Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient says, "I've never seen this tablet before," as the nurse offers it. What should the nurse do?

  1. AStop and recheck the prescription before giving it
  2. BGive half the tablet until the doctor visits
  3. CReassure the patient that the tablet is correct and give it
  4. DLeave the tablet on the table for the patient to take later
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse uses SBAR to call a doctor about a breathless patient. Which item belongs under "Background"?

  1. A"I am calling about Mr Smith in bed 4, who is very breathless."
  2. BThe patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
  3. C"Please come and review him within the next 10 minutes."
  4. DHis respiratory rate is 30 and his SpO₂ is 86% on 2 L of oxygen
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang jururawat sedang menyediakan ubat untuk dua pesakit. Apakah pendekatan yang paling selamat?

  1. AMenyediakan ubat kedua-dua pesakit bersama-sama untuk menjimatkan masa
  2. BMenyediakan dan memberikan ubat untuk seorang pesakit pada satu masa
  3. CMeletakkan ubat kedua-dua pesakit dalam satu cawan dan mengasingkannya di sisi katil
  4. DMeminta seorang pesakit menyerahkan ubat itu kepada pesakit yang lain
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Before the wound is closed, the sponge count does not match the starting count. What should happen?

  1. AClose the wound to avoid a long anesthetic and recount the sponges after surgery
  2. BAssume that the first count was wrong and continue
  3. CTell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
  4. DChange the count on the record so that it matches, then close the wound as planned
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?

  1. AA patient after a knee replacement with no signs of infection
  2. BA patient with influenza
  3. CA patient with C. difficile diarrhea
  4. DA patient with an infected, draining leg wound
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Pesakit manakah yang patut dieskalasikan oleh jururawat kepada pasukan tindak balas pantas dahulu?

  1. APesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg
  2. BPesakit hipertensi yang diketahui yang tekanan darahnya 152/94 mmHg dan berasa sihat
  3. CPesakit selepas pembedahan lutut dengan kesakitan 6/10 dan tanda vital normal
  4. DPesakit selulitis yang suhunya 38.1 °C, dengan tanda vital lain normal
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why are patients encouraged to use an incentive spirometer after abdominal surgery?

  1. ATo measure their lung function so the result can go in the discharge letter
  2. BTo lower their heart rate before mobilising
  3. CTo strengthen the abdominal muscles around the wound
  4. DTo encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck veins and breathlessness that is worse lying down. What should be suspected?

  1. ARight-sided heart failure from valve disease
  2. BAn allergic reaction to food
  3. CSuperior vena cava obstruction
  4. DHypothyroidism
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient is starting atorvastatin. Which laboratory test is usually checked at baseline?

  1. ALiver enzymes
  2. BBlood cultures
  3. CThyroid antibodies
  4. DSerum lipase
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with acute kidney injury has a potassium of 6.8 mEq/L despite medical treatment, a pH of 7.12 and pulmonary edema not responding to diuretics. Which treatment is most likely needed?

  1. AUrgent dialysis
  2. BAn IV magnesium dose
  3. CA potassium supplement
  4. DMore oral fluid
11.FarmakologiSederhana

1000 mL of IV fluid is to be given over 8 hours with a pump. What rate should be set?

  1. A100 mL/h
  2. B250 mL/h
  3. C80 mL/h
  4. D125 mL/h
12.FarmakologiSukar

A patient taking digoxin has nausea, yellow-green vision and a dangerous arrhythmia. Which specific treatment can bind the drug?

  1. AIntravenous vitamin K (phytomenadione) given slowly
  2. BFlumazenil
  3. CProtamine sulfate
  4. DDigoxin immune Fab (antibody fragments)
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Ruang kedap air saluran dada bergelembung secara berterusan, walaupun pesakit tidak batuk. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. AParu-paru telah mengembang semula sepenuhnya dan saluran sedia untuk dikeluarkan
  2. BPunca sedutan telah dimatikan
  3. CSaluran tersumbat oleh bekuan dalam tiub
  4. DKebocoran udara daripada paru-paru atau daripada sistem saliran
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Which method best confirms that an endotracheal tube is in the trachea?

  1. AA sustained waveform on capnography
  2. BThe chest rising on one side only
  3. CMisting inside the tube
  4. DThe patient's skin colour improving
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Pernyataan manakah tentang keadaan hiperosmolar hiperglisemik (HHS) yang betul?

  1. AIa sentiasa menyebabkan keton darah tinggi dan asidosis metabolik yang teruk
  2. BIa terutamanya menjejaskan warga emas dengan diabetes jenis 2, dalam tempoh beberapa hari
  3. CIa berkembang dalam beberapa minit dan kurang berbahaya daripada DKA
  4. DIa dilihat terutamanya pada kanak-kanak kecil dengan diabetes jenis 1
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A nurse teaches a carer to give buccal midazolam for prolonged seizures. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will give it into the space between his gum and cheek."
  2. B"I will call an ambulance if the care plan tells me to."
  3. C"I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
  4. D"I will write down the time the seizure started and the time I gave the dose."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Pernyataan manakah tentang pemakanan dalam pankreatitis akut ringan yang sesuai dengan garis panduan semasa?

  1. APesakit patut diberi makan melalui nutrisi parenteral sahaja
  2. BPesakit mesti berpuasa sekurang-kurangnya tiga minggu untuk merehatkan pankreas
  3. CMakanan ditahan sehingga amilase kembali normal
  4. DPemakanan oral boleh bermula semula awal, sebaik sahaja kesakitan dan loya membenarkan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient to self-inject low molecular weight heparin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll change the injection site each day."
  2. B"I'll report any unusual bruising or bleeding."
  3. C"I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
  4. D"I'll put the used syringe in the sharps bin."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which factor most increases a postnatal woman's risk of venous thromboembolism?

  1. ABreastfeeding
  2. BNormal blood loss
  3. CEarly walking after birth
  4. DCaesarean birth
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn is jaundiced at 12 hours of age. The mother is blood group O, Rh-positive and the baby is group A, Rh-positive with a positive direct Coombs test. What is the most likely cause?

  1. AABO incompatibility
  2. BPhysiological jaundice
  3. CRh isoimmunisation
  4. DBreast milk jaundice
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How is a child usually positioned for a lumbar puncture?

  1. AStanding and leaning against the wall
  2. BProne with a pillow under the chest
  3. COn the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
  4. DFlat on the back with the legs straight and a small pillow under the head
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A few weeks after diagnosis of type 1 diabetes, a child's insulin needs fall a lot. The parents think the diabetes is cured. What should the nurse explain?

  1. AThe diabetes has turned into type 2 diabetes
  2. BThis is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
  3. CThe diagnosis was probably wrong, and insulin can be stopped
  4. DThe child has become insulin resistant and now needs tablets instead of injections
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"Everyone here knows you well, so don't worry."
  2. B"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  3. C"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  4. D"You feel that people here don't really know you?"
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit dengan bulimia nervosa mempunyai kalium serum 2.8 mmol/L. Apakah kebimbangan utama?

  1. ARisiko aritmia jantung yang mengancam nyawa
  2. BRisiko pertambahan berat badan
  3. CKekuatan otot bertambah baik
  4. DSelera makan meningkat
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011122:20 PM?14:2002:2013:2015:20

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 2:20 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

2:20 PM
  1. 114:20
  2. 202:20
  3. 313:20
  4. 415:20
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
¼ cawan? mL1½ fl oz? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil ¼ cawan daripada teh, 1½ fl oz daripada jus, 4 tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
2%w/vV = ? mL

Dos 50 mg diperlukan daripada larutan 2% (b/i). Isi padu V manakah yang mengandungi dos ini?

50 mg2% w/v
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
50%stokair = ? mL

Anda perlu menyediakan 500 mL larutan 5% (w/v) daripada larutan stok 50% (w/v). Berapa banyak air W yang mesti ditambah pada stok?

C₁ = 50%C₂ = 5%V₂ = 500 mL
W = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 12 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg50 mL25 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 25 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/50 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli120 mLjus120 mLsusu100 mLketulan ais100 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing275 mLair kencing375 mLair kencing450 mLlongkang luka50 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jeli: 120 mLjus: 120 mLsusu: 100 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 80 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 275 mLair kencing: 375 mLair kencing: 450 mLlongkang luka: 50 mLmuntah: 250 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL60 mL/hmula 14:0021:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 14:00 dan berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 21:30?

500 mL60 mL/h14:00 → 21:30
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 38.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 99%udaraSBP 118HR 70AT 38.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Stop and recheck the prescription before giving it

Mengapa ini jawapannya

A patient questioning a medicine may be a sign of an error. The nurse holds the dose, checks the prescription and the drug and explains before giving it.

Jawapan

A · Stop and recheck the prescription before giving it
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia

Mengapa ini jawapannya

SBAR is Situation (why you are calling), Background (relevant history), Assessment (your findings) and Recommendation (what you need). Clear structure speeds up the response.

Jawapan

B · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Menyediakan dan memberikan ubat untuk seorang pesakit pada satu masa

Mengapa ini jawapannya

Menyediakan, menyemak dan memberikan ubat untuk seorang pesakit pada satu masa, di sisi katil, mengurangkan kesilapan pesakit yang salah. Mencampurkan ubat menjadikan kesilapan lebih mudah berlaku.

Jawapan

B · Menyediakan dan memberikan ubat untuk seorang pesakit pada satu masa
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found

Mengapa ini jawapannya

A count discrepancy is reported to the whole team at once. Closure waits while the field, wound and room are searched, and an x-ray is taken per policy if the item is still missing.

Jawapan

C · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · A patient after a knee replacement with no signs of infection

Mengapa ini jawapannya

A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.

Jawapan

A · A patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Pesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu, kadar pernafasan 22/min atau lebih dan tekanan darah sistolik 100 mmHg atau kurang (kriteria qSOFA) pada pesakit dengan jangkitan menunjukkan kemungkinan sepsis dengan risiko tinggi kemerosotan. Pesakit memerlukan eskalasi segera, kultur dan antibiotik awal. Skor amaran awal seperti NEWS2 memberi isyarat yang sama. Pesakit lain stabil.

Jawapan

A · Pesakit dengan jangkitan kencing yang baru keliru, dengan kadar pernafasan 26/min dan tekanan darah sistolik 94 mmHg
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection

Mengapa ini jawapannya

Shallow breathing after surgery lets alveoli collapse, causing atelectasis and pneumonia. Deep-breathing exercises with an incentive spirometer help keep the lungs expanded.

Jawapan

D · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Superior vena cava obstruction

Mengapa ini jawapannya

Superior vena cava obstruction prevents venous drainage from the head and arms. It is an oncological emergency; patients are positioned upright and need urgent specialist treatment.

Jawapan

C · Superior vena cava obstruction
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Liver enzymes

Mengapa ini jawapannya

Statins can raise liver enzymes, so a baseline ALT is usually checked, with a lipid panel to judge response. Routine repeat liver tests are not always needed, but symptoms of liver injury or muscle pain should be reported.Disemak dengan: Statins · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Liver enzymes
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Urgent dialysis

Mengapa ini jawapannya

Indications for urgent dialysis in AKI include refractory hyperkalemia, severe metabolic acidosis, fluid overload not responding to diuretics, uremic complications and some poisonings. This patient has three of them.Disemak dengan: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Urgent dialysis
11.Farmakologi

Jawapan: D · 125 mL/h

Mengapa ini jawapannya

1000 mL ÷ 8 h = 125 mL/h. Infusion pumps are set in mL per hour.

Jawapan

D · 125 mL/h
12.Farmakologi

Jawapan: D · Digoxin immune Fab (antibody fragments)

Mengapa ini jawapannya

Digoxin immune Fab binds digoxin in the blood and makes it inactive. It is used for life-threatening toxicity, such as serious arrhythmias or severe hyperkalaemia.

Jawapan

D · Digoxin immune Fab (antibody fragments)
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Kebocoran udara daripada paru-paru atau daripada sistem saliran

Mengapa ini jawapannya

Gelembung berselang semasa ekspirasi atau batuk dijangka semasa pneumotoraks disalirkan. Gelembung berterusan menunjukkan kebocoran udara yang berterusan daripada paru-paru (seperti fistula bronkopleura) atau daripada sambungan yang longgar atau tiub yang telah tergelincir keluar. Semak sistem dari pesakit ke bawah dan laporkannya.

Jawapan

D · Kebocoran udara daripada paru-paru atau daripada sistem saliran
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · A sustained waveform on capnography

Mengapa ini jawapannya

A sustained exhaled carbon dioxide waveform confirms tracheal placement. Misting and chest movement can be misleading, and skin colour changes late. A chest X-ray shows the depth of the tube but does not prove it is in the trachea.

Jawapan

A · A sustained waveform on capnography
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Ia terutamanya menjejaskan warga emas dengan diabetes jenis 2, dalam tempoh beberapa hari

Mengapa ini jawapannya

HHS berkembang dalam tempoh beberapa hari, selalunya dicetuskan oleh jangkitan, dengan hiperglisemia melampau, osmolaliti sangat tinggi dan dehidrasi yang mendalam, kerap dengan kekeliruan. Insulin yang mencukupi hadir untuk mencegah ketosis ketara. Kematian lebih tinggi daripada DKA, dan terdapat risiko trombosis yang tinggi.

Jawapan

B · Ia terutamanya menjejaskan warga emas dengan diabetes jenis 2, dalam tempoh beberapa hari
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."

Mengapa ini jawapannya

Nothing should ever be put between the teeth during a seizure. Buccal midazolam is given between the gum and cheek, so the mouth does not need to be forced open. Timing the seizure and following the emergency care plan are correct.

Jawapan

C · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Pemakanan oral boleh bermula semula awal, sebaik sahaja kesakitan dan loya membenarkan

Mengapa ini jawapannya

Pemakanan oral atau enteral awal membantu mengekalkan sawar usus dan mengurangkan jangkitan berbanding puasa yang berpanjangan atau nutrisi parenteral. Dalam pankreatitis ringan, diet rendah lemak biasanya dimulakan semula sebaik sahaja boleh diterima; aras enzim tidak perlu normal terlebih dahulu.

Jawapan

D · Pemakanan oral boleh bermula semula awal, sebaik sahaja kesakitan dan loya membenarkan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."

Mengapa ini jawapannya

Rubbing the site after LMWH increases bruising and is avoided. Rotating sites, reporting bleeding and safe sharps disposal are correct.

Jawapan

C · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Caesarean birth

Mengapa ini jawapannya

Pregnancy and the postpartum period are hypercoagulable. Caesarean birth, immobility, obesity, older age and previous VTE add to the risk. Early walking and, where indicated, prophylaxis reduce it.

Jawapan

D · Caesarean birth
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · ABO incompatibility

Mengapa ini jawapannya

Group O mothers have anti-A and anti-B antibodies that can cross the placenta and haemolyse the red cells of a group A or B baby. Early jaundice with a positive direct Coombs test suggests haemolysis. Both are Rh-positive, so Rh disease is excluded.

Jawapan

A · ABO incompatibility
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward

Mengapa ini jawapannya

Curling the child on the side (or sitting and bending forward) flexes the spine and widens the spaces between lumbar vertebrae for the needle. A nurse holds the child gently and monitors breathing, as tight flexion can compromise the airway in infants.

Jawapan

C · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed

Mengapa ini jawapannya

After insulin treatment starts, remaining beta cells may recover partly, so insulin needs fall for weeks to months. This partial remission is temporary; insulin should continue, with doses adjusted to glucose readings.

Jawapan

B · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "You feel that people here don't really know you?"

Mengapa ini jawapannya

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Jawapan

D · "You feel that people here don't really know you?"
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Risiko aritmia jantung yang mengancam nyawa

Mengapa ini jawapannya

Muntah berulang menyebabkan hipokalemia dan alkalosis metabolik. Kalium 2.8 mmol/L rendah secara berbahaya dan boleh menyebabkan aritmia. Pesakit memerlukan pemantauan jantung dan penggantian kalium seperti yang ditetapkan.

Jawapan

A · Risiko aritmia jantung yang mengancam nyawa
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 14:20

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

2 PM → 2 + 12 = 14

Jawapan

14:20

Jawapan

14:20
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 165 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

¼ cawan = 0.25·240 = 60 mL
1½ fl oz = 1.5·30 = 45 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Tambah

V = 60 + 45 + 60 = 165 mL

Jawapan

V = 165 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

2% = 20 mg/mL

Isi padu

V = 50/20 = 2.5 mL

Jawapan

V = 2.5 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: W = 450 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 5·500/50 = 50 mL

Air untuk ditambah

W = 500 − 50 = 450 mL

Jawapan

W = 450 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 21 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1000·15/720 = 20.83 ≈ 21 gtt/min

Jawapan

R = 21 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 21 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 500 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/50 = 20 mg/mL

Kadar dos

D = 20·25 = 500 mg/h

Jawapan

D = 500 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 50 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 120 + 100 = 340 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 80·12 = 960 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1450 mL

Jumlah pengeluaran

275 + 375 + 450 + 50 + 250 = 1400 mL

Imbangan

B = 1450 − 1400 = 50 mL

Jawapan

B = 50 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 50 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

14:00 → 21:30 = 7.5 h

Isi padu yang diinfuskan

60·7.5 = 450 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 450 = 50 mL

Jawapan

V = 50 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 18

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 4 + 3 + 2 + 4 + 2 = 18

Jawapan

B = 18
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.1 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions