Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Semasa mengukur tekanan darah secara manual, bunyi manakah yang menandakan tekanan sistolik?

  1. ABunyi paling kuat yang didengar
  2. BBunyi ketukan jelas pertama semasa kaf dikempiskan
  3. CBunyi yang didengar sebelum kaf dikembungkan
  4. DTitik di mana semua bunyi hilang apabila kaf dikempiskan
2.Asas kejururawatanSukar

A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?

  1. AAssess the patient straight away
  2. BComplete an incident report
  3. CTalk to the healthcare assistant about reporting
  4. DRepeat the observations at the next routine time
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

What is the main aim of purposeful hourly rounding?

  1. ATo replace the need for a call light
  2. BTo wake the patient every hour to check orientation
  3. CTo check pain, toileting, position and personal items before the patient needs to ask
  4. DTo count the patient’s medications every hour and check that none are missing
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient with depression has suddenly become calm and is giving away personal possessions. What does this suggest?

  1. AThat the patient wants to make new friends on the unit
  2. BA possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
  3. CThat the patient is now ready for discharge today
  4. DThat the depression has resolved and observation can be reduced
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse teaches a patient who uses crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will remove loose rugs from the floor at home.”
  2. B“I will keep the crutch tips in good condition.”
  3. C“I will take my weight on my hands, not on my armpits.”
  4. D“I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to start pushing
  2. BPlace the patient flat on her back
  3. CStop the oxytocin infusion
  4. DIncrease the oxytocin rate
7.Kejururawatan klinikalSederhana

What is the best way to protect the heels of a bed-bound patient from pressure damage?

  1. AMassage the heels firmly several times a day to help circulation
  2. BRest the heels on a rolled-up towel
  3. CApply a tight bandage to the heels
  4. DOffload the heels so they do not touch the mattress
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient on an unfractionated heparin infusion is also started on warfarin. Which tests are used to monitor each drug?

  1. AINR for heparin and APTT for warfarin
  2. BPlatelet count for both drugs
  3. CD-dimer for both drugs
  4. DAPTT for heparin and INR for warfarin
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

In countries that screen all pregnant women (such as the US), a vaginal-rectal swab is taken at about 36–37 weeks. Which organism is it screening for?

  1. AGroup B Streptococcus
  2. BCandida albicans
  3. CHepatitis B virus
  4. DStaphylococcus aureus
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

An 82-year-old woman without a catheter has a urine culture growing bacteria, but no fever, urinary symptoms or change in mental state. What is the best interpretation?

  1. AAsymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
  2. BContamination, so the culture must be repeated every week
  3. CPyelonephritis, which needs admission and IV fluids today
  4. DA urinary tract infection that needs urgent IV antibiotics
11.FarmakologiSederhana

A patient with Addison's disease on hydrocortisone develops a fever with flu. What is the usual advice?

  1. AStop the hydrocortisone until the fever settles, to let the body recover
  2. BIncrease the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
  3. CMake no change, as illness does not affect cortisol needs
  4. DHalve the hydrocortisone to reduce side effects
12.FarmakologiSukar

A patient on simvastatin is prescribed gemfibrozil. What is the main concern?

  1. AA much higher risk of myopathy and rhabdomyolysis
  2. BA sharp rise in LDL cholesterol and triglycerides
  3. CLoss of all lipid-lowering effect
  4. DSevere hypoglycaemia
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?

  1. AClass I
  2. BClass IV
  3. CClass II
  4. DClass III
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A conscious adult in the dining room is suddenly unable to speak, cough or breathe after a mouthful of food. What should the nurse do first?

  1. ASweep blindly in the mouth with a finger
  2. BEncourage them to drink a glass of water to wash the food down
  3. CLie them down on the floor and start chest compressions immediately
  4. DUp to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why is an ACE inhibitor often given to a patient with diabetes and albumin in the urine?

  1. AIt lowers the blood glucose to normal
  2. BIt raises potassium to protect the heart
  3. CIt stops the kidneys from passing so much urine at night
  4. DIt protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with AKI has a low urine sodium and concentrated urine. What does this suggest?

  1. AAcute tubular necrosis, with damaged and leaking tubules
  2. BA pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
  3. CDiabetes insipidus, with too little ADH
  4. DA post-renal blockage, with urine backed up
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?

  1. APale urine, dark stools and a flapping tremor
  2. BNormal skin colour with diarrhoea and fever
  3. CJaundice, dark urine, pale stools and itching
  4. DRed urine, black stools and a high blood glucose
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient's long-standing groin hernia has become tender, red and irreducible, and they are vomiting. What should the nurse do?

  1. APush the hernia firmly back in, then discharge home
  2. BAdvise the patient to wear a tight truss and rest
  3. CKeep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
  4. DApply a hot water bottle and give a laxative
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Dapatan manakah yang dijangka pada bayi baru lahir yang sihat dan menyusu ibu pada hari ke-3?

  1. AKehilangan berat kira-kira 15% daripada berat lahir
  2. BTiada lampin basah dalam 24 jam yang lalu
  3. CKehilangan berat kira-kira 6% daripada berat lahir
  4. DPertambahan berat 300 g sejak kelahiran
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Wanita pascasalin manakah yang patut dinilai dahulu oleh jururawat?

  1. AHari ke-1: lokia rubra sederhana dengan beberapa ketulan lebih kecil daripada sekeping syiling
  2. BHari ke-2: kejang semasa menyusu
  3. CHari ke-3: payudara penuh, tegang dan sakit
  4. DSatu jam selepas kelahiran: kadar denyutan jantung 118/min dan fundus lembik
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which defect classically causes a continuous "machinery" murmur?

  1. AIsolated pulmonary stenosis with an intact ventricular septum
  2. BTetralogy of Fallot
  3. CAtrial septal defect
  4. DPatent ductus arteriosus
22.Kejururawatan pediatrikSukar

In England, a 15-year-old asks a nurse for contraception and does not want her parents told. Which principle applies?

  1. AShe may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
  2. BContraception may only be given once she reaches the age of 18
  3. CThe nurse must inform her parents and her school straight away
  4. DShe can never receive contraception without written consent from a parent
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

In family systems theory, what is meant by the "identified patient"?

  1. AThe family member who pays for the treatment
  2. BThe family member who has the most serious physical illness
  3. CThe patient whose identity has been checked against a wristband before treatment
  4. DThe member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit ditemui tidak responsif dengan kadar pernafasan 6/min dan anak mata sebesar hujung jarum. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ABeri segelas besar air
  2. BLetakkan pesakit dalam kedudukan pemulihan dan tunggu pesakit sedar secara semula jadi sebelum memanggil sesiapa
  3. CMinta bantuan, buka saluran udara dan sokong pernafasan, dan beri nalokson seperti yang ditetapkan atau mengikut protokol
  4. DBeri flumazenil
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.70945 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.70945 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.70945 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0019:5500:45t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:55 dan tamat pada 00:45 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

19:5500:45
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
1%100 mLm = ? mg

Berapa miligram ubat m terdapat dalam 100 mL larutan 1% (b/i)?

1% w/v100 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 3440 mikrogram. Ampul mengandungi 4 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

3440 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 30 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

30 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
2 g500 mL? mL/h3 mg/min

Sebuah beg mengandungi 2 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 3 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

2 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu100 mLair250 mLteh150 mLketulan ais200 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing175 mLair kencing300 mLair kencing275 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

susu: 100 mLair: 250 mLteh: 150 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 125 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 175 mLair kencing: 300 mLair kencing: 275 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan120 mL/h07:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 07:30, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 44/min, sedar, suhu 36.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 99%udaraSBP 112HR 44AT 36.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Bunyi ketukan jelas pertama semasa kaf dikempiskan

Mengapa ini jawapannya

Tekanan sistolik ialah bunyi Korotkoff jelas pertama apabila darah mula melepasi kaf. Tekanan diastolik biasanya diambil di mana bunyi hilang.

Jawapan

B · Bunyi ketukan jelas pertama semasa kaf dikempiskan
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Assess the patient straight away

Mengapa ini jawapannya

A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.

Jawapan

A · Assess the patient straight away
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · To check pain, toileting, position and personal items before the patient needs to ask

Mengapa ini jawapannya

Regular, planned rounding that addresses pain, toileting, positioning and possessions within reach reduces falls and call-light use. The call light stays within reach as well.

Jawapan

C · To check pain, toileting, position and personal items before the patient needs to ask
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment

Mengapa ini jawapannya

A sudden improvement in mood with giving away belongings can mean the person has made a plan. The nurse assesses suicide risk directly, increases observation and informs the team.

Jawapan

B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”

Mengapa ini jawapannya

Leaning on the axillary pads can compress the nerves in the armpit. Weight should be taken through the hands, and the home should be made safe from trip hazards.

Jawapan

D · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Stop the oxytocin infusion

Mengapa ini jawapannya

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Jawapan

C · Stop the oxytocin infusion
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Offload the heels so they do not touch the mattress

Mengapa ini jawapannya

Heels are a common pressure ulcer site. Offloading devices or pillows under the calves keep the heels free of the mattress; massage over bony prominences can damage tissue.

Jawapan

D · Offload the heels so they do not touch the mattress
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · APTT for heparin and INR for warfarin

Mengapa ini jawapannya

The APTT reflects the intrinsic pathway and is used to adjust heparin infusions. Warfarin is monitored by the INR, a standardised prothrombin time. Platelets are also checked on heparin to detect HIT.

Jawapan

D · APTT for heparin and INR for warfarin
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Group B Streptococcus

Mengapa ini jawapannya

Group B streptococci can colonize the vagina and rectum and can cause severe infection in newborns. Women who test positive receive IV antibiotics during labor to reduce transmission to the baby. The UK does not screen all women routinely; it uses a risk-based approach instead.Disemak dengan: Group B streptococcal septicemia of the newborn · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Group B Streptococcus
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics

Mengapa ini jawapannya

Asymptomatic bacteriuria is common in older adults and usually should not be treated, because treatment brings adverse effects and resistance without benefit. Exceptions include pregnancy and some urological procedures.Disemak dengan: Asymptomatic Bacteriuria · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Jawapan

A · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
11.Farmakologi

Jawapan: B · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting

Mengapa ini jawapannya

During illness, the body needs more cortisol, so patients usually double their glucocorticoid dose as instructed. If they cannot keep tablets down, they need injectable hydrocortisone and urgent care.

Jawapan

B · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.Farmakologi

Jawapan: A · A much higher risk of myopathy and rhabdomyolysis

Mengapa ini jawapannya

Gemfibrozil reduces statin clearance and adds its own muscle toxicity. The combination greatly increases the risk of rhabdomyolysis and is generally avoided.

Jawapan

A · A much higher risk of myopathy and rhabdomyolysis
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Class III

Mengapa ini jawapannya

NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.

Jawapan

D · Class III
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed

Mengapa ini jawapannya

For a conscious adult with severe choking, current UK, European and AHA (2025) guidance teach up to five back blows, then up to five abdominal thrusts, repeated until the obstruction clears; some older courses used abdominal thrusts alone. If the person becomes unconscious, CPR is started. Blind finger sweeps can push the object further in.

Jawapan

D · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · It protects the kidneys and reduces albumin loss

Mengapa ini jawapannya

ACE inhibitors and ARBs reduce glomerular pressure, lower albuminuria and slow the progression of diabetic kidney disease, as well as treating blood pressure. Potassium and creatinine are checked after starting them.

Jawapan

D · It protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water

Mengapa ini jawapannya

In pre-renal AKI, the tubules work normally and conserve sodium and water, so urine sodium is low and urine is concentrated. In acute tubular necrosis, damaged tubules cannot conserve sodium, so urine sodium is higher.

Jawapan

B · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching

Mengapa ini jawapannya

When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.

Jawapan

C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review

Mengapa ini jawapannya

A tender, red, irreducible hernia with vomiting suggests strangulation and bowel obstruction. It needs emergency surgery; the nurse keeps the patient nil by mouth, gives analgesia, and starts IV access and fluids as prescribed.

Jawapan

C · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Kehilangan berat kira-kira 6% daripada berat lahir

Mengapa ini jawapannya

Kehilangan sehingga kira-kira 7–10% daripada berat lahir adalah lazim pada hari-hari pertama, dengan berat lahir biasanya pulih pada kira-kira 10–14 hari. Kehilangan yang lebih besar atau lampin basah yang terlalu sedikit memerlukan penilaian penyusuan.

Jawapan

C · Kehilangan berat kira-kira 6% daripada berat lahir
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Satu jam selepas kelahiran: kadar denyutan jantung 118/min dan fundus lembik

Mengapa ini jawapannya

Uterus yang lembik dengan takikardia dalam jam pertama mencadangkan hemoragi dan memerlukan penilaian segera. Ketulan kecil pada hari ke-1, sakit selepas bersalin dan kembung payudara pada hari ke-3 adalah dijangka.

Jawapan

D · Satu jam selepas kelahiran: kadar denyutan jantung 118/min dan fundus lembik
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Patent ductus arteriosus

Mengapa ini jawapannya

In a patent ductus arteriosus, blood flows from the aorta to the pulmonary artery throughout the cardiac cycle because aortic pressure is always higher. This produces a continuous, machinery-like murmur.

Jawapan

D · Patent ductus arteriosus
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)

Mengapa ini jawapannya

Under the Gillick case and Fraser guidelines, a young person under 16 who understands the treatment and its implications can consent to contraception. Staff encourage involving parents and assess for any safeguarding concerns.

Jawapan

A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · The member whose symptoms are seen as the family's problem

Mengapa ini jawapannya

Family systems theory sees the family as a unit in which each member affects the others. The "identified patient" carries the symptoms, but the therapy looks at patterns in the whole family.

Jawapan

D · The member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Minta bantuan, buka saluran udara dan sokong pernafasan, dan beri nalokson seperti yang ditetapkan atau mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Sokongan saluran udara dan pernafasan didahulukan, dengan nalokson diberikan untuk membalikkan kesan opioid. Pesakit dipantau dengan teliti kerana nalokson mungkin hilang kesannya sebelum opioid.

Jawapan

C · Minta bantuan, buka saluran udara dan sokong pernafasan, dan beri nalokson seperti yang ditetapkan atau mengikut protokol
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.71 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.70945 → 0

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.70945 → 9
9 ialah 5 atau lebih, jadi 0 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (45) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.71 mL

Jawapan

x = 0.71 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 290 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

19:55 → 24:00 = 245 min

Selepas tengah malam

00:00 → 00:45 = 45 min

Jumlah

t = 245 + 45 = 290 min

Jawapan

t = 290 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: m = 1000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL

Jisim ubat

m = 10·100 = 1000 mg

Jawapan

m = 1000 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.86 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Isi padu

V = 3440/4000 = 0.86 mL

Jawapan

V = 0.86 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

30/60 = 0.5 mL/min

Kadar titisan

R = 0.5·60 = 30 gtt/min

Jawapan

R = 30 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dos sejam

3·60 = 180 mg/h

Kadar pam

R = 180/4 = 45 mL/h

Jawapan

R = 45 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 1550 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 250 + 150 = 500 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 125·12 = 1500 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 2300 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 300 + 275 = 750 mL

Imbangan

B = 2300 − 750 = 1550 mL

Jawapan

B = 1550 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.1 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/120 = 2.083 ≈ 2.1 h

Jawapan

t = 2.1 h

Itu kira-kira 2 h 05 min, jadi beg habis pada kira-kira 09:35.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 15

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 4 + 4 + 3 + 2 + 1 = 15

Jawapan

B = 15
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 44/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.4 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions