Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should oxygen cylinders be stored on a ward?

  1. ALying loose on the floor under the bed so they cannot fall over
  2. BIn a warm cupboard next to the radiator
  3. CSecured upright in a holder or trolley, away from heat
  4. DStacked on top of each other in a corridor
2.Asas kejururawatanSukar

A small fire starts in a patient's room. What is the first action?

  1. AOpen the windows to let out the smoke
  2. BMove the patient away from immediate danger
  3. CGo and find the fire safety officer to ask what should be done
  4. DTry to put out the fire with water
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How should the urethral meatus be cared for in a patient with an indwelling urinary catheter?

  1. AWith daily bladder irrigation using an antibiotic solution through the catheter
  2. BWith routine hygiene, using soap and water during daily washing
  3. CWith antiseptic cream applied to the meatus every shift
  4. DBy sliding the catheter in and out a little to clean it
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

An IV bag from the pharmacy holds the correct drug, but the label shows another patient’s name. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient whether it is fine to use the bag
  2. BHang it, because the drug and dose are correct
  3. CNot hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
  4. DCross out the name and write in the correct patient’s name
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with asthma uses a peak flow meter. A reading below 50% of personal best is in the red zone. Which statement shows correct understanding?

  1. A“I will wait until tomorrow morning to see if the reading gets better on its own.”
  2. B“I will stop all my inhalers until the reading is back up.”
  3. C“I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
  4. D“I will go for a short run to open up my lungs.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient at 36 weeks of pregnancy has sudden severe abdominal pain, a hard, board-like uterus and dark vaginal bleeding. What should the nurse suspect?

  1. APlacental abruption, which is an emergency
  2. BA urinary tract infection
  3. CPlacenta previa, which is usually painless
  4. DNormal labor contractions starting
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient has lost more than 10% of their body weight without trying over the last few months and has a low BMI. What is the most appropriate action?

  1. AWeigh the patient again in six months and review at that point
  2. BEncourage a low-calorie diet
  3. CRestrict fluids to encourage appetite and give a low-protein diet instead
  4. DRefer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has a single hot, swollen, very painful knee and a fever. Why is urgent joint aspiration important?

  1. ATo rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
  2. BTo prevent osteoporosis
  3. CTo measure the patient's cholesterol
  4. DTo check for rheumatoid arthritis antibodies in the joint fluid
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
  2. BGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
  3. CGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
  4. DGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient receiving IV magnesium sulfate has a respiratory rate of 9/min and absent patellar reflexes. After stopping the infusion, which medication should the nurse expect to give?

  1. ASodium bicarbonate
  2. BPotassium chloride
  3. CProtamine sulfate
  4. DCalcium gluconate
11.FarmakologiSederhana

Which assessment is most important during IV mannitol therapy?

  1. ABlood glucose before meals and signs of hypoglycaemia
  2. BUrine output, electrolytes and signs of fluid overload
  3. CLiver enzymes and signs of jaundice
  4. DPlatelet count and signs of bleeding
12.FarmakologiSukar

A child has a tonic–clonic seizure lasting more than 5 minutes at home and has no IV access. Which drug can be given first by a trained carer or paramedic?

  1. ABuccal or intranasal midazolam
  2. BOral paracetamol syrup
  3. CIntramuscular morphine
  4. DOral phenytoin tablets crushed in water
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
  2. BStop all monitoring if the patient says they feel better
  3. CStart a second fluid bolus straight away without checking anything
  4. DWait until the next routine observations in four hours
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with severe asthma develops a stable narrow-complex tachycardia, and IV adenosine is prescribed. What should the nurse do?

  1. AGive it as prescribed, as adenosine is safe in every patient
  2. BGive it orally instead of intravenously
  3. CQuestion the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
  4. DGive it as a slow infusion over an hour to reduce side effects
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A man starts finasteride for an enlarged prostate. Which statement is correct?

  1. AIt works within hours by relaxing the bladder muscle
  2. BIt takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
  3. CIt lowers the blood pressure, so dizziness is very common
  4. DIt is used only for a few days at a time
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

An 89-year-old with stage 5 CKD and severe heart failure, who has capacity, decides not to start dialysis. What is the nurse's best response?

  1. AStop all care, because nothing more can be done
  2. BRespect the decision and support symptom-focused care
  3. CTell the patient they must start dialysis by law
  4. DAsk the family to change the patient's mind
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why is it important to prevent perioperative hypothermia?

  1. AIt lowers the risk of pain after surgery
  2. BIt increases bleeding, wound infection and heart complications
  3. CIt makes patients wake up from the anaesthetic too quickly
  4. DIt reduces the amount of anaesthetic needed, which is unsafe
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient is splashed in the eye with an alkaline cleaning product. What is the first action?

  1. AAsk the patient to rub the eye to clear it
  2. BAdd a few drops of vinegar to neutralise it
  3. CIrrigate the eye at once with large volumes of water or saline
  4. DCover the eye with a pad and wait for a doctor to examine it first
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Progesterone relaxes smooth muscle in pregnancy. Which common complaint does this help explain?

  1. AGum bleeding
  2. BIncreased appetite
  3. CConstipation
  4. DNasal stuffiness
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman needs an emergency caesarean under general anaesthesia. Why is she given an antacid such as sodium citrate before induction?

  1. ATo prevent nausea after the operation
  2. BTo lower her blood pressure before surgery
  3. CTo make aspirated stomach contents less acidic
  4. DTo speed up gastric emptying for surgery
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

The nurse uses a blood pressure cuff that is too small for a child's arm. What effect will this have?

  1. AThe reading will be accurate but slower to obtain
  2. BThe reading will be falsely high
  3. CThe cuff will not inflate at all
  4. DThe reading will be falsely low
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A healthy breastfed baby has lost 7% of her birth weight on day 3. What is the best interpretation?

  1. AThis is within the usual range; observe a feed and follow the weight
  2. BThis is severe dehydration and needs immediate IV fluids
  3. CThis weight loss is only normal in formula-fed babies
  4. DThis shows breastfeeding has failed, so formula should replace breast milk from now on
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

An 84-year-old asks for an over-the-counter sleep aid containing diphenhydramine. What is the main concern?

  1. AIts anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
  2. BIt raises blood pressure to dangerous levels in older adults
  3. CIt is a strong opioid that causes severe dependence
  4. DIt has no effects at all in people over 80, so it will not help her sleep
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

In the second session of a new therapy group, members argue about rules and one member challenges the leader's authority. How should the leader interpret this?

  1. AIt is a normal stage of group development, to be handled openly and calmly
  2. BThe member who challenged the leader should be removed
  3. CThe group has failed and should be ended before anyone is upset
  4. DThe leader should avoid all conflict by making every decision alone
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011125:55 AM?04:5505:5517:5506:55

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 5:55 AM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

5:55 AM
  1. 104:55
  2. 205:55
  3. 317:55
  4. 406:55
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 tsp? mL1 tbsp? mL1½ cawan? mL1½ fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 1 tsp daripada sirap batuk, 1 tbsp daripada suplemen cecair, 1½ cawan daripada teh, 1½ fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
30 kg5 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 30 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 5 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

30 kg5 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 14 kg dipreskripsi 5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

14 kg5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 8 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mL15 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 20 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 400 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

20 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup200 mLair300 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing375 mLair kencing275 mLlongkang luka100 mLmuntah150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

sup: 200 mLair: 300 mLInfusi IV: 75 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL125 mL/hmula 07:3009:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 07:30 dan berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 09:30?

1000 mL125 mL/h07:30 → 09:30
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 7/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 132/min, sedar, suhu 35.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 7SpO₂ 99%udaraSBP 112HR 132AT 35.2 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat

Mengapa ini jawapannya

Cylinders are heavy and contain gas under pressure. They are kept upright and secured, away from heat and flames, and are handled carefully.

Jawapan

C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Move the patient away from immediate danger

Mengapa ini jawapannya

The first priority is to rescue anyone in immediate danger, then raise the alarm, contain the fire by closing doors and only then try to extinguish it if safe. Opening windows feeds a fire with oxygen.

Jawapan

B · Move the patient away from immediate danger
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · With routine hygiene, using soap and water during daily washing

Mengapa ini jawapannya

Routine perineal hygiene with soap and water is recommended. Antiseptic creams and routine irrigation do not reduce infection, and moving the catheter in and out carries organisms into the bladder.

Jawapan

B · With routine hygiene, using soap and water during daily washing
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy

Mengapa ini jawapannya

A label with another patient’s name means the bag may be meant for someone else or may differ in other ways. The nurse does not use it, returns it and reports the issue so the error can be investigated.

Jawapan

C · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”

Mengapa ini jawapannya

A red-zone reading means a severe flare. The patient uses their quick-relief inhaler as in their action plan and seeks emergency care at once.

Jawapan

C · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Placental abruption, which is an emergency

Mengapa ini jawapannya

Painful bleeding with a rigid, tender uterus suggests placental abruption, where the placenta separates early. Mother and baby are at risk, so urgent escalation and monitoring are needed.

Jawapan

A · Placental abruption, which is an emergency
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts

Mengapa ini jawapannya

Large unplanned weight loss with a low BMI means high malnutrition risk. Management includes dietitian referral, food and fluid charts, support with eating and regular weighing.

Jawapan

D · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint

Mengapa ini jawapannya

Septic arthritis can destroy cartilage within days. Aspiration allows microscopy and culture, and helps distinguish infection from crystal arthritis such as gout.

Jawapan

A · To rule out septic arthritis, which can rapidly destroy the joint
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Mengapa ini jawapannya

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Disemak dengan: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Calcium gluconate

Mengapa ini jawapannya

Absent reflexes and slow breathing indicate magnesium toxicity. The infusion is stopped, the provider is called, the airway and breathing are supported, and IV calcium gluconate is given as prescribed to counteract magnesium.

Jawapan

D · Calcium gluconate
11.Farmakologi

Jawapan: B · Urine output, electrolytes and signs of fluid overload

Mengapa ini jawapannya

Mannitol draws fluid into the circulation before it is excreted, which can cause heart failure and pulmonary oedema. The large diuresis can cause dehydration and electrolyte imbalance, so output and electrolytes are monitored.

Jawapan

B · Urine output, electrolytes and signs of fluid overload
12.Farmakologi

Jawapan: A · Buccal or intranasal midazolam

Mengapa ini jawapannya

Without IV access, buccal or intranasal midazolam, or rectal diazepam, is used to stop a prolonged seizure. Nothing is put into the mouth to swallow during a seizure.

Jawapan

A · Buccal or intranasal midazolam
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Mengapa ini jawapannya

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Jawapan

A · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm

Mengapa ini jawapannya

Adenosine can trigger severe bronchospasm and is generally avoided in asthma. Alternatives such as verapamil may be used, depending on the patient. The nurse raises the concern with the prescriber before giving it.

Jawapan

C · Question the prescription, as adenosine can cause bronchospasm
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets

Mengapa ini jawapannya

Finasteride, a 5-alpha reductase inhibitor, reduces the conversion of testosterone to dihydrotestosterone and shrinks the prostate over several months. It can harm a male fetus, so pregnant women should avoid handling crushed or broken tablets.

Jawapan

B · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Respect the decision and support symptom-focused care

Mengapa ini jawapannya

A competent patient can refuse dialysis. The nurse makes sure the choice is informed, respects it and supports conservative kidney management, with symptom control, advance care planning and palliative care input.

Jawapan

B · Respect the decision and support symptom-focused care
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · It increases bleeding, wound infection and heart complications

Mengapa ini jawapannya

Even mild hypothermia impairs clotting, increases surgical site infection and cardiac events, and causes shivering and discomfort. Forced-air warming, warmed fluids and covering the patient help prevent it.

Jawapan

B · It increases bleeding, wound infection and heart complications
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Irrigate the eye at once with large volumes of water or saline

Mengapa ini jawapannya

Alkali burns can cause severe, deep eye damage. Immediate, prolonged irrigation, checking the pH, and urgent ophthalmology review are needed. Neutralising agents are not used.

Jawapan

C · Irrigate the eye at once with large volumes of water or saline
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Constipation

Mengapa ini jawapannya

Progesterone slows gut motility, which causes constipation and contributes to heartburn because the lower oesophageal sphincter relaxes. Gum bleeding and nasal stuffiness are mainly due to oestrogen and increased blood flow.

Jawapan

C · Constipation
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · To make aspirated stomach contents less acidic

Mengapa ini jawapannya

Pregnant women are at high risk of aspirating stomach contents under general anaesthesia. Sodium citrate neutralises gastric acid, reducing the severity of lung injury if aspiration happens.

Jawapan

C · To make aspirated stomach contents less acidic
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · The reading will be falsely high

Mengapa ini jawapannya

A cuff that is too small gives falsely high readings, and one that is too large gives falsely low readings. The bladder width should be about 40% of the arm circumference.

Jawapan

B · The reading will be falsely high
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight

Mengapa ini jawapannya

Newborns commonly lose up to about 7–10% of birth weight in the first days and usually regain it by about 2 weeks. At this level, observing a feed, checking latch and nappy output and rechecking weight are appropriate.

Jawapan

A · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls

Mengapa ini jawapannya

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and sedating. In older adults, it can cause delirium, constipation, urinary retention and falls, and is generally avoided.

Jawapan

A · Its anticholinergic effects can cause confusion, urine retention and falls
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · It is a normal stage of group development, to be handled openly and calmly

Mengapa ini jawapannya

Conflict and challenges to the leader are typical of the storming stage. Handling them openly and non-defensively helps the group develop norms and move into productive work.

Jawapan

A · It is a normal stage of group development, to be handled openly and calmly
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 05:55

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

5 AM → 05

Jawapan

05:55

Jawapan

05:55
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 425 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

1 tsp = 1·5 = 5 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1½ cawan = 1.5·240 = 360 mL
1½ fl oz = 1.5·30 = 45 mL

Tambah

V = 5 + 15 + 360 + 45 = 425 mL

Jawapan

V = 425 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 50 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

5·30 = 150 mg

Setiap dos

D = 150/3 = 50 mg

Jawapan

D = 50 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.4 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

5·14 = 70 mg

Isi padu

V = (70/250)·5 = 1.4 mL

Jawapan

V = 1.4 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 21 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 1000·10/480 = 20.83 ≈ 21 gtt/min

Jawapan

R = 21 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 21 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 5 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

20·60/15 = 80 mL/h

Masa yang tinggal

t = 400/80 = 5 h

Jawapan

t = 5 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1500 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 300 = 500 mL
Infusi IV: 75·12 = 900 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1500 mL

Jawapan

I = 1500 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 750 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

07:30 → 09:30 = 2 h

Isi padu yang diinfuskan

125·2 = 250 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 250 = 750 mL

Jawapan

V = 750 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 7

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 7/min → 3
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 132/min → 3
sedar (A) → 0
T 35.2 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 7

Jawapan

NEWS2 = 7
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 3 + 1 + 1 + 1 + 1 = 11

Tahap risiko

11 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions