Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

When are non-sterile gloves needed?

  1. AOnly when the patient is known to have an infection
  2. BFor every patient contact, including taking a pulse or blood pressure
  3. COnly when handling medicines
  4. DWhen contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Asas kejururawatanSukar

A patient going home on warfarin has been taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll keep my appointments for blood tests."
  2. B"I'll stop eating all green vegetables from now on."
  3. C"I'll try to keep the amount of green vegetables I eat steady."
  4. D"I'll report any blood in my urine or black stools."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?

  1. AIt is only needed when the patient is injured
  2. BIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
  3. CA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
  4. DIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient receiving chemotherapy has an absolute neutrophil count of 400/mm3 (0.4 × 109/L) and a new temperature of 38.3 °C (100.9 °F). What should the nurse do?

  1. AEncourage oral fluids and record the result in the chart
  2. BGive an antipyretic and reassess at the next routine round
  3. CReport it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
  4. DRecheck the temperature in four hours before calling anyone about it
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with a valid do-not-resuscitate order (DNR; called DNACPR in the UK) stops breathing and has no pulse. What should the nurse do?

  1. AStart CPR and stop when the family arrives
  2. BStart chest compressions but not rescue breaths
  3. CFollow the DNR order and do not start CPR
  4. DCall the cardiac arrest team and let them decide
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

At 08:00 a nurse has four tasks. Which order is best?

  1. ACheck the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
  2. BUpdate care plans, give insulin with breakfast, give routine medications, check the patient with a falling SpO₂
  3. CGive routine medications, check the patient with a falling SpO₂, update care plans, give insulin with breakfast
  4. DGive insulin with breakfast, update care plans, check the patient with a falling SpO₂, give routine medications
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which of these is one of the "4 Hs", the reversible causes of cardiac arrest?

  1. AHypertension
  2. BHyperventilation
  3. CHypoxia
  4. DHyperthyroidism
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit manakah yang patut dinilai dahulu oleh jururawat wad pada permulaan syif?

  1. APesakit dengan sakit belakang kronik berskor 4/10
  2. BPesakit yang meminta julap
  3. CPesakit dengan kekeliruan baharu dan kadar pernafasan 28/min
  4. DPesakit yang menunggu pelepasan dengan pemerhatian stabil
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Selepas pembedahan pituitari, seorang pesakit mengeluarkan kira-kira 400 mL air kencing pucat sejam dengan graviti tentu 1.002, dan natrium telah meningkat kepada 149 mEq/L. Keadaan manakah yang paling mungkin?

  1. AHiperglisemia dengan ketoasidosis
  2. BSIADH
  3. CKecederaan buah pinggang akut dengan oliguria
  4. DDiabetes insipidus
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Kalium seorang pesakit ialah 3.4–3.6 mEq/L selama beberapa bulan, dan satu keputusan hari ini ialah 5.4 mEq/L. Pesakit berasa sihat dan ECG normal. Apakah langkah seterusnya yang terbaik?

  1. AAbaikan keputusan itu, kerana pesakit berasa sihat
  2. BMulakan pengikat kalium serta-merta tanpa pemeriksaan lanjut
  3. CSemak bagaimana sampel diambil, nilai pesakit dan ulang ujian
  4. DHentikan semua ubat tetap pesakit
11.FarmakologiSederhana

Tanda manakah yang tipikal bagi ketoksikan opioid?

  1. AAnak mata terbuka luas
  2. BSuhu badan tinggi
  3. CAnak mata sekecil kepala jarum
  4. DPernafasan pantas dan dalam
12.FarmakologiSukar

Apakah mekanisme tindakan utama perencat pam proton seperti omeprazol?

  1. AMenyekat secara kompetitif reseptor histamin H2 pada sel parietal
  2. BMeneutralkan asid dalam perut
  3. CMenyalut ulser untuk melindunginya
  4. DPerencatan tak berbalik H⁺/K⁺-ATPase dalam sel parietal
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with a long QT interval develops a polymorphic ventricular tachycardia that twists around the baseline but still has a pulse. Which drug is used first?

  1. AIntravenous potassium chloride as a bolus
  2. BOral digoxin
  3. CIntravenous magnesium sulfate
  4. DIntravenous adenosine
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit asma mempunyai sejarah mengi selepas mengambil aspirin. Ibuprofen dipreskripsikan untuk kesakitan pasca-operasi. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikannya bersama inhaler pelega pada masa yang sama
  2. BMemberikannya, kerana ibuprofen tidak berkaitan dengan aspirin
  3. CMemberikannya hanya jika skor kesakitan melebihi 8/10
  4. DMenahannya dan meminta alternatif
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with gout has recurrent uric acid kidney stones. Which treatment helps prevent them?

  1. AVitamin C supplements and a high-meat diet
  2. BCalcium tablets and a low-fluid diet
  3. CRestricting fluids in the evening only
  4. DAllopurinol and making the urine less acidic
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A nurse teaches a wheelchair user with a spinal cord injury about skin care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I only need to check my skin when something hurts."
  2. B"I will use a mirror to check my bottom and heels every day."
  3. C"I will keep my skin clean and dry."
  4. D"I will shift my weight in the chair regularly."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which advice helps prevent dumping syndrome after gastrectomy?

  1. AA high-sugar diet with fruit juice to keep energy levels up
  2. BThree large meals a day with plenty of sweet drinks with each meal
  3. CSit upright and walk briskly straight after every meal
  4. DSmall, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Which group of signs suggests that a patient is entering the last days of life?

  1. ARising appetite, more energy and normal skin colour and warmth
  2. BHigh blood pressure and very fast weight gain
  3. CReduced intake, mottled skin and changes in breathing
  4. DClearer thinking and increased movement
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which baby is at greatest risk of early-onset group B streptococcal infection?

  1. AA baby born at 40 weeks to a mother with no risk factors
  2. BA baby of a GBS-positive mother with no antibiotics
  3. CA baby whose mother was GBS-negative at 36 weeks
  4. DA baby born by planned caesarean with intact membranes
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. AThe opioid's effect on the fetal brain
  2. BSevere fetal anaemia from Rh disease
  3. CPlacental abruption
  4. DProlapse of the umbilical cord
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which statement reflects current guidance about introducing allergenic foods, such as egg and peanut, to infants?

  1. AThey can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy
  2. BThey should be avoided until at least 3 years of age, because early contact is what causes most food allergies
  3. CThey should be given from 6 weeks, mixed into the baby's milk
  4. DThey should only be given after a skin prick test in every infant
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 10-year-old with cystic fibrosis is going to play football on a hot day. What should the nurse teach?

  1. ADrink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
  2. BAvoid all exercise, because it damages the lungs
  3. CRestrict fluids to prevent extra mucus
  4. DSkip the pancreatic enzymes on sports days to avoid stomach cramps
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient who started lithium 2 weeks ago has a fine tremor of the hands and is passing more urine than usual. Her level is within the therapeutic range. How should the nurse interpret this?

  1. AThese symptoms mean that the lithium is not working, so the dose should be stopped and a new drug chosen
  2. BThese are signs of an allergic reaction, so she should never take lithium again
  3. CThese are definite signs of severe lithium toxicity, so emergency dialysis is needed straight away
  4. DThese are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A nurse feels strong irritation every time she cares for a patient who reminds her of her abusive father. What is the most appropriate action?

  1. AAvoid the patient and let other staff do all of his care
  2. BIgnore the feeling, because feelings do not affect nursing care
  3. CTell the patient that he reminds her of her father
  4. DRecognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
8 lb 8 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 8 lb 8 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

8 lb 8 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
7.3 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan hemoglobin ialah 7.3 g/dL. Nyatakan dalam g/L Hb.

7.3 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Pengiraan dosSederhana
1:10 000ampulV = ? mL

Satu picagari praisi epinefrina (adrenalin) dilabel 1:10 000 (0.1 mg/mL). Preskripsi ialah 1 mg IV semasa henti jantung. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
20%stokair = ? mL

Anda perlu menyediakan 250 mL larutan 0.5% (w/v) daripada larutan stok 20% (w/v). Berapa banyak air W yang mesti ditambah pada stok?

C₁ = 20%C₂ = 0.5%V₂ = 250 mL
W = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL200 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 200 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

200 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg250 mL20 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 20 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/250 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup200 mLsusu240 mLair350 mLketulan ais200 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing400 mLair kencing150 mLair kencing425 mLlongkang luka140 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

sup: 200 mLsusu: 240 mLair: 350 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL125 mL/hmula 09:3010:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 09:30 dan berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 10:30?

1000 mL125 mL/h09:30 → 10:30
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 95/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected

Mengapa ini jawapannya

Under standard precautions, gloves are worn when exposure to blood or body fluids is likely. Wearing them for all contact gives false security and can spread germs if not changed.

Jawapan

D · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · "I'll stop eating all green vegetables from now on."

Mengapa ini jawapannya

Vitamin K in green vegetables opposes warfarin, so a stable intake keeps the INR steady. Cutting them out suddenly can make the INR rise; bleeding signs and blood tests are correct points.

Jawapan

B · "I'll stop eating all green vegetables from now on."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record

Mengapa ini jawapannya

The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.

Jawapan

B · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency

Mengapa ini jawapannya

Febrile neutropenia can progress to sepsis quickly. The nurse reports it immediately so cultures can be taken and antibiotics started without delay.

Jawapan

C · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Follow the DNR order and do not start CPR

Mengapa ini jawapannya

A valid DNR order means CPR is not started. The nurse keeps the patient comfortable, informs the provider and supports the family.

Jawapan

C · Follow the DNR order and do not start CPR
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans

Mengapa ini jawapannya

A falling SpO₂ is a possible breathing problem and comes first. Insulin must be matched to the meal, routine medications have a time window, and documentation such as care plans comes last.

Jawapan

A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Hypoxia

Mengapa ini jawapannya

The 4 Hs are hypoxia, hypovolaemia, hypo- or hyperkalaemia and other metabolic causes, and hypothermia. The 4 Ts are thrombosis, tension pneumothorax, tamponade and toxins.

Jawapan

C · Hypoxia
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Pesakit dengan kekeliruan baharu dan kadar pernafasan 28/min

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu dengan takipnea mencadangkan kemerosotan akut, seperti sepsis atau hipoksia. Pesakit dengan masalah kronik yang stabil boleh menunggu.

Jawapan

C · Pesakit dengan kekeliruan baharu dan kadar pernafasan 28/min
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Diabetes insipidus

Mengapa ini jawapannya

Pembedahan berhampiran pituitari boleh menghentikan rembesan hormon antidiuretik. Tanpanya, buah pinggang mengeluarkan isi padu besar air kencing cair dengan graviti tentu yang rendah, dan natrium meningkat. SIADH adalah sebaliknya: air kencing pekat dan natrium rendah. Jururawat mengukur pengambilan dan keluaran dengan teliti dan melaporkan awal.

Jawapan

D · Diabetes insipidus
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Semak bagaimana sampel diambil, nilai pesakit dan ulang ujian

Mengapa ini jawapannya

Peningkatan terpencil yang mendadak mungkin perubahan sebenar, contohnya akibat ubat baharu atau kecederaan buah pinggang, atau masalah sampel seperti hemolisis atau kelewatan sebelum pemprosesan. Jururawat menilai pesakit, memaklumkan pembekal dan mengatur ujian ulangan.

Jawapan

C · Semak bagaimana sampel diambil, nilai pesakit dan ulang ujian
11.Farmakologi

Jawapan: C · Anak mata sekecil kepala jarum

Mengapa ini jawapannya

Ketoksikan opioid secara klasik menyebabkan anak mata sekecil kepala jarum, pernafasan perlahan atau cetek dan kesedaran menurun. Nalokson membalikkan kesan ini.

Jawapan

C · Anak mata sekecil kepala jarum
12.Farmakologi

Jawapan: D · Perencatan tak berbalik H⁺/K⁺-ATPase dalam sel parietal

Mengapa ini jawapannya

PPI menyekat pam proton secara tak berbalik, langkah terakhir rembesan asid. Penyekat H2 (seperti famotidin) bertindak lebih awal dan kurang kuat; antasid hanya meneutralkan.

Jawapan

D · Perencatan tak berbalik H⁺/K⁺-ATPase dalam sel parietal
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Intravenous magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

Torsades de pointes is treated with IV magnesium, plus correction of low potassium and stopping drugs that prolong the QT interval. If the patient loses their pulse, defibrillation is needed. Potassium must never be given as an IV bolus.

Jawapan

C · Intravenous magnesium sulfate
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Menahannya dan meminta alternatif

Mengapa ini jawapannya

Dalam penyakit pernafasan yang dicetuskan NSAID, aspirin dan NSAID perencat COX-1 yang lain boleh mencetuskan bronkospasme yang teruk. Pesakit dengan sejarah bertindak balas terhadap aspirin tidak patut menerima NSAID lain tanpa nasihat pakar. Parasetamol pada dos biasa pada amnya diterima baik.

Jawapan

D · Menahannya dan meminta alternatif
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Allopurinol and making the urine less acidic

Mengapa ini jawapannya

Uric acid stones form when urine is acidic and rich in uric acid. High fluid intake, alkalinising the urine (for example with potassium citrate) and allopurinol reduce the risk. Purine-rich foods are limited.

Jawapan

D · Allopurinol and making the urine less acidic
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · "I only need to check my skin when something hurts."

Mengapa ini jawapannya

Patients usually cannot feel pain below the injury, so pain cannot warn them of pressure damage. They need daily skin checks, often with a mirror, regular pressure relief and good skin hygiene.

Jawapan

A · "I only need to check my skin when something hurts."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Small, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals

Mengapa ini jawapannya

Small meals, fewer simple sugars, more protein and fibre, and taking fluids between rather than with meals slow emptying and reduce fluid shifts. Lying down briefly after meals can also help.

Jawapan

D · Small, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing

Mengapa ini jawapannya

Signs include increasing drowsiness, reduced intake, mottled cool peripheries, changes in breathing such as pauses, and noisy secretions. Recognising them allows care to focus on comfort and family support.

Jawapan

C · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · A baby of a GBS-positive mother with no antibiotics

Mengapa ini jawapannya

GBS colonisation, no intrapartum antibiotics, prolonged rupture of membranes, maternal fever and prematurity increase the risk. Intrapartum IV antibiotics greatly lower early-onset GBS disease.

Jawapan

B · A baby of a GBS-positive mother with no antibiotics
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · The opioid's effect on the fetal brain

Mengapa ini jawapannya

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Jawapan

A · The opioid's effect on the fetal brain
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · They can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy

Mengapa ini jawapannya

Delaying common allergens does not prevent allergy, and early introduction may reduce the risk of peanut allergy. Peanut is given as smooth butter or powder, never whole nuts; infants with severe eczema or known food allergy may need specialist advice first.

Jawapan

A · They can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat

Mengapa ini jawapannya

Children with CF lose much more salt in sweat than other children and can become salt-depleted and dehydrated in heat or exercise. Extra fluids and salt are advised; exercise is encouraged because it helps airway clearance.

Jawapan

A · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored

Mengapa ini jawapannya

Fine tremor, thirst, polyuria and mild nausea are common early effects of lithium. A coarse tremor, vomiting, diarrhoea, confusion or unsteadiness suggest toxicity.

Jawapan

D · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision

Mengapa ini jawapannya

Countertransference is common and is not a failure, but it can affect care if not recognised. Supervision helps the nurse understand the reaction and keep the relationship therapeutic.

Jawapan

D · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 3.86 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

8 oz/16 = 0.5 lb
8 + 0.5 = 8.5 lb

Paun kepada kilogram

m = 8.5/2.2 = 3.864 ≈ 3.86 kg

Jawapan

m = 3.86 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: Hb = 73 g/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

Hb = 7.3 g/dL × 10 dL/L = 73 g/L

Jawapan

Hb = 73 g/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0.1 mg/mL

Isi padu

V = 1/0.1 = 10 mL

Jawapan

V = 10 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: W = 243.8 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 0.5·250/20 = 6.25 mL

Air untuk ditambah

W = 250 − 6.25 = 243.8 mL

Jawapan

W = 243.8 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 200 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

200/60 = 3.333 mL/min

Kadar titisan

R = 3.333·60 = 200 gtt/min

Jawapan

R = 200 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 80 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/250 = 4 mg/mL

Kadar dos

D = 4·20 = 80 mg/h

Jawapan

D = 80 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1710 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 240 + 350 = 790 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1710 mL

Jawapan

I = 1710 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 875 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

09:30 → 10:30 = 1 h

Isi padu yang diinfuskan

125·1 = 125 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 125 = 875 mL

Jawapan

V = 875 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 45

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 10 + 0 = 45

Jawapan

MFS = 45
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 95/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 0 + 1 + 1 + 1 + 1 = 4

Tafsiran

4 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions