Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. AAsk the patient to wait until a relative visits
  2. BLet the patient do what they can and help with the rest
  3. CLeave the back and feet unwashed
  4. DWash the patient completely yourself to save time and effort
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit mengalami cirit-birit akut dan disyaki menghidap Clostridioides difficile. Gabungan langkah manakah yang betul?

  1. ATunggu keputusan makmal sebelum mengambil sebarang langkah berjaga-jaga
  2. BAsingkan pesakit, gunakan sarung tangan dan apron, dan basuh tangan dengan sabun dan air
  3. CGunakan sapuan tangan alkohol sahaja, dan kekalkan pesakit di ruang berkongsi dengan langsir ditutup
  4. DPakai pelitup respirator sahaja dan tiada sarung tangan
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse pours sterile saline into a bowl on a sterile field. Which technique is correct?

  1. AHold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
  2. BReach across the field to fill the bowl at the far side
  3. CPour from below the level of the field to reduce splashing
  4. DRest the lip of the bottle on the edge of the bowl so that the saline does not splash
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient dies after a wrong-drug error, and the hospital carries out a root cause analysis. What is its main focus?

  1. ADeciding whether to tell the family about the error
  2. BFinding the system and process weaknesses that allowed the error
  3. CIdentifying which staff member made the error and should be disciplined
  4. DEstimating the legal costs for the hospital
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Tugas pembantu jururawat manakah yang sesuai untuk pesakit dua hari selepas penggantian pinggul?

  1. AMembantu pesakit ke kerusi, mengikut langkah berjaga-jaga pinggul
  2. BMengajar pesakit langkah berjaga-jaga pinggul sebelum discaj
  3. CMemeriksa hirisan untuk kemerahan, rasa hangat dan saliran
  4. DMenilai sama ada dos terakhir ubat penahan sakit mengawal kesakitan
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Sebuah pasukan terdiri daripada seorang RN, seorang LPN/LVN dan seorang pembantu jururawat. Tugasan manakah yang paling sesuai?

  1. ARN: kemasukan baharu; LPN/LVN: ubat untuk pesakit yang stabil; pembantu: kebersihan
  2. BPembantu: kemasukan baharu; LPN/LVN: penjagaan kebersihan; RN: tanda vital rutin pada pesakit yang stabil
  3. CPembantu: ubat oral; LPN/LVN: pelan penjagaan; RN: penjagaan kebersihan untuk pesakit yang stabil
  4. DLPN/LVN: semua penilaian awal; RN: ubat berjadual; pembantu: pengajaran discaj
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit kegagalan jantung mempunyai kahak merah jambu berbuih dan krepitasi di seluruh kedua-dua paru-paru. Apakah yang sedang berlaku?

  1. ASerangan asma
  2. BEdema pulmonari akut
  3. CPendarahan gastrousus atas
  4. DPneumotoraks
8.Kejururawatan klinikalSukar

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. APericarditis
  2. BAortic dissection
  3. CPulmonary oedema
  4. DStable angina
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A woman with hyperemesis gravidarum has vomited for 3 days. Which urine finding would the nurse expect?

  1. ARed cell casts
  2. BKetones
  3. CBilirubin
  4. DNitrites
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Dapatan manakah yang paling kuat mencadangkan bahawa kreatinin pesakit yang meningkat disebabkan oleh kecederaan buah pinggang akut dan bukan penyakit buah pinggang kronik yang lama?

  1. APesakit mengalami anemia yang lama
  2. BPesakit telah mempunyai kreatinin tinggi selama bertahun-tahun
  3. CKreatinin normal tiga hari lalu dan telah berganda sejak itu
  4. DPesakit mempunyai buah pinggang yang kecil pada imbasan ultrabunyi
11.FarmakologiSederhana

After a vaccination, why is a person asked to wait for a short time before leaving?

  1. ATo make sure the injection site does not bruise
  2. BTo watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
  3. CTo check that the vaccine has already created protective antibodies
  4. DTo measure the person's temperature for fever
12.FarmakologiSukar

An older patient with coronary artery disease is starting levothyroxine for hypothyroidism. Why is a low starting dose used?

  1. AFast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
  2. BHigh starting doses cause permanent hypothyroidism
  3. CLevothyroxine causes severe hypoglycaemia in older patients
  4. DOlder patients absorb levothyroxine much better, so small doses are all they need
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with an implantable cardioverter-defibrillator asks what to do if it fires. Which teaching is correct?

  1. AIgnore any shock at all, because the device is designed to fire every day and needs no follow-up
  2. BRemove the device battery at home if it fires more than once
  3. CDrive straight to hospital alone after any shock so the device can be checked by the team
  4. DOne shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient being treated for pulmonary TB repeatedly misses doses and stops when they feel better. Which strategy is most effective?

  1. ASwitching to a single drug to make it easier
  2. BStopping treatment, as it is clearly not working for this patient
  3. CDoubling the dose on the days the patient remembers to take it
  4. DDirectly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which finding most suggests fluid overload in a patient with chronic kidney disease?

  1. AA weight loss of 1 kg (2.2 lb) after a hot day
  2. BA dry mouth and a low blood pressure when standing
  3. CA weight gain of 2 kg (4.4 lb) in two days with ankle swelling
  4. DDark yellow urine and thirst
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient arrives five hours after the onset of a stroke. A CT angiogram shows a blockage of a large artery in the brain. What is the most appropriate next step?

  1. AGive aspirin and plan a review on the ward tomorrow
  2. BStart IV alteplase immediately without further imaging
  3. CUrgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
  4. DNo treatment, because the time for any reperfusion has passed
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. ANon-selective beta-blockers
  2. BCalcium supplements
  3. CThiazide diuretics
  4. DProton pump inhibitors
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

During preoperative assessment, a patient says their brother had a "very high fever" during an anaesthetic. What is the most important action?

  1. AGive paracetamol before surgery to prevent fever
  2. BRecord it as a family allergy to paracetamol
  3. CReassure the patient that fevers after anaesthesia are always harmless
  4. DInform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman in preterm labour receives nifedipine. Which side effect should the nurse watch for?

  1. ABradycardia and bronchospasm
  2. BRespiratory depression and absent reflexes
  3. CLow blood pressure and headache
  4. DHigh blood glucose and tremor
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Wanita pascasalin manakah yang patut dinilai dahulu oleh jururawat?

  1. AHari ke-2: kejang semasa menyusu
  2. BHari ke-1: lokia rubra sederhana dengan beberapa ketulan lebih kecil daripada sekeping syiling
  3. CHari ke-3: payudara penuh, tegang dan sakit
  4. DSatu jam selepas kelahiran: kadar denyutan jantung 118/min dan fundus lembik
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 15-year-old seems very low in mood. Is it safe for the nurse to ask directly about suicidal thoughts?

  1. ANo; asking about suicide may put the idea into the young person's head and raise the risk
  2. BYes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
  3. COnly if the parents give written permission first
  4. DNo; only a psychiatrist is allowed to ask this question
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A preterm baby on milk feeds develops a distended abdomen, larger gastric aspirates and blood in the stool. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the feeds to help the bowel work
  2. BRecord it and review at the next feed
  3. CGive a glycerine suppository and wait
  4. DStop feeds and report at once
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

How does conduct disorder differ from oppositional defiant disorder?

  1. AThe two disorders are exactly the same and differ only in the age at which they are diagnosed
  2. BConduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
  3. CConduct disorder involves only arguing with adults and losing one's temper
  4. DOppositional defiant disorder includes serious physical aggression towards animals
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit yang berkeupayaan telah menandatangani persetujuan untuk satu kursus ECT. Selepas dua sesi, dia berkata dia mahu berhenti. Apakah yang betul?

  1. ADia boleh menarik balik persetujuannya pada bila-bila masa, dan keputusannya mesti dihormati dan dilaporkan kepada pasukan
  2. BDia mesti menyelesaikan kursus itu setelah dia menandatangani
  3. CDia hanya boleh berhenti jika keluarganya bersetuju
  4. DPersetujuan bertandatangannya menjadi mengikat selepas sesi pertama, maka kursus yang dipersetujui kini mesti diselesaikan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
4 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 4 lb 12 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

4 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
13.7 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan glukosa darah ialah 13.7 mmol/L. Dengan menggunakan 1 mmol/L = 18 mg/dL untuk glukosa, cari c dalam mg/dL kepada nombor bulat yang terdekat.

13.7 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 12 kg dipreskripsikan 15 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

12 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 3500 unit ubat yang datang sebagai 5000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

3500 units5000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min2 h

Titisan berjalan pada 35 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 2 jam?

35 gtt/min20 gtt/mL2 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg100 mL60 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

200 mg ubat dicairkan dalam 100 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 60 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

200 mg/100 mL60 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair150 mLsup200 mLInfusi IV60 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing225 mLair kencing500 mLair kencing450 mLlongkang luka150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

air: 150 mLsup: 200 mLInfusi IV: 60 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL200 mL diinfuskan100 mL/h22:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 22:00, 200 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL200 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 8/min, SpO₂ 94% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 140/min, sedar, suhu 38.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 8SpO₂ 94%O₂SBP 106HR 140AT 38.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Let the patient do what they can and help with the rest

Mengapa ini jawapannya

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Jawapan

B · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Asingkan pesakit, gunakan sarung tangan dan apron, dan basuh tangan dengan sabun dan air

Mengapa ini jawapannya

C. difficile yang disyaki memerlukan pengasingan segera dengan langkah berjaga-jaga sentuhan. Spora tidak dibunuh oleh alkohol, maka tangan dibasuh dengan sabun dan air, dan persekitaran dibersihkan dengan agen sporisida seperti klorin.

Jawapan

B · Asingkan pesakit, gunakan sarung tangan dan apron, dan basuh tangan dengan sabun dan air
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl

Mengapa ini jawapannya

The nurse pours from a little height without touching the sterile bowl, avoiding splashes that would wet the field. Holding the label in the palm keeps it readable and free of drips.

Jawapan

A · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error

Mengapa ini jawapannya

A root cause analysis looks beyond the individual to the system factors, such as storage, labeling, staffing or workflow, that allowed the error. The aim is to change the system so the error cannot happen again.

Jawapan

B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Membantu pesakit ke kerusi, mengikut langkah berjaga-jaga pinggul

Mengapa ini jawapannya

Membantu pesakit yang stabil bergerak, menggunakan langkah berjaga-jaga yang telah ditetapkan dalam pelan penjagaan, ialah tugas rutin. Memeriksa luka, mengajar dan menilai pelega sakit memerlukan penilaian kejururawatan.

Jawapan

A · Membantu pesakit ke kerusi, mengikut langkah berjaga-jaga pinggul
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · RN: kemasukan baharu; LPN/LVN: ubat untuk pesakit yang stabil; pembantu: kebersihan

Mengapa ini jawapannya

RN melakukan penilaian dan penjagaan kompleks, LPN/LVN menjaga pesakit yang stabil dan memberi ubat rutin, dan pembantu melakukan kebersihan dan pengukuran rutin. Pilihan lain memberi tugas di luar skop orang itu.

Jawapan

A · RN: kemasukan baharu; LPN/LVN: ubat untuk pesakit yang stabil; pembantu: kebersihan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Edema pulmonari akut

Mengapa ini jawapannya

Edema pulmonari akut menyebabkan sesak nafas teruk, krepitasi dan kahak berbuih. Dudukkan pesakit tegak, beri oksigen dan panggil bantuan perubatan segera; diuretik lazim diberi.

Jawapan

B · Edema pulmonari akut
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Pericarditis

Mengapa ini jawapannya

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Jawapan

A · Pericarditis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Ketones

Mengapa ini jawapannya

Prolonged vomiting and poor intake lead to fat breakdown and ketonuria, along with dehydration and electrolyte loss such as hypokalemia. Urine ketones help assess severity and response to IV fluids and antiemetics.Disemak dengan: Ketones urine test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Ketones
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Kreatinin normal tiga hari lalu dan telah berganda sejak itu

Mengapa ini jawapannya

Peningkatan pantas daripada paras asas yang normal dalam masa beberapa hari ialah ciri khas kecederaan buah pinggang akut. Nilai yang meningkat sejak sekian lama, buah pinggang kecil dan anemia kronik menunjukkan penyakit buah pinggang kronik.Disemak dengan: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

C · Kreatinin normal tiga hari lalu dan telah berganda sejak itu
11.Farmakologi

Jawapan: B · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes

Mengapa ini jawapannya

Anaphylaxis after vaccination is rare but usually begins soon after the injection. Staff and adrenaline must be available during the observation period.

Jawapan

B · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
12.Farmakologi

Jawapan: A · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina

Mengapa ini jawapannya

Thyroid hormone increases metabolic rate, heart rate and contractility. In older people and those with heart disease, the dose is started low and increased slowly to avoid ischaemia and arrhythmias.

Jawapan

A · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services

Mengapa ini jawapannya

A single shock with full recovery usually needs a call to the device team. Several shocks in a short time, or a shock with chest pain, breathlessness or collapse, needs emergency help. Patients should not drive themselves after a shock.

Jawapan

D · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Directly observed therapy with support for barriers to adherence

Mengapa ini jawapannya

Directly observed therapy, where a health worker watches each dose, plus help with practical and social barriers, improves completion and reduces multidrug-resistant TB. Single-drug therapy or interrupted treatment breeds resistance.

Jawapan

D · Directly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · A weight gain of 2 kg (4.4 lb) in two days with ankle swelling

Mengapa ini jawapannya

Rapid weight gain reflects fluid retention. Oedema, breathlessness, crackles in the lungs and a raised blood pressure are other signs. Daily weights are a simple and reliable way to track fluid balance.

Jawapan

C · A weight gain of 2 kg (4.4 lb) in two days with ankle swelling
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy

Mengapa ini jawapannya

IV thrombolysis is usually given within 4.5 hours of onset. Mechanical thrombectomy for a large vessel occlusion can be done later, typically up to 6 hours and in selected patients up to 24 hours, based on imaging. Time still matters, so referral is urgent.

Jawapan

C · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Non-selective beta-blockers

Mengapa ini jawapannya

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Jawapan

A · Non-selective beta-blockers
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Inform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family

Mengapa ini jawapannya

Malignant hyperthermia susceptibility is inherited. The anaesthetist plans a trigger-free anaesthetic, avoiding volatile agents and suxamethonium, and the family may be referred for testing.

Jawapan

D · Inform the anaesthetist, as malignant hyperthermia may run in the family
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Low blood pressure and headache

Mengapa ini jawapannya

Nifedipine relaxes smooth muscle in vessels as well as the uterus, causing hypotension, flushing, headache and reflex tachycardia. Absent reflexes suggest magnesium toxicity.

Jawapan

C · Low blood pressure and headache
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Satu jam selepas kelahiran: kadar denyutan jantung 118/min dan fundus lembik

Mengapa ini jawapannya

Uterus yang lembik dengan takikardia dalam jam pertama mencadangkan hemoragi dan memerlukan penilaian segera. Ketulan kecil pada hari ke-1, sakit selepas bersalin dan kembung payudara pada hari ke-3 adalah dijangka.

Jawapan

D · Satu jam selepas kelahiran: kadar denyutan jantung 118/min dan fundus lembik
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help

Mengapa ini jawapannya

Asking clearly and calmly about suicidal thoughts does not increase risk and often brings relief. It allows the nurse to assess risk, keep the young person safe and refer for mental health support.

Jawapan

B · Yes; asking directly does not increase the risk and helps find those who need help
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Stop feeds and report at once

Mengapa ini jawapannya

Necrotising enterocolitis (NEC) is suspected. Feeds are stopped, the stomach is decompressed, the baby is monitored closely and the medical team is informed urgently for X-ray, antibiotics and possible surgery.

Jawapan

D · Stop feeds and report at once
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting

Mengapa ini jawapannya

Oppositional defiant disorder involves angry, argumentative and defiant behaviour. Conduct disorder is more serious, with aggression, destruction of property, deceit, theft or serious violation of rules.

Jawapan

B · Conduct disorder involves violating others' rights, such as cruelty, theft or fire setting
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Dia boleh menarik balik persetujuannya pada bila-bila masa, dan keputusannya mesti dihormati dan dilaporkan kepada pasukan

Mengapa ini jawapannya

Orang yang berkeupayaan boleh menarik balik persetujuan pada bila-bila masa. Jururawat memaklumkan pasukan, yang membincangkan keputusan itu dengannya. Rawatan tanpa persetujuan hanya mungkin di bawah syarat undang-undang tertentu.

Jawapan

A · Dia boleh menarik balik persetujuannya pada bila-bila masa, dan keputusannya mesti dihormati dan dilaporkan kepada pasukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 2.16 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

12 oz/16 = 0.75 lb
4 + 0.75 = 4.75 lb

Paun kepada kilogram

m = 4.75/2.2 = 2.159 ≈ 2.16 kg

Jawapan

m = 2.16 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 247 mg/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 13.7·18 = 246.6 ≈ 247 mg/dL

Jawapan

c = 247 mg/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3.6 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 15·12 = 180 mg

Isi padu

V = 180/50 = 3.6 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 3.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.7 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 3500/5000 = 0.7 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.7 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 210 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

35·60/20 = 105 mL/h

Isi padu

V = 105·2 = 210 mL

Jawapan

V = 210 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

200/100 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

60/2 = 30 mL/h

Kadar titisan

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Jawapan

R = 30 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1030 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 150 + 200 = 350 mL
Infusi IV: 60·8 = 480 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1030 mL

Jawapan

I = 1030 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 200 = 800 mL

Masa

t = 800/100 = 8 h

Jawapan

t = 8 h

Itu kira-kira 8 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 06:00.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 10

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 1 + 2 + 1 + 2 + 1 = 10

Jawapan

B = 10
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 8/min → 3
SpO₂ 94% → 1
dengan oksigen → 2
SBP 106 mmHg → 1
HR 140/min → 3
sedar (A) → 0
T 38.1 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 1 + 2 + 1 + 3 + 0 + 1 = 11
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions