Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Mengapakah oksigen mesti dipreskripsikan dengan julat ketepuan sasaran?

  1. AOksigen hanya dibenarkan untuk pesakit pembedahan
  2. BIa ialah ubat, dan terlalu banyak atau terlalu sedikit boleh memudaratkan pesakit
  3. COksigen mahal dan mesti dikira
  4. DPreskripsi hanya diperlukan untuk oksigen yang digunakan di rumah, bukan di hospital
2.Asas kejururawatanSukar

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AUp to 2 hours before
  2. BUp to 12 hours before
  3. CWater is not allowed from the day before
  4. DUp to 24 hours before
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang jururawat menerima arahan lisan melalui telefon. Apakah amalan yang paling selamat?

  1. AMeminta rakan sekerja mendengar bersama dan mengingatinya juga
  2. BMengingatinya dan menuliskannya pada akhir syif
  3. CMenuliskannya dan membacakannya semula kepada pempreskripsi
  4. DMelaksanakannya tanpa merekodkannya
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Semasa penukaran pembalut talian pusat yang steril, seorang rakan sekerja menjangkau melintasi medan steril yang terbuka untuk menyerahkan segulung pita kepada jururawat. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenutup medan dengan tuala steril dan meneruskan di atasnya
  2. BMeneruskan, kerana rakan sekerja tidak menyentuh sebarang item steril
  3. CMenganggap medan tercemar dan menyediakan yang baharu
  4. DMengeluarkan hanya item yang paling hampir dengan tempat lengan itu melintas
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which SBAR recommendation is the clearest?

  1. A“I just wanted to let you know about him.”
  2. B“He seems a bit off tonight, so maybe you could come up and do something about it.”
  3. C“I would like you to see him within 15 minutes and consider a fluid bolus.”
  4. D“I will keep watching him and call again tomorrow.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

After the RN taught a patient to inject insulin, an LPN/LVN reports that the patient still cannot draw up the dose correctly. What should happen next?

  1. AThe RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
  2. BThe patient is discharged with a leaflet to read at home
  3. CThe LPN/LVN writes a new teaching plan and evaluates it at the end of the shift
  4. DThe nursing assistant shows the patient again at lunch
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient with leukaemia has a very low platelet count. Which nursing precaution is appropriate?

  1. AEncourage contact sports to keep fit
  2. BTake temperatures rectally
  3. CGive medicines by intramuscular injection
  4. DUse a soft toothbrush and an electric razor
8.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. ASay nothing, because no harm reached the patient
  2. BTell only the patient's family
  3. CReport it as a near miss through the incident reporting system
  4. DDiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A tired patient with heavy menstrual periods has a normal hemoglobin and MCV but a ferritin of 8 ng/mL. What does this show?

  1. AA completely normal iron status
  2. BVitamin B12 deficiency anemia
  3. CIron deficiency without anemia yet
  4. DIron overload from too much iron
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit dengan keadaan paru-paru jangka panjang mempunyai bikarbonat serum 32 mEq/L, PaCO₂ arteri yang sentiasa tinggi dan pH 7.36. Keadaan manakah yang paling sesuai?

  1. ACOPD dengan pengekalan CO₂ kronik dan pampasan metabolik
  2. BKetoasidosis diabetes akut dengan dehidrasi teruk dan muntah
  3. CCirit-birit teruk akut dengan kehilangan bikarbonat yang besar
  4. DOverdos aspirin akut dengan pernafasan pantas
11.FarmakologiSederhana

Vankomisin intravena lazimnya digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh:

  1. APseudomonas aeruginosa
  2. BEscherichia coli
  3. CCandida albicans
  4. DMRSA
12.FarmakologiSukar

Ubat antiepilepsi manakah yang membawa risiko tertinggi yang terkenal bagi kecacatan tiub neural dan masalah perkembangan apabila diambil semasa mengandung?

  1. ANatrium valproat
  2. BLamotrigin
  3. CGabapentin
  4. DLevetirasetam
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why is a higher level of HDL cholesterol considered protective?

  1. AHDL lowers the blood pressure directly
  2. BHDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
  3. CHDL thins the blood in the same way as an anticoagulant
  4. DHDL is converted into vitamin D in the walls of the arteries
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Thirty minutes after extubation, a patient develops a high-pitched noise on breathing in and is anxious. SpO₂ is falling. What should the nurse do?

  1. AGive a large drink of cold water to soothe the throat and settle it
  2. BSit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
  3. CLay the patient flat and reassure them
  4. DEncourage the patient to sleep it off and recheck them in an hour
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit strok hemisfera kanan mengabaikan makanan di sebelah kiri pinggan. Apakah ini dipanggil?

  1. AAfasia ekspresif
  2. BPengabaian sebelah kiri (neglect)
  3. CDisfagia
  4. DAtaksia serebelum
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit hemodialisis dengan kateter vena pusat bertorak mengalami demam dan menggigil sejurus selepas dialisis bermula. Apakah yang patut disyaki dan dilakukan oleh jururawat?

  1. AKetidakseimbangan dialisis; mempercepatkan dialisis supaya tamat lebih awal
  2. BJangkitan aliran darah berkaitan kateter; berhenti, ambil kultur dan buat eskalasi
  3. CTindak balas normal terhadap dialisis; teruskan dan berikan parasetamol sahaja
  4. DEmbolisme udara; condongkan pesakit kepala ke atas dan teruskan
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which long-term effect must be monitored in patients receiving anthracyclines such as doxorubicin?

  1. ALoss of the sense of smell
  2. BPermanent high blood glucose
  3. CExcess growth of body hair
  4. DDamage to the heart muscle
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Which preoperative task can a registered nurse usually delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ADeciding whether abnormal results need reporting
  2. BAssessing the patient's understanding of the surgery
  3. CRecording baseline vital signs
  4. DTeaching the patient how to use a PCA pump
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Seorang bayi baru lahir kelihatan kuning pada usia 18 jam. Apakah yang dicadangkannya?

  1. AJaundis susu ibu
  2. BJaundis patologi yang memerlukan penilaian segera
  3. CKesan normal vitamin K
  4. DJaundis fisiologi yang normal dan tidak memerlukan tindakan lanjut
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 11 weeks has heavy bleeding, cramping and an open cervical os, and she has passed some tissue. Which type of miscarriage is this?

  1. AIncomplete miscarriage
  2. BComplete miscarriage
  3. CThreatened miscarriage
  4. DMissed miscarriage
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child's tonic–clonic seizure has lasted more than 5 minutes. What should the nurse do?

  1. AGive the prescribed rescue medicine and call for emergency help
  2. BPut a tongue depressor between the child's teeth
  3. CHold the child's arms and legs firmly to stop the movements
  4. DWait another 15 minutes, because most seizures stop on their own
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 2-year-old has swallowed several of his mother's iron tablets. Why is this treated as an emergency even if he looks well?

  1. AIron poisoning causes only constipation, which needs an enema
  2. BIron poisoning can cause gut bleeding, shock and liver failure hours later
  3. CIron tablets dissolve to form a gas that blocks the airway
  4. DIron tablets cause an immediate allergic reaction in young children
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which goal for a patient with depression is written in a SMART way?

  1. A"The patient will be happier."
  2. B"The patient will feel better soon."
  3. C"The patient will improve her mood and sleep and start exercising more at some point."
  4. D"The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with long-standing schizophrenia is often seen drinking from the taps. Today he is confused, has a headache and his serum sodium is 124 mmol/L (124 mEq/L). What is the most likely problem?

  1. AA worsening of his psychosis that needs a higher dose of antipsychotic
  2. BNeuroleptic malignant syndrome from his antipsychotic medicine
  3. CDehydration caused by anticholinergic side effects
  4. DWater intoxication from psychogenic polydipsia
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.97223 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.97223 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.97223 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0019:5507:55t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:55 dan tamat pada 07:55 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

19:5507:55
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
30 kg10 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 30 kg dan dipreskripsikan 10 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

30 kg10 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 770 mikrogram. Ampul mengandungi 1 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

770 mcg1 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 12 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
50 mg500 mL10 mL/h? mcg/min

Satu infusi 50 mg dalam 500 mL berjalan pada 10 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

50 mg/500 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu240 mLsup200 mLjeli120 mLInfusi IV60 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing150 mLair kencing325 mLair kencing375 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

susu: 240 mLsup: 200 mLjeli: 120 mLInfusi IV: 60 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 150 mLair kencing: 325 mLair kencing: 375 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL450 mL diinfuskan60 mL/h18:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Pada 18:00, 450 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL450 mL diinfuskan60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 38.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 89%udaraSBP 150HR 82AT 38.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Ia ialah ubat, dan terlalu banyak atau terlalu sedikit boleh memudaratkan pesakit

Mengapa ini jawapannya

Oksigen dianggap sebagai ubat. Julat sasaran memandu jururawat melaraskan aliran, mengelakkan hipoksemia dan juga kemudaratan daripada oksigen berlebihan, contohnya pada pesakit yang menahan CO₂.

Jawapan

B · Ia ialah ubat, dan terlalu banyak atau terlalu sedikit boleh memudaratkan pesakit
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Up to 2 hours before

Mengapa ini jawapannya

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Jawapan

A · Up to 2 hours before
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menuliskannya dan membacakannya semula kepada pempreskripsi

Mengapa ini jawapannya

Menuliskan arahan dan membacakannya semula mengesahkan bahawa ia didengar dengan betul. Arahan lisan dihadkan kepada situasi segera mengikut dasar dan ditandatangani oleh pempreskripsi kemudian.

Jawapan

C · Menuliskannya dan membacakannya semula kepada pempreskripsi
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menganggap medan tercemar dan menyediakan yang baharu

Mengapa ini jawapannya

Menjangkau melintasi medan steril dengan lengan atau item tidak steril mencemarkannya, walaupun tanpa menyentuh. Medan diganti, dan item tidak steril dihulurkan mengelilingi medan, bukan di atasnya. Apabila kesterilan diragui, medan dianggap tercemar.

Jawapan

C · Menganggap medan tercemar dan menyediakan yang baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · “I would like you to see him within 15 minutes and consider a fluid bolus.”

Mengapa ini jawapannya

A good recommendation is specific about the request and the time frame. Vague statements leave the provider unsure how urgent the problem is.

Jawapan

C · “I would like you to see him within 15 minutes and consider a fluid bolus.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching

Mengapa ini jawapannya

Evaluating learning and changing the teaching plan belong to the RN. The LPN/LVN can reinforce teaching, but a teaching plan that is not working needs RN reassessment.

Jawapan

A · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Use a soft toothbrush and an electric razor

Mengapa ini jawapannya

Thrombocytopenia increases bleeding risk. Gentle oral care, electric razors and avoiding IM injections and rectal procedures help prevent bleeding.

Jawapan

D · Use a soft toothbrush and an electric razor
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Report it as a near miss through the incident reporting system

Mengapa ini jawapannya

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Jawapan

C · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Iron deficiency without anemia yet

Mengapa ini jawapannya

Iron stores (ferritin) are depleted before the hemoglobin falls. A low ferritin with a normal hemoglobin indicates iron deficiency without anemia, and it is usually treated, along with the cause of blood loss.Disemak dengan: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Iron deficiency without anemia yet
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · COPD dengan pengekalan CO₂ kronik dan pampasan metabolik

Mengapa ini jawapannya

Dalam pengekalan CO₂ kronik, seperti dalam COPD teruk, buah pinggang menyimpan bikarbonat dalam tempoh beberapa hari dan membawa pH kembali ke arah normal, selalunya ke hujung bawah julat. DKA dan cirit-birit menurunkan bikarbonat, dan overdos aspirin menyebabkan pernafasan pantas yang menurunkan PaCO₂.Disemak dengan: Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Jawapan

A · COPD dengan pengekalan CO₂ kronik dan pampasan metabolik
11.Farmakologi

Jawapan: D · MRSA

Mengapa ini jawapannya

Vankomisin ialah glikopeptida yang menyekat sintesis dinding sel dalam bakteria Gram-positif. Ia pilihan piawai untuk MRSA. Ia tidak dapat melepasi membran luar bakteria Gram-negatif.

Jawapan

D · MRSA
12.Farmakologi

Jawapan: A · Natrium valproat

Mengapa ini jawapannya

Valproat sangat teratogenik, menyebabkan kecacatan tiub neural dan malformasi lain, dan ia menjejaskan perkembangan saraf. Ia patut dielakkan semasa mengandung melainkan tiada alternatif yang berkesan.

Jawapan

A · Natrium valproat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver

Mengapa ini jawapannya

HDL transports cholesterol from the tissues and artery walls to the liver for removal (reverse cholesterol transport), so higher levels are linked with lower cardiovascular risk. LDL carries cholesterol to tissues and drives atherosclerosis.

Jawapan

B · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help

Mengapa ini jawapannya

Post-extubation stridor suggests laryngeal oedema and may progress to complete obstruction. The patient is sat up, given humidified oxygen and assessed by an airway expert urgently. Nebulised adrenaline and steroids may be used, and reintubation may be needed.

Jawapan

B · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Pengabaian sebelah kiri (neglect)

Mengapa ini jawapannya

Strok hemisfera kanan lazimnya menyebabkan pengabaian sebelah kiri ruang dan badan. Jururawat mungkin perlu menggesa pesakit mengimbas ke kiri, dan persekitaran patut disusun dengan selamat. Afasia tipikal bagi kerosakan hemisfera kiri.

Jawapan

B · Pengabaian sebelah kiri (neglect)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Jangkitan aliran darah berkaitan kateter; berhenti, ambil kultur dan buat eskalasi

Mengapa ini jawapannya

Demam dan menggigil apabila dialisis bermula melalui kateter pusat sangat menunjukkan jangkitan aliran darah berkaitan kateter. Dialisis dihentikan atau dilaraskan mengikut protokol, kultur darah diambil (daripada kateter dan secara periferi), pasukan dimaklumkan dan antibiotik IV dimulakan seperti yang dipreskripsikan. Tapak keluar diperiksa.

Jawapan

B · Jangkitan aliran darah berkaitan kateter; berhenti, ambil kultur dan buat eskalasi
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Damage to the heart muscle

Mengapa ini jawapannya

Anthracyclines can cause cumulative, dose-related cardiomyopathy and heart failure. Cardiac function is checked before and during treatment, and a lifetime dose limit is applied.

Jawapan

D · Damage to the heart muscle
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Recording baseline vital signs

Mengapa ini jawapannya

Trained assistants can record routine observations and report them. Assessment, teaching and interpreting results need registered nurse knowledge and judgement.

Jawapan

C · Recording baseline vital signs
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Jaundis patologi yang memerlukan penilaian segera

Mengapa ini jawapannya

Jaundis fisiologi biasanya muncul selepas 24 jam. Jaundis dalam 24 jam pertama mencadangkan hemolisis (contohnya ketakserasian kumpulan darah) atau jangkitan dan memerlukan paras bilirubin serta semakan perubatan.

Jawapan

B · Jaundis patologi yang memerlukan penilaian segera
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Incomplete miscarriage

Mengapa ini jawapannya

An open os with some tissue passed and continued bleeding is an incomplete miscarriage. Retained tissue can cause haemorrhage and infection, so it is usually managed medically or surgically.

Jawapan

A · Incomplete miscarriage
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help

Mengapa ini jawapannya

A seizure lasting 5 minutes or more is treated as possible status epilepticus. Rescue medicine such as buccal or intranasal midazolam, or rectal or intranasal diazepam, is given according to the care plan, and emergency help is called. The child is never restrained and nothing is put in the mouth.

Jawapan

A · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Iron poisoning can cause gut bleeding, shock and liver failure hours later

Mengapa ini jawapannya

Iron overdose damages the gut lining and disrupts cell metabolism, leading to vomiting, bleeding, shock, acidosis and liver failure, sometimes after a period when the child seems better. Urgent assessment is needed; deferoxamine is used for serious poisoning.

Jawapan

B · Iron poisoning can cause gut bleeding, shock and liver failure hours later
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."

Mengapa ini jawapannya

A SMART goal states exactly what the patient will do, how much and by when, so that progress can be evaluated. Vague goals cannot be measured.

Jawapan

D · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Water intoxication from psychogenic polydipsia

Mengapa ini jawapannya

Some patients with chronic psychosis drink excessive water, which dilutes sodium and can cause confusion, seizures and coma. The nurse reports the result, monitors neurological status and follows orders for fluid restriction and regular weights.

Jawapan

D · Water intoxication from psychogenic polydipsia
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.97 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.97223 → 7

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.97223 → 2
2 ialah 4 atau kurang, jadi 7 kekal.
Digit selepasnya (23) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.97 mL

Jawapan

x = 0.97 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 720 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

19:55 → 24:00 = 245 min

Selepas tengah malam

00:00 → 07:55 = 475 min

Jumlah

t = 245 + 475 = 720 min

Jawapan

t = 720 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 300 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

10·30 = 300 mg

Jawapan

D = 300 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.77 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Isi padu

V = 770/1000 = 0.77 mL

Jawapan

V = 0.77 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 31 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1500·15/720 = 31.25 ≈ 31 gtt/min

Jawapan

R = 31 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 31 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 16.67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dos sejam

10·100 = 1000 mcg/h

Dos seminit

D = 1000/60 = 16.67 mcg/min

Jawapan

D = 16.67 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 290 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 240 + 200 + 120 = 560 mL
Infusi IV: 60·8 = 480 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1140 mL

Jumlah pengeluaran

150 + 325 + 375 = 850 mL

Imbangan

B = 1140 − 850 = 290 mL

Jawapan

B = 290 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 9.2 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 450 = 550 mL

Masa

t = 550/60 = 9.167 ≈ 9.2 h

Jawapan

t = 9.2 h

Itu kira-kira 9 h 10 min, jadi beg habis pada kira-kira 03:10.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 9

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 1 + 2 + 1 + 2 = 9

Jawapan

B = 9
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.4 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions