Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient has just finished a glass of iced water. How should this affect taking an oral temperature?

  1. ATake it straight away, as cold drinks do not affect the mouth
  2. BUse the reading but only if the patient says they feel warm
  3. CAdd half a degree to the reading to correct for the drink
  4. DWait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Asas kejururawatanSukar

Dalam syok hipovolemik awal pada orang dewasa muda, tanda manakah yang biasanya muncul sebelum tekanan darah turun?

  1. ATekanan darah sangat rendah
  2. BKadar jantung meningkat dengan hujung badan sejuk
  3. CKadar jantung perlahan
  4. DKulit hangat dan merah
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?

  1. APerform a user seal check
  2. BMoisten the edges so it seals better
  3. CArrange a new fit test
  4. DWear a surgical mask underneath it
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Only one airborne infection isolation room (negative pressure) is free. Which newly admitted patient should be placed in it?

  1. AA patient with an MRSA wound infection
  2. BA patient with C. difficile diarrhea
  3. CA patient with suspected active pulmonary tuberculosis
  4. DA patient with confirmed seasonal influenza and a cough
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AHelp the patient empty her bladder
  2. BMassage the uterus firmly for ten minutes
  3. CGive a dose of oxytocin straight away
  4. DAsk the patient to lie still for another hour
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with a head injury has a pupil on one side that is now large and does not react to light. What should the nurse do?

  1. AReport it at once, as it may mean the brain is being compressed
  2. BDim the room lights so the pupil can get smaller
  3. CDocument it, because pupils often differ slightly after a head injury
  4. DRecheck it at the next routine observation in four hours
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?

  1. APeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
  2. BPregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
  3. COnly people over 80 who have already had shingles themselves
  4. DNo one, because shingles cannot spread
8.Kejururawatan klinikalSukar

After a head injury, a patient passes very large volumes of dilute urine and the serum sodium is rising. What is most likely?

  1. ADiabetes insipidus
  2. BAcute kidney injury
  3. CDiabetes mellitus
  4. DSyndrome of inappropriate ADH secretion
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Makmal menelefon wad dengan keputusan kritikal kalium 6.9 mEq/L. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMinta makmal mengulang ujian sebelum memberitahu sesiapa
  2. BRekodkan nilai itu dan serahkan kepada syif seterusnya
  3. CTunggu laporan bertulis tiba sebelum mengambil sebarang tindakan
  4. DBaca semula nilai itu, nilai pesakit dan maklumkan pembekal
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A trauma patient receives many units of blood quickly and then develops muscle twitching and low blood pressure. Which laboratory value is most likely to explain this?

  1. AA high serum sodium
  2. BA low ionized calcium
  3. CA high serum magnesium
  4. DA low serum glucose
11.FarmakologiSederhana

A transplant patient takes tacrolimus. Which monitoring is most important?

  1. ABlood drug levels and kidney function
  2. BThyroid function and bone density
  3. CPeak expiratory flow
  4. DSerum amylase
12.FarmakologiSukar

A nurse calculates a child's dose and finds it is ten times higher than the usual range in the drug reference. What should the nurse do?

  1. AWithhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
  2. BGive the dose, because the prescriber is responsible for the order
  3. CGive half the dose as a compromise
  4. DGive one tenth of the dose without telling anyone
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why is pyridoxine (vitamin B6) often given with isoniazid?

  1. ATo prevent gout attacks
  2. BTo prevent loss of colour vision
  3. CTo prevent orange discolouration of urine
  4. DTo prevent peripheral neuropathy
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Four hours after cardiac surgery, the mediastinal drain, which had been draining steadily, suddenly stops. BP falls to 84/60 mmHg, the heart rate rises and the CVP climbs. What should the nurse suspect?

  1. ANormal recovery, as the bleeding has stopped
  2. BFluid overload from intravenous fluids
  3. CCardiac tamponade from a clotted drain
  4. DA tension pneumothorax on the left side
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with a spinal cord injury can still feel a light touch around the anus. What does this show?

  1. AThe sensation is only a spinal reflex and has no real meaning for recovery
  2. BThe injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
  3. CThe injury is complete, and recovery is not possible
  4. DThe patient has an injury of the brain, not the cord
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient on warfarin starts levothyroxine for hypothyroidism. What should the nurse expect to monitor more closely?

  1. AThe blood glucose, because it may fall
  2. BThe potassium, because it may rise
  3. CThe urine output, because it may stop
  4. DThe INR, because it may rise
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about fatigue during radiotherapy is correct?

  1. AIt is caused by the patient becoming radioactive
  2. BIt occurs only after the first session and then disappears completely
  3. CIt means the radiotherapy has failed
  4. DIt often builds during the course and can last for weeks
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

During burn resuscitation, a 70 kg adult's urine output has been 120 mL/h for 3 hours, and the face and limbs are very oedematous. What should the nurse do?

  1. AGive a diuretic without discussing it
  2. BDiscuss reducing the fluid rate with the team
  3. CIncrease the fluid rate to keep the output high
  4. DStop all IV fluids completely and remove the catheter
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which nursing measure is used during phototherapy?

  1. AKeep the baby fully clothed under the lights
  2. BRemove the eye shields while the lights are on
  3. CTurn the baby often and monitor hydration
  4. DLimit feeds to reduce stooling
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Satu jam selepas kelahiran, bayi besar kepada ibu yang menghidap diabetes menggigil-gigil dan menyusu dengan lemah. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMemandikan bayi untuk mengejutkannya
  2. BMenenangkan ibu bapa bahawa menggigil-gigil itu normal
  3. CMemeriksa glukosa darah bayi
  4. DMembedung bayi dengan ketat dan menyemak semula dalam 4 jam
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which newborn problem may be the first sign of cystic fibrosis?

  1. AUmbilical hernia
  2. BPhysiological jaundice
  3. CErythema toxicum
  4. DMeconium ileus
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which child on the renal ward should the nurse assess first?

  1. AA 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
  2. BA 4-year-old with nephrotic syndrome and mild puffy eyelids, stable since admission
  3. CA 6-year-old on IV antibiotics for a UTI who has had no fever for 24 hours
  4. DA 2-year-old after hypospadias repair with clear urine in the catheter bag
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Apakah yang patut diajar kepada pesakit yang mengambil klozapin untuk dilaporkan dengan segera?

  1. ADemam, sakit tekak atau tanda jangkitan lain
  2. BMengantuk ringan selepas dos petang
  3. CKeinginan untuk makan lebih banyak
  4. DPeningkatan air liur pada waktu malam
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The parents of a 15-year-old with anorexia nervosa ask what treatment is usually recommended first. Which answer is most accurate?

  1. AFamily-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
  2. BLong-term treatment in an inpatient unit far away from her family, so that the parents cannot interfere
  3. CLeaving the young person to decide on her own when to start eating more
  4. DMedicine alone, because therapy is not effective in adolescents
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
15.0254 kg? kgbundarkan kepada 0.1 kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu penukaran berat memberikan 15.0254 kg. Peraturan dalam latihan ini ialah berat dibundarkan kepada persepuluh kilogram yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

15.0254 kg
x = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
3 tbsp? mL3 fl oz? mL1½ cawan? mL2 tsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 3 tbsp daripada suplemen cecair, 3 fl oz daripada jus, 1½ cawan daripada teh, 2 tsp daripada sirap batuk. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
54 kgBSA = 1.48 m²175 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 54 kg mempunyai luas permukaan badan 1.48 m². Preskripsi ialah 175 mg/m². Cari dos D dalam mg.

54 kgBSA = 1.48 m²175 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
50k unit500 mL? mL/h800 unit/h

Satu infusi mengandungi 50000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 800 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

50000 unit/500 mL800 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 3 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg100 mL30 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 500 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 30 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

500 mg/100 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu200 mLair300 mLjus150 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing425 mLair kencing475 mLlongkang luka60 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

susu: 200 mLair: 300 mLjus: 150 mLInfusi IV: 80 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 425 mLair kencing: 475 mLlongkang luka: 60 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL550 mL diinfuskan80 mL/h07:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Pada 07:00, 550 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL550 mL diinfuskan80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 91% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 37.1 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 12SpO₂ 91%udaraSBP 118HR 82AT 37.1 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low

Mengapa ini jawapannya

Hot or cold drinks, eating and smoking change the temperature in the mouth for a while. The nurse waits 15–30 minutes or uses another site.

Jawapan

D · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Kadar jantung meningkat dengan hujung badan sejuk

Mengapa ini jawapannya

Pengimbangan melalui takikardia dan vasokonstriksi mengekalkan tekanan darah normal pada mulanya, maka tekanan darah rendah ialah tanda lewat. Takikardia, kulit sejuk dan isian semula kapilari yang perlahan patut mencetuskan tindakan.

Jawapan

B · Kadar jantung meningkat dengan hujung badan sejuk
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Perform a user seal check

Mengapa ini jawapannya

A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.

Jawapan

A · Perform a user seal check
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis

Mengapa ini jawapannya

Tuberculosis needs airborne precautions in a negative-pressure room. Influenza needs droplet precautions and MRSA and C. difficile need contact precautions, which can be given in an ordinary single room.

Jawapan

C · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Help the patient empty her bladder

Mengapa ini jawapannya

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Jawapan

A · Help the patient empty her bladder
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed

Mengapa ini jawapannya

A newly fixed, dilated pupil suggests pressure on the third cranial nerve from rising intracranial pressure or a bleed. It is a neurological emergency that needs immediate escalation.

Jawapan

A · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox

Mengapa ini jawapannya

Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.

Jawapan

B · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Diabetes insipidus

Mengapa ini jawapannya

Cranial diabetes insipidus is a lack of ADH, so the kidneys cannot concentrate urine. Water loss raises sodium; strict fluid balance and replacement are needed.

Jawapan

A · Diabetes insipidus
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Baca semula nilai itu, nilai pesakit dan maklumkan pembekal

Mengapa ini jawapannya

Membaca semula keputusan lisan mencegah kesilapan. Nilai kritikal dilaporkan kepada pembekal tanpa lengah, dan jururawat menilai pesakit, termasuk irama jantung. Sampel ulangan mungkin diperlukan, tetapi ia tidak boleh melewatkan tindak balas.

Jawapan

D · Baca semula nilai itu, nilai pesakit dan maklumkan pembekal
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · A low ionized calcium

Mengapa ini jawapannya

Stored blood contains citrate, which binds calcium. During massive transfusion, citrate can lower ionized calcium, causing tetany, hypotension and arrhythmias. Ionized calcium is monitored and replaced as prescribed.

Jawapan

B · A low ionized calcium
11.Farmakologi

Jawapan: A · Blood drug levels and kidney function

Mengapa ini jawapannya

Tacrolimus levels are kept in a target range to prevent rejection and toxicity. Kidney damage, hyperkalaemia, high glucose and tremor are adverse effects, and interacting drugs and grapefruit are avoided.

Jawapan

A · Blood drug levels and kidney function
12.Farmakologi

Jawapan: A · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Doses outside the safe range must be questioned before administration. The nurse holds the dose, rechecks the weight and calculation and contacts the prescriber or pharmacist.

Jawapan

A · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · To prevent peripheral neuropathy

Mengapa ini jawapannya

Isoniazid increases pyridoxine loss, which can cause peripheral neuropathy, especially in people with diabetes, alcohol dependence, malnutrition or HIV. Pyridoxine prevents this. Isoniazid can also cause hepatitis. Ethambutol affects vision; pyrazinamide can cause gout.

Jawapan

D · To prevent peripheral neuropathy
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Cardiac tamponade from a clotted drain

Mengapa ini jawapannya

A sudden stop in drainage with falling blood pressure, tachycardia and rising venous pressure suggests blood is collecting around the heart because the drain is blocked. Tamponade after cardiac surgery is an emergency: the surgeon is called at once and the chest may need to be reopened.

Jawapan

C · Cardiac tamponade from a clotted drain
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery

Mengapa ini jawapannya

Preserved sensation or movement in the lowest sacral segments (sacral sparing) means the injury is incomplete. Incomplete injuries have a much better chance of some functional recovery.

Jawapan

B · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · The INR, because it may rise

Mengapa ini jawapannya

As thyroid function returns to normal, clotting factors are broken down faster, which increases the effect of warfarin. The INR is checked more often and the warfarin dose may need to be reduced.

Jawapan

D · The INR, because it may rise
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · It often builds during the course and can last for weeks

Mengapa ini jawapannya

Radiotherapy fatigue usually increases as treatment continues and may persist for weeks or months afterwards. Pacing, light exercise and good sleep and nutrition help.

Jawapan

D · It often builds during the course and can last for weeks
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Discuss reducing the fluid rate with the team

Mengapa ini jawapannya

An output of about 1.7 mL/kg/h suggests over-resuscitation. Excess fluid ("fluid creep") worsens oedema and can cause pulmonary oedema and compartment syndromes, so the rate is reviewed and reduced under the burn protocol.

Jawapan

B · Discuss reducing the fluid rate with the team
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Turn the baby often and monitor hydration

Mengapa ini jawapannya

The baby is undressed except for a small nappy, eyes are shielded, position is changed and temperature and hydration are monitored. Frequent feeds help excrete bilirubin through stools.

Jawapan

C · Turn the baby often and monitor hydration
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Memeriksa glukosa darah bayi

Mengapa ini jawapannya

Menggigil-gigil dan penyusuan yang lemah pada bayi baru lahir berisiko tinggi mencadangkan hipoglisemia. Pemeriksaan glukosa di sisi katil memandu rawatan, seperti penyusuan atau gel glukosa mengikut protokol, dengan eskalasi jika paras kekal rendah.

Jawapan

C · Memeriksa glukosa darah bayi
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Meconium ileus

Mengapa ini jawapannya

In about 10–20% of babies with CF, thick, sticky meconium blocks the small bowel (meconium ileus), causing distension and vomiting. Newborn screening also helps detect CF early.

Jawapan

D · Meconium ileus
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision

Mengapa ini jawapannya

Severe headache and visual disturbance in glomerulonephritis suggest hypertensive encephalopathy, which can lead to seizures. The other children are stable or improving.

Jawapan

A · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Demam, sakit tekak atau tanda jangkitan lain

Mengapa ini jawapannya

Demam, sakit tekak atau gejala seperti selesema mungkin tanda pertama agranulositosis dan memerlukan kiraan darah segera. Sedasi dan hipersalivasi ialah kesan sampingan yang lazim.

Jawapan

A · Demam, sakit tekak atau tanda jangkitan lain
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating

Mengapa ini jawapannya

Family-based treatment, which developed from the Maudsley approach, is a first-line treatment for adolescents with anorexia nervosa. Parents are supported to take charge of meals at first, before control is gradually handed back.

Jawapan

A · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 15 kg

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

15.0254 → 0

Hanya digit seterusnya yang menentukan

15.0254 → 2
2 ialah 4 atau kurang, jadi 0 kekal.
Digit selepasnya (54) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 15 kg

Jawapan

x = 15 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 505 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

3 tbsp = 3·15 = 45 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
1½ cawan = 1.5·240 = 360 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL

Tambah

V = 45 + 90 + 360 + 10 = 505 mL

Jawapan

V = 505 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 259 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 175·1.48 = 259 mg

Jawapan

D = 259 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 8 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

50000/500 = 100 unit/mL

Kadar pam

R = 800/100 = 8 mL/h

Jawapan

R = 8 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 28 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 250·20/180 = 27.78 ≈ 28 gtt/min

Jawapan

R = 28 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 28 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 150 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

500/100 = 5 mg/mL

Kadar dos

D = 5·30 = 150 mg/h

Jawapan

D = 150 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 750 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 300 + 150 = 650 mL
Infusi IV: 80·12 = 960 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1710 mL

Jumlah pengeluaran

425 + 475 + 60 = 960 mL

Imbangan

B = 1710 − 960 = 750 mL

Jawapan

B = 750 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.6 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 550 = 450 mL

Masa

t = 450/80 = 5.625 ≈ 5.6 h

Jawapan

t = 5.6 h

Itu kira-kira 5 h 38 min, jadi beg habis pada kira-kira 12:38.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 91% → 3
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.1 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3

Jawapan

NEWS2 = 3
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 4 + 1 + 2 + 2 + 1 = 11

Tahap risiko

11 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions