Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?

  1. AIt keeps the bed clean during the move
  2. BIt warms the patient during the move
  3. CIt lets one nurse lift the patient alone
  4. DIt reduces friction and shear on the skin
2.Asas kejururawatanSukar

An older patient's leg wound has become more painful and has a new unpleasant smell, but there is no fever. What does this suggest?

  1. AAn allergy to the dressing that needs no action
  2. BNormal healing, because there is no fever and the wound is still closed
  3. CA possible wound infection that needs assessment and reporting
  4. DThe wound has dried out and needs to be left open
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Pernyataan manakah tentang penggunaan sekatan fizikal yang betul?

  1. ASekatan disemak sekali pada akhir setiap syif
  2. BArahan sekatan berterusan mengikut keperluan ialah amalan yang baik
  3. CSekatan boleh digunakan setiap kali unit kekurangan kakitangan kejururawatan
  4. DAlternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat perasan bahawa ubat yang salah telah disedut, tetapi menyedarinya sebelum memberikannya. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMembuangnya, menyediakan ubat yang betul dan melaporkan kejadian nyaris terlepas
  2. BMelaporkannya hanya jika kesilapan yang sama berlaku lagi di unit
  3. CTetap memberikan ubat itu, memandangkan ia sudah disedut
  4. DTidak berkata apa-apa, kerana pesakit tidak dicederakan
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient uses patient-controlled analgesia (PCA) after surgery. Which statement by a family member shows a need for further teaching?

  1. A“I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
  2. B“The pump has limits set by the nurse so she cannot get too much at once.”
  3. C“Only she should press the button when she needs pain relief.”
  4. D“I will tell the nurse if she becomes very sleepy or hard to wake.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with COPD on 2 L/min oxygen becomes drowsy and hard to wake. The SpO₂ is 93%. What is the priority?

  1. AAssess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising
  2. BGive the as-needed sedative so the patient rests comfortably
  3. CIncrease the oxygen to 6 L/min so that the saturation goes even higher than now
  4. DLet the patient sleep, because the saturation is above target
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Long-term amiodarone treatment can affect which of the following?

  1. AThe sense of smell and taste only, with no other effects
  2. BHair colour and nail growth only, with no effect on organs
  3. CThyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
  4. DBlood glucose and cholesterol only
8.Kejururawatan klinikalSukar

Seorang pesakit dengan trakeostomi tiba-tiba tidak dapat bernafas dan tiub kelihatan tersumbat. Apakah tindakan pertama?

  1. ABeri oksigen melalui mulut sahaja
  2. BTunggu doktor sebelum melakukan apa-apa
  3. CKempiskan kaf dan tinggalkan pesakit
  4. DKeluarkan tiub dalam (kanula) dan periksa sama ada ia tersumbat
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has taken hydrochlorothiazide for several years. Which laboratory change is a recognized effect of this drug?

  1. AA fall in blood glucose
  2. BA rise in serum uric acid
  3. CA rise in serum potassium
  4. DA fall in serum calcium
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A child with sickle cell disease and a recent viral illness is pale and tired. The hemoglobin has fallen sharply, and the reticulocyte count is very low. What is the most likely problem?

  1. AIron deficiency from a poor diet over months
  2. BA vaso-occlusive pain crisis in the bones
  3. CAn aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
  4. DA normal finding in sickle cell disease
11.FarmakologiSederhana

A patient with a peanut allergy is taught to use an adrenaline auto-injector. Which statement is correct?

  1. ACall emergency services after using it, even if symptoms improve
  2. BThere is no need to see a doctor if the swelling goes down
  3. CUse it only if the antihistamine has not worked after an hour
  4. DKeep it at home so it is not lost
12.FarmakologiSukar

Beta-lactam antibiotics show time-dependent killing. What does this mean for administration?

  1. AA single very large daily dose works best
  2. BDoses can be given at any time as long as the daily total is right
  3. CDoses should be given only when the patient has a fever
  4. DDoses should be given on time at evenly spaced intervals
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

In heart failure, why does activation of the renin–angiotensin–aldosterone system worsen symptoms over time?

  1. AIt makes the kidneys pass too much dilute urine each day
  2. BIt slows the heart rate dangerously
  3. CIt causes sodium and water retention and vasoconstriction
  4. DIt lowers the blood pressure to very low levels over time
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit COPD akan pulang dengan oksigen jangka panjang. Perkara pengajaran manakah yang paling penting untuk keselamatan?

  1. ANaikkan aliran setinggi yang diperlukan apabila sesak nafas
  2. BJangan sekali-kali merokok atau membenarkan api terbuka berhampiran oksigen
  3. CSimpan silinder simpanan bersebelahan dapur memasak
  4. DGunakan jeli petroleum untuk menenangkan lubang hidung yang kering
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

After pressing the plunger of an insulin pen, what should the patient do?

  1. AKeep the needle in the skin for about 10 seconds
  2. BPull the needle out at once and rub the site firmly
  3. CLeave the needle on the pen for the next injection
  4. DInject a second dose straight away to be sure
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit CKD mempunyai hemoglobin 92 g/L dan memulakan agen perangsang eritropoiesis (ESA). Apakah yang patut dipantau oleh jururawat?

  1. AGlukosa darah, kerana ESA sering menyebabkan hipoglisemia
  2. BPendengaran, kerana ESA boleh merosakkan telinga dalam
  3. CTekanan darah dan hemoglobin, kerana peningkatan berlebihan menaikkan risiko bekuan
  4. DEnzim hati, kerana ESA toksik kepada hati
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which finding means a patient is usually ready to leave recovery for the ward?

  1. AStill drowsy and needing a jaw thrust to breathe
  2. BPain score 9/10 and vomiting repeatedly
  3. CSystolic BP falling steadily over the last hour, with a rising pulse rate
  4. DAwake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang jururawat menumpahkan sedikit ubat sitotoksik di atas lantai. Apakah pendekatan yang betul?

  1. AMembiarkannya tersejat dan menjauhkan orang selama beberapa minit
  2. BMengelapnya dengan tuala kertas dan memasukkannya ke dalam tong sampah am
  3. CMenggunakan kit tumpahan dengan PPE, membersihkan, membungkus sebagai sisa sitotoksik dan melaporkan
  4. DMengepnya dengan mop wad dan membilas mop dalam sluice
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Apakah ujian tanpa tekanan (non-stress test) yang "reaktif"?

  1. ADeselerasi lewat pada setiap pengecutan
  2. BKadar denyutan jantung asas melebihi 160 bpm
  3. CSekurang-kurangnya 2 akselerasi kadar denyutan jantung janin dalam masa 20 minit
  4. DTiada akselerasi kadar denyutan jantung janin dalam masa 40 minit
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita dengan diabetes gestasi menggunakan insulin semasa kehamilan. Apakah perubahan dalam keperluan insulinnya yang dijangka sejurus selepas kelahiran?

  1. ADia akan memerlukan insulin seumur hidup
  2. BIa berganda kerana tekanan kelahiran, maka dos insulin dinaikkan
  3. CIa jatuh dengan cepat, maka glukosa dipantau dan insulin sering dihentikan
  4. DIa kekal sama selama 6 minggu
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 13-year-old with scoliosis has been prescribed a brace. Which teaching is most important?

  1. AWear it over thick clothing to make it more comfortable
  2. BWear it only at weekends and in the holidays, when it does not interfere with school
  3. CWear it only when the back hurts, then take it off
  4. DWear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang remaja perempuan berumur 15 tahun dengan diabetes jenis 1 telah kehilangan berat badan, dan HbA1c-nya meningkat mendadak. Dia mengaku melangkau dos insulin. Apakah yang patut dipertimbangkan oleh jururawat?

  1. AMeter glukosa mesti rosak
  2. BDia mungkin meninggalkan insulin untuk menurunkan berat badan, satu bentuk gangguan pemakanan yang memerlukan penilaian
  3. CDia hanya memerlukan dos insulin yang lebih rendah
  4. DKehilangan berat badan ialah tanda baik kawalan yang bertambah baik, jadi dos insulinnya kini boleh dikurangkan lagi
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

In DSM-5-TR, prolonged grief disorder in adults requires that at least how long has passed since the death?

  1. A6 weeks
  2. B3 years
  3. C12 months
  4. D2 weeks
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

For the last 3 years a man has had frequent periods of mildly raised mood and periods of low mood. None has been severe enough to count as hypomania or a major depressive episode. Which diagnosis fits best?

  1. ACyclothymic disorder
  2. BMajor depressive disorder
  3. CBipolar I disorder
  4. DBipolar II disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111203:45?2:45 AM3:45 AM3:45 PM5:45 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 03:45 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

03:45
  1. 12:45 AM
  2. 23:45 AM
  3. 33:45 PM
  4. 45:45 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ cawan? mL8 fl oz? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil ½ cawan daripada teh, 8 fl oz daripada jus, ½ tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
72 kgBSA = 1.58 m²250 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 72 kg mempunyai luas permukaan badan 1.58 m². Preskripsi ialah 250 mg/m². Cari dos D dalam mg.

72 kgBSA = 1.58 m²250 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 130 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

130 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 8 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mg500 mL3 mL/h? mcg/min

Satu infusi 400 mg dalam 500 mL berjalan pada 3 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

400 mg/500 mL3 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup180 mLair200 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing300 mLair kencing300 mLair kencing350 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 56 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

56 kg12 hair kencing: 300 mLair kencing: 300 mLair kencing: 350 mLmuntah: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 125 mL/hmula 18:30tjumlah​ = ? h100 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 18:30 dengan 100 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 125 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 88% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 38/min, bertindak balas kepada kesakitan sahaja, suhu 35.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 12SpO₂ 88%udaraSBP 150HR 38PT 35.2 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 88/52 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 97%udaraSBP 88HR 88AT 37.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · It reduces friction and shear on the skin

Mengapa ini jawapannya

Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.

Jawapan

D · It reduces friction and shear on the skin
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · A possible wound infection that needs assessment and reporting

Mengapa ini jawapannya

Increasing pain, odour, new exudate or delayed healing can signal infection even without fever, especially in older adults. The wound is assessed, the change reported and a swab taken if policy advises.

Jawapan

C · A possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Alternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Sekatan digunakan hanya apabila langkah lain telah gagal dan pesakit atau orang lain berisiko. Arahan yang terhad masa dan disemak secara berkala diperlukan, arahan “mengikut keperluan” tidak dibenarkan, dan pesakit dipantau dengan kerap.

Jawapan

D · Alternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Membuangnya, menyediakan ubat yang betul dan melaporkan kejadian nyaris terlepas

Mengapa ini jawapannya

Kejadian nyaris terlepas menunjukkan kelemahan dalam sistem, seperti pembungkusan atau penyimpanan yang serupa. Pelaporan membolehkan risiko dibetulkan sebelum pesakit dicederakan. Budaya adil menyokong pelaporan sedemikian.

Jawapan

A · Membuangnya, menyediakan ubat yang betul dan melaporkan kejadian nyaris terlepas
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”

Mengapa ini jawapannya

PCA is safe because a sleepy patient cannot press the button. If someone else presses it, the patient can receive too much opioid and develop respiratory depression.

Jawapan

A · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Assess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising

Mengapa ini jawapannya

In COPD, drowsiness can be a sign of carbon dioxide retention (hypercapnia), even when the saturation is acceptable. The nurse assesses breathing, escalates and avoids extra oxygen or sedatives that could worsen it.

Jawapan

A · Assess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight

Mengapa ini jawapannya

Amiodarone can cause hypo- or hyperthyroidism, pulmonary fibrosis, liver problems and photosensitivity. Regular monitoring of thyroid and liver function is needed.

Jawapan

C · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Keluarkan tiub dalam (kanula) dan periksa sama ada ia tersumbat

Mengapa ini jawapannya

Mengikut algoritma kecemasan, keluarkan kanula dalam dahulu, cuba sedutan dan panggil bantuan. Jika gagal, langkah selanjutnya termasuk mengempiskan kaf dan menukar tiub.

Jawapan

D · Keluarkan tiub dalam (kanula) dan periksa sama ada ia tersumbat
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · A rise in serum uric acid

Mengapa ini jawapannya

Thiazides reduce uric acid excretion and can trigger gout. They also tend to lower potassium, sodium and magnesium, raise calcium (by reducing its excretion) and raise blood glucose and lipids.

Jawapan

B · A rise in serum uric acid
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19

Mengapa ini jawapannya

Patients with sickle cell disease depend on a high reticulocyte count because their red cells live only a short time. Parvovirus B19 can stop red cell production for days, causing a rapid fall in hemoglobin with very low reticulocytes. Transfusion may be needed.

Jawapan

C · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
11.Farmakologi

Jawapan: A · Call emergency services after using it, even if symptoms improve

Mengapa ini jawapannya

Anaphylaxis can recur after the adrenaline wears off (a biphasic reaction). The person always calls for help after using it, carries two auto-injectors and uses adrenaline early.

Jawapan

A · Call emergency services after using it, even if symptoms improve
12.Farmakologi

Jawapan: D · Doses should be given on time at evenly spaced intervals

Mengapa ini jawapannya

For beta-lactams, efficacy depends on the time the drug level stays above the minimum inhibitory concentration. Evenly spaced, on-time doses, or extended infusions, support this.

Jawapan

D · Doses should be given on time at evenly spaced intervals
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction

Mengapa ini jawapannya

Reduced cardiac output activates RAAS and the sympathetic system. Angiotensin II constricts vessels (raising afterload) and aldosterone retains sodium and water (raising preload and congestion). ACE inhibitors, ARBs, mineralocorticoid antagonists and beta-blockers block these harmful loops.

Jawapan

C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Jangan sekali-kali merokok atau membenarkan api terbuka berhampiran oksigen

Mengapa ini jawapannya

Merokok semasa menggunakan oksigen ialah punca utama lecur dan kebakaran maut. Pesakit mesti menjauhkan oksigen daripada api dan sumber haba, menggunakan pelincir berasaskan air (bukan berasaskan minyak) dan mengikut aliran yang dipreskripsikan, kerana peningkatan tanpa seliaan boleh memburukkan pengekalan CO₂.

Jawapan

B · Jangan sekali-kali merokok atau membenarkan api terbuka berhampiran oksigen
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Keep the needle in the skin for about 10 seconds

Mengapa ini jawapannya

Holding the needle in place for around 10 seconds (or as the manufacturer advises) lets the full dose be delivered. A new needle is used for each injection, and the site should not be massaged.

Jawapan

A · Keep the needle in the skin for about 10 seconds
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Tekanan darah dan hemoglobin, kerana peningkatan berlebihan menaikkan risiko bekuan

Mengapa ini jawapannya

ESA boleh menyebabkan hipertensi dan, apabila hemoglobin ditolak terlalu tinggi, meningkatkan risiko trombosis dan strok. Hemoglobin disasarkan kepada julat sederhana (lazimnya kira-kira 100–120 g/L). Simpanan zat besi diperiksa kerana kekurangan zat besi menghadkan tindak balas.

Jawapan

C · Tekanan darah dan hemoglobin, kerana peningkatan berlebihan menaikkan risiko bekuan
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain

Mengapa ini jawapannya

Discharge criteria include a protected airway, adequate breathing and oxygen saturation, stable vital signs, acceptable pain and nausea control, and no active bleeding, as set by local recovery criteria.

Jawapan

D · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Menggunakan kit tumpahan dengan PPE, membersihkan, membungkus sebagai sisa sitotoksik dan melaporkan

Mengapa ini jawapannya

Tumpahan sitotoksik diuruskan menggunakan kit tumpahan khusus dengan sarung tangan, gaun, perlindungan mata dan pelitup muka jika perlu. Tumpahan dikekang, diserap dan dibersihkan dari luar ke dalam, sisa diletakkan dalam sisa sitotoksik berlabel dan insiden dilaporkan.

Jawapan

C · Menggunakan kit tumpahan dengan PPE, membersihkan, membungkus sebagai sisa sitotoksik dan melaporkan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Sekurang-kurangnya 2 akselerasi kadar denyutan jantung janin dalam masa 20 minit

Mengapa ini jawapannya

Ujian tanpa tekanan yang reaktif menunjukkan sekurang-kurangnya dua akselerasi yang layak dalam 20 minit dan menandakan kesejahteraan janin. Ujian tidak reaktif memerlukan ujian lanjut, seperti profil biofizikal.

Jawapan

C · Sekurang-kurangnya 2 akselerasi kadar denyutan jantung janin dalam masa 20 minit
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Ia jatuh dengan cepat, maka glukosa dipantau dan insulin sering dihentikan

Mengapa ini jawapannya

Plasenta menghasilkan hormon yang menyebabkan rintangan insulin. Selepas kelahiran, glukosa biasanya kembali normal, maka insulin sering dihentikan dan glukosa diperiksa. Dia memerlukan ujian glukosa beberapa minggu selepas kelahiran dan saringan jangka panjang untuk diabetes jenis 2.

Jawapan

C · Ia jatuh dengan cepat, maka glukosa dipantau dan insulin sering dihentikan
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Wear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath

Mengapa ini jawapannya

A brace can slow curve progression during growth only if it is worn for the prescribed time, often most of the day and night. A thin, seamless cotton layer protects the skin, which is checked daily for redness.

Jawapan

D · Wear it for the prescribed hours each day, with a thin cotton shirt underneath
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Dia mungkin meninggalkan insulin untuk menurunkan berat badan, satu bentuk gangguan pemakanan yang memerlukan penilaian

Mengapa ini jawapannya

Meninggalkan insulin dengan sengaja untuk menurunkan berat badan ialah tingkah laku gangguan pemakanan yang diiktiraf pada golongan muda dengan diabetes jenis 1. Ia meningkatkan risiko DKA dan komplikasi serta memerlukan penilaian yang sensitif dan rujukan.

Jawapan

B · Dia mungkin meninggalkan insulin untuk menurunkan berat badan, satu bentuk gangguan pemakanan yang memerlukan penilaian
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · 12 months

Mengapa ini jawapannya

In adults, prolonged grief disorder requires at least 12 months since the loss (6 months for children and adolescents), with intense yearning or preoccupation that impairs functioning. ICD-11 uses a shorter minimum of 6 months.

Jawapan

C · 12 months
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Cyclothymic disorder

Mengapa ini jawapannya

Cyclothymic disorder involves at least 2 years (1 year in young people) of many hypomanic and depressive symptoms that do not meet full criteria for hypomanic or major depressive episodes.

Jawapan

A · Cyclothymic disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 3:45 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

03 → 3 AM

Jawapan

3:45 AM

Jawapan

3:45 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 367.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

½ cawan = 0.5·240 = 120 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
½ tbsp = 0.5·15 = 7.5 mL

Tambah

V = 120 + 240 + 7.5 = 367.5 mL

Jawapan

V = 367.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 395 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 250·1.58 = 395 mg

Jawapan

D = 395 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.13 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 130/1000 = 0.13 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.13 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 16 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 500·15/480 = 15.63 ≈ 16 gtt/min

Jawapan

R = 16 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 16 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 40 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dos sejam

3·800 = 2400 mcg/h

Dos seminit

D = 2400/60 = 40 mcg/min

Jawapan

D = 40 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.41 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

300 + 300 + 350 = 950 mL

Per kilogram sejam

U = 950/(56·12) = 1.414 ≈ 1.41 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.41 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·4 = 400 mL
500 − 400 = 100 mL tinggal

Bahagian kedua

100/125 = 0.8 h

Jumlah masa

t = 4 + 0.8 = 4.8 h

Jawapan

t = 4.8 h

Itu kira-kira 4 h 48 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:18.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 88% → 3
bernafas udara → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 38/min → 3
bertindak balas kepada kesakitan sahaja (P) → 3
T 35.2 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 3 + 3 + 1 = 10

Jawapan

NEWS2 = 10
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.4 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions