Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

When should discharge planning begin?

  1. AAfter the patient has gone home
  2. BOn the morning of discharge
  3. COnly after the doctor agrees to discharge
  4. DOn admission, or as early as possible
2.Asas kejururawatanSukar

Dasar ulser tekanan ditutupi sepenuhnya oleh slof dan eskar gelap. Bagaimanakah ia dikelaskan?

  1. ATidak boleh ditahap (unstageable), kerana kedalamannya tidak dapat dilihat
  2. BKategori 1, kerana kulit tidak terbuka
  3. CKategori 2, kerana ia tertutup
  4. DSembuh, kerana kerak telah terbentuk
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Pengimbas kod bar memberi amaran bahawa ubat tidak sepadan dengan rekod pesakit. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikan ubat dan melaporkan amaran itu kemudian pada syif yang sama
  2. BMengimbas gelang tangan pesakit lain
  3. CBerhenti dan ketahui puncanya sebelum memberikan ubat
  4. DMengatasi amaran dan memberikan ubat
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

While preparing an IV medication, a nurse sees that the syringe tip touched the medication tray after the cap came off. What should the nurse do?

  1. ABlow on the tip to remove any dust
  2. BDiscard the syringe and prepare the dose again with new equipment
  3. CWipe the tip with an alcohol swab and give the dose
  4. DGive the dose anyway, because the medication tray was cleaned this morning
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with asthma uses a peak flow meter. A reading below 50% of personal best is in the red zone. Which statement shows correct understanding?

  1. A“I will wait until tomorrow morning to see if the reading gets better on its own.”
  2. B“I will stop all my inhalers until the reading is back up.”
  3. C“I will go for a short run to open up my lungs.”
  4. D“I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a heart rate of 38/min, feels dizzy and has a blood pressure of 80/50 mmHg. Which drug is usually given first, as prescribed?

  1. AAtropine
  2. BDiltiazem
  3. CMetoprolol
  4. DDigoxin
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Penilaian manakah yang paling baik mengesan sindrom petak selepas kaki patah dibalut dengan simen (cast)?

  1. ASakit yang tidak setimpal dengan kecederaan, terutamanya pada regangan pasif
  2. BDenyutan kuat di kaki
  3. CGatal ringan di bawah simen
  4. DKaki yang hangat dan merah jambu
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why is a patient kept under observation for several hours after successful treatment of anaphylaxis?

  1. AThe patient must stay until all allergy tests are complete
  2. BSymptoms can return later in a biphasic reaction
  3. CAdrenaline always causes a heart attack hours later
  4. DAntihistamines cause dangerous drowsiness for 24 hours
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with type 1 diabetes has the flu, is eating little and has a glucose of 290 mg/dL (16.1 mmol/L). Which advice is correct?

  1. AWait 3 days before checking the glucose again
  2. BKeep taking insulin and check blood or urine ketones
  3. CDrink only water and avoid all carbohydrate foods
  4. DStop all insulin until you are eating normally again
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

After lying on the floor for many hours, a patient has a CK of 40,000 U/L, a potassium of 6.1 mEq/L and dark urine. Which prescribed treatment is the priority?

  1. AFluid restriction to protect the heart from overload
  2. BAn oral potassium supplement with each meal
  3. CHigh-dose NSAIDs for the muscle pain
  4. DLarge-volume IV fluids with cardiac monitoring
11.FarmakologiSederhana

Which rule applies to intravenous potassium chloride?

  1. AIt is mixed into blood products to save time
  2. BIt is given as a rapid IV push to correct low levels quickly
  3. CIt must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
  4. DIt may be given intramuscularly if there is no IV access
12.FarmakologiSukar

A toddler swallowed many of his mother's iron tablets. He has vomiting and bloody diarrhoea. Which drug may be used to bind iron?

  1. AActivated charcoal given by mouth
  2. BAcetylcysteine
  3. CNaloxone
  4. DDeferoxamine (desferrioxamine)
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient on ramipril is to start sacubitril/valsartan for heart failure. What is the key safety point?

  1. ASacubitril/valsartan is safe to start on the same morning
  2. BThe ACE inhibitor dose should be doubled during the change
  3. CThe ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
  4. DBoth drugs should be taken together each day for the best effect
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will have regular INR blood tests."
  2. B"I will tell my dentist that I take warfarin."
  3. C"If I miss a dose, I will take two the next day."
  4. D"I will check before taking any new medicines or herbal remedies."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A bladder scan straight after voiding shows 450 mL of urine still in the bladder. What does this show?

  1. AThe patient has drunk too little fluid
  2. BThe kidneys are making too little urine
  3. CThe bladder is not emptying properly
  4. DThe patient is passing urine normally
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit kanser paru-paru dan SIADH mempunyai natrium 112 mmol/L dan mengalami sawan. Rawatan manakah yang paling sesuai?

  1. AGlukosa 5% IV pada kadar tinggi sehingga sawan berhenti
  2. BPembetulan pantas kepada 140 mmol/L dalam enam jam pertama
  3. CAir oral dalam jumlah besar untuk membantu mencairkan air kencing
  4. DSalin hipertonik, dipantau, dengan kadar kenaikan yang terhad
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Sebesar manakah bukaan perkakas stoma patut dipotong?

  1. AKira-kira 2 cm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
  2. BSedikit lebih kecil daripada stoma untuk kedapan yang ketat
  3. CKira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
  4. DSebarang saiz, asalkan stoma tertutup
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Two days after surgery, a patient on regular ibuprofen has a low urine output and a rising creatinine, and intake has been poor. What should the nurse do?

  1. AWithhold the next dose and report to the prescriber
  2. BIncrease the dose to treat the pain better and encourage fluids
  3. CChange to a higher-strength NSAID tablet
  4. DGive the next dose with extra food
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A preterm baby at 30 weeks has repeated pauses in breathing of more than 20 seconds. Which drug is commonly used?

  1. ANaloxone hydrochloride
  2. BAtropine sulfate
  3. CPhenobarbital
  4. DCaffeine citrate
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Suhu aksila bayi baru lahir ialah 36.0 °C. Apakah tindakan pertama yang paling sesuai?

  1. ABiarkan bayi tidak berpakaian dalam katil bayi untuk memerhatikan warna kulit dengan teliti
  2. BLetakkan bayi kulit ke kulit dengan ibu, berselimut, dengan topi dipakai
  3. CTunggu pemerhatian rutin seterusnya
  4. DMandikan bayi dengan air suam serta-merta
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should the nurse measure the heart rate of a 9-month-old?

  1. ACount the radial pulse for 15 seconds and multiply by 4
  2. BRead it from the pulse oximeter only
  3. CCount the carotid pulse for 30 seconds and multiply by 2
  4. DCount the apical pulse for a full minute
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which practice most reduces the risk of errors with high-alert medicines such as insulin or opioid infusions in children?

  1. AAsking the child's parent to look at the syringe and confirm that the dose looks right
  2. BRounding doses up to the nearest whole number to keep things simple
  3. CAn independent double check by a second nurse before giving the medicine
  4. DChecking the dose only when the drug is given for the first time
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

How should a nurse screen a patient for intimate partner violence?

  1. AAsk in private, without the partner or family present
  2. BAsk the partner instead of the patient
  3. CAsk in front of the partner to see how he reacts
  4. DOnly ask patients who have visible injuries
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with anxiety asks for her PRN lorazepam every time it is due. What is the best nursing approach?

  1. AAlways give it as soon as she asks, without assessment
  2. BAssess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
  3. CRefuse to give it, because she might become dependent
  4. DGive her a placebo tablet instead, without telling her, to see whether she really needs it
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
4 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 4 kaki 8 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

4 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
12 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 12 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
45 kg20 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 45 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 20 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

45 kg20 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
40k unit250 mL? mL/h1250 unit/h

Satu infusi mengandungi 40000 unit ubat dalam 250 mL. Preskripsi ialah 1250 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

40000 unit/250 mL1250 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
310 mLtinggal? mL/h5 h tinggal

500 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 5 jam anda mendapati 310 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 10 hselepas 5 h: 310 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
50 mg250 mL15 mL/h? mcg/min

Satu infusi 50 mg dalam 250 mL berjalan pada 15 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

50 mg/250 mL15 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu100 mLsup250 mLair250 mLketulan ais200 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing300 mLair kencing500 mLlongkang luka50 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

susu: 100 mLsup: 250 mLair: 250 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 75 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 300 mLair kencing: 500 mLlongkang luka: 50 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL50 mL diinfuskan50 mL/h18:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 50 mL/j. Pada 18:00, 50 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL50 mL diinfuskan50 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tiada had; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tiada had; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · On admission, or as early as possible

Mengapa ini jawapannya

Starting discharge planning early allows time for teaching, equipment, referrals and support at home, reducing delays and readmissions.

Jawapan

D · On admission, or as early as possible
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Tidak boleh ditahap (unstageable), kerana kedalamannya tidak dapat dilihat

Mengapa ini jawapannya

Apabila slof atau eskar menyembunyikan dasar luka, kedalaman sebenar tidak diketahui, maka ulser direkodkan sebagai tidak boleh ditahap sehingga dasarnya dapat dilihat.

Jawapan

A · Tidak boleh ditahap (unstageable), kerana kedalamannya tidak dapat dilihat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Berhenti dan ketahui puncanya sebelum memberikan ubat

Mengapa ini jawapannya

Amaran kod bar wujud untuk mengesan kesilapan pesakit yang salah, ubat yang salah dan dos yang salah. Jururawat berhenti dan menyemak arahan serta produk, dan menghubungi farmasi atau pempreskripsi. Mengatasi amaran kerana kebiasaan menyebabkan kesilapan.

Jawapan

C · Berhenti dan ketahui puncanya sebelum memberikan ubat
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Discard the syringe and prepare the dose again with new equipment

Mengapa ini jawapannya

In aseptic non-touch technique, key parts such as syringe tips and IV hubs must not touch any non-sterile surface. A contaminated key part is not cleaned and reused. It is replaced.

Jawapan

B · Discard the syringe and prepare the dose again with new equipment
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”

Mengapa ini jawapannya

A red-zone reading means a severe flare. The patient uses their quick-relief inhaler as in their action plan and seeks emergency care at once.

Jawapan

D · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Atropine

Mengapa ini jawapannya

Atropine is the first-line drug for symptomatic bradycardia. Metoprolol, digoxin and diltiazem slow the heart and would make things worse; pacing may be needed if atropine does not work.

Jawapan

A · Atropine
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Sakit yang tidak setimpal dengan kecederaan, terutamanya pada regangan pasif

Mengapa ini jawapannya

Sakit yang bertambah, yang tidak reda dengan analgesia dan bertambah teruk dengan regangan pasif ialah tanda paling awal. Pucat, kebas dan ketiadaan denyutan ialah tanda lewat.

Jawapan

A · Sakit yang tidak setimpal dengan kecederaan, terutamanya pada regangan pasif
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Symptoms can return later in a biphasic reaction

Mengapa ini jawapannya

Some patients have a second wave of symptoms hours after the first, called a biphasic reaction. Observation, an adrenaline auto-injector where indicated and allergy referral are part of safe discharge.

Jawapan

B · Symptoms can return later in a biphasic reaction
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Keep taking insulin and check blood or urine ketones

Mengapa ini jawapannya

During illness, stress hormones raise glucose, so insulin is continued even when eating less. Glucose and ketones are checked often, fluids are taken, and the provider is contacted if ketones are moderate or high or vomiting prevents fluids.Disemak dengan: Diabetes - when you are sick · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Keep taking insulin and check blood or urine ketones
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring

Mengapa ini jawapannya

Rhabdomyolysis releases myoglobin, which can cause acute kidney injury, and potassium, which can cause arrhythmias. Early aggressive IV fluids, a target urine output and cardiac monitoring are priorities. NSAIDs and potassium would worsen kidney injury and hyperkalemia.Disemak dengan: Rhabdomyolysis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring
11.Farmakologi

Jawapan: C · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push

Mengapa ini jawapannya

Concentrated potassium given as a bolus can cause fatal cardiac arrhythmias. It is always diluted and given at a controlled rate, usually with an infusion pump.

Jawapan

C · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
12.Farmakologi

Jawapan: D · Deferoxamine (desferrioxamine)

Mengapa ini jawapannya

Iron poisoning can cause GI bleeding, shock, metabolic acidosis and liver failure. Deferoxamine chelates iron and is used in serious poisoning; activated charcoal does not bind iron.

Jawapan

D · Deferoxamine (desferrioxamine)
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting

Mengapa ini jawapannya

Combining an ACE inhibitor with sacubitril/valsartan greatly increases the risk of angioedema. The ACE inhibitor is stopped and a washout period (usually 36 hours) is observed before starting. Blood pressure, potassium and renal function are monitored.

Jawapan

C · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · "If I miss a dose, I will take two the next day."

Mengapa ini jawapannya

Doubling up after a missed dose can cause over-anticoagulation and bleeding. Patients are usually told to take a missed dose the same day if they remember, or skip it and record it, then seek advice. Regular INR checks, telling other clinicians and checking interactions are correct.

Jawapan

C · "If I miss a dose, I will take two the next day."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · The bladder is not emptying properly

Mengapa ini jawapannya

A large post-void residual means incomplete emptying, for example from obstruction or a weak detrusor. It raises the risk of infection and overflow incontinence and may need intermittent catheterisation or treatment of the cause.

Jawapan

C · The bladder is not emptying properly
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Salin hipertonik, dipantau, dengan kadar kenaikan yang terhad

Mengapa ini jawapannya

Hiponatremia bergejala teruk dirawat dengan bolus kecil salin hipertonik untuk menaikkan natrium beberapa mmol/L dan menghentikan sawan. Pembetulan keseluruhan dihadkan (selalunya tidak lebih daripada kira-kira 8–10 mmol/L dalam 24 jam) untuk mengelakkan sindrom demielinasi osmotik. Natrium diperiksa dengan kerap.

Jawapan

D · Salin hipertonik, dipantau, dengan kadar kenaikan yang terhad
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Kira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya

Mengapa ini jawapannya

Apertur dipotong agar muat rapat di sekeliling stoma, meninggalkan margin kecil kira-kira 2–3 mm (kira-kira 1/8 inci). Terlalu besar mendedahkan kulit kepada output; terlalu kecil boleh memotong stoma. Stoma mengecut dalam minggu-minggu pertama, jadi pengukuran diulang.

Jawapan

C · Kira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Withhold the next dose and report to the prescriber

Mengapa ini jawapannya

NSAIDs can cause acute kidney injury, particularly with hypovolaemia, older age or other nephrotoxic drugs. The nurse withholds and reports, and fluid status and other analgesia are reviewed.

Jawapan

A · Withhold the next dose and report to the prescriber
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Caffeine citrate

Mengapa ini jawapannya

Apnoea of prematurity results from an immature respiratory centre. Caffeine citrate stimulates breathing and reduces apnoea episodes. Gentle stimulation is used during an episode.

Jawapan

D · Caffeine citrate
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Letakkan bayi kulit ke kulit dengan ibu, berselimut, dengan topi dipakai

Mengapa ini jawapannya

Suhu di bawah kira-kira 36.5 °C adalah rendah. Sentuhan kulit ke kulit dengan selimut dan topi menghangatkan bayi. Semak semula suhu dan glukosa, kerana tekanan sejuk menggunakan glukosa dan boleh menyebabkan hipoglisemia. Mandi akan meningkatkan kehilangan haba.

Jawapan

B · Letakkan bayi kulit ke kulit dengan ibu, berselimut, dengan topi dipakai
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Count the apical pulse for a full minute

Mengapa ini jawapannya

In infants and children under about 2 years, the apical pulse is counted with a stethoscope for a full minute. Their rates are fast and may vary with breathing, so short counts are inaccurate.

Jawapan

D · Count the apical pulse for a full minute
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · An independent double check by a second nurse before giving the medicine

Mengapa ini jawapannya

Paediatric doses are individualised and often very small, so tenfold errors are a real risk. Independent double checks of the calculation, dose and pump settings for high-alert medicines are a key safety measure.

Jawapan

C · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Ask in private, without the partner or family present

Mengapa ini jawapannya

Screening should be done privately, using direct, non-judgemental questions. Abuse occurs in all groups, so routine screening is better than asking only those with obvious injuries.

Jawapan

A · Ask in private, without the partner or family present
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated

Mengapa ini jawapannya

Each PRN dose requires an assessment of need and an evaluation afterwards. Offering other strategies supports coping skills, and patterns of use are discussed with the team.

Jawapan

B · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 142 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

4·12 + 8 = 56 in

Inci kepada sentimeter

h = 56·2.54 = 142.2 ≈ 142 cm

Jawapan

h = 142 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 200 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 12 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Jawapan

D = 200 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 300 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

20·45 = 900 mg

Setiap dos

D = 900/3 = 300 mg

Jawapan

D = 300 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 7.813 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

40000/250 = 160 unit/mL

Kadar pam

R = 1250/160 = 7.813 mL/h

Jawapan

R = 7.813 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 62 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/10 = 50 mL/h

Kadar baharu

R = 310/5 = 62 mL/h

Jawapan

R = 62 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 50 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dos sejam

15·200 = 3000 mcg/h

Dos seminit

D = 3000/60 = 50 mcg/min

Jawapan

D = 50 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 850 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 250 + 250 = 600 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 75·12 = 900 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1700 mL

Jumlah pengeluaran

300 + 500 + 50 = 850 mL

Imbangan

B = 1700 − 850 = 850 mL

Jawapan

B = 850 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 9 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 50 = 450 mL

Masa

t = 450/50 = 9 h

Jawapan

t = 9 h

Itu kira-kira 9 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 03:00.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 18

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 4 + 2 + 4 + 3 + 2 = 18

Jawapan

B = 18
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tiada risiko

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 4 + 4 + 4 + 2 + 1 = 19

Tahap risiko

19 → tiada risiko

Jawapan

tiada risiko

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions