Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Pesakit mempunyai suhu 38.6 °C, kadar jantung 118/min, kadar pernafasan 24/min dan kekeliruan baharu. Apakah yang patut disyaki dahulu?

  1. APemulihan pascaoperasi yang normal
  2. BDehidrasi akibat kurang minum air sahaja
  3. CSepsis
  4. DHipoglisemia sahaja
2.Asas kejururawatanSukar

A patient wants to keep taking St John's wort, a herbal remedy, while in hospital. Why should the nurse tell the prescriber?

  1. AHerbal remedies are always banned in hospital
  2. BIt has no effects, so it is a waste of time
  3. CIt must be swapped for a prescribed antidepressant at once
  4. DIt interacts with many medicines and can reduce their effect
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which nursing care reduces the risk of ventilator-associated pneumonia?

  1. ARegular oral care to reduce bacteria in the mouth
  2. BLying the patient flat for most of the day
  3. CChanging the ventilator circuit every few hours
  4. DLeaving secretions in the mouth to protect the airway
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse asks a colleague to “just glance” at an insulin infusion before starting it. What makes a check truly independent?

  1. AThe second nurse signs the record after the infusion has already been started by the first
  2. BThe second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer
  3. CThe second nurse looks at the bag label from the doorway
  4. DThe first nurse reads the details aloud and the second agrees
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse teaches a patient about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take it at the same time each morning.”
  2. B“I will take it on an empty stomach with a glass of water.”
  3. C“I will keep taking it even when I feel well.”
  4. D“I will take it at breakfast with my calcium tablet.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

The charge nurse overhears four instructions from an RN to a nursing assistant. Which one needs to be corrected?

  1. A“Walk him to the bathroom and back, and stay with him the whole time.”
  2. B“Help him wash and change, and tell me at once if you see any red or broken skin.”
  3. C“Check his glucose before lunch and tell me the number straight away.”
  4. D“Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which group of symptoms suggests hypothyroidism?

  1. AExcessive thirst and passing large volumes of urine
  2. BWeight loss, heat intolerance and tremor
  3. CFever, neck stiffness and photophobia
  4. DTiredness, weight gain and feeling cold
8.Kejururawatan klinikalSukar

Penilaian kejururawatan manakah yang paling membantu mengesan kemerosotan awal pada pesakit selepas pembedahan besar?

  1. AMemeriksa luka hanya semasa pelepasan
  2. BMengukur suhu sekali sehari
  3. CSet pemerhatian lengkap secara berkala dengan skor amaran awal dan semakan trend
  4. DBertanya pesakit sama ada mereka berasa sihat sahaja
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?

  1. ACoagulation (citrate) tubes
  2. BEDTA (complete blood count) tubes
  3. CBlood culture bottles
  4. DFluoride (glucose) tubes
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit dengan kalsium 6.8 mg/dL (1.7 mmol/L) tiba-tiba mengalami pernafasan bising dan suara serak. Apakah yang dicadangkan oleh ini?

  1. ALaringospasme, kecemasan yang memerlukan bantuan segera dan kalsium IV
  2. BKebimbangan tentang keputusan darah, yang memerlukan pujukan yang tenang
  3. CSelsema biasa yang bermula pagi ini
  4. DTindak balas normal yang akan berlalu tanpa rawatan
11.FarmakologiSederhana

Bagaimanakah metformin terutamanya menurunkan glukosa darah?

  1. AIa menyekat penyerapan glukosa di buah pinggang
  2. BIa merangsang pembebasan insulin daripada pankreas
  3. CIa mengurangkan penghasilan glukosa oleh hati
  4. DIa menggantikan insulin yang hilang
12.FarmakologiSukar

A patient taking metoprolol is also started on verapamil. Which adverse effect is most likely?

  1. ASevere bradycardia and heart block
  2. BRebound tachycardia and hypertension
  3. CHypoglycaemia and weight gain
  4. DHyperkalaemia and muscle weakness
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with COPD is prescribed long-term oxygen therapy. How many hours a day is it usually needed to improve survival?

  1. AOnly when walking outside
  2. BAt least 15 hours a day
  3. COnly during meals
  4. DAbout one hour each morning
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient regains a pulse after a ventricular fibrillation arrest that was probably caused by a heart attack. Which investigation is most urgent?

  1. ASpirometry
  2. BAn abdominal ultrasound
  3. CA 12-lead ECG
  4. DA lumbar puncture
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A woman who takes the combined contraceptive pill is starting carbamazepine. What should she be taught?

  1. AShe should take both at the same time so they are absorbed together
  2. BThere is no interaction between these two medicines
  3. CCarbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
  4. DThe pill makes carbamazepine toxic, so she must stop the pill
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang jururawat menjaga empat pesakit. Pesakit manakah yang perlu dilihat dahulu?

  1. APesakit hipotiroidisme stabil yang perlu mengambil levotiroksin
  2. BPesakit selepas kraniotomi yang anak mata kanannya baru melebar dan lambat bertindak balas
  3. CPesakit CKD yang bertanya tentang pengikat fosfatnya
  4. DPesakit dialisis peritoneal dengan efluen jernih
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which is correct when caring for a patient with a PICC line?

  1. AAvoid taking blood pressure on the arm with the line
  2. BUse the PICC arm for heavy lifting to keep it flexible
  3. CFlush the line only when it blocks
  4. DLeave the external length unchecked once it is placed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A few hours after an ERCP, a patient has severe epigastric pain radiating to the back, with vomiting. Which complication is most likely?

  1. AAcute appendicitis
  2. BBiliary colic from a new stone
  3. CPost-ERCP pancreatitis
  4. DHepatitis B infection
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A baby has prolonged jaundice at 3 weeks with pale, chalky stools and dark urine. What should the nurse suspect?

  1. APhysiological jaundice
  2. BErythema toxicum
  3. CBreast milk jaundice
  4. DBiliary atresia
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 32 weeks with type 1 diabetes has nausea, vomiting, abdominal pain, rapid breathing and a glucose of 16 mmol/L (about 290 mg/dL). Which complication should be suspected?

  1. AHyperemesis gravidarum
  2. BNormal pregnancy nausea
  3. CHypoglycaemia
  4. DDiabetic ketoacidosis
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which advice about screen use reflects common paediatric guidance for children under about 18 months?

  1. AScreens are fine as long as the volume is low
  2. BUp to 2 hours a day of educational TV programmes is beneficial for language
  3. CBackground TV helps language development
  4. DAvoid screen media, apart from video calls with family
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 2-week-old suddenly starts vomiting bright green fluid. What should the nurse do?

  1. ATreat it as a surgical emergency and get urgent medical review
  2. BAdvise smaller, more frequent feeds and review the baby in a week
  3. CChange to a lactose-free formula
  4. DReassure the parents that this is normal reflux
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A man taking risperidone reports breast enlargement and his partner says he has lost interest in sex. Which effect is the most likely cause?

  1. ARaised blood calcium
  2. BRaised prolactin
  3. CLow thyroid hormone
  4. DLow blood sodium
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A man whose wife died a month ago is rude and angry with the nurses about small things. What is the best understanding of his behaviour?

  1. AHe does not care about his wife's death and is using it as an excuse to be rude
  2. BHe has antisocial personality disorder that was not noticed before
  3. CHis anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
  4. DHe should be told that his behaviour is unacceptable and that visits will be stopped
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111210:00 PM?23:0021:0010:0022:00

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 10:00 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

10:00 PM
  1. 123:00
  2. 221:00
  3. 310:00
  4. 422:00
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
¾ cawan? mL1 tsp? mL6 fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil ¾ cawan daripada teh, 1 tsp daripada sirap batuk, 6 fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
15 kg10 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 15 kg dan dipreskripsikan 10 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

15 kg10 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 80 mikrogram. Ampul mengandungi 0.5 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

80 mcg0.5 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?60 gtt/mL60 gtt/min2 h

Titisan berjalan pada 60 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 2 jam?

60 gtt/min60 gtt/mL2 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
1 g250 mL? mL/h4 mg/min

Sebuah beg mengandungi 1 g ubat dalam 250 mL. Arahannya ialah 4 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

1 g/250 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu100 mLair150 mLteh240 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing175 mLair kencing300 mLlongkang luka40 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

susu: 100 mLair: 150 mLteh: 240 mLInfusi IV: 75 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 175 mLair kencing: 300 mLlongkang luka: 40 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL500 mL diinfuskan60 mL/h18:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Pada 18:30, 500 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL500 mL diinfuskan60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, tiada denyutan jantung, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Sepsis

Mengapa ini jawapannya

Demam, takikardia, takipnea dan keadaan mental yang berubah mencadangkan sepsis. Ia memerlukan eskalasi dan rawatan segera, seperti bundle "sepsis six".

Jawapan

C · Sepsis
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · It interacts with many medicines and can reduce their effect

Mengapa ini jawapannya

St John's wort induces liver enzymes and can lower levels of drugs such as warfarin and the contraceptive pill. All herbal and over-the-counter products are recorded and reviewed.

Jawapan

D · It interacts with many medicines and can reduce their effect
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth

Mengapa ini jawapannya

Oral care, including tooth brushing, reduces the bacteria that can be aspirated around the endotracheal tube. It is part of ventilator care along with head elevation and sedation review.

Jawapan

A · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · The second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer

Mengapa ini jawapannya

In an independent double check, the second person works through each step on their own, then the two results are compared. Reading the answer aloud or glancing invites confirmation bias.

Jawapan

B · The second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will take it at breakfast with my calcium tablet.”

Mengapa ini jawapannya

Levothyroxine is best absorbed on an empty stomach and is separated from calcium and iron by several hours. It is usually lifelong, so it is not stopped when the patient feels better.

Jawapan

D · “I will take it at breakfast with my calcium tablet.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”

Mengapa ini jawapannya

Giving insulin is medication administration and needs a licensed nurse. Measuring glucose, hygiene and supervised walking are suitable tasks with clear reporting instructions.

Jawapan

D · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Tiredness, weight gain and feeling cold

Mengapa ini jawapannya

Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.

Jawapan

D · Tiredness, weight gain and feeling cold
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Set pemerhatian lengkap secara berkala dengan skor amaran awal dan semakan trend

Mengapa ini jawapannya

Sistem jejak-dan-cetus seperti NEWS2 menggabungkan kadar pernafasan, SpO2, tekanan darah, nadi, kesedaran dan suhu untuk mengenal pasti kemerosotan lebih awal.

Jawapan

C · Set pemerhatian lengkap secara berkala dengan skor amaran awal dan semakan trend
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Blood culture bottles

Mengapa ini jawapannya

Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.

Jawapan

C · Blood culture bottles
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Laringospasme, kecemasan yang memerlukan bantuan segera dan kalsium IV

Mengapa ini jawapannya

Hipokalsemia teruk boleh menyebabkan spasme laring, yang menyekat saluran udara. Jururawat memanggil bantuan segera, menyokong saluran udara dan menyediakan kalsium glukonat IV seperti yang ditetapkan, dengan pemantauan jantung.Disemak dengan: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

A · Laringospasme, kecemasan yang memerlukan bantuan segera dan kalsium IV
11.Farmakologi

Jawapan: C · Ia mengurangkan penghasilan glukosa oleh hati

Mengapa ini jawapannya

Metformin terutamanya mengurangkan glukoneogenesis hepatik dan memperbaik kepekaan insulin. Kerana ia tidak merangsang pembebasan insulin, hipoglisemia jarang berlaku jika digunakan sendirian.

Jawapan

C · Ia mengurangkan penghasilan glukosa oleh hati
12.Farmakologi

Jawapan: A · Severe bradycardia and heart block

Mengapa ini jawapannya

Beta blockers and non-dihydropyridine calcium channel blockers (verapamil, diltiazem) both slow heart rate and AV conduction. Together they can cause severe bradycardia, heart block and heart failure.

Jawapan

A · Severe bradycardia and heart block
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · At least 15 hours a day

Mengapa ini jawapannya

Long-term oxygen therapy improves survival in COPD with chronic hypoxaemia when used for at least 15 hours a day, including overnight. Patients must not smoke, because of the fire risk. Ambulatory oxygen for exercise is a separate assessment.

Jawapan

B · At least 15 hours a day
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · A 12-lead ECG

Mengapa ini jawapannya

After return of spontaneous circulation, a 12-lead ECG looks for STEMI, which needs urgent coronary angiography and PCI. Post-resuscitation care also aims for normal oxygen and CO₂ levels, blood pressure support, glucose control and avoiding fever.

Jawapan

C · A 12-lead ECG
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed

Mengapa ini jawapannya

Carbamazepine is a strong liver enzyme inducer, so it lowers hormone levels from the pill and can lead to an unplanned pregnancy. Contraception that is not affected, such as an IUD, is usually advised.

Jawapan

C · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Pesakit selepas kraniotomi yang anak mata kanannya baru melebar dan lambat bertindak balas

Mengapa ini jawapannya

Anak mata yang baharu melebar dan lembap pada satu sebelah selepas pembedahan otak menunjukkan tekanan intrakranial yang meningkat menekan saraf okulomotor, tanda yang mungkin bagi herniasi otak. Ia memerlukan penilaian segera, termasuk GCS dan tanda vital, dan eskalasi segera. Pesakit lain stabil, dan keperluan mereka boleh dipenuhi sebentar kemudian.

Jawapan

B · Pesakit selepas kraniotomi yang anak mata kanannya baru melebar dan lambat bertindak balas
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Avoid taking blood pressure on the arm with the line

Mengapa ini jawapannya

BP cuffs and tourniquets on the PICC arm can damage the line. The external length and site are checked, the dressing is kept intact, and the line is flushed and used with aseptic technique according to policy.

Jawapan

A · Avoid taking blood pressure on the arm with the line
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Post-ERCP pancreatitis

Mengapa ini jawapannya

Pancreatitis is the most common serious complication of ERCP. Severe epigastric pain radiating to the back with raised amylase or lipase suggests it; management includes analgesia, IV fluids and close monitoring.

Jawapan

C · Post-ERCP pancreatitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Biliary atresia

Mengapa ini jawapannya

Pale stools and dark urine point to conjugated (obstructive) jaundice, such as biliary atresia. Early surgery gives the best outcome, so this needs urgent referral.

Jawapan

D · Biliary atresia
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Diabetic ketoacidosis

Mengapa ini jawapannya

Diabetic ketoacidosis can develop quickly in pregnancy, even at moderately raised glucose, and carries a high risk of fetal death. Ketones and blood gases are checked urgently, and fluids and insulin are started.

Jawapan

D · Diabetic ketoacidosis
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Avoid screen media, apart from video calls with family

Mengapa ini jawapannya

Young children learn through face-to-face interaction and play. Guidance such as the American Academy of Pediatrics advises avoiding screens other than video chatting under about 18–24 months, and limited, shared, high-quality viewing after that.

Jawapan

D · Avoid screen media, apart from video calls with family
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review

Mengapa ini jawapannya

Bilious vomiting in a newborn suggests bowel obstruction, such as malrotation with volvulus, which can cut off the blood supply to the gut within hours. It needs immediate surgical assessment.

Jawapan

A · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Raised prolactin

Mengapa ini jawapannya

Blocking dopamine in the tuberoinfundibular pathway raises prolactin. This can cause gynaecomastia, galactorrhoea, menstrual problems and sexual dysfunction; risperidone and first-generation antipsychotics commonly cause it.

Jawapan

B · Raised prolactin
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally

Mengapa ini jawapannya

Anger is a common part of grief and may be directed at staff who are safer targets. The nurse responds calmly, sets limits if needed and invites him to talk about his loss.

Jawapan

C · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 22:00

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

10 PM → 10 + 12 = 22

Jawapan

22:00

Jawapan

22:00
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 365 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

¾ cawan = 0.75·240 = 180 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL

Tambah

V = 180 + 5 + 180 = 365 mL

Jawapan

V = 365 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 150 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

10·15 = 150 mg

Jawapan

D = 150 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.16 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.5 mg/mL = 500 mcg/mL

Isi padu

V = 80/500 = 0.16 mL

Jawapan

V = 0.16 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

60·60/60 = 60 mL/h

Isi padu

V = 60·2 = 120 mL

Jawapan

V = 120 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Dos sejam

4·60 = 240 mg/h

Kadar pam

R = 240/4 = 60 mL/h

Jawapan

R = 60 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 925 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 150 + 240 = 490 mL
Infusi IV: 75·12 = 900 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1440 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 300 + 40 = 515 mL

Imbangan

B = 1440 − 515 = 925 mL

Jawapan

B = 925 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 8.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 500 = 500 mL

Masa

t = 500/60 = 8.333 ≈ 8.3 h

Jawapan

t = 8.3 h

Itu kira-kira 8 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 02:50.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 85

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 85

Jawapan

MFS = 85
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 0 → 0
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Tafsiran

0 → rendah

Jawapan

rendah

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions