Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Nadi radial pesakit tidak teratur. Bagaimanakah anda patut mengiranya?

  1. ASelama 60 saat penuh, sebaik-baiknya di apeks jantung
  2. BSelama 10 saat dan darabkan enam
  3. CPada mesin tekanan darah automatik sahaja
  4. DSelama 15 saat dan darabkan empat
2.Asas kejururawatanSukar

Why must concentrated potassium chloride never be given as a quick intravenous injection?

  1. AIt can cause a fatal cardiac arrest
  2. BIt makes the potassium inactive in the blood
  3. CIt stops the kidneys from working at once
  4. DIt makes the vein turn blue for a week
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. AA chest x-ray every month for the first year
  2. BNo screening, because BCG prevents all TB
  3. CAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  4. DA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat mengambil vial heparin yang mengandungi 10 000 unit/mL; wad lazimnya menyimpan vial 1000 unit/mL. Mengapakah penjagaan tambahan diperlukan?

  1. AKepekatan heparin tidak memberi kesan kepada keselamatan
  2. BVial pekat lebih selamat, kerana isi padu yang disedut lebih sedikit
  3. CKedua-dua kekuatan vial boleh ditukar ganti dengan bebas
  4. DMenggunakan vial yang lebih pekat secara tersilap akan menyebabkan dos berlebihan sepuluh kali ganda
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nursing assistant tells the RN that a patient’s IV pump is alarming. What is the best response?

  1. A“I will come and check the pump and the IV site now.”
  2. B“Turn the pump off and on again until it stops.”
  3. C“Increase the rate a little so the alarm clears.”
  4. D“Silence the alarm and I will check it at the end of the shift.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?

  1. AAcute kidney injury with no urine made
  2. BA normal effect of the anesthetic
  3. CDehydration from fasting before surgery
  4. DUrinary retention
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Abdomen pesakit keras seperti papan, dan mereka berbaring sangat diam kerana pergerakan memburukkan sakit. Apakah yang dicadangkan oleh ini?

  1. ASenak
  2. BPeritonitis
  3. CJangkitan saluran kencing
  4. DSembelit
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit COPD yang menerima oksigen aliran tinggi menjadi mengantuk dengan nadi berdenyut kuat dan kulit merah padam. Gas darah menunjukkan PaCO2 meningkat dan pH rendah. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. AAlahan opioid
  2. BKegagalan pernafasan hiperkapnik, sebahagiannya akibat oksigen berlebihan
  3. CAlkalosis metabolik akibat muntah
  4. DHipoglisemia
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Why is a blood β-hydroxybutyrate level often preferred to a urine ketone dipstick in DKA?

  1. AIt is the only test that can measure glucose and ketones together
  2. BIt measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
  3. CThe urine dipstick only detects ketones in people without diabetes
  4. DIt shows the average ketone level over the past three months
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse prepares a patient for a 2-hour oral glucose tolerance test tomorrow morning. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can have a light breakfast before the test"
  2. B"I'll fast overnight but can drink plain water"
  3. C"I'll avoid smoking until the test is over"
  4. D"I'll stay seated during the test if I can"
11.FarmakologiSederhana

Makrolida seperti klaritromisin bertindak dengan:

  1. AMenyekat sintesis asid folik
  2. BMerencat DNA gyrase
  3. CMengikat subunit ribosom 50S untuk merencat sintesis protein
  4. DMerencat sintesis dinding sel
12.FarmakologiSukar

A man taking spironolactone for heart failure develops painful breast enlargement. Which change may be considered?

  1. ADoubling the spironolactone dose to overcome the side effect
  2. BSwitching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
  3. CAdding testosterone injections
  4. DSwitching to potassium chloride tablets
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A pulse oximeter on a patient's finger gives an unreliable, flickering reading. Which factor is the most likely cause?

  1. AThe patient having eaten recently
  2. BCold hands with poor peripheral circulation
  3. CA regular heart rate of 75 beats per minute
  4. DThe patient sitting upright in a chair
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with severe sepsis becomes increasingly breathless over 24 hours. SpO₂ stays low despite high-flow oxygen, and the chest X-ray shows bilateral infiltrates. The heart function is normal. Which condition is most likely?

  1. AAn acute asthma attack
  2. BAcute left ventricular failure after an MI
  3. CSpontaneous pneumothorax
  4. DAcute respiratory distress syndrome
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient taking warfarin is diagnosed with an intracerebral haemorrhage. What is the priority treatment?

  1. AUrgent reversal of the anticoagulant effect
  2. BStarting aspirin to prevent further clots
  3. CIV thrombolysis within 4.5 hours
  4. DDoubling the warfarin dose to stabilise the INR
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient on levothyroxine has palpitations, weight loss and poor sleep. TSH is suppressed, and free T4 is high. What is the most likely explanation?

  1. AThe dose is too high
  2. BThe dose is too low
  3. CThe thyroid has stopped working
  4. DA normal response to the drug
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

How can low-dose opioids help a patient with breathlessness from advanced cancer?

  1. AThey reduce the feeling of breathlessness
  2. BThey open the airways like an inhaler
  3. CThey cure the underlying lung disease
  4. DThey increase the oxygen level in the blood
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Which patient has the highest risk of postoperative nausea and vomiting?

  1. AA man with no history of nausea having local anaesthetic only
  2. BA smoker who has never had nausea after surgery
  3. CA male smoker having a short procedure without opioids
  4. DA non-smoking woman with motion sickness who will need opioids
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Parents ask why their baby is having a pulse oximetry check on the right hand and a foot. What is the reason?

  1. ATo check the baby's blood glucose
  2. BTo screen for hearing loss
  3. CTo measure the baby's blood pressure
  4. DTo screen for critical congenital heart disease
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita pada 36 minggu dengan pra-eklampsia melaporkan sakit baharu di bawah rusuk kanan dan loya. Bagaimanakah jururawat patut bertindak balas?

  1. AMelaporkannya dengan segera sebagai kemungkinan tanda penglibatan hati atau sindrom HELLP
  2. BMencatatkannya untuk rondaan wad esok pagi
  3. CMemberi antasid dan menenangkannya bahawa pedih ulu hati adalah lazim pada akhir kehamilan
  4. DMenggalakkannya berjalan untuk melegakan ketidakselesaan
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 2-year-old suddenly began coughing while eating peanuts. He now has a wheeze on one side of the chest only. What is most likely?

  1. AAn inhaled foreign body
  2. BViral croup
  3. CBronchiolitis
  4. DA first attack of asthma
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child is recovering from Kawasaki disease at home. Which finding is expected in the recovery phase?

  1. ASudden chest pain during play
  2. BPeeling skin on the fingers and toes
  3. CA new purple rash on the legs
  4. DA new high fever lasting several days
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which nurse statement is most consistent with motivational interviewing?

  1. A"What would be different for you if you drank less?"
  2. B"You're an alcoholic, and you need to admit it."
  3. C"If you don't stop drinking now, you'll die."
  4. D"I've decided that you need to stop drinking completely."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient says, "I don't have a drinking problem. I only drink at weekends, like everyone else." He drinks heavily every weekend. Which approach fits his stage of change best?

  1. ARefer him straight to a residential detox programme
  2. BOffer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
  3. CHelp him set a quit date for next week
  4. DDiscuss detailed strategies to prevent a relapse after he has stopped drinking
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39.4 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 39.4 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

39.4 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1.6 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88.4 µmol/L

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan kreatinina serum ialah 1.6 mg/dL. Dengan menggunakan 1 mg/dL = 88.4 µmol/L untuk kreatinina, cari c dalam µmol/L kepada nombor bulat yang terdekat.

1.6 mg/dL1 mg/dL = 88.4 µmol/L
c = µmol/L
27.Pengiraan dosSederhana
18 kg30 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 18 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 30 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

18 kg30 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
20k unit1000 mL? mL/h2000 unit/h

Satu infusi mengandungi 20000 unit ubat dalam 1000 mL. Preskripsi ialah 2000 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

20000 unit/1000 mL2000 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 12 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
720 mLtinggal? mL/h4 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 6 jam anda mendapati 720 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

1500 mL / 10 hselepas 6 h: 720 mL
Δ = %
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup250 mLair350 mLteh150 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing175 mLair kencing175 mLair kencing200 mLair kencing400 mLlongkang luka110 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

sup: 250 mLair: 350 mLteh: 150 mLInfusi IV: 50 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 175 mLair kencing: 175 mLair kencing: 200 mLair kencing: 400 mLlongkang luka: 110 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL150 mL diinfuskan125 mL/h21:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Pada 21:00, 150 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL diinfuskan125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tiada had; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 70/min, keliru baharu, suhu 37.7 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 99%udaraSBP 150HR 70CT 37.7 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Selama 60 saat penuh, sebaik-baiknya di apeks jantung

Mengapa ini jawapannya

Nadi tidak teratur patut dikira selama seminit penuh. Pengiraan apikal dengan stetoskop lebih tepat, kerana sesetengah denyutan mungkin terlalu lemah untuk dirasai di pergelangan tangan.

Jawapan

A · Selama 60 saat penuh, sebaik-baiknya di apeks jantung
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · It can cause a fatal cardiac arrest

Mengapa ini jawapannya

A sudden rise in blood potassium can stop the heart. IV potassium is given diluted, by a controlled infusion and following strict policy, which is why concentrated forms are tightly controlled.

Jawapan

A · It can cause a fatal cardiac arrest
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Mengapa ini jawapannya

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Jawapan

C · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menggunakan vial yang lebih pekat secara tersilap akan menyebabkan dos berlebihan sepuluh kali ganda

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan antara kekuatan heparin telah menyebabkan kematian. Jururawat menyemak kepekatan pada label setiap kali dan menggunakan semakan berganda secara bebas, dan banyak hospital mengehadkan kekuatan yang disimpan.

Jawapan

D · Menggunakan vial yang lebih pekat secara tersilap akan menyebabkan dos berlebihan sepuluh kali ganda
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · “I will come and check the pump and the IV site now.”

Mengapa ini jawapannya

An alarm may mean an occlusion, air in the line or infiltration. The nurse checks the pump and site; the assistant should not adjust the pump or silence alarms.

Jawapan

A · “I will come and check the pump and the IV site now.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Urinary retention

Mengapa ini jawapannya

An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.

Jawapan

D · Urinary retention
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Peritonitis

Mengapa ini jawapannya

Peritonitis, selalunya akibat perforasi, menyebabkan pertahanan otot, kekerasan dan sakit yang bertambah dengan pergerakan. Ia kecemasan pembedahan.

Jawapan

B · Peritonitis
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Kegagalan pernafasan hiperkapnik, sebahagiannya akibat oksigen berlebihan

Mengapa ini jawapannya

Oksigen yang tidak terkawal pada pesakit yang mengekalkan CO2 boleh memburukkan hiperkapnia dan asidosis pernafasan. Oksigen patut dititrasi kepada 88–92% dan semakan perubatan dicari, mungkin untuk ventilasi tidak invasif.

Jawapan

B · Kegagalan pernafasan hiperkapnik, sebahagiannya akibat oksigen berlebihan
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it

Mengapa ini jawapannya

In DKA, β-hydroxybutyrate is the main ketone, but most urine dipsticks detect acetoacetate, so they can underestimate ketosis. Blood β-hydroxybutyrate gives a current value that is also useful to monitor recovery.Disemak dengan: Diabetic ketoacidosis - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · "I can have a light breakfast before the test"

Mengapa ini jawapannya

The OGTT is done after an overnight fast of at least 8 hours; water is allowed. Eating before the test makes the results invalid. Patients rest during the test and avoid smoking, which can affect glucose.Disemak dengan: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Glucose tolerance test - non-pregnant · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · "I can have a light breakfast before the test"
11.Farmakologi

Jawapan: C · Mengikat subunit ribosom 50S untuk merencat sintesis protein

Mengapa ini jawapannya

Makrolida mengikat subunit 50S ribosom bakteria dan menyekat sintesis protein. Fluorokuinolon merencat DNA gyrase dan beta-laktam dinding sel.

Jawapan

C · Mengikat subunit ribosom 50S untuk merencat sintesis protein
12.Farmakologi

Jawapan: B · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects

Mengapa ini jawapannya

Spironolactone has anti-androgenic and progestogenic effects that can cause gynaecomastia. Eplerenone is a more selective mineralocorticoid antagonist with a much lower risk of this effect.

Jawapan

B · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Cold hands with poor peripheral circulation

Mengapa ini jawapannya

Poor perfusion (cold, shock, vasoconstriction), movement, dark nail varnish or bright ambient light can make readings unreliable. The nurse checks the waveform, warms the hand or uses an ear probe, and compares the reading with the clinical picture.

Jawapan

B · Cold hands with poor peripheral circulation
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Acute respiratory distress syndrome

Mengapa ini jawapannya

ARDS is acute, non-cardiogenic pulmonary oedema caused by widespread inflammation, triggered by sepsis, pneumonia, trauma or pancreatitis. It causes severe hypoxaemia that responds poorly to oxygen, with bilateral infiltrates not explained by heart failure. Treatment includes lung-protective ventilation and often prone positioning.

Jawapan

D · Acute respiratory distress syndrome
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Urgent reversal of the anticoagulant effect

Mengapa ini jawapannya

Anticoagulants make the haematoma expand. Warfarin is reversed urgently, typically with prothrombin complex concentrate and IV vitamin K. Thrombolysis and antiplatelets are contraindicated in a bleed.

Jawapan

A · Urgent reversal of the anticoagulant effect
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · The dose is too high

Mengapa ini jawapannya

A suppressed TSH with raised free T4 and hyperthyroid symptoms in a patient on levothyroxine suggests over-replacement. The prescriber usually lowers the dose. Long-term over-replacement increases the risk of atrial fibrillation and bone loss.

Jawapan

A · The dose is too high
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · They reduce the feeling of breathlessness

Mengapa ini jawapannya

In palliative care, low-dose opioids reduce the sensation of breathlessness and the anxiety it causes. Fans, positioning, relaxation and treating reversible causes are also used.

Jawapan

A · They reduce the feeling of breathlessness
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · A non-smoking woman with motion sickness who will need opioids

Mengapa ini jawapannya

Apfel risk factors are female sex, non-smoking status, a history of PONV or motion sickness, and postoperative opioids. Patients with more factors receive more preventive antiemetics.

Jawapan

D · A non-smoking woman with motion sickness who will need opioids
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · To screen for critical congenital heart disease

Mengapa ini jawapannya

Pulse oximetry screening compares oxygen saturation in the right hand (pre-ductal) and a foot (post-ductal). A low reading or a significant difference can indicate critical congenital heart disease.

Jawapan

D · To screen for critical congenital heart disease
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Melaporkannya dengan segera sebagai kemungkinan tanda penglibatan hati atau sindrom HELLP

Mengapa ini jawapannya

Sakit kuadran kanan atas atau epigastrium dalam pra-eklampsia mencadangkan pembengkakan hati atau sindrom HELLP dan merupakan ciri teruk. Ia memerlukan semakan perubatan segera, ujian darah (platelet, enzim hati) dan pemantauan rapi.

Jawapan

A · Melaporkannya dengan segera sebagai kemungkinan tanda penglibatan hati atau sindrom HELLP
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · An inhaled foreign body

Mengapa ini jawapannya

A sudden cough or choking episode while eating, followed by a one-sided wheeze or reduced breath sounds, strongly suggests foreign body aspiration. It needs urgent assessment and usually removal by bronchoscopy.

Jawapan

A · An inhaled foreign body
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Peeling skin on the fingers and toes

Mengapa ini jawapannya

Peeling (desquamation) of the skin of the fingers and toes is typical in the subacute phase of Kawasaki disease. Chest pain could signal a coronary problem, and a new fever needs medical review.

Jawapan

B · Peeling skin on the fingers and toes
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · "What would be different for you if you drank less?"

Mengapa ini jawapannya

Motivational interviewing uses open questions that invite the person to explore their own reasons for change. Labelling, threats and directives tend to increase resistance.

Jawapan

A · "What would be different for you if you drank less?"
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life

Mengapa ini jawapannya

In precontemplation, the aim is to raise awareness without confrontation, for example by giving personalised feedback and exploring the pros and cons. Action-focused plans fit later stages.

Jawapan

B · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 102.9 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

39.4·9/5 = 70.92

Tambah 32

T = 70.92 + 32 = 102.9 °F

Jawapan

T = 102.9 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 141 µmol/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 1.6·88.4 = 141.4 ≈ 141 µmol/L

Jawapan

c = 141 µmol/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 180 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

30·18 = 540 mg

Setiap dos

D = 540/3 = 180 mg

Jawapan

D = 180 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 100 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

20000/1000 = 20 unit/mL

Kadar pam

R = 2000/20 = 100 mL/h

Jawapan

R = 100 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 31 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1500·15/720 = 31.25 ≈ 31 gtt/min

Jawapan

R = 31 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 31 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/10 = 150 mL/h

Kadar baharu

R = 720/4 = 180 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (180 − 150)/150·100% = 20%

Jawapan

Δ = 20%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 340 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 250 + 350 + 150 = 750 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1400 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 175 + 200 + 400 + 110 = 1060 mL

Imbangan

B = 1400 − 1060 = 340 mL

Jawapan

B = 340 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 150 = 350 mL

Masa

t = 350/125 = 2.8 h

Jawapan

t = 2.8 h

Itu kira-kira 2 h 48 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:48.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 20

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 4 + 2 + 4 + 3 + 3 = 20

Jawapan

B = 20
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
keliru baharu (C) → 3
T 37.7 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions