless over 24 hours. SpO₂ stays low despite high-flow oxygen, and the chest X-ray shows bilateral infiltrates. The heart function is normal. Which condition is most likely?
A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?
A"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
B"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
C"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
D"I should eat smaller meals for a while after the operation."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana
How does a port-wine stain differ from a "stork bite" (salmon patch)?
AA stork bite only occurs in preterm babies
BA port-wine stain does not fade with time
CA port-wine stain always disappears within a year
DA stork bite is a raised tumour that grows quickly
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar
A woman at 26 weeks receiving terbutaline for preterm contractions has a heart rate of 132/min and chest tightness. What should the nurse do?
AReassure her that this is expected and continue
BGive the next dose early to stop contractions
CWithhold the next dose and report the findings
DIncrease her IV fluids rapidly to lower her heart rate
21.Kejururawatan pediatrikSederhana
The nurse uses a blood pressure cuff that is too small for a child's arm. What effect will this have?
AThe reading will be accurate but slower to obtain
BThe reading will be falsely high
CThe reading will be falsely low
DThe cuff will not inflate at all
22.Kejururawatan pediatrikSukar
A 3-month-old has large, flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. The parents say they have been there since birth. What is the best action?
AApply cold packs several times a day to reduce the discoloration
BRequest urgent clotting tests and a full blood count to look for a bleeding disorder
CReport them straight away to the safeguarding team as suspected physical abuse
DDocument them with size and location as congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots)
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana
A patient taking sertraline wants to take ibuprofen regularly for arthritis. What should the nurse teach?
AThe combination is completely safe because they act on different systems
BIbuprofen will make the sertraline work faster
CThe combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber
DIbuprofen should be taken instead of sertraline on the days when the arthritis pain is bad, to avoid any interaction
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar
A patient with schizophrenia reports chest pain. A colleague says, "He's always complaining. It's just anxiety." What should the nurse do?
AIgnore the complaint until he mentions it again
BAgree with the colleague and give him a PRN anxiolytic
CAssess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
DTell him to lie down in his room, rest and stop worrying so much about his health
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 10:50 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.
10:50
19:50 AM
210:50 PM
312:50 AM
410:50 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 25 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?
25 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
Seorang kanak-kanak seberat 31 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?
31 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
Seorang pesakit seberat 160.6 lb. Preskripsi ialah 1 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 50 mg dalam 1 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
160.6 lb1 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
Infuskan 1500 mL selama 4 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1500 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
Sebuah beg mengandungi 1 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 3 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?
1 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Pada 08:30, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
1000 mL100 mL diinfuskan80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 99% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 120/min, sedar, suhu 38.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 130HR 120AT 38.8 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 60/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.
1menenangkan
2tidak normal secara sederhana
3rendah
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: A · To let patients eat without interruptions, with help where needed
Mengapa ini jawapannya
Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.
Jawapan
A · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Asas kejururawatan
Jawapan: D · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
Mengapa ini jawapannya
Unexplained differences between home and hospital medicines are reported to the prescriber. Missed anticoagulants can cause clots, and some omissions are deliberate, for example before surgery.
Jawapan
D · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · At the bedside, in front of the patient, right after collection
Mengapa ini jawapannya
Labeling tubes at the bedside, using two patient identifiers and in the patient’s presence, prevents wrong-patient specimens. Pre-labeled or later-labeled tubes are easily mixed up.
Jawapan
A · At the bedside, in front of the patient, right after collection
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Lead poisoning from old paint dust or chips
Mengapa ini jawapannya
Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.
Jawapan
A · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · Membantu pesakit ke kerusi, mengikut langkah berjaga-jaga pinggul
Mengapa ini jawapannya
Membantu pesakit yang stabil bergerak, menggunakan langkah berjaga-jaga yang telah ditetapkan dalam pelan penjagaan, ialah tugas rutin. Memeriksa luka, mengajar dan menilai pelega sakit memerlukan penilaian kejururawatan.
Jawapan
A · Membantu pesakit ke kerusi, mengikut langkah berjaga-jaga pinggul
6.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
Mengapa ini jawapannya
Early in an asthma attack, fast breathing lowers the PaCO₂. A rising, “normal” value in a tiring patient means they can no longer move enough air, which is a warning sign of respiratory failure.
Jawapan
D · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Kejururawatan klinikal
Jawapan: C · Do not stop them suddenly
Mengapa ini jawapannya
Long-term steroids suppress the adrenal glands, so stopping suddenly can cause adrenal crisis. Patients should carry a steroid alert card or medical ID and follow sick-day guidance.
Jawapan
C · Do not stop them suddenly
8.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Kejutan hipovolemik akibat kehilangan cecair
Mengapa ini jawapannya
Luka bakar major menyebabkan cecair berpindah keluar daripada peredaran, maka resusitasi cecair IV berpandukan formula dan pemantauan pengeluaran air kencing adalah penting. Luka bakar saluran udara ialah bahaya awal yang lain.
Jawapan
B · Kejutan hipovolemik akibat kehilangan cecair
9.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
Mengapa ini jawapannya
BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.Disemak dengan:Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023)
Jawapan
B · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
10.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: A · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
Mengapa ini jawapannya
Long-term glucocorticoids suppress the body's own cortisol production; stopping them suddenly can cause adrenal crisis. Lack of cortisol causes hypotension, hyponatremia and hypoglycemia. Aldosterone is usually still made, so potassium is often normal; high potassium suggests primary adrenal failure. Treatment is IV hydrocortisone and fluids as prescribed.
Jawapan
A · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
11.Farmakologi
Jawapan: D · Isi padu plasma yang dibersihkan daripada ubat per unit masa
Mengapa ini jawapannya
Pelepasan ialah isi padu plasma yang ubatnya disingkirkan per unit masa. Bersama kadar pemberian dos, ia menentukan kepekatan keadaan mantap.
Jawapan
D · Isi padu plasma yang dibersihkan daripada ubat per unit masa
12.Farmakologi
Jawapan: C · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
Mengapa ini jawapannya
Broad-spectrum antibiotics, especially clindamycin, allow C. difficile to overgrow and release toxins. Stool is tested, contact precautions with soap-and-water handwashing are used, and antidiarrhoeals are avoided because they keep toxin in the gut.
Jawapan
C · C. difficile infection; send stool, use contact precautions, avoid antidiarrhoeals
Theophylline has a narrow therapeutic window. Toxicity causes nausea, vomiting, tachycardia, arrhythmias, agitation and seizures. Levels are monitored, and many drugs and smoking status change its clearance. The nurse should hold the dose and report.
ARDS is acute, non-cardiogenic pulmonary oedema caused by widespread inflammation, triggered by sepsis, pneumonia, trauma or pancreatitis. It causes severe hypoxaemia that responds poorly to oxygen, with bilateral infiltrates not explained by heart failure. Treatment includes lung-protective ventilation and often prone positioning.
Jawapan: A · To stop blood clots from blocking the catheter
Mengapa ini jawapannya
After TURP, the raw prostate bed bleeds, and clots can block the catheter and cause retention and bladder spasms. Continuous irrigation through a three-way catheter keeps the drainage flowing.
Jawapan
A · To stop blood clots from blocking the catheter
Jawapan: B · Hold the next dose and inform the prescriber
Mengapa ini jawapannya
Aminoglycosides can cause acute tubular necrosis and ototoxicity, especially with high trough levels. A high trough suggests poor clearance. The dose is held and the prescriber reviews the regimen.
Jawapan: B · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack
Mengapa ini jawapannya
Protein restriction worsens malnutrition and muscle loss and is no longer routinely advised. Adequate protein and energy, small frequent meals and a late-evening snack are recommended.
Jawapan
B · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack
Jawapan: A · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
Mengapa ini jawapannya
Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.
Jawapan
A · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: B · A port-wine stain does not fade with time
Mengapa ini jawapannya
Stork bites on the neck or eyelids are flat pink capillary marks that usually fade. A port-wine stain is a permanent vascular malformation; on the face it may be linked with Sturge–Weber syndrome.
Jawapan
B · A port-wine stain does not fade with time
20.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: C · Withhold the next dose and report the findings
Mengapa ini jawapannya
Terbutaline can cause maternal tachycardia, palpitations, chest pain, pulmonary oedema and hyperglycaemia, so it is used only short term. A maternal heart rate above about 120/min or chest pain means the drug should be held and the provider informed.
Jawapan
C · Withhold the next dose and report the findings
21.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: B · The reading will be falsely high
Mengapa ini jawapannya
A cuff that is too small gives falsely high readings, and one that is too large gives falsely low readings. The bladder width should be about 40% of the arm circumference.
Jawapan
B · The reading will be falsely high
22.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: D · Document them with size and location as congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots)
Mengapa ini jawapannya
Congenital dermal melanocytosis is a common benign birthmark, especially in babies with darker skin. Careful documentation from early on helps prevent it later being mistaken for bruising; the marks usually fade during childhood.
Jawapan
D · Document them with size and location as congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots)
23.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: C · The combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber
Mengapa ini jawapannya
SSRIs reduce serotonin uptake into platelets, which impairs clotting. Combined with NSAIDs, aspirin or anticoagulants, the risk of gastrointestinal bleeding rises.
Jawapan
C · The combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber
24.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: C · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
Mengapa ini jawapannya
People with serious mental illness have higher rates of heart disease and die younger than the general population. Physical complaints must be assessed properly to avoid diagnostic overshadowing.
Jawapan
C · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: 10:50 AM
Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.
Tukarkan jam
10 → 10 AM
Jawapan
10:50 AM
Jawapan
10:50 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: V = 0.6 L
Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.
Isi padu dalam sehari
25 mL/h × 24 h = 600 mL
Dalam liter
V = 600/1000 = 0.6 L
Jawapan
V = 0.6 L
27.Pengiraan dos
Jawapan: V = 6.2 mL
Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.
Dos daripada berat badan
D = 5·31 = 155 mg
Isi padu
V = 155/25 = 6.2 mL
Pada picagari
Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.
Jawapan
V = 6.2 mL
28.Pengiraan dos
Jawapan: V = 1.5 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Berat dalam kg
160.6/2.2 = 73 kg
Dos
1·73 = 73 mg
Isi padu
V = (73/50)·1 = 1.46 ≈ 1.5 mL
Jawapan
V = 1.5 mL
29.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 94 gtt/min
Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.
Masa dalam minit
4·60 = 240 min
Kadar titisan
R = 1500·15/240 = 93.75 ≈ 94 gtt/min
Jawapan
R = 94 gtt/min
Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 94 gtt/min.
30.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 90 mL/h
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Kepekatan
1000 mg/500 mL = 2 mg/mL
Dos sejam
3·60 = 180 mg/h
Kadar pam
R = 180/2 = 90 mL/h
Jawapan
R = 90 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: I = 1190 mL
Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Tambah pengambilan
oral: 120 + 120 + 250 = 490 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1190 mL
Jawapan
I = 1190 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: t = 11.3 h
Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Isi padu tinggal
1000 − 100 = 900 mL
Masa
t = 900/80 = 11.25 ≈ 11.3 h
Jawapan
t = 11.3 h
Itu kira-kira 11 h 15 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:45.
33.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 5
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 120/min → 2
sedar (A) → 0
T 38.8 °C → 1
Tambah
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 2 + 0 + 1 = 5
Jawapan
NEWS2 = 5
34.Skor penilaian klinikal
Jawapan: tidak normal secara sederhana
Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.
Skorkan setiap tanda
Penampilan: kulit merah jambu di seluruh badan → 2
Nadi: 60/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1
Tambah
APGAR = 2 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6
Tafsiran
6 → tidak normal secara sederhana
Jawapan
tidak normal secara sederhana
Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.
Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.