Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Pesakit mempunyai suhu 38.6 °C, kadar jantung 118/min, kadar pernafasan 24/min dan kekeliruan baharu. Apakah yang patut disyaki dahulu?

  1. AHipoglisemia sahaja
  2. BSepsis
  3. CPemulihan pascaoperasi yang normal
  4. DDehidrasi akibat kurang minum air sahaja
2.Asas kejururawatanSukar

Why is the level of sedation a useful early warning in a patient on opioids?

  1. AIncreasing sedation usually comes before respiratory depression
  2. BSedation only occurs after the breathing has stopped
  3. CSedation shows that the pain has completely gone and the dose is right
  4. DSedation means the opioid dose is too low
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Sisa pembalut manakah yang patut dilupuskan sebagai sisa klinikal (bahaya biologi)?

  1. APembalut yang tidak digunakan dan masih bertutup tetapi telah melepasi tarikh luput
  2. BBungkus kertas luar bagi bungkusan pembalut steril
  3. CTuala kertas bersih yang digunakan untuk mengeringkan tangan
  4. DPembalut yang direndam dengan cecair daripada luka yang dijangkiti
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit dimasukkan ke wad dengan cirit-birit akut, dan C. difficile disyaki. Keputusan ujian masih menunggu. Bilakah langkah berjaga-jaga sentuhan patut dimulakan?

  1. ASelepas tiga hari cirit-birit
  2. BSerta-merta, tanpa menunggu keputusan ujian
  3. CHanya apabila keputusan ujian kembali positif
  4. DHanya jika pesakit mengalami demam
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. AWait for the provider to arrive before doing anything else
  2. BRemove the tube and cover the site
  3. CClamp the tube for the rest of the shift
  4. DPlace the end of the tube in a bottle of sterile water
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A competent adult patient refuses a blood transfusion for religious reasons. What should the nurse do?

  1. AGive the transfusion while the patient is asleep, because saving their life comes first
  2. BRespect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider
  3. CTell the patient that refusing treatment is not allowed in hospital
  4. DAsk the family to persuade the patient until they agree
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient is prescribed two different eye drops at the same time. What is correct?

  1. AMix the two drops in one bottle
  2. BGive both drops at once into the same eye
  3. CWait about five minutes between the two drops
  4. DGive one drop now and the other the next day
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with a central venous catheter develops fever and rigors shortly after the line is flushed, with no other obvious source. What should be suspected?

  1. AA catheter-related bloodstream infection
  2. BAn allergic reaction to the saline flush
  3. CNormal response to line use
  4. DA pulmonary embolism
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  2. BThe dye can interfere with dipstick color readings
  3. CThe color shows severe liver failure is present
  4. DThe color proves blood is present in the urine
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient receiving parenteral nutrition with lipid emulsion has a triglyceride level of 620 mg/dL (7.0 mmol/L). Why is this result important?

  1. AIt raises the risk of acute pancreatitis
  2. BIt shows the nutrition is fully effective
  3. CIt means the patient needs more lipid
  4. DIt is a normal fasting value for adults
11.FarmakologiSederhana

Which advice helps reduce the most common side effect of varenicline?

  1. ATake it after food with a full glass of water
  2. BTake it with alcohol to reduce nausea
  3. CTake it on an empty stomach at bedtime with a little milk
  4. DTake double doses in the first week
12.FarmakologiSukar

A patient on rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol develops a painful swollen big toe. Which drug is most likely responsible?

  1. ARifampicin
  2. BPyrazinamide
  3. CIsoniazid
  4. DEthambutol
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient is going home with a 24-hour Holter monitor. Which instruction is most important?

  1. AKeep a diary of symptoms and activities with the times
  2. BRemove the monitor whenever symptoms occur and restart it
  3. CStay in bed for the full 24 hours so the trace is clear
  4. DShower as normal with the monitor on
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit dengan penggantian injap mitral mekanikal yang mengambil warfarin mempunyai INR 2.2. Apakah yang patut dipertimbangkan oleh jururawat?

  1. AINR sangat tinggi dan berbahaya dan dos mesti ditahan
  2. BINR patut kira-kira 1.0 bagi injap mekanikal
  3. CINR berada dalam julat bagi setiap indikasi warfarin, jadi tiada tindakan diperlukan
  4. DINR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which CSF result is most typical of bacterial meningitis?

  1. AClear fluid with normal cells, glucose and protein
  2. BCloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
  3. CBlood-stained fluid that clears in later tubes
  4. DClear fluid, many lymphocytes, normal glucose and slightly raised protein
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with an acute stroke has a glucose of 15 mmol/L (270 mg/dL). They do not have known diabetes. What is appropriate?

  1. AReport it and monitor glucose, as it can worsen outcome
  2. BStop all IV fluids to lower the glucose
  3. CGive glucose gel to stabilise the level
  4. DIgnore it, because stress always raises glucose
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Aspirate from a nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. AFlush with 50 mL of air and start the feed
  2. BGive the medicines but not the feed
  3. CDo not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
  4. DStart the feed slowly and watch the patient closely for coughing
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Semasa anestesia am, seorang pesakit mengalami kekakuan rahang, CO₂ akhir tidal yang meningkat dan takikardia, kemudian suhu yang meningkat dengan pantas. Ubat manakah rawatan khusus?

  1. AParasetamol
  2. BDantrolen
  3. CNalokson
  4. DSuksametonium
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 24 weeks reports burning on urination and urinary frequency. What is the priority action?

  1. AAdvise cranberry juice and no further action
  2. BReassure her that urinary frequency is normal in pregnancy
  3. CAdvise her to drink less to reduce frequency
  4. DCollect a urine sample for culture and inform the provider
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 9 weeks has hCG levels that are much higher than expected, a uterus large for dates, severe vomiting and dark brown spotting. Which condition should be suspected?

  1. AAn ectopic pregnancy
  2. BA missed miscarriage
  3. CA threatened miscarriage
  4. DA hydatidiform (molar) pregnancy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

When is the best time to tell a 2-year-old about an upcoming procedure?

  1. ANot at all, to avoid upsetting the child beforehand
  2. BJust before it happens, in simple, concrete words
  3. CAbout a week before, so there is time to get used to it
  4. DThe day before, with a detailed explanation
22.Kejururawatan pediatrikSukar

After cardiac catheterisation through the femoral artery, the nurse sees blood soaking through the dressing. What should the nurse do first?

  1. ARecord the amount of blood and recheck in 30 minutes
  2. BApply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help
  3. CRemove the dressing to look at the wound more closely
  4. DLift the leg up and bend the knee and hip to slow the blood flow to the site
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. AMeasuring the level of alcohol in the blood
  2. BA 30-minute brain scan
  3. CRecall of three words and a clock-drawing task
  4. DA questionnaire about mood over the past 2 weeks
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The parent of a child recently diagnosed with autism asks, "Did his vaccines cause this?" What is the most accurate response?

  1. A"Large studies have found no link between vaccines and autism."
  2. B"Autism is caused by cold and distant parenting styles in early childhood."
  3. C"Yes, the MMR vaccine is a proven cause of autism."
  4. D"We don't know, so it is best to stop all of his other vaccines."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111221:00?9:00 AM8:00 PM9:00 PM11:00 PM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 21:00 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

21:00
  1. 19:00 AM
  2. 28:00 PM
  3. 39:00 PM
  4. 411:00 PM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0017:2502:05t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 17:25 dan tamat pada 02:05 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

17:2502:05
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
1:1000ampulV = ? mL

Satu ampul epinefrina (adrenalin) dilabel 1:1000 (1 mg/mL). Preskripsi ialah 0.5 mg IM untuk anafilaksis. Berapakah isi padu V yang anda sedut?

1:10000.5 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
20k unit1000 mL? mL/h1200 unit/h

Satu infusi mengandungi 20000 unit ubat dalam 1000 mL. Preskripsi ialah 1200 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

20000 unit/1000 mL1200 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 3 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg250 mL15 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 100 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 15 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

100 mg/250 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus150 mLsusu200 mLsup250 mLketulan ais100 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing175 mLair kencing250 mLair kencing175 mLair kencing375 mLmuntah150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jus: 150 mLsusu: 200 mLsup: 250 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 175 mLair kencing: 250 mLair kencing: 175 mLair kencing: 375 mLmuntah: 150 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL300 mL diinfuskan100 mL/h16:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 16:00, 300 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL300 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 48/min, keliru baharu, suhu 35.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 14SpO₂ 89%udaraSBP 118HR 48CT 35.2 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Sepsis

Mengapa ini jawapannya

Demam, takikardia, takipnea dan keadaan mental yang berubah mencadangkan sepsis. Ia memerlukan eskalasi dan rawatan segera, seperti bundle "sepsis six".

Jawapan

B · Sepsis
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Increasing sedation usually comes before respiratory depression

Mengapa ini jawapannya

Patients usually become drowsy before their breathing slows dangerously. Checking sedation with a simple scale alongside respiratory rate allows early action.

Jawapan

A · Increasing sedation usually comes before respiratory depression
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Pembalut yang direndam dengan cecair daripada luka yang dijangkiti

Mengapa ini jawapannya

Item yang tercemar dengan darah atau cecair badan berjangkit dimasukkan ke dalam sisa klinikal mengikut peraturan tempatan. Pembungkusan bersih masuk ke dalam sisa am atau kitar semula, supaya isi padu sisa klinikal kekal sekecil mungkin.

Jawapan

D · Pembalut yang direndam dengan cecair daripada luka yang dijangkiti
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Serta-merta, tanpa menunggu keputusan ujian

Mengapa ini jawapannya

Langkah berjaga-jaga dimulakan atas syak wasangka, kerana pesakit boleh menyebarkan spora semasa ujian menunggu keputusan. Pesakit ditempatkan di bilik tunggal dengan langkah berjaga-jaga sentuhan, dan membasuh tangan dengan sabun dan air digunakan.

Jawapan

B · Serta-merta, tanpa menunggu keputusan ujian
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Mengapa ini jawapannya

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Jawapan

D · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Respect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider

Mengapa ini jawapannya

Competent adults have the right to refuse treatment, even if it could save their life. The nurse makes sure the refusal is informed, informs the provider and documents it.

Jawapan

B · Respect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Wait about five minutes between the two drops

Mengapa ini jawapannya

Leaving a few minutes between different drops lets each one be absorbed. Gentle pressure on the inner corner of the eye can also reduce systemic absorption.

Jawapan

C · Wait about five minutes between the two drops
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · A catheter-related bloodstream infection

Mengapa ini jawapannya

Rigors after flushing suggest bacteria colonising the catheter. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and the team decides whether to remove the line.

Jawapan

A · A catheter-related bloodstream infection
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · The dye can interfere with dipstick color readings

Mengapa ini jawapannya

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Disemak dengan: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · The dye can interfere with dipstick color readings
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · It raises the risk of acute pancreatitis

Mengapa ini jawapannya

Triglycerides are monitored in patients receiving lipid emulsions, because high levels can cause pancreatitis and show that lipid is not being cleared. The result is reported, and the lipid dose may be reduced or held.Disemak dengan: Triglycerides Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · It raises the risk of acute pancreatitis
11.Farmakologi

Jawapan: A · Take it after food with a full glass of water

Mengapa ini jawapannya

Nausea is the most common adverse effect of varenicline and is reduced by taking it after food with water. Patients should also report changes in mood or behaviour.

Jawapan

A · Take it after food with a full glass of water
12.Farmakologi

Jawapan: B · Pyrazinamide

Mengapa ini jawapannya

Pyrazinamide reduces uric acid excretion and can cause hyperuricaemia and gout. It is also hepatotoxic, like isoniazid and rifampicin.

Jawapan

B · Pyrazinamide
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Keep a diary of symptoms and activities with the times

Mengapa ini jawapannya

A Holter monitor records the ECG continuously during normal daily life. A diary of symptoms and activities lets the reviewer match symptoms such as palpitations or dizziness to the rhythm. The device is kept dry unless it is designed to be waterproof.

Jawapan

A · Keep a diary of symptoms and activities with the times
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · INR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan

Mengapa ini jawapannya

Injap jantung mekanikal, terutamanya pada kedudukan mitral, sering memerlukan sasaran INR yang lebih tinggi (contohnya 2.5–3.5, bergantung pada jenis injap dan faktor risiko). INR 2.2 mungkin subterapeutik, meningkatkan risiko trombosis injap dan strok. Jururawat menyemak sasaran yang didokumenkan dan memaklumkan pempreskripsi. DOAC tidak digunakan untuk injap mekanikal.

Jawapan

D · INR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein

Mengapa ini jawapannya

Bacterial meningitis usually gives turbid CSF with raised neutrophils and protein and low glucose. Viral meningitis typically shows clear fluid with lymphocytes and normal glucose.

Jawapan

B · Cloudy fluid, many neutrophils, low glucose and high protein
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome

Mengapa ini jawapannya

Hyperglycaemia is common after stroke and is linked to worse outcomes. It is reported, monitored and treated in line with local protocols, while avoiding hypoglycaemia. The patient may also be tested for undiagnosed diabetes.

Jawapan

A · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy

Mengapa ini jawapannya

A pH above 5.5 may mean the tube is in the lung or oesophagus, or the stomach acid is reduced by drugs or feed. Nothing is given until position is confirmed according to local policy.

Jawapan

C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Dantrolen

Mengapa ini jawapannya

Hipertermia malignan dirawat dengan menghentikan agen pencetus, hiperventilasi dengan oksigen 100%, memberikan dantrolen IV (yang mengurangkan pelepasan kalsium daripada retikulum sarkoplasma), penyejukan aktif dan merawat hiperkalemia serta aritmia. Suksametonium ialah pencetus.

Jawapan

B · Dantrolen
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Collect a urine sample for culture and inform the provider

Mengapa ini jawapannya

Dysuria suggests a urinary tract infection, which needs culture and treatment with a pregnancy-safe antibiotic. Untreated UTIs can progress to pyelonephritis and preterm labour.

Jawapan

D · Collect a urine sample for culture and inform the provider
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · A hydatidiform (molar) pregnancy

Mengapa ini jawapannya

A molar pregnancy causes very high hCG, a uterus larger than dates, hyperemesis and bleeding. Ectopic and failing pregnancies usually have lower than expected hCG.

Jawapan

D · A hydatidiform (molar) pregnancy
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Just before it happens, in simple, concrete words

Mengapa ini jawapannya

Toddlers do not understand future time, so preparation long in advance only creates anxiety. A short, honest explanation immediately before, with a parent present and a comfort object, works best.

Jawapan

B · Just before it happens, in simple, concrete words
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Apply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help

Mengapa ini jawapannya

Bleeding from an arterial puncture is controlled by firm pressure just above the site (over the artery), while help is called. The child is kept still with the leg straight, and vital signs and the limb are assessed.

Jawapan

B · Apply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Recall of three words and a clock-drawing task

Mengapa ini jawapannya

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Jawapan

C · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · "Large studies have found no link between vaccines and autism."

Mengapa ini jawapannya

Large, well-conducted studies have found no link between vaccines and autism, and the paper that first claimed a link was retracted. Autism is a neurodevelopmental condition with strong genetic contributions.

Jawapan

A · "Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 9:00 PM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

21 − 12 = 9 → PM

Jawapan

9:00 PM

Jawapan

9:00 PM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 520 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

17:25 → 24:00 = 395 min

Selepas tengah malam

00:00 → 02:05 = 125 min

Jumlah

t = 395 + 125 = 520 min

Jawapan

t = 520 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Isi padu

V = 0.5/1 = 0.5 mL

Jawapan

V = 0.5 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 60 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

20000/1000 = 20 unit/mL

Kadar pam

R = 1200/20 = 60 mL/h

Jawapan

R = 60 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 28 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 500·10/180 = 27.78 ≈ 28 gtt/min

Jawapan

R = 28 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 28 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 6 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

100/250 = 0.4 mg/mL

Kadar dos

D = 0.4·15 = 6 mg/h

Jawapan

D = 6 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 345 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 150 + 200 + 250 = 600 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1470 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 250 + 175 + 375 + 150 = 1125 mL

Imbangan

B = 1470 − 1125 = 345 mL

Jawapan

B = 345 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 300 = 200 mL

Masa

t = 200/100 = 2 h

Jawapan

t = 2 h

Itu kira-kira 2 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 18:00.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 48/min → 1
keliru baharu (C) → 3
T 35.2 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 3 + 1 = 8

Jawapan

NEWS2 = 8
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 1 + 3 + 3 + 2 = 11

Tahap risiko

11 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions