Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Using the AVPU scale, a patient who opens their eyes and groans only when the nurse squeezes their shoulder is scored as:

  1. AV
  2. BP
  3. CU
  4. DA
2.Asas kejururawatanSukar

Mengapakah mengangkat pesakit dengan meletakkan tangan di bawah ketiaknya ("drag lift") dianggap tidak selamat?

  1. AIa mengambil masa terlalu lama berbanding menggunakan alat angkat atau helaian gelongsor
  2. BIa tidak selamat hanya apabila pesakit memakai gaun
  3. CIa hanya tidak selamat untuk kanak-kanak
  4. DIa boleh mencederakan bahu pesakit dan belakang jururawat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Before inserting a peripheral IV, the nurse cleans the skin with chlorhexidine-alcohol. What should the nurse do next?

  1. AFeel for the vein again with an ungloved finger
  2. BWipe it off with a dry gauze straight away
  3. CBlow on the site so it dries faster
  4. DLet it dry fully and do not touch the site again
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse calls a provider using SBAR about a patient with falling blood pressure. Which statement is the “Recommendation”?

  1. A“His blood pressure has fallen from 130/80 to 88/50 over the last two hours.”
  2. B“He is 72 and had a bowel resection yesterday.”
  3. C“I am calling about Mr. Jansen in room 12, who is hypotensive.”
  4. D“I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient arrives in the recovery room after general anesthesia. What does the nurse assess first?

  1. AThe pain score
  2. BAirway patency and breathing
  3. CThe surgical dressing and the drains
  4. DUrine output
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An RN sees an LPN/LVN crushing an extended-release metoprolol tablet to mix with applesauce. What should the RN do?

  1. ALet the LPN/LVN continue, since crushing makes the tablet easier to swallow
  2. BTell the LPN/LVN to give half of the crushed tablet now and the other half at lunchtime
  3. CStop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
  4. DReport the LPN/LVN at the end of the month without saying anything now
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why is an urgent brain scan needed before thrombolysis for a suspected stroke?

  1. ATo rule out bleeding in the brain
  2. BTo confirm the patient's age
  3. CTo measure the size of the ventricles
  4. DTo check for brain tumours only
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit selepas pembedahan besar mempunyai tekanan darah yang menurun, kadar jantung yang meningkat dan abdomen bengkak serta tegang, walaupun pembalut luka kering. Apakah yang patut disyaki?

  1. ASembelit
  2. BBengkak pascaoperasi normal yang tidak membimbangkan
  3. CPendarahan dalaman
  4. DJangkitan saluran kencing
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A test has very high sensitivity for a disease. What does a negative result mean?

  1. AThe patient must have a different disease instead
  2. BThe disease is certain, so treatment should begin
  3. CThe result cannot be used, because sensitivity is high
  4. DThe disease is unlikely, so it helps rule it out
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient on a stable dose of levothyroxine now has a TSH of 9.8 mIU/L. She recently started taking her calcium and iron supplements with her morning levothyroxine. What is the most likely explanation?

  1. AThe supplements are causing an overactive thyroid gland
  2. BThe supplements are reducing levothyroxine absorption
  3. CThe result is normal for a person on levothyroxine therapy
  4. DThe TSH is low, showing that the dose is now too high
11.FarmakologiSederhana

Ipratropium ialah bronkodilator yang digunakan dalam COPD. Bagaimanakah ia berfungsi?

  1. AIa merangsang reseptor adrenergik beta-2 dalam saluran udara
  2. BIa menyekat reseptor leukotriena
  3. CIa mengurangkan keradangan seperti kortikosteroid
  4. DIa menyekat reseptor muskarinik dalam otot licin saluran udara
12.FarmakologiSukar

A woman has received a high-dose oxytocin infusion with large volumes of hypotonic fluid for many hours. She now has a headache, confusion and a low serum sodium. What is the most likely cause?

  1. AWater intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin
  2. BAn allergic reaction to oxytocin causing brain swelling
  3. CExcessive salt in the infusion fluid
  4. DNormal tiredness after a long labour
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Pernyataan manakah tentang antikoagulan oral langsung seperti apiksaban dan rivaroksaban yang betul?

  1. ADos yang terlepas tidak penting kerana ia bertindak selama berminggu-minggu
  2. BSemakan INR mingguan diperlukan, seperti warfarin
  3. CKesannya diterbalikkan dengan memberikan vitamin K
  4. DTiada semakan INR rutin, tetapi dos bergantung pada fungsi buah pinggang
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient receiving weeks of IV antibiotics through a PICC line in the left arm develops swelling and aching of that arm and neck veins that look fuller on the left. What should the nurse suspect?

  1. AAn expected effect of the antibiotic
  2. BLymphoedema from lying in bed
  3. CA local skin allergy to the dressing
  4. DA catheter-related deep vein thrombosis
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Sebelum trombolisis IV untuk strok, had tekanan darah manakah yang lazim digunakan?

  1. ADi bawah kira-kira 185/110 mmHg
  2. BTiada had tekanan darah
  3. CDi bawah kira-kira 90/60 mmHg
  4. DDi atas kira-kira 200/120 mmHg
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient has frothy urine and marked leg swelling. Serum albumin is 18 g/L (1.8 g/dL), and BP is normal. The urine shows heavy protein but little blood. What is most likely?

  1. ANephrotic syndrome
  2. BNephritic syndrome
  3. CAcute pyelonephritis
  4. DA urethral stricture
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Seorang pesakit pendarahan GI atas akut mempunyai hemoglobin normal semasa tiba. Mengapakah ini boleh mengelirukan?

  1. AHemoglobin hanya jatuh selepas seminggu pendarahan berterusan
  2. BIa jatuh hanya selepas anjakan cecair atau cecair IV mencairkan darah
  3. CHemoglobin tidak terjejas oleh pendarahan daripada usus
  4. DHemoglobin sentiasa meningkat pada mulanya selepas sebarang kehilangan darah
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient has had a large terminal ileum resection for Crohn's disease. Which long-term problems should the nurse anticipate?

  1. AInsulin deficiency and high blood glucose from loss of the islets
  2. BVitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
  3. CIron overload and constipation
  4. DExcess vitamin D and calcium kidney stones in the first year
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 20 weeks says her gums bleed when she brushes her teeth. What is the best advice?

  1. AAvoid all dental visits until after the baby is born
  2. BStop brushing until the bleeding has settled after birth
  3. CReport it at once because it is a sign of a clotting disorder
  4. DUse a soft brush and keep up routine dental care
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman 5 hours after birth had a large blood loss and now has a heart rate of 128/min, blood pressure of 88/50 mmHg and cold hands. Which action is most important?

  1. ACall for urgent help and start fluid resuscitation
  2. BEncourage her to breastfeed to contract the uterus
  3. CAsk her to walk to improve circulation
  4. DGive her a hot drink and recheck in an hour
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How can the nurse best support a child with autism on a children's ward?

  1. AKeep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
  2. BExplain all procedures only at the very last minute to avoid days of worry
  3. CPlace the child in the busiest bay near the nurses' station
  4. DChange the nurse each shift so the child meets more people
22.Kejururawatan pediatrikSukar

In England, a 15-year-old asks a nurse for contraception and does not want her parents told. Which principle applies?

  1. AContraception may only be given once she reaches the age of 18
  2. BThe nurse must inform her parents and her school straight away
  3. CShe can never receive contraception without written consent from a parent
  4. DShe may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which risk applies when antipsychotics are used in older people with dementia?

  1. AA guaranteed cure of the dementia
  2. BImproved memory within a few days
  3. CAn increased risk of stroke and death
  4. DA lower risk of falls than with no medicine at all
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

In the working phase of the relationship, a patient who has been talking openly starts missing sessions and changes the subject whenever her childhood is mentioned. What is the best interpretation?

  1. AShe is being rude to the nurse on purpose and should be warned
  2. BShe may be showing resistance as painful topics come closer, which the nurse can gently explore
  3. CShe no longer needs any help, so the sessions should end at once
  4. DThe nurse has made a serious mistake and should hand her care to a colleague immediately
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
5 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 5 kaki 7 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

5 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 fl oz? mL2 tbsp? mL1½ tsp? mL½ cawan? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 2 fl oz daripada jus, 2 tbsp daripada suplemen cecair, 1½ tsp daripada sirap batuk, ½ cawan daripada teh. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
121 kgBSA = 2.13 m²175 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 121 kg mempunyai luas permukaan badan 2.13 m². Preskripsi ialah 175 mg/m². Cari dos D dalam mg.

121 kgBSA = 2.13 m²175 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 340 mikrogram. Ampul mengandungi 2 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

340 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 10 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
300 mL15 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 42 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 300 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

42 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus120 mLsup250 mLjeli120 mLketulan ais240 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing175 mLair kencing175 mLair kencing375 mLlongkang luka80 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jus: 120 mLsup: 250 mLjeli: 120 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 125 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 175 mLair kencing: 175 mLair kencing: 375 mLlongkang luka: 80 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL120 mL/hmula 13:3015:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 13:30 dan berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 15:30?

500 mL120 mL/h13:30 → 15:30
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · P

Mengapa ini jawapannya

AVPU stands for Alert, responds to Voice, responds to Pain, Unresponsive. A response only to a painful stimulus is "P", a serious sign that needs urgent review.

Jawapan

B · P
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Ia boleh mencederakan bahu pesakit dan belakang jururawat

Mengapa ini jawapannya

Drag lift meletakkan tekanan tinggi pada sendi bahu dan kulit pesakit serta tulang belakang pengendali. Pesakit yang tidak boleh bergerak sendiri patut dialihkan dengan helaian gelongsor, alat bantu berdiri atau hoist.

Jawapan

D · Ia boleh mencederakan bahu pesakit dan belakang jururawat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Let it dry fully and do not touch the site again

Mengapa ini jawapannya

Chlorhexidine-alcohol must dry completely to kill organisms effectively. Touching the site after cleaning contaminates it, so the vein is located before prepping or with a sterile glove.

Jawapan

D · Let it dry fully and do not touch the site again
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”

Mengapa ini jawapannya

In SBAR, the situation names the problem, the background gives the history, the assessment shares the nurse’s findings and judgement, and the recommendation states a clear request with a time frame.

Jawapan

D · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Airway patency and breathing

Mengapa ini jawapannya

After anesthesia, the airway can be blocked by the tongue or secretions, and breathing may be depressed. The airway and breathing are checked first, followed by circulation and the wound.

Jawapan

B · Airway patency and breathing
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form

Mengapa ini jawapannya

Crushing an extended-release tablet releases the whole dose at once and can cause toxicity, such as severe bradycardia or hypotension. The RN steps in now and arranges a suitable form.

Jawapan

C · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · To rule out bleeding in the brain

Mengapa ini jawapannya

A CT scan distinguishes haemorrhagic from ischaemic stroke. Clot-busting drugs are only given when bleeding has been excluded and other criteria are met.

Jawapan

A · To rule out bleeding in the brain
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Pendarahan dalaman

Mengapa ini jawapannya

Tanda hemodinamik kejutan dengan kembung abdomen mencadangkan pendarahan intra-abdomen, walaupun tanpa kehilangan darah yang kelihatan. Semakan pembedahan segera diperlukan.

Jawapan

C · Pendarahan dalaman
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · The disease is unlikely, so it helps rule it out

Mengapa ini jawapannya

Sensitivity is the proportion of people with the disease who test positive. A highly sensitive test has few false negatives, so a negative result helps rule the disease out (the D-dimer is an example). Specificity relates to ruling in.

Jawapan

D · The disease is unlikely, so it helps rule it out
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · The supplements are reducing levothyroxine absorption

Mengapa ini jawapannya

Calcium, iron and antacids bind levothyroxine in the gut and reduce absorption, so the TSH rises. Levothyroxine is taken on an empty stomach, usually 30–60 minutes before breakfast, separated from these supplements by about 4 hours.

Jawapan

B · The supplements are reducing levothyroxine absorption
11.Farmakologi

Jawapan: D · Ia menyekat reseptor muskarinik dalam otot licin saluran udara

Mengapa ini jawapannya

Ipratropium ialah antimuskarinik disedut. Ia menyekat bronkokonstriksi dan rembesan mukus yang diperantarai vagus, yang amat berguna dalam COPD.

Jawapan

D · Ia menyekat reseptor muskarinik dalam otot licin saluran udara
12.Farmakologi

Jawapan: A · Water intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin

Mengapa ini jawapannya

Oxytocin has antidiuretic activity at high doses. With large volumes of fluid this can cause water retention and dilutional hyponatraemia, so fluid balance and sodium are monitored.

Jawapan

A · Water intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Tiada semakan INR rutin, tetapi dos bergantung pada fungsi buah pinggang

Mengapa ini jawapannya

DOAC mempunyai kesan yang boleh diramal, jadi pemantauan pembekuan rutin tidak diperlukan. Fungsi buah pinggang, berat badan, umur dan ubat yang berinteraksi memandu pendosan. Oleh sebab kesannya hilang dalam masa sehari atau dua, dos yang terlepas penting. Vitamin K tidak menterbalikkannya; agen penterbalikan khusus wujud.

Jawapan

D · Tiada semakan INR rutin, tetapi dos bergantung pada fungsi buah pinggang
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · A catheter-related deep vein thrombosis

Mengapa ini jawapannya

Upper-limb DVT is a recognised complication of PICCs and other central lines. Arm swelling, pain and distended veins should be reported, and an ultrasound arranged. The line is not flushed forcefully, and treatment usually involves anticoagulation.

Jawapan

D · A catheter-related deep vein thrombosis
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Di bawah kira-kira 185/110 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Banyak garis panduan memerlukan tekanan darah di bawah 185/110 mmHg sebelum trombolisis dan di bawah 180/105 mmHg selama 24 jam selepasnya, kerana tekanan yang sangat tinggi meningkatkan risiko transformasi hemoragik. Bacaan yang lebih tinggi diturunkan dengan berhati-hati terlebih dahulu.

Jawapan

A · Di bawah kira-kira 185/110 mmHg
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Nephrotic syndrome

Mengapa ini jawapannya

Heavy proteinuria, very low albumin and oedema point to nephrotic syndrome. Nephritic syndrome is mainly haematuria with hypertension and reduced urine output. The cause is investigated, often with a biopsy.

Jawapan

A · Nephrotic syndrome
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Ia jatuh hanya selepas anjakan cecair atau cecair IV mencairkan darah

Mengapa ini jawapannya

Dalam hemoragi akut, sel darah merah dan plasma hilang bersama, jadi kepekatan pada mulanya tidak berubah. Ia jatuh apabila cecair bergerak dari tisu ke dalam peredaran dan cecair IV diberikan. Tanda vital dan tanda klinikal ialah penunjuk awal yang lebih boleh dipercayai.

Jawapan

B · Ia jatuh hanya selepas anjakan cecair atau cecair IV mencairkan darah
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea

Mengapa ini jawapannya

The terminal ileum absorbs vitamin B12 and bile acids. After resection, B12 replacement may be needed, and unabsorbed bile acids reaching the colon cause diarrhoea.

Jawapan

B · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Use a soft brush and keep up routine dental care

Mengapa ini jawapannya

Gum swelling and bleeding are common because of oestrogen-related vascular changes. Good oral hygiene and routine dental care are safe and recommended in pregnancy.

Jawapan

D · Use a soft brush and keep up routine dental care
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Call for urgent help and start fluid resuscitation

Mengapa ini jawapannya

Tachycardia, hypotension and cool peripheries indicate hypovolaemic shock. Help is called, IV access secured, fluids and blood given as prescribed, and the cause of bleeding treated.

Jawapan

A · Call for urgent help and start fluid resuscitation
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules

Mengapa ini jawapannya

Predictable routines, consistent staff, a quiet environment, preparation with pictures or social stories and using the child's own communication methods reduce distress. Parents can advise on triggers and calming strategies.

Jawapan

A · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)

Mengapa ini jawapannya

Under the Gillick case and Fraser guidelines, a young person under 16 who understands the treatment and its implications can consent to contraception. Staff encourage involving parents and assess for any safeguarding concerns.

Jawapan

D · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · An increased risk of stroke and death

Mengapa ini jawapannya

Antipsychotics in older people with dementia are linked to increased rates of stroke and death. They are used only when non-drug approaches have failed and distress or risk is severe, at the lowest dose for the shortest time.

Jawapan

C · An increased risk of stroke and death
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · She may be showing resistance as painful topics come closer, which the nurse can gently explore

Mengapa ini jawapannya

Resistance, such as avoiding topics or missing sessions, is common in the working phase when anxiety-provoking issues arise. The nurse notes the pattern without blame and explores it with the patient at her pace.

Jawapan

B · She may be showing resistance as painful topics come closer, which the nurse can gently explore
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 170 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

5·12 + 7 = 67 in

Inci kepada sentimeter

h = 67·2.54 = 170.2 ≈ 170 cm

Jawapan

h = 170 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 217.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

2 fl oz = 2·30 = 60 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
1½ tsp = 1.5·5 = 7.5 mL
½ cawan = 0.5·240 = 120 mL

Tambah

V = 60 + 30 + 7.5 + 120 = 217.5 mL

Jawapan

V = 217.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 372.8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 175·2.13 = 372.8 mg

Jawapan

D = 372.8 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.17 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Isi padu

V = 340/2000 = 0.17 mL

Jawapan

V = 0.17 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 8 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

10·60 = 600 min

Kadar titisan

R = 500·10/600 = 8.333 ≈ 8 gtt/min

Jawapan

R = 8 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 8 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 1.8 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

42·60/15 = 168 mL/h

Masa yang tinggal

t = 300/168 = 1.786 ≈ 1.8 h

Jawapan

t = 1.8 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 1505 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 250 + 120 = 490 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 125·12 = 1500 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 2310 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 175 + 375 + 80 = 805 mL

Imbangan

B = 2310 − 805 = 1505 mL

Jawapan

B = 1505 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 260 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

13:30 → 15:30 = 2 h

Isi padu yang diinfuskan

120·2 = 240 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 240 = 260 mL

Jawapan

V = 260 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 50

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 0 + 0 + 10 + 15 = 50

Jawapan

MFS = 50
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 15 = 60

Tahap risiko

60 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions