Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Apakah yang dinilai oleh Malnutrition Universal Screening Tool (MUST)?

  1. AKeupayaan menelan
  2. BTahap sakit
  3. CRisiko jatuh
  4. DRisiko kekurangan zat makanan
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit diabetes ditemui tidak responsif dengan glukosa darah sangat rendah dan tidak dapat menelan. Apakah pendekatan yang betul?

  1. ATunggu pesakit sedar dan kemudian beri makanan
  2. BBeri dos insulin biasa pesakit
  3. CPanggil bantuan dan beri glukosa melalui laluan lain, seperti glukosa IV atau glukagon IM, mengikut protokol
  4. DTuang jus manis ke dalam mulut pesakit
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. AHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  2. BGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  3. CPull the patient backwards quickly toward the bed
  4. DLet go of the belt and run to call for help
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Pada pagi pembedahan, pesakit berkata pembedahan itu pada lutut kiri, tetapi borang persetujuan menyatakan lutut kanan. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenandakan kedua-dua lutut supaya mana-mana satu boleh dibedah
  2. BMengikut pesakit, kerana pesakit paling mengenali badan sendiri
  3. CBerhenti dan memberitahu pakar bedah, supaya tapak disahkan dahulu
  4. DMengikut borang persetujuan, kerana ia telah ditandatangani
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

After a hip replacement, a patient has sudden severe hip pain, and the operated leg looks shorter and turned. What should the nurse suspect?

  1. ADislocation of the new hip
  2. BA urinary tract infection
  3. CNormal pain after surgery
  4. DA pressure injury on the heel
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with diabetes takes propranolol. Which sign of hypoglycemia is most likely to still appear?

  1. ASweating
  2. BPalpitations
  3. CTremor
  4. DTachycardia
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Gangguan elektrolit manakah yang paling berbahaya bagi rentak jantung?

  1. AKalium tinggi atau rendah
  2. BKlorida tinggi
  3. CNatrium rendah
  4. DFosfat rendah
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with a central venous catheter needs the line removed. Which position reduces the risk of air embolism during removal of a neck or chest line?

  1. AStanding up and walking
  2. BLying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
  3. CSitting fully upright and taking a deep breath in as the line comes out
  4. DLying on the right side with the legs raised
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease has a magnesium of 3.8 mEq/L (1.9 mmol/L). Which product is the most likely cause?

  1. ALoop diuretics such as furosemide
  2. BProton pump inhibitors taken long term
  3. CExcess alcohol use over many years
  4. DMagnesium-containing laxatives or antacids
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient taking isoniazid for latent TB reports nausea, loss of appetite and dark urine. The ALT is five times the upper limit of normal. What is the best action?

  1. AContinue the isoniazid and give it with food to settle the stomach
  2. BHold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once
  3. CReassure the patient that dark urine is a harmless drug effect
  4. DDouble the dose to finish the treatment course more quickly
11.FarmakologiSederhana

Bagaimanakah heparin menghasilkan kesan antikoagulan?

  1. AIa memecahkan fibrin dalam bekuan sedia ada
  2. BIa merencat COX-1 platelet secara tak berbalik
  3. CIa meningkatkan antitrombin, yang menyahaktifkan trombin dan faktor Xa
  4. DIa menyekat sintesis faktor pembekuan dalam hati yang bergantung pada vitamin K
12.FarmakologiSukar

Isi padu pengagihan sesuatu ubat sangat besar (contohnya 500 L pada orang dewasa). Apakah yang dicadangkan oleh ini?

  1. AUbat itu tidak boleh diberi secara intravena
  2. BUbat itu diambil dengan meluas ke dalam tisu
  3. CUbat itu hampir sepenuhnya kekal dalam petak plasma
  4. DUbat itu cepat dirembeskan oleh buah pinggang
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient taking isosorbide mononitrate asks about sildenafil for erectile dysfunction. What is the main danger?

  1. ABleeding from the gums
  2. BA very high potassium level
  3. CSevere hypotension
  4. DSevere hypertension
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

An older patient with three rib fractures is breathing shallowly and refuses to cough because of pain. What is the priority intervention?

  1. AKeep the patient flat and still in bed until the pain settles
  2. BEffective analgesia so they can breathe deeply and cough
  3. CStrap the chest tightly with bandages to stop the ribs moving
  4. DWithhold analgesia to avoid depressing breathing
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Selepas kecederaan kepala, seorang pesakit mempunyai cecair jernih menitis dari hidung. Apakah kebimbangan utama?

  1. AHingus normal yang terhasil selepas menangis
  2. BKebocoran CSF akibat keretakan tengkorak
  3. CTindak balas alergi terhadap kontras CT
  4. DSelesema biasa atau serangan demam hay
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient on IV gentamicin has a rising creatinine and a high trough level. What should the nurse do?

  1. AStop measuring the drug levels
  2. BEncourage more fluids and give the dose as planned
  3. CGive the next dose early to clear the infection quickly
  4. DHold the next dose and inform the prescriber
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Golongan ubat manakah yang lazim digunakan untuk mengurangkan asid selepas rawatan endoskopik ulser peptik yang berdarah?

  1. ADiuretik gelung
  2. BAntihistamin H1 seperti cetirizin
  3. CPerencat pam proton
  4. DPenyekat beta
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient's platelet count is 18 × 109/L (18,000/µL). Which order should the nurse question?

  1. AA soft diet with mouthwashes
  2. BDaily full blood count
  3. CAn intramuscular injection
  4. DOral paracetamol for headache
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. AHolding her breath and pushing with each contraction
  2. BAvoiding movement until full dilation
  3. CLying flat on her back with her legs raised
  4. DSacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn born after a shoulder dystocia holds one arm limp at the side, internally rotated, with the wrist flexed. What is most likely?

  1. ADevelopmental hip dysplasia
  2. BClubfoot
  3. CErb's palsy
  4. DFacial nerve palsy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak perlu mendapat beberapa vaksin berbeza pada lawatan yang sama. Apakah prinsip umumnya?

  1. ASemua vaksin patut dicampur dalam satu picagari
  2. BIa boleh diberikan pada lawatan yang sama, di tapak suntikan yang berasingan
  3. CKanak-kanak itu patut diberi separuh dos setiap satu, disebarkan sepanjang beberapa minggu
  4. DHanya satu vaksin boleh diberikan setiap bulan
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 2-year-old has swallowed several of his mother's iron tablets. Why is this treated as an emergency even if he looks well?

  1. AIron poisoning causes only constipation, which needs an enema
  2. BIron tablets cause an immediate allergic reaction in young children
  3. CIron tablets dissolve to form a gas that blocks the airway
  4. DIron poisoning can cause gut bleeding, shock and liver failure hours later
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit yang mengambil antipsikotik berjalan mundar-mandir tanpa henti dan berkata dia tidak dapat duduk diam. Apakah namanya?

  1. AKatatonia
  2. BPseudoparkinsonisme
  3. CDiskinesia tardif
  4. DAkatisia
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with PTSD is having a nightmare and thrashing in bed. What is the safest way for the nurse to wake him?

  1. AStand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
  2. BHold his arms down firmly so that he cannot hit anyone or hurt himself while he is still asleep
  3. CShake him firmly by the shoulders until he is fully awake
  4. DTurn on all the lights and shout loudly so that he wakes up quickly
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36.9 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 36.9 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

36.9 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2.5 mcg/kg/min? mg/h109 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu arahan berbunyi 2.5 mcg/kg/min untuk pesakit seberat 109 kg. Nyatakan kadar dos D dalam mg/h. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

2.5 mcg/kg/min109 kg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
1%w/vV = ? mL

Dos 10 mg diperlukan daripada larutan 1% (b/i). Isi padu V manakah yang mengandungi dos ini?

10 mg1% w/v
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 16 kg dipreskripsi 10 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

16 kg10 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 8 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg250 mL30 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 500 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 30 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

500 mg/250 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli100 mLsusu240 mLketulan ais120 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing475 mLair kencing350 mLair kencing500 mLair kencing425 mLlongkang luka120 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jeli: 100 mLsusu: 240 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 80 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 475 mLair kencing: 350 mLair kencing: 500 mLair kencing: 425 mLlongkang luka: 120 mLmuntah: 100 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 125 mL/hmula 06:00tjumlah​ = ? h100 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 06:00 dengan 100 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 125 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 36.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 96%O₂SBP 118HR 70AT 36.0 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Risiko kekurangan zat makanan

Mengapa ini jawapannya

MUST menggabungkan indeks jisim badan, kehilangan berat tanpa rancangan dan kesan penyakit akut menjadi skor yang menunjukkan risiko kekurangan zat makanan dan memandu penjagaan pemakanan.

Jawapan

D · Risiko kekurangan zat makanan
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Panggil bantuan dan beri glukosa melalui laluan lain, seperti glukosa IV atau glukagon IM, mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Glukosa oral berisiko aspirasi apabila pesakit tidak dapat menelan. Mengikut protokol tempatan, jururawat memanggil bantuan, melindungi saluran udara dan memberi glukosa IV atau glukagon IM, kemudian menyemak semula glukosa.

Jawapan

C · Panggil bantuan dan beri glukosa melalui laluan lain, seperti glukosa IV atau glukagon IM, mengikut protokol
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Mengapa ini jawapannya

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Jawapan

A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Berhenti dan memberitahu pakar bedah, supaya tapak disahkan dahulu

Mengapa ini jawapannya

Pencegahan pembedahan di tapak yang salah bergantung pada pengesahan tapak yang betul daripada beberapa sumber. Percanggahan menghentikan proses sehingga pakar bedah mengesahkan tapak yang betul dengan pesakit dan rekod, dan persetujuan dibetulkan jika perlu.

Jawapan

C · Berhenti dan memberitahu pakar bedah, supaya tapak disahkan dahulu
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Dislocation of the new hip

Mengapa ini jawapannya

Sudden pain with shortening and rotation of the leg suggests prosthetic hip dislocation. The nurse keeps the leg still, checks circulation and informs the surgeon.

Jawapan

A · Dislocation of the new hip
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Sweating

Mengapa ini jawapannya

Beta-blockers can hide tachycardia, palpitations and tremor during hypoglycemia. Sweating is mainly cholinergic, so it usually remains, and patients are taught to check glucose when they sweat.

Jawapan

A · Sweating
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Kalium tinggi atau rendah

Mengapa ini jawapannya

Kedua-dua hiperkalemia dan hipokalemia boleh menyebabkan aritmia yang mengancam nyawa. Kalium tidak boleh sekali-kali diberikan sebagai bolus IV pantas yang tidak dicairkan.

Jawapan

A · Kalium tinggi atau rendah
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out

Mengapa ini jawapannya

A flat or head-down position and a Valsalva manoeuvre or breath-hold raise central venous pressure, reducing the risk of air being drawn in. An occlusive dressing is then applied.

Jawapan

B · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Magnesium-containing laxatives or antacids

Mengapa ini jawapannya

In kidney failure, magnesium from milk of magnesia, magnesium citrate or magnesium-containing antacids can build up to toxic levels. Patients with CKD are taught to avoid these products. Diuretics, PPIs and alcohol cause low magnesium.Disemak dengan: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

D · Magnesium-containing laxatives or antacids
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once

Mengapa ini jawapannya

Isoniazid can cause hepatitis, which may be severe. Symptoms such as nausea, loss of appetite and dark urine with a markedly raised ALT mean the drug should be held and the prescriber informed. Patients are taught to avoid alcohol and report these symptoms early.

Jawapan

B · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once
11.Farmakologi

Jawapan: C · Ia meningkatkan antitrombin, yang menyahaktifkan trombin dan faktor Xa

Mengapa ini jawapannya

Heparin mengikat antitrombin dan mempercepatkan penyahaktifan trombin dan faktor Xa dengan ketara. Heparin berberat molekul rendah bertindak terutamanya pada faktor Xa.

Jawapan

C · Ia meningkatkan antitrombin, yang menyahaktifkan trombin dan faktor Xa
12.Farmakologi

Jawapan: B · Ubat itu diambil dengan meluas ke dalam tisu

Mengapa ini jawapannya

Vd jauh melebihi jumlah air badan bermakna kepekatan plasma rendah kerana kebanyakan ubat berada dalam tisu (contohnya lemak atau otot), seperti digoksin atau amiodaron.

Jawapan

B · Ubat itu diambil dengan meluas ke dalam tisu
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Severe hypotension

Mengapa ini jawapannya

Phosphodiesterase-5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilator effect of nitrates and can cause profound, life-threatening hypotension. The combination is contraindicated, and patients should tell emergency staff if they have taken one.

Jawapan

C · Severe hypotension
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough

Mengapa ini jawapannya

Pain from rib fractures causes shallow breathing and poor coughing, leading to atelectasis and pneumonia, especially in older adults. Good analgesia (sometimes regional blocks), deep breathing, coughing with support and early mobilisation are key. Chest strapping restricts breathing and is not used.

Jawapan

B · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Kebocoran CSF akibat keretakan tengkorak

Mengapa ini jawapannya

Cecair jernih dari hidung atau telinga selepas kecederaan kepala mungkin CSF, menunjukkan keretakan tengkorak basal. Ia patut dilaporkan. Pesakit diberitahu supaya tidak menghembus hidung, dan tiub hidung atau penyedutan dielakkan. Kebocoran CSF meningkatkan risiko meningitis.

Jawapan

B · Kebocoran CSF akibat keretakan tengkorak
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Hold the next dose and inform the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Aminoglycosides can cause acute tubular necrosis and ototoxicity, especially with high trough levels. A high trough suggests poor clearance. The dose is held and the prescriber reviews the regimen.

Jawapan

D · Hold the next dose and inform the prescriber
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Perencat pam proton

Mengapa ini jawapannya

PPI menaikkan pH gastrik, menstabilkan bekuan dan mengurangkan pendarahan semula selepas rawatan endoskopik pendarahan ulser. H. pylori diuji dan dibasmi, dan NSAID dihentikan jika boleh.

Jawapan

C · Perencat pam proton
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · An intramuscular injection

Mengapa ini jawapannya

IM injections can cause haematomas in severe thrombocytopenia. Rectal procedures, NSAIDs and aspirin are also avoided. The nurse checks with the prescriber and the oral or IV route is used where possible.

Jawapan

C · An intramuscular injection
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Mengapa ini jawapannya

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Jawapan

D · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Erb's palsy

Mengapa ini jawapannya

Erb's palsy (C5–C6 injury) gives the "waiter's tip" posture and an absent Moro on that side. Most recover with gentle positioning and physiotherapy.

Jawapan

C · Erb's palsy
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Ia boleh diberikan pada lawatan yang sama, di tapak suntikan yang berasingan

Mengapa ini jawapannya

Memberi beberapa vaksin pada satu lawatan adalah selamat dan berkesan, dan mengelakkan kelewatan. Gunakan picagari dan tapak yang berasingan, sekurang-kurangnya kira-kira 2.5 cm berjauhan jika pada anggota yang sama. Jangan sekali-kali mencampur vaksin kecuali produk itu direka untuknya.

Jawapan

B · Ia boleh diberikan pada lawatan yang sama, di tapak suntikan yang berasingan
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Iron poisoning can cause gut bleeding, shock and liver failure hours later

Mengapa ini jawapannya

Iron overdose damages the gut lining and disrupts cell metabolism, leading to vomiting, bleeding, shock, acidosis and liver failure, sometimes after a period when the child seems better. Urgent assessment is needed; deferoxamine is used for serious poisoning.

Jawapan

D · Iron poisoning can cause gut bleeding, shock and liver failure hours later
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Akatisia

Mengapa ini jawapannya

Akatisia ialah keresahan dalaman dengan keinginan untuk bergerak. Ia menyusahkan, boleh disalah anggap sebagai kegelisahan atau kebimbangan dan dikaitkan dengan ketidakpatuhan serta peningkatan risiko bunuh diri.

Jawapan

D · Akatisia
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is

Mengapa ini jawapannya

A person waking from a trauma nightmare may react defensively. Staying out of reach, using the person's name and orienting him to time and place keeps both the patient and staff safe.

Jawapan

A · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 98.4 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

36.9·9/5 = 66.42

Tambah 32

T = 66.42 + 32 = 98.42 ≈ 98.4 °F

Jawapan

T = 98.4 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 16.35 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 2.5 mcg/kg/min × 109 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 2.5·109·60/1000 = 16.35 mg/h

Jawapan

D = 16.35 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1% = 10 mg/mL

Isi padu

V = 10/10 = 1 mL

Jawapan

V = 1 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3.2 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

10·16 = 160 mg

Isi padu

V = (160/250)·5 = 3.2 mL

Jawapan

V = 3.2 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 47 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 1500·15/480 = 46.88 ≈ 47 gtt/min

Jawapan

R = 47 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 47 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 60 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

500/250 = 2 mg/mL

Kadar dos

D = 2·30 = 60 mg/h

Jawapan

D = 60 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −410 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 240 = 340 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 80·12 = 960 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1560 mL

Jumlah pengeluaran

475 + 350 + 500 + 425 + 120 + 100 = 1970 mL

Imbangan

B = 1560 − 1970 = −410 mL

Jawapan

B = −410 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 8.6 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL tinggal

Bahagian kedua

700/125 = 5.6 h

Jumlah masa

t = 3 + 5.6 = 8.6 h

Jawapan

t = 8.6 h

Itu kira-kira 8 h 36 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:36.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 75

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 15 + 0 + 20 + 0 = 75

Jawapan

MFS = 75
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.0 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions