Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?

  1. AMeasuring urine output
  2. BGiving a sedative
  3. CWaiting for a chest X-ray before antibiotics
  4. DRestricting IV fluids
2.Asas kejururawatanSukar

Di bawah Mental Capacity Act 2005 (England dan Wales), manakah antara berikut ialah sebahagian daripada ujian sama ada seseorang boleh membuat keputusan?

  1. ASama ada mereka boleh memahami, mengingati dan menimbang maklumat serta menyampaikan keputusan
  2. BSama ada mereka berumur lebih 65 tahun
  3. CSama ada keputusan yang mereka buat selaras dengan nasihat yang diberikan oleh doktor dan pasukan penjagaan
  4. DSama ada mereka mempunyai diagnosis demensia
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How does a nurse add a sterile gauze pack to a sterile field that is already set up?

  1. APlace the whole wrapped pack on the field and open it there with sterile gloves
  2. BTip the item onto the field and push it into place with the wrapper
  3. COpen the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
  4. DReach across the field with clean gloves to place the item
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Pendekatan manakah yang paling baik mencegah jangkitan saluran kencing berkaitan kateter apabila kateter urin jelas diperlukan?

  1. AMenukar kateter setiap hari supaya kekal bersih dan bebas daripada kerak
  2. BMemutuskan sambungan beg dengan kerap supaya lebih mudah dikosongkan
  3. CMeletakkan beg di atas katil, sama aras dengan pundi kencing
  4. DPemasukan secara aseptik, sistem tertutup dan semakan keperluan setiap hari
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat menerima empat loceng panggilan pada masa yang sama. Pesakit manakah yang didatangi dahulu oleh jururawat?

  1. APesakit yang bertanya pukul berapa doktor akan datang
  2. BPesakit yang meminta ubat penahan sakit untuk kesakitan 4/10
  3. CPesakit yang pam IVnya berbunyi kerana beg cecair penyelenggaraan telah habis
  4. DPesakit yang berkata, "Saya tidak dapat bernafas."
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient is bleeding internally after a fall. Which finding is usually an early sign of hypovolemic shock?

  1. ARestlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
  2. BLoss of consciousness with gasping breaths
  3. CA very low blood pressure with fixed, dilated pupils
  4. DA slow heart rate with warm, dry, flushed skin and a normal blood pressure throughout
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?

  1. ASteroids always cause hypoglycaemia
  2. BSteroids can raise the blood glucose
  3. CSteroids destroy the pancreas
  4. DSteroids make glucose meters inaccurate
8.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse realises she has given a patient a medicine prescribed for another patient. What should she do first?

  1. AWait to see whether any side effects develop
  2. BAsk a colleague not to mention it
  3. CGive the patient's own medicine as well to balance it
  4. DCheck the patient's condition and inform the doctor
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has macrocytic anemia with numbness and tingling of the feet and poor balance. Which deficiency is most likely?

  1. AVitamin B12
  2. BVitamin C (ascorbic acid)
  3. CFolate (folic acid)
  4. DIron (low ferritin)
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Keputusan pesakit manakah yang patut dilaporkan dahulu oleh jururawat?

  1. AHbA1c 7.4% (57 mmol/mol) pada pesakit diabetes jenis 2
  2. BGlukosa 42 mg/dL (2.3 mmol/L) pada pesakit yang berpeluh dan keliru
  3. CKreatinin 1.6 mg/dL (141 µmol/L) pada pesakit CKD stabil yang diketahui
  4. DKolesterol keseluruhan sedikit di atas sasaran
11.FarmakologiSederhana

A child weighing 20 kg is prescribed a drug at 15 mg/kg per dose. What is the dose?

  1. A35 mg
  2. B3000 mg
  3. C150 mg
  4. D300 mg
12.FarmakologiSukar

Carboprost is a prostaglandin used for postpartum haemorrhage. In which woman should it be avoided?

  1. AA woman who had a vaginal birth
  2. BA woman with iron deficiency anaemia
  3. CA woman who is breastfeeding
  4. DA woman with asthma
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which investigation is usually used to confirm a deep vein thrombosis in the leg?

  1. AA plain chest X-ray and an ECG
  2. BCompression duplex ultrasound
  3. CAn exercise ECG
  4. DA lung function test
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit dengan penggantian injap mitral mekanikal yang mengambil warfarin mempunyai INR 2.2. Apakah yang patut dipertimbangkan oleh jururawat?

  1. AINR sangat tinggi dan berbahaya dan dos mesti ditahan
  2. BINR berada dalam julat bagi setiap indikasi warfarin, jadi tiada tindakan diperlukan
  3. CINR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan
  4. DINR patut kira-kira 1.0 bagi injap mekanikal
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. ASoap makes the blood flow faster from the finger
  2. BWashing prevents all infection from the lancet
  3. CWashing lowers the glucose in the blood
  4. DSugar on the skin can give a falsely high reading
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient arrives five hours after the onset of a stroke. A CT angiogram shows a blockage of a large artery in the brain. What is the most appropriate next step?

  1. AStart IV alteplase immediately without further imaging
  2. BNo treatment, because the time for any reperfusion has passed
  3. CGive aspirin and plan a review on the ward tomorrow
  4. DUrgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

In the SBAR communication tool, what belongs under "A"?

  1. AThe address and phone number of the patient's next of kin
  2. BThe nurse's assessment of what the problem is
  3. CA list of the patient's allergies only
  4. DThe patient's admission date only
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit menjalani terapi luka tekanan negatif. Pam berbunyi amaran dan pembalut telah hilang kedapnya. Apakah tindakan yang paling sesuai?

  1. AMemulihkan kedap; jika gagal tepat pada masanya, bertukar kepada pembalut lembap
  2. BMenaikkan sedutan kepada tetapan maksimum untuk menarik kedap kembali
  3. CMenyumbat luka dengan kasa kering di atas span dan menampalnya dengan ketat
  4. DMembiarkan span dalam luka tanpa sedutan selama beberapa hari sehingga semakan
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  2. BIt is caused by too little milk intake
  3. CIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  4. DIt appears in the first 24 hours in a sick baby
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 9 weeks has hCG levels that are much higher than expected, a uterus large for dates, severe vomiting and dark brown spotting. Which condition should be suspected?

  1. AAn ectopic pregnancy
  2. BA missed miscarriage
  3. CA threatened miscarriage
  4. DA hydatidiform (molar) pregnancy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How can acute rheumatic fever be prevented?

  1. ABy routine MMR vaccination in infancy
  2. BBy giving aspirin for every fever
  3. CBy avoiding dairy products and cold drinks during every cold or cough
  4. DBy prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 4-month-old is brought in drowsy and vomiting, with no visible injuries. Retinal haemorrhages are found. What should the nurse suspect?

  1. ANormal newborn retinal changes
  2. BViral gastroenteritis
  3. CMigraine
  4. DAbusive head trauma
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

In a therapy group, one member talks constantly and interrupts others. What should the group leader do?

  1. AAcknowledge the member's contribution and invite others to share their views
  2. BCriticise the member in front of the whole group so that she learns to stay quiet
  3. CLet the member continue, because she has a lot to say
  4. DAsk the member to leave the group permanently so that others can speak
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Pada hari ketiga pemberian makanan semula, seorang pesakit dengan anoreksia nervosa yang teruk mengalami buku lali bengkak, fosfat rendah dan nadi tidak teratur. Apakah yang paling mungkin?

  1. ASindrom pemberian makanan semula (refeeding)
  2. BSindrom serotonin
  3. CTindak balas alahan terhadap makanan
  4. DPertambahan berat badan yang normal
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
9.1178 mL? mLbundarkan kepada 0.1 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan memberikan 9.1178 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu 1 mL atau lebih dibundarkan kepada persepuluh mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

9.1178 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0018:1504:35t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 18:15 dan tamat pada 04:35 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

18:1504:35
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
500 mg+ 9.6 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 500 mg. Label menyatakan: tambah 9.6 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 10 mL. Preskripsi ialah 20 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

500 mg+ 9.6 mL → 10 mL20 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
20k unit1000 mL? mL/h800 unit/h

Satu infusi mengandungi 20000 unit ubat dalam 1000 mL. Preskripsi ialah 800 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

20000 unit/1000 mL800 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 4 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg500 mL12 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 100 mg ubat dalam 500 mL dan berjalan pada 12 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

100 mg/500 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli120 mLsup180 mLjus100 mLketulan ais120 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing425 mLair kencing200 mLair kencing250 mLair kencing425 mLlongkang luka150 mLmuntah200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 97 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

97 kg12 hair kencing: 425 mLair kencing: 200 mLair kencing: 250 mLair kencing: 425 mLlongkang luka: 150 mLmuntah: 200 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL300 mL diinfuskan120 mL/h15:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 15:00, 300 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL300 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 38.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 97%udaraSBP 112HR 58AT 38.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Measuring urine output

Mengapa ini jawapannya

The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.

Jawapan

A · Measuring urine output
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Sama ada mereka boleh memahami, mengingati dan menimbang maklumat serta menyampaikan keputusan

Mengapa ini jawapannya

Seseorang tidak berkeupayaan untuk sesuatu keputusan jika, disebabkan gangguan minda atau otak, mereka tidak dapat memahami, mengingati, menggunakan atau menimbang maklumat, atau menyampaikan keputusannya. Pilihan yang tidak bijak sahaja tidak menunjukkan ketidakupayaan.

Jawapan

A · Sama ada mereka boleh memahami, mengingati dan menimbang maklumat serta menyampaikan keputusan
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over

Mengapa ini jawapannya

The nurse opens the package so the sterile item can be dropped onto the field from a short height, without the wrapper or arms crossing over the sterile area. The item must land well inside the non-sterile border.

Jawapan

C · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Pemasukan secara aseptik, sistem tertutup dan semakan keperluan setiap hari

Mengapa ini jawapannya

Pencegahan CAUTI melibatkan pemasukan secara aseptik, sistem tertutup dengan beg di bawah pundi kencing dan aliran bebas, serta semakan setiap hari supaya kateter dikeluarkan sebaik sahaja ia tidak lagi diperlukan. Penukaran yang kerap dan memutuskan sistem tertutup meningkatkan risiko jangkitan.

Jawapan

D · Pemasukan secara aseptik, sistem tertutup dan semakan keperluan setiap hari
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Pesakit yang berkata, "Saya tidak dapat bernafas."

Mengapa ini jawapannya

Kesukaran bernafas yang baharu ialah ancaman yang mungkin kepada nyawa dan memerlukan penilaian dahulu. Beg penyelenggaraan yang habis, kesakitan sederhana dan soalan boleh diuruskan seterusnya.

Jawapan

D · Pesakit yang berkata, "Saya tidak dapat bernafas."
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal

Mengapa ini jawapannya

In early shock, the body keeps the blood pressure up by raising the heart rate and narrowing vessels, so restlessness and tachycardia appear first. A falling blood pressure is a later sign.

Jawapan

A · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Steroids can raise the blood glucose

Mengapa ini jawapannya

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.

Jawapan

B · Steroids can raise the blood glucose
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Check the patient's condition and inform the doctor

Mengapa ini jawapannya

The first priority is the patient: assess them and inform the prescriber so that any treatment can be given. The error must then be documented, reported and discussed openly with the patient (open disclosure; in the UK, the statutory duty of candour).

Jawapan

D · Check the patient's condition and inform the doctor
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Vitamin B12

Mengapa ini jawapannya

B12 and folate deficiencies both cause macrocytic anemia, but B12 deficiency also damages the spinal cord and peripheral nerves, causing numbness, tingling and poor balance. Neurological damage can become permanent if treatment is delayed.Disemak dengan: Vitamin B12 deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026); Vitamin B12 level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Vitamin B12
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Glukosa 42 mg/dL (2.3 mmol/L) pada pesakit yang berpeluh dan keliru

Mengapa ini jawapannya

Hipoglisemia bergejala boleh dengan cepat membawa kepada sawan dan kecederaan otak, maka ia dirawat serta-merta mengikut protokol. Keputusan lain bersifat kronik atau stabil dan boleh dibincangkan kemudian.Disemak dengan: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Glukosa 42 mg/dL (2.3 mmol/L) pada pesakit yang berpeluh dan keliru
11.Farmakologi

Jawapan: D · 300 mg

Mengapa ini jawapannya

20 kg × 15 mg/kg = 300 mg. The result is also checked against the safe dose range and the adult maximum.

Jawapan

D · 300 mg
12.Farmakologi

Jawapan: D · A woman with asthma

Mengapa ini jawapannya

Carboprost is a PGF2-alpha analogue that can cause bronchospasm. Oxytocin is first-line, and carboprost is avoided in asthma.

Jawapan

D · A woman with asthma
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Compression duplex ultrasound

Mengapa ini jawapannya

Compression ultrasound shows whether a deep vein is compressible and whether flow is normal; a vein containing clot does not compress. A low clinical probability with a negative D-dimer can rule out DVT without imaging.

Jawapan

B · Compression duplex ultrasound
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · INR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan

Mengapa ini jawapannya

Injap jantung mekanikal, terutamanya pada kedudukan mitral, sering memerlukan sasaran INR yang lebih tinggi (contohnya 2.5–3.5, bergantung pada jenis injap dan faktor risiko). INR 2.2 mungkin subterapeutik, meningkatkan risiko trombosis injap dan strok. Jururawat menyemak sasaran yang didokumenkan dan memaklumkan pempreskripsi. DOAC tidak digunakan untuk injap mekanikal.

Jawapan

C · INR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Mengapa ini jawapannya

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Jawapan

D · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy

Mengapa ini jawapannya

IV thrombolysis is usually given within 4.5 hours of onset. Mechanical thrombectomy for a large vessel occlusion can be done later, typically up to 6 hours and in selected patients up to 24 hours, based on imaging. Time still matters, so referral is urgent.

Jawapan

D · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · The nurse's assessment of what the problem is

Mengapa ini jawapannya

SBAR is Situation, Background, Assessment and Recommendation. Under Assessment, the nurse gives the findings and their interpretation, for example "I think the patient may be bleeding".

Jawapan

B · The nurse's assessment of what the problem is
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Memulihkan kedap; jika gagal tepat pada masanya, bertukar kepada pembalut lembap

Mengapa ini jawapannya

NPWT memerlukan kedap kedap udara. Jika kedap atau sedutan hilang dan tidak dapat dipulihkan dengan segera (banyak garis panduan menyatakan dalam kira-kira 2 jam), span dikeluarkan dan diganti dengan pembalut piawai untuk mengurangkan risiko jangkitan. Pengilang dan garis panduan tempatan menentukan selang yang selamat.

Jawapan

A · Memulihkan kedap; jika gagal tepat pada masanya, bertukar kepada pembalut lembap
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Mengapa ini jawapannya

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Jawapan

A · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · A hydatidiform (molar) pregnancy

Mengapa ini jawapannya

A molar pregnancy causes very high hCG, a uterus larger than dates, hyperemesis and bleeding. Ectopic and failing pregnancies usually have lower than expected hCG.

Jawapan

D · A hydatidiform (molar) pregnancy
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat

Mengapa ini jawapannya

Rheumatic fever is an immune reaction following group A streptococcal throat infection. Treating strep throat with a full course of antibiotics prevents it and the heart valve damage it can cause.

Jawapan

D · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Abusive head trauma

Mengapa ini jawapannya

Abusive head trauma (shaken baby syndrome) often shows subdural haemorrhage and retinal haemorrhages with few external injuries. The infant needs urgent medical care, and the nurse follows the safeguarding procedure.

Jawapan

D · Abusive head trauma
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views

Mengapa ini jawapannya

The leader manages a monopolising member by acknowledging her and redirecting to others, and may discuss it privately. This keeps the group safe and gives everyone a chance to take part.

Jawapan

A · Acknowledge the member's contribution and invite others to share their views
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Sindrom pemberian makanan semula (refeeding)

Mengapa ini jawapannya

Pemberian makanan semula selepas kebuluran menyebabkan perembesan insulin yang memacu fosfat, kalium dan magnesium ke dalam sel, menyebabkan kegagalan jantung, edema, aritmia dan kekeliruan. Elektrolit dipantau dengan teliti dan diganti, dan pemberian makanan ditingkatkan secara beransur-ansur.

Jawapan

A · Sindrom pemberian makanan semula (refeeding)
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 9.1 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

9.1178 → 1

Hanya digit seterusnya yang menentukan

9.1178 → 1
1 ialah 4 atau kurang, jadi 1 kekal.
Digit selepasnya (78) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 9.1 mL

Jawapan

x = 9.1 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 620 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

18:15 → 24:00 = 345 min

Selepas tengah malam

00:00 → 04:35 = 275 min

Jumlah

t = 345 + 275 = 620 min

Jawapan

t = 620 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

500 mg/10 mL = 50 mg/mL

Isi padu

V = 20/50 = 0.4 mL

Jawapan

V = 0.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 40 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

20000/1000 = 20 unit/mL

Kadar pam

R = 800/20 = 40 mL/h

Jawapan

R = 40 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 10 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 250·10/240 = 10.42 ≈ 10 gtt/min

Jawapan

R = 10 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 10 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 2.4 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

100/500 = 0.2 mg/mL

Kadar dos

D = 0.2·12 = 2.4 mg/h

Jawapan

D = 2.4 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.12 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

425 + 200 + 250 + 425 = 1300 mL

Per kilogram sejam

U = 1300/(97·12) = 1.117 ≈ 1.12 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.12 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 1.7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 300 = 200 mL

Masa

t = 200/120 = 1.667 ≈ 1.7 h

Jawapan

t = 1.7 h

Itu kira-kira 1 h 40 min, jadi beg habis pada kira-kira 16:40.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 12

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 3 + 1 + 2 + 1 + 1 = 12

Jawapan

B = 12
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.8 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions