Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Before fitting anti-embolism stockings, what should the nurse do?

  1. AChoose a size by looking at the patient's shoe size and weight
  2. BFit them over existing bandages or wounds
  3. CMeasure the legs to get the right size and check for arterial disease
  4. DFit the tightest size available so the stockings give the best effect
2.Asas kejururawatanSukar

Di bawah Mental Capacity Act 2005 (England dan Wales), manakah antara berikut ialah sebahagian daripada ujian sama ada seseorang boleh membuat keputusan?

  1. ASama ada mereka boleh memahami, mengingati dan menimbang maklumat serta menyampaikan keputusan
  2. BSama ada mereka mempunyai diagnosis demensia
  3. CSama ada keputusan yang mereka buat selaras dengan nasihat yang diberikan oleh doktor dan pasukan penjagaan
  4. DSama ada mereka berumur lebih 65 tahun
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Pernyataan manakah tentang penggunaan sekatan fizikal yang betul?

  1. AAlternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan
  2. BSekatan disemak sekali pada akhir setiap syif
  3. CSekatan boleh digunakan setiap kali unit kekurangan kakitangan kejururawatan
  4. DArahan sekatan berterusan mengikut keperluan ialah amalan yang baik
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?

  1. AThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
  2. BThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
  3. COne negative chest x-ray after starting treatment
  4. DThe cough has stopped, even with no sputum tests
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Two nursing assistants argue loudly at the station about their assignments. What is the charge nurse’s best first step?

  1. AReport them to human resources at once
  2. BChange both of their assignments without any discussion
  3. CMeet both of them privately to hear each side
  4. DIgnore it and hope they sort it out
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Dapatan pesakit manakah yang paling mendesak?

  1. APesakit dengan infusi heparin yang mengalami kekeliruan baharu dan sakit kepala teruk
  2. BPesakit selepas pembedahan lutut dengan lebam kecil di tapak suntikan
  3. CPesakit warfarin dengan INR 2.5 yang dijadualkan untuk dos petang yang biasa
  4. DPesakit yang keputusan kiraan plateletnya belum ada
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo lower the blood glucose before surgery
  2. BTo make the surgery shorter
  3. CTo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
  4. DTo reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?

  1. AHyperosmolar hyperglycaemic state
  2. BEuglycaemic diabetic ketoacidosis
  3. CHypoglycaemia
  4. DSimple gastroenteritis with no further concern
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 300–350 mg/dL (16.7–19.4 mmol/L)
  2. BAbout 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L)
  3. CAbout 60–80 mg/dL (3.3–4.4 mmol/L)
  4. DAbout 250–300 mg/dL (13.9–16.7 mmol/L)
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient's results: sodium 140 mEq/L, chloride 100 mEq/L, bicarbonate 12 mEq/L. What is the anion gap, and what does it suggest?

  1. A28 mEq/L, a high anion gap
  2. B40 mEq/L, a high anion gap
  3. C12 mEq/L, a normal anion gap
  4. D52 mEq/L, a very high anion gap
11.FarmakologiSederhana

Why is a progestogen added to oestrogen in hormone replacement therapy for a woman who still has her uterus?

  1. ATo reduce hot flushes much more than oestrogen alone can
  2. BTo protect against endometrial hyperplasia and cancer
  3. CTo lower the risk of blood clots to zero
  4. DTo prevent breast cancer completely
12.FarmakologiSukar

A patient taking metoprolol is also started on verapamil. Which adverse effect is most likely?

  1. AHypoglycaemia and weight gain
  2. BHyperkalaemia and muscle weakness
  3. CRebound tachycardia and hypertension
  4. DSevere bradycardia and heart block
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with bronchiectasis of the right lower lobe is taught postural drainage. How should they be positioned?

  1. ASitting fully upright at all times
  2. BWith the affected lobe lowest so it fills with mucus
  3. CWith the affected lobe uppermost so gravity drains it
  4. DFlat on the back with the arms raised
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck and chest veins and breathlessness that is worse when bending forward. What is the most likely cause?

  1. AAn allergic reaction to chemotherapy
  2. BSuperior vena cava obstruction
  3. CA deep vein thrombosis in the leg
  4. DRight-sided heart failure
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit yang mengambil karbimazol untuk hipertiroidisme melaporkan sakit tekak dan demam. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenenangkan pesakit, kerana ubat tidak mempunyai kesan sampingan darah yang serius
  2. BMenasihati berkumur air garam dan meneruskan ubat selama seminggu
  3. CMenggandakan dos untuk mengawal tiroid dengan lebih cepat
  4. DMengatur kiraan darah penuh segera untuk mencari agranulositosis
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit hemodialisis bertanya mengapa cecair di antara sesi mesti dihadkan. Penjelasan manakah yang betul?

  1. AMinum air menyebabkan dialisis menyingkirkan terlalu banyak kalium daripada darah
  2. BCecair tambahan melemahkan dinding fistula dan menjadikannya lebih mudah pecah
  3. CCecair berlebihan terkumpul, menaikkan TD dan menyebabkan sesak nafas serta kekejangan semasa dialisis
  4. DSekatan cecair terutamanya untuk memendekkan masa di mesin
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which lung problem is a known toxicity of bleomycin?

  1. APulmonary fibrosis
  2. BAsthma from pollen
  3. CLung cancer within weeks
  4. DPneumothorax from coughing
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient on modified-release morphine for cancer pain has needed four breakthrough doses every day for several days. What should the nurse do?

  1. AStop the breakthrough doses to reduce opioid use
  2. BReport it, as the regular background dose may need review
  3. CGive all breakthrough doses at the same time
  4. DTell the patient to put up with the pain between doses
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

After a circumcision, which finding should be reported?

  1. AActive bleeding that soaks a nappy
  2. BFussiness at the first nappy change
  3. CA yellowish film over the glans on day 2
  4. DMild swelling of the glans
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. AProlapse of the umbilical cord
  2. BThe opioid's effect on the fetal brain
  3. CSevere fetal anaemia from Rh disease
  4. DPlacental abruption
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

What is the main purpose of medical play with a doll and real equipment before surgery?

  1. ATo teach the child how the surgeons will do the operation
  2. BTo let the child express fears and gain a sense of control
  3. CTo test the child's intelligence
  4. DTo keep the child busy so the nurse can do other work
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The nurse has taught the family of a 7-year-old with coeliac disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will check food labels for wheat, barley and rye."
  2. B"Plain rice and potatoes are fine for him."
  3. C"We will use a separate toaster for his gluten-free bread."
  4. D"He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What is the PHQ-9 used for?

  1. AScreening for alcohol problems
  2. BMonitoring involuntary movements caused by antipsychotics
  3. CScreening for depression and measuring its severity
  4. DAssessing the severity of alcohol withdrawal
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A nurse is teaching a patient who has started haloperidol for schizophrenia. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I should tell the nurse if my neck or jaw muscles feel stiff."
  2. B"I can stop taking it as soon as the voices go away."
  3. C"I should get up slowly if I feel dizzy."
  4. D"I'll avoid alcohol while I'm taking this medicine."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111218:25?6:25 PM5:25 PM6:25 AM8:25 PM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 18:25 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

18:25
  1. 16:25 PM
  2. 25:25 PM
  3. 36:25 AM
  4. 48:25 PM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1½ tbsp? mL¾ cawan? mL3 tsp? mL3 fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 1½ tbsp daripada suplemen cecair, ¾ cawan daripada teh, 3 tsp daripada sirap batuk, 3 fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tbsp = 15 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 36 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

36 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 44 lb. Preskripsi ialah 10 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan?

44 lb10 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1130 mLtinggal? mL/h7 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 1130 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 10 hselepas 3 h: 1130 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
400 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 400 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

50 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu100 mLsup180 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing450 mLair kencing325 mLair kencing450 mLlongkang luka70 mLmuntah150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

susu: 100 mLsup: 180 mLInfusi IV: 75 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 450 mLair kencing: 325 mLair kencing: 450 mLlongkang luka: 70 mLmuntah: 150 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan120 mL/h13:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 13:00, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease

Mengapa ini jawapannya

Wrong-sized stockings can cause skin damage or a tourniquet effect. They are not used in significant peripheral arterial disease, and the skin is checked daily.

Jawapan

C · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Sama ada mereka boleh memahami, mengingati dan menimbang maklumat serta menyampaikan keputusan

Mengapa ini jawapannya

Seseorang tidak berkeupayaan untuk sesuatu keputusan jika, disebabkan gangguan minda atau otak, mereka tidak dapat memahami, mengingati, menggunakan atau menimbang maklumat, atau menyampaikan keputusannya. Pilihan yang tidak bijak sahaja tidak menunjukkan ketidakupayaan.

Jawapan

A · Sama ada mereka boleh memahami, mengingati dan menimbang maklumat serta menyampaikan keputusan
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Alternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Sekatan digunakan hanya apabila langkah lain telah gagal dan pesakit atau orang lain berisiko. Arahan yang terhad masa dan disemak secara berkala diperlukan, arahan “mengikut keperluan” tidak dibenarkan, dan pesakit dipantau dengan kerap.

Jawapan

A · Alternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy

Mengapa ini jawapannya

Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.

Jawapan

B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Meet both of them privately to hear each side

Mengapa ini jawapannya

Talking with both staff members privately allows the charge nurse to understand the problem and look for a fair solution. Ignoring the conflict or acting without facts usually makes it worse.

Jawapan

C · Meet both of them privately to hear each side
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Pesakit dengan infusi heparin yang mengalami kekeliruan baharu dan sakit kepala teruk

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu dan sakit kepala teruk pada pesakit yang dianti-koagulasi mungkin bermakna pendarahan intrakranial. INR 2.5 berada dalam julat terapeutik lazim 2 hingga 3, dan lebam kecil di tapak suntikan adalah lazim.

Jawapan

A · Pesakit dengan infusi heparin yang mengalami kekeliruan baharu dan sakit kepala teruk
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Mengapa ini jawapannya

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Jawapan

D · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Euglycaemic diabetic ketoacidosis

Mengapa ini jawapannya

SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.

Jawapan

B · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · About 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L)

Mengapa ini jawapannya

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L); UK guidance uses a similar range of about 6–10 mmol/L. Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Jawapan

B · About 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L)
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · 28 mEq/L, a high anion gap

Mengapa ini jawapannya

The anion gap is 140 − (100 + 12) = 28 mEq/L; a typical normal value is about 8–12 mEq/L when potassium is not included. A high anion gap metabolic acidosis suggests unmeasured acids, for example ketones in DKA or lactate in shock.

Jawapan

A · 28 mEq/L, a high anion gap
11.Farmakologi

Jawapan: B · To protect against endometrial hyperplasia and cancer

Mengapa ini jawapannya

Oestrogen alone causes endometrial proliferation and increases the risk of endometrial cancer. A progestogen protects the endometrium; women without a uterus can take oestrogen alone.

Jawapan

B · To protect against endometrial hyperplasia and cancer
12.Farmakologi

Jawapan: D · Severe bradycardia and heart block

Mengapa ini jawapannya

Beta blockers and non-dihydropyridine calcium channel blockers (verapamil, diltiazem) both slow heart rate and AV conduction. Together they can cause severe bradycardia, heart block and heart failure.

Jawapan

D · Severe bradycardia and heart block
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it

Mengapa ini jawapannya

Postural drainage places the patient so the affected segment is above the main bronchus, letting gravity move secretions towards the larger airways to be coughed up. It is combined with breathing techniques. Head-down positions are avoided in patients with reflux, recent surgery or breathlessness.

Jawapan

C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Superior vena cava obstruction

Mengapa ini jawapannya

A tumour in the mediastinum can compress the superior vena cava, causing swelling of the face, neck and arms, dilated veins on the chest and breathlessness. It is an oncological emergency. The patient is sat upright and given oxygen if hypoxic, and treatment may include a stent, steroids or radiotherapy.

Jawapan

B · Superior vena cava obstruction
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Mengatur kiraan darah penuh segera untuk mencari agranulositosis

Mengapa ini jawapannya

Tionamida (karbimazol, metimazol, propiltiourasil) boleh menyebabkan agranulositosis, penurunan neutrofil yang jarang berlaku tetapi mengancam nyawa. Pesakit diajar melaporkan sakit tekak, demam atau ulser mulut dengan segera dan menjalani kiraan darah segera; ubat dihentikan jika neutrofil rendah.

Jawapan

D · Mengatur kiraan darah penuh segera untuk mencari agranulositosis
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Cecair berlebihan terkumpul, menaikkan TD dan menyebabkan sesak nafas serta kekejangan semasa dialisis

Mengapa ini jawapannya

Pesakit dengan pengeluaran air kencing baki yang sedikit mengumpul cecair di antara sesi. Pertambahan yang besar menyebabkan hipertensi, edema pulmonari dan ketegangan jantung, dan menyingkirkan isi padu yang besar dengan pantas semasa dialisis menyebabkan hipotensi dan kekejangan. Menyekat cecair dan garam (yang mendorong dahaga) memastikan pertambahan dapat diurus.

Jawapan

C · Cecair berlebihan terkumpul, menaikkan TD dan menyebabkan sesak nafas serta kekejangan semasa dialisis
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Pulmonary fibrosis

Mengapa ini jawapannya

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses, in older patients and with high oxygen concentrations. Breathlessness or a new cough must be reported.

Jawapan

A · Pulmonary fibrosis
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Report it, as the regular background dose may need review

Mengapa ini jawapannya

Regular need for breakthrough doses usually means the background analgesia is inadequate. The prescriber reviews and may adjust the regular dose, while side effects such as sedation are monitored.

Jawapan

B · Report it, as the regular background dose may need review
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Active bleeding that soaks a nappy

Mengapa ini jawapannya

A yellow film is normal granulation tissue, and mild swelling and fussiness are common. Persistent bleeding, signs of infection or failure to pass urine should be reported.

Jawapan

A · Active bleeding that soaks a nappy
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · The opioid's effect on the fetal brain

Mengapa ini jawapannya

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Jawapan

B · The opioid's effect on the fetal brain
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · To let the child express fears and gain a sense of control

Mengapa ini jawapannya

Therapeutic or medical play lets children explore equipment, act out procedures and show feelings they cannot put into words. It reduces anxiety and helps staff correct misunderstandings.

Jawapan

B · To let the child express fears and gain a sense of control
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."

Mengapa ini jawapannya

Even small amounts of gluten damage the gut lining in coeliac disease, so the diet must be strict and lifelong. Avoiding cross-contamination, reading labels and using naturally gluten-free foods are correct.

Jawapan

D · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Screening for depression and measuring its severity

Mengapa ini jawapannya

The Patient Health Questionnaire-9 asks how often each of the nine depression symptoms has occurred in the last 2 weeks. Item 9 asks about thoughts of self-harm, which always needs follow-up.

Jawapan

C · Screening for depression and measuring its severity
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · "I can stop taking it as soon as the voices go away."

Mengapa ini jawapannya

Antipsychotics are continued after symptoms improve, because stopping them early is a major cause of relapse. Any change should be discussed with the prescriber.

Jawapan

B · "I can stop taking it as soon as the voices go away."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 6:25 PM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

18 − 12 = 6 → PM

Jawapan

6:25 PM

Jawapan

6:25 PM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 307.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

1½ tbsp = 1.5·15 = 22.5 mL
¾ cawan = 0.75·240 = 180 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL

Tambah

V = 22.5 + 180 + 15 + 90 = 307.5 mL

Jawapan

V = 307.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7.2 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·36 = 144 mg

Isi padu

V = 144/20 = 7.2 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 7.2 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

44/2.2 = 20 kg

Dos

10·20 = 200 mg

Isi padu

V = (200/250)·5 = 4 mL

Jawapan

V = 4 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 161.4 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/10 = 150 mL/h

Kadar baharu

R = 1130/7 = 161.4 mL/h

Jawapan

R = 161.4 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 8 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

50·60/60 = 50 mL/h

Masa yang tinggal

t = 400/50 = 8 h

Jawapan

t = 8 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −65 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 180 = 280 mL
Infusi IV: 75·12 = 900 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1380 mL

Jumlah pengeluaran

450 + 325 + 450 + 70 + 150 = 1445 mL

Imbangan

B = 1380 − 1445 = −65 mL

Jawapan

B = −65 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/120 = 3.333 ≈ 3.3 h

Jawapan

t = 3.3 h

Itu kira-kira 3 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 16:20.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal) → 4

Tambah

GCS = 3 + 3 + 4 = 10

Keterukan

GCS 10 → sederhana

Jawapan

sederhana
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 15 + 20 + 10 + 0 = 85

Tahap risiko

85 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions