Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should a nurse speak to a patient with hearing loss?

  1. ASpeak very fast to keep the message short
  2. BShout loudly from behind the patient so they can hear every word
  3. CCover the mouth to stop background noise
  4. DFace the patient and speak clearly at a normal pace
2.Asas kejururawatanSukar

Which statement by a visitor shows a need for further teaching about contact precautions?

  1. A"I'll take off the gown and gloves before I leave the room."
  2. B"I'll clean my hands as I leave the room."
  3. C"I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
  4. D"I'll put on the gown and gloves before I go in."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Why must visible dirt be removed from equipment before it is disinfected?

  1. AOrganic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
  2. BDisinfectants only work on wet surfaces
  3. CCleaning first is only needed for metal items
  4. DDirt makes the disinfectant react and work too strongly on the surface
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient’s cardiac monitor alarms often because of artifact, and a colleague suggests turning the alarm off. What is the best response?

  1. ADisconnect the monitor overnight so the patient can sleep
  2. BTurn the alarm off and check the monitor screen at the nurses’ station every hour instead
  3. CKeep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
  4. DTurn the alarm volume down as low as it will go
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Before giving a medication to a child, which check is especially important?

  1. AThat the child likes the taste of the drug
  2. BThat the medicine cup is the child’s favorite color
  3. CThat the dose is correct for the child’s weight
  4. DThat the parent agrees with the time it is given
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient’s serum potassium is 6.1 mEq/L. Which of the patient’s medications should the nurse question first?

  1. ASpironolactone
  2. BFurosemide
  3. COmeprazole
  4. DHydrochlorothiazide
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient with sickle cell disease is admitted with a painful crisis. What is a key early nursing priority?

  1. ADelaying pain relief until a diagnosis is confirmed
  2. BApplying cold packs to the painful areas
  3. CRestricting oral fluids
  4. DGiving prompt, effective analgesia
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why is hypokalaemia particularly dangerous in a patient taking digoxin?

  1. ALow potassium makes digoxin work too slowly
  2. BLow potassium stops digoxin from being absorbed
  3. CDigoxin raises potassium to dangerous levels when it is already low
  4. DLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Nilai makmal manakah yang paling baik menggambarkan punca kekeliruan pada pesakit dengan penyakit hati yang teruk dan getaran mengibas?

  1. AKalium serum rendah sahaja
  2. BLipase serum yang rendah
  3. CAmmonia serum yang meningkat
  4. DTroponin yang meningkat
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin"
  2. B"I will have my INR checked as often as I am told to"
  3. C"If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
  4. D"I will keep my intake of green leafy vegetables about the same"
11.FarmakologiSederhana

Bagaimanakah heparin menghasilkan kesan antikoagulan?

  1. AIa merencat COX-1 platelet secara tak berbalik
  2. BIa memecahkan fibrin dalam bekuan sedia ada
  3. CIa menyekat sintesis faktor pembekuan dalam hati yang bergantung pada vitamin K
  4. DIa meningkatkan antitrombin, yang menyahaktifkan trombin dan faktor Xa
12.FarmakologiSukar

A patient on methadone is also prescribed diazepam for anxiety. What is the main safety concern?

  1. ASevere hypertension from the combination
  2. BDiazepam blocks the effect of methadone completely
  3. CAdditive sedation and respiratory depression
  4. DMethadone causes diazepam to be excreted very quickly
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

How big should a suction catheter be compared with the tracheostomy or endotracheal tube?

  1. AExactly the same diameter as the tube, for a tight fit
  2. BAny size, as the diameter does not matter
  3. CLarger than the tube, so that it clears it completely
  4. DNo more than half the internal diameter of the tube
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

An 84-year-old with heart failure becomes breathless with new crackles and a rising blood pressure during a blood transfusion. What should the nurse suspect?

  1. AA mild febrile reaction
  2. BTransfusion-associated circulatory overload
  3. CAn acute haemolytic reaction from wrong blood
  4. DNormal effects of the transfusion
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit terjaga dengan gejala strok. Mereka tidur dalam keadaan sihat pada pukul 23:00 dan terjaga pada pukul 06:30. Masa manakah yang digunakan sebagai masa permulaan?

  1. AMasa imbasan CT dilakukan
  2. BMasa tiba di hospital
  3. C23:00, ketika mereka kali terakhir diketahui sihat
  4. D06:30, ketika gejala mula-mula disedari
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

An adult stares blankly for about a minute, smacks their lips and fumbles with their clothes. Afterwards they are confused for ten minutes and remember nothing. Which seizure type fits best?

  1. AFocal impaired awareness seizure
  2. BAbsence seizure
  3. CMyoclonic seizure
  4. DAtonic (drop) seizure with a fall
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient on enteral feeding develops diarrhoea. What should the nurse review first?

  1. AThe patient's eye drops and skin creams
  2. BThe medicine chart, including laxatives and antibiotics
  3. CThe patient's mobility aids and walking distance
  4. DThe colour of the feeding bag label
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Hours after an oesophageal dilatation, a patient has chest pain, fever and crackling swelling under the skin of the neck. What should the nurse suspect?

  1. ANormal discomfort after the procedure
  2. BSimple reflux after the dilatation
  3. CAn allergic reaction to the sedative
  4. DOesophageal perforation
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Mengapakah kortikosteroid seperti betametason diberikan kepada wanita yang bersalin pramatang?

  1. AUntuk mempercepat kematangan paru-paru janin
  2. BUntuk mencegah jangkitan membran
  3. CUntuk menurunkan tekanan darah ibu
  4. DUntuk menghentikan pengecutan
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. AJitteriness stops when the limb is gently held
  2. BSeizures stop when the limb is held
  3. CJitteriness comes with eye deviation and apnoea
  4. DSeizures are always triggered by loud sounds
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How can acute rheumatic fever be prevented?

  1. ABy prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
  2. BBy avoiding dairy products and cold drinks during every cold or cough
  3. CBy routine MMR vaccination in infancy
  4. DBy giving aspirin for every fever
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Semasa rawatan ketoasidosis diabetes, seorang kanak-kanak berumur 9 tahun menjadi mudah marah, mengadu sakit kepala dan kemudian mengantuk. Apakah yang patut disyaki oleh jururawat?

  1. AKeletihan normal selepas rawatan
  2. BEdema serebrum, satu kecemasan
  3. CKanak-kanak itu lapar
  4. DHipoglisemia yang disebabkan oleh cecair
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Julat litium serum manakah yang lazim disebut sebagai julat terapeutik penyelenggaraan?

  1. AKira-kira 0.01 hingga 0.05 mmol/L
  2. BKira-kira 0.6 hingga 1.2 mmol/L (julat sasaran berbeza antara garis panduan)
  3. CKira-kira 2.0 hingga 3.0 mmol/L (paras lebih tinggi diperlukan untuk mania akut)
  4. DKira-kira 3.5 hingga 5.0 mmol/L
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit yang mengambil litium telah muntah dan cirit-birit selama 2 hari. Dia kini mengalami gegaran kasar dan keliru. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ABeri dos seterusnya dengan air tambahan
  2. BBeri ubat anti-cirit-birit dan teruskan litium seperti biasa, dengan garam tambahan dalam dietnya
  3. CTahan dos seterusnya dan maklumkan pemreskripsi dengan segera supaya paras litium dapat diambil
  4. DGalakkan diet rendah garam
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011129:50 AM?08:5010:5021:5009:50

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 9:50 AM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

9:50 AM
  1. 108:50
  2. 210:50
  3. 321:50
  4. 409:50
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ tbsp · 4/hari · 7 d? × 150 mL1 tbsp = 15 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi ½ tbsp ampaian oral setiap 6 jam selama 7 hari. Ampaian itu datang dalam botol 150 mL. Dengan menggunakan 1 tbsp = 15 mL, berapa botol penuh N yang mesti dibekalkan supaya kursus rawatan lengkap?

½ tbspsetiap 6 jam7 hari150 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 10 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

10 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
50%stokV₁ = ? mL

Anda perlu menyediakan 200 mL larutan 0.5% (w/v) daripada larutan stok 50% (w/v). Berapakah isi padu stok V₁ yang anda perlukan?

C₁ = 50%C₂ = 0.5%V₂ = 200 mL
V₁ = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 3 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
300 mL20 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 30 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 300 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

30 gtt/min20 gtt/mL300 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli120 mLair150 mLsup200 mLketulan ais120 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing250 mLair kencing200 mLair kencing200 mLair kencing275 mLlongkang luka90 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jeli: 120 mLair: 150 mLsup: 200 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL300 mL diinfuskan60 mL/h15:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Pada 15:00, 300 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL300 mL diinfuskan60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tiada had; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Face the patient and speak clearly at a normal pace

Mengapa ini jawapannya

Facing the patient in good light, reducing background noise and speaking clearly, without shouting, helps understanding. Hearing aids should be in and working.

Jawapan

D · Face the patient and speak clearly at a normal pace
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."

Mengapa ini jawapannya

PPE is removed in or at the door of the patient's room and disposed of there, followed by hand hygiene. Wearing it out of the room spreads the organism.

Jawapan

C · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant

Mengapa ini jawapannya

Blood, secretions and soil protect organisms and can inactivate disinfectants. Cleaning is always done first, followed by disinfection or sterilization as required.

Jawapan

A · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy

Mengapa ini jawapannya

Disabling alarms is a known cause of missed deterioration. Alarm fatigue is reduced by fixing causes such as poor skin preparation or old electrodes and by setting individual limits according to orders and policy.

Jawapan

C · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · That the dose is correct for the child’s weight

Mengapa ini jawapannya

Pediatric doses are usually calculated by weight, and errors can cause serious harm. The nurse checks the dose against the child’s weight and the safe range before giving it.

Jawapan

C · That the dose is correct for the child’s weight
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Spironolactone

Mengapa ini jawapannya

Spironolactone is a potassium-sparing diuretic and can raise potassium further. Furosemide and thiazides tend to lower potassium, and omeprazole does not usually affect it.

Jawapan

A · Spironolactone
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Giving prompt, effective analgesia

Mengapa ini jawapannya

A sickle cell crisis needs rapid analgesia, often opioids, within a short target time, plus hydration, oxygen if hypoxic, warmth and monitoring for complications. Cold can trigger more sickling.

Jawapan

D · Giving prompt, effective analgesia
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Mengapa ini jawapannya

Digoxin binds to the sodium–potassium ATPase at the site potassium normally uses. When potassium is low, digoxin binds more, raising the risk of toxicity and arrhythmias.

Jawapan

D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Ammonia serum yang meningkat

Mengapa ini jawapannya

Hati yang gagal tidak dapat menukar ammonia kepada urea, maka ammonia terkumpul dan menyumbang kepada ensefalopati hepatik. Laktulosa lazim digunakan untuk mengurangkan penyerapan ammonia daripada usus.

Jawapan

C · Ammonia serum yang meningkat
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"

Mengapa ini jawapannya

Doubling a missed warfarin dose can raise the INR and cause bleeding; the patient should follow the prescriber's instructions, usually taking the missed dose the same day or skipping it. A steady vitamin K intake, regular INR checks and telling other providers are correct.

Jawapan

C · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
11.Farmakologi

Jawapan: D · Ia meningkatkan antitrombin, yang menyahaktifkan trombin dan faktor Xa

Mengapa ini jawapannya

Heparin mengikat antitrombin dan mempercepatkan penyahaktifan trombin dan faktor Xa dengan ketara. Heparin berberat molekul rendah bertindak terutamanya pada faktor Xa.

Jawapan

D · Ia meningkatkan antitrombin, yang menyahaktifkan trombin dan faktor Xa
12.Farmakologi

Jawapan: C · Additive sedation and respiratory depression

Mengapa ini jawapannya

Combining opioids with benzodiazepines greatly increases the risk of sedation, respiratory depression and death. If both are needed, the lowest doses are used and the patient is monitored closely.

Jawapan

C · Additive sedation and respiratory depression
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · No more than half the internal diameter of the tube

Mengapa ini jawapannya

A catheter no larger than half the internal diameter of the tube lets air enter around it, reducing negative pressure in the lungs, atelectasis and hypoxaemia. Catheter size is often calculated from the tube size.

Jawapan

D · No more than half the internal diameter of the tube
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Transfusion-associated circulatory overload

Mengapa ini jawapannya

Transfusion-associated circulatory overload causes breathlessness, crackles, raised BP and JVP during or soon after transfusion, especially in older people and those with heart or kidney disease. The transfusion is stopped or slowed, the patient sat up and given oxygen, and diuretics may be prescribed. Slow rates and single units with reassessment reduce the risk.

Jawapan

B · Transfusion-associated circulatory overload
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · 23:00, ketika mereka kali terakhir diketahui sihat

Mengapa ini jawapannya

Bagi “strok semasa tidur”, permulaan diambil sebagai masa pesakit kali terakhir diketahui sihat, kerana strok boleh berlaku pada bila-bila masa sejak itu. Ini selalunya meletakkan pesakit di luar tetingkap trombolisis piawai, walaupun pengimejan lanjutan kadangkala boleh mengenal pasti pesakit yang mungkin masih mendapat manfaat.

Jawapan

C · 23:00, ketika mereka kali terakhir diketahui sihat
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Focal impaired awareness seizure

Mengapa ini jawapannya

Focal impaired awareness seizures often come from the temporal lobe. They last about a minute or two, with automatisms such as lip smacking and fumbling, and are followed by confusion. Absence seizures are shorter and have no postictal phase.

Jawapan

A · Focal impaired awareness seizure
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · The medicine chart, including laxatives and antibiotics

Mengapa ini jawapannya

Diarrhoea on enteral feeds is often caused by drugs such as antibiotics, laxatives and liquid medicines containing sorbitol, or by infection such as C. difficile. The feed is not stopped automatically; the cause is investigated.

Jawapan

B · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Oesophageal perforation

Mengapa ini jawapannya

Chest pain, fever and surgical (subcutaneous) emphysema after instrumentation suggest oesophageal perforation, which can cause mediastinitis. The patient is kept nil by mouth and reviewed urgently; CT confirms it.

Jawapan

D · Oesophageal perforation
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Untuk mempercepat kematangan paru-paru janin

Mengapa ini jawapannya

Kortikosteroid antenatal meningkatkan penghasilan surfaktan dan mengurangkan sindrom distres pernafasan serta komplikasi lain pada bayi pramatang. Tokolitik digunakan untuk melewatkan bersalin, sering bagi memberi masa supaya steroid berkesan.

Jawapan

A · Untuk mempercepat kematangan paru-paru janin
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Jitteriness stops when the limb is gently held

Mengapa ini jawapannya

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Jawapan

A · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat

Mengapa ini jawapannya

Rheumatic fever is an immune reaction following group A streptococcal throat infection. Treating strep throat with a full course of antibiotics prevents it and the heart valve damage it can cause.

Jawapan

A · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Edema serebrum, satu kecemasan

Mengapa ini jawapannya

Sakit kepala, perubahan tingkah laku atau kesedaran, dan kadar denyutan jantung yang menurun semasa rawatan DKA mencadangkan edema serebrum. Ia memerlukan semakan dan rawatan perubatan segera.

Jawapan

B · Edema serebrum, satu kecemasan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Kira-kira 0.6 hingga 1.2 mmol/L (julat sasaran berbeza antara garis panduan)

Mengapa ini jawapannya

Banyak buku teks menyebut 0.6–1.2 mmol/L (mEq/L) untuk penyelenggaraan, dan sesetengah garis panduan mengesyorkan sasaran lebih rendah seperti 0.6–0.8. Paras di atas kira-kira 1.5 dikaitkan dengan ketoksikan. Ikut makmal tempatan dan pemreskripsi.

Jawapan

B · Kira-kira 0.6 hingga 1.2 mmol/L (julat sasaran berbeza antara garis panduan)
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Tahan dos seterusnya dan maklumkan pemreskripsi dengan segera supaya paras litium dapat diambil

Mengapa ini jawapannya

Dehidrasi dan kehilangan natrium mengurangkan pelepasan litium. Gegaran kasar dan kekeliruan mencadangkan ketoksikan. Tahan litium, dapatkan paras segera, fungsi buah pinggang dan elektrolit, serta aturkan semakan perubatan.

Jawapan

C · Tahan dos seterusnya dan maklumkan pemreskripsi dengan segera supaya paras litium dapat diambil
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 09:50

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

9 AM → 09

Jawapan

09:50

Jawapan

09:50
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: N = 2

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Jumlah isi padu

7.5 mL × 4 × 7 = 210 mL

Botol

210/150 = 1.4 → N = 2

Jawapan

N = 2
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·10 = 50 mg

Isi padu

V = 50/50 = 1 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 1 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V₁ = 2 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 0.5·200/50 = 2 mL

Jawapan

V₁ = 2 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 56 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 500·20/180 = 55.56 ≈ 56 gtt/min

Jawapan

R = 56 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 56 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 3.3 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

30·60/20 = 90 mL/h

Masa yang tinggal

t = 300/90 = 3.333 ≈ 3.3 h

Jawapan

t = 3.3 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1450 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 120 + 150 + 200 = 470 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1450 mL

Jawapan

I = 1450 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 300 = 200 mL

Masa

t = 200/60 = 3.333 ≈ 3.3 h

Jawapan

t = 3.3 h

Itu kira-kira 3 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 18:20.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 15

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 4 + 1 + 3 + 1 + 2 = 15

Jawapan

B = 15
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 2 + 2 + 4 + 1 + 1 = 12

Tahap risiko

12 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions