Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which of these is one of the five rights of delegation?

  1. AThe right uniform
  2. BThe right time of year
  3. CThe right supervision
  4. DThe right salary
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
  2. BWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
  3. CGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
  4. DGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which information must be documented when a patient is restrained?

  1. AThe reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
  2. BOnly the name of the nurse who applied it and the unit where it happened
  3. COnly the time the restraint was put on and the time it was taken off
  4. DOnly whether the family agreed to the restraint
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

An 84-year-old resident with an indwelling catheter suddenly becomes confused but has no fever. What should the nurse consider?

  1. AAn infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
  2. BInfection can be ruled out because there is no fever
  3. CThe confusion is part of normal aging at this age and needs no further action
  4. DA sedative is needed to keep the resident calm
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A woman calls to say her husband suddenly has a drooping face and slurred speech. What should the nurse advise?

  1. ABook an appointment with his doctor next week
  2. BDrive him to the hospital yourself after he has eaten dinner
  3. CLet him lie down and see if it improves
  4. DCall emergency services now and note the time it started
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Dalam bencana dengan sumber yang sangat terhad, mangsa dengan lecur teruk pada hampir seluruh badan ditandakan hitam. Prinsip manakah yang menjelaskan keputusan ini?

  1. AMerawat mangsa mengikut tertib kedatangan
  2. BMerawat orang yang paling parah cedera dahulu
  3. CMelakukan kebaikan terbesar untuk bilangan terbesar
  4. DMerawat mangsa yang paling muda dahulu
7.Kejururawatan klinikalSederhana

What should a nurse do during a generalised tonic-clonic seizure?

  1. APut a tongue depressor between the teeth so that the tongue is not bitten
  2. BHold the limbs firmly to stop the jerking and prevent injury
  3. CProtect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
  4. DGive the patient a drink of water
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why must blood samples for a cross-match be labelled at the bedside immediately after they are taken?

  1. ATo let the patient sign the label
  2. BTo keep the sample warm so the cells do not break down in transit
  3. CTo prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
  4. DTo speed up the laboratory's computer system and reduce the waiting time
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

In the third trimester of pregnancy, a woman's alkaline phosphatase (ALP) is about twice the usual adult range, and the other liver tests are normal. What is the best interpretation?

  1. AA sign of blocked bile ducts
  2. BA normal rise from placental ALP
  3. CA sign of new bone cancer
  4. DA sign of acute viral hepatitis
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Kalium seorang pesakit ialah 3.4–3.6 mEq/L selama beberapa bulan, dan satu keputusan hari ini ialah 5.4 mEq/L. Pesakit berasa sihat dan ECG normal. Apakah langkah seterusnya yang terbaik?

  1. ASemak bagaimana sampel diambil, nilai pesakit dan ulang ujian
  2. BHentikan semua ubat tetap pesakit
  3. CMulakan pengikat kalium serta-merta tanpa pemeriksaan lanjut
  4. DAbaikan keputusan itu, kerana pesakit berasa sihat
11.FarmakologiSederhana

Which patient should usually not use the combined oral contraceptive pill?

  1. AA 25-year-old woman with heavy periods
  2. BA 22-year-old non-smoker with acne
  3. CA 38-year-old woman who smokes 20 cigarettes a day
  4. DA 30-year-old non-smoker with no medical problems
12.FarmakologiSukar

A patient with heart failure on furosemide is also given metolazone, a thiazide-like diuretic. Which risk increases most?

  1. ASevere hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
  2. BHypoglycaemia and weight gain
  3. CSevere hypertension, tachycardia and fluid retention
  4. DHyperkalaemia and fluid overload
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position will oxygenation usually be best?

  1. ALying on the left side, with the healthy lung down
  2. BLying on the right side, with the affected lung down
  3. CFlat on the back with no pillows
  4. DProne with the head down
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with pneumonia has a temperature of 39 °C, pain and a sinus tachycardia of 122/min. BP is normal. What is the best way to manage the heart rate?

  1. AGive IV adenosine
  2. BGive a beta-blocker to bring the heart rate below 100/min
  3. CArrange urgent electrical cardioversion to restore a normal rate
  4. DTreat the fever, pain and possible dehydration, then reassess
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient receives phenytoin through a nasogastric tube along with continuous enteral feed. Which issue should the nurse know about?

  1. AThe feed increases phenytoin levels and causes toxicity within hours
  2. BPhenytoin makes the feed curdle, so the two must never be used in one patient
  3. CThe feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose
  4. DPhenytoin must be crushed and mixed into the feed bag
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with stable epilepsy on phenytoin started a new medicine last week. They now have nystagmus, an unsteady gait and slurred speech. What should the nurse do?

  1. AGive the next phenytoin dose early to prevent a seizure
  2. BEncourage the patient to walk more to improve their balance
  3. CSuspect a new stroke and give aspirin straight away before any scan
  4. DSuspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Aspirate from a nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. AStart the feed slowly and watch the patient closely for coughing
  2. BFlush with 50 mL of air and start the feed
  3. CDo not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
  4. DGive the medicines but not the feed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Which preoperative task can a registered nurse usually delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ATeaching the patient how to use a PCA pump
  2. BAssessing the patient's understanding of the surgery
  3. CDeciding whether abnormal results need reporting
  4. DRecording baseline vital signs
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Obesity before pregnancy (BMI 40) most increases the risk of which pregnancy complication?

  1. AGestational diabetes
  2. BPlacenta praevia only
  3. CLow birth weight from overnutrition
  4. DHyperemesis gravidarum
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita yang sedang bersalin telah terbuka 8 cm. Kadar denyutan jantung janin menunjukkan deselerasi yang bermula dan berakhir dengan setiap pengecutan dan mencerminkan bentuknya, dengan kebolehubahan sederhana. Apakah yang sesuai?

  1. ATeruskan pemantauan; corak ini jinak
  2. BHentikan semua cecair
  3. CBersedia untuk kelahiran caesarean kecemasan
  4. DMatikan monitor untuk mengurangkan kebimbangan
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak diberi skor dengan skala FLACC. Apakah julat jumlah skor?

  1. A0 hingga 5
  2. B1 hingga 20
  3. C0 hingga 100
  4. D0 hingga 10
22.Kejururawatan pediatrikSukar

In England, a 15-year-old asks a nurse for contraception and does not want her parents told. Which principle applies?

  1. AShe may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
  2. BShe can never receive contraception without written consent from a parent
  3. CThe nurse must inform her parents and her school straight away
  4. DContraception may only be given once she reaches the age of 18
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A woman is convinced that a famous actor she has never met is secretly in love with her and sends her signals through his films. Which type of delusion is this?

  1. AErotomanic
  2. BSomatic
  3. CGrandiose
  4. DNihilistic
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with long-standing schizophrenia is often seen drinking from the taps. Today he is confused, has a headache and his serum sodium is 124 mmol/L (124 mEq/L). What is the most likely problem?

  1. ANeuroleptic malignant syndrome from his antipsychotic medicine
  2. BDehydration caused by anticholinergic side effects
  3. CWater intoxication from psychogenic polydipsia
  4. DA worsening of his psychosis that needs a higher dose of antipsychotic
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
4 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 4 kaki 10 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

4 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0019:4002:50t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:40 dan tamat pada 02:50 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

19:4002:50
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 22 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

22 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
51 kg132 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 132 cm dan seberat 51 kg. Preskripsi ialah 75 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

132 cm51 kg75 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
390 mLtinggal? mL/h4 h tinggal

500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 2 jam anda mendapati 390 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 6 hselepas 2 h: 390 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
450 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 450 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus100 mLteh240 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing375 mLair kencing450 mLair kencing475 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 78 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

78 kg12 hair kencing: 375 mLair kencing: 450 mLair kencing: 475 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan75 mL/h08:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 75 mL/j. Pada 08:30, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan75 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, bercakap dalam ayat tetapi keliru dan menunjukkan respons motor terbaik: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tiada had; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The right supervision

Mengapa ini jawapannya

The five rights of delegation are the right task, circumstance, person, direction or communication, and supervision or evaluation. The registered nurse stays accountable for the decision to delegate.

Jawapan

C · The right supervision
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Mengapa ini jawapannya

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Jawapan

D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments

Mengapa ini jawapannya

Restraint documentation includes the behavior that made it necessary, less restrictive measures tried, the order, the type used, the times applied and released, and ongoing checks of circulation, skin, needs and mental state.

Jawapan

A · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report

Mengapa ini jawapannya

In older adults, infections such as urinary tract infection may present with new confusion, falls or reduced appetite rather than fever. Sudden confusion is assessed and reported, not dismissed as aging.

Jawapan

A · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Call emergency services now and note the time it started

Mengapa ini jawapannya

Stroke is time-critical. Emergency services can begin assessment on the way and take the patient to a stroke center; the time of onset guides treatment.

Jawapan

D · Call emergency services now and note the time it started
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Melakukan kebaikan terbesar untuk bilangan terbesar

Mengapa ini jawapannya

Dalam kejadian korban beramai-ramai, sumber digunakan di tempat yang menyelamatkan paling banyak nyawa. Mangsa yang tidak mungkin terselamat walaupun dengan rawatan penuh diberi penjagaan keselesaan, sementara kakitangan merawat mangsa yang boleh diselamatkan. Dalam triaj harian, pesakit yang paling sakit biasanya dilihat dahulu.

Jawapan

C · Melakukan kebaikan terbesar untuk bilangan terbesar
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth

Mengapa ini jawapannya

Remove nearby hazards, cushion the head, note the time and do not restrain or put objects in the mouth. Once jerking stops, place the patient in the recovery position and check the airway.

Jawapan

C · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions

Mengapa ini jawapannya

A sample labelled with the wrong patient's details can lead to incompatible blood being issued. Labelling at the bedside after positive identification is a key transfusion safety step.

Jawapan

C · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · A normal rise from placental ALP

Mengapa ini jawapannya

The placenta produces ALP, so serum ALP normally rises in late pregnancy. With normal bilirubin, ALT and AST, this is expected. Symptoms such as severe itching or raised bile acids would need further review.Disemak dengan: Alkaline Phosphatase · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

B · A normal rise from placental ALP
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Semak bagaimana sampel diambil, nilai pesakit dan ulang ujian

Mengapa ini jawapannya

Peningkatan terpencil yang mendadak mungkin perubahan sebenar, contohnya akibat ubat baharu atau kecederaan buah pinggang, atau masalah sampel seperti hemolisis atau kelewatan sebelum pemprosesan. Jururawat menilai pesakit, memaklumkan pembekal dan mengatur ujian ulangan.Disemak dengan: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Jawapan

A · Semak bagaimana sampel diambil, nilai pesakit dan ulang ujian
11.Farmakologi

Jawapan: C · A 38-year-old woman who smokes 20 cigarettes a day

Mengapa ini jawapannya

Smoking over the age of 35 greatly increases the risk of myocardial infarction and stroke with combined hormonal contraception. Progestogen-only or non-hormonal methods are preferred.

Jawapan

C · A 38-year-old woman who smokes 20 cigarettes a day
12.Farmakologi

Jawapan: A · Severe hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration

Mengapa ini jawapannya

Combining a loop and a thiazide diuretic gives a strong synergistic diuresis. This can cause marked electrolyte loss and volume depletion, so weight, electrolytes and kidney function are monitored closely.

Jawapan

A · Severe hypokalaemia, hyponatraemia and dehydration
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Lying on the left side, with the healthy lung down

Mengapa ini jawapannya

Blood flow goes preferentially to the dependent lung. Placing the healthy lung down matches more blood to the well-ventilated lung, improving oxygenation ("good lung down"). Exceptions include a lung abscess or bleeding, when the affected lung is placed down to protect the healthy one.

Jawapan

A · Lying on the left side, with the healthy lung down
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Treat the fever, pain and possible dehydration, then reassess

Mengapa ini jawapannya

Sinus tachycardia is usually a physiological response to fever, pain, hypovolaemia, anxiety, hypoxia or sepsis. Treating the cause (antipyretics, analgesia, fluids, oxygen if needed) is appropriate, while watching for sepsis. Rate-slowing drugs can be harmful by masking compensation.

Jawapan

D · Treat the fever, pain and possible dehydration, then reassess
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · The feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose

Mengapa ini jawapannya

Enteral feeds can bind phenytoin and greatly reduce how much is absorbed. Local protocols usually pause the feed before and after the dose and flush the tube. Drug levels are monitored.

Jawapan

C · The feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level

Mengapa ini jawapannya

Nystagmus, ataxia and slurred speech are classic signs of phenytoin toxicity. Interacting drugs can raise its level. The nurse holds the dose, ensures safety and escalates for a level and a review. A new neurological deficit still needs medical assessment.

Jawapan

D · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy

Mengapa ini jawapannya

A pH above 5.5 may mean the tube is in the lung or oesophagus, or the stomach acid is reduced by drugs or feed. Nothing is given until position is confirmed according to local policy.

Jawapan

C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Recording baseline vital signs

Mengapa ini jawapannya

Trained assistants can record routine observations and report them. Assessment, teaching and interpreting results need registered nurse knowledge and judgement.

Jawapan

D · Recording baseline vital signs
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Gestational diabetes

Mengapa ini jawapannya

Obesity raises the risks of gestational diabetes, pre-eclampsia, venous thromboembolism, macrosomia, caesarean birth and stillbirth. Early glucose testing and VTE risk assessment are often recommended.

Jawapan

A · Gestational diabetes
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Teruskan pemantauan; corak ini jinak

Mengapa ini jawapannya

Ini ialah deselerasi awal, disebabkan oleh mampatan kepala pada bersalin aktif. Dengan kebolehubahan sederhana ia menenangkan, dan tiada intervensi diperlukan selain pemantauan berterusan.

Jawapan

A · Teruskan pemantauan; corak ini jinak
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · 0 hingga 10

Mengapa ini jawapannya

FLACC mempunyai lima kategori yang masing-masing diberi skor 0, 1 atau 2, maka jumlahnya ialah 0–10, serupa dengan skala laporan sendiri berangka.

Jawapan

D · 0 hingga 10
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)

Mengapa ini jawapannya

Under the Gillick case and Fraser guidelines, a young person under 16 who understands the treatment and its implications can consent to contraception. Staff encourage involving parents and assess for any safeguarding concerns.

Jawapan

A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Erotomanic

Mengapa ini jawapannya

Erotomanic delusions are the false belief that another person, often of higher status, is in love with the patient. They can lead to stalking or unwanted contact.

Jawapan

A · Erotomanic
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Water intoxication from psychogenic polydipsia

Mengapa ini jawapannya

Some patients with chronic psychosis drink excessive water, which dilutes sodium and can cause confusion, seizures and coma. The nurse reports the result, monitors neurological status and follows orders for fluid restriction and regular weights.

Jawapan

C · Water intoxication from psychogenic polydipsia
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 147 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

4·12 + 10 = 58 in

Inci kepada sentimeter

h = 58·2.54 = 147.3 ≈ 147 cm

Jawapan

h = 147 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 430 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

19:40 → 24:00 = 260 min

Selepas tengah malam

00:00 → 02:50 = 170 min

Jumlah

t = 260 + 170 = 430 min

Jawapan

t = 430 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.2 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·22 = 110 mg

Isi padu

V = 110/50 = 2.2 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.2 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 102.6 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(132·51/3600) = √1.87 = 1.367 m²

Dos

D = 75·1.367 = 102.6 mg

Jawapan

D = 102.6 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 97.5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/6 = 83.33 mL/h

Kadar baharu

R = 390/4 = 97.5 mL/h

Jawapan

R = 97.5 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 2.3 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

50·60/15 = 200 mL/h

Masa yang tinggal

t = 450/200 = 2.25 ≈ 2.3 h

Jawapan

t = 2.3 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.39 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

375 + 450 + 475 = 1300 mL

Per kilogram sejam

U = 1300/(78·12) = 1.389 ≈ 1.39 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.39 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/75 = 5.333 ≈ 5.3 h

Jawapan

t = 5.3 h

Itu kira-kira 5 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 13:50.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: bercakap dalam ayat tetapi keliru → 4
M: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi) → 5

Tambah

GCS = 3 + 4 + 5 = 12

Keterukan

GCS 12 → sederhana

Jawapan

sederhana
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tiada risiko

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 3 + 4 + 4 + 1 + 3 = 19

Tahap risiko

19 → tiada risiko

Jawapan

tiada risiko

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions