Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

An older patient is found to be mildly hypothermic. Which care is most appropriate?

  1. AGradual rewarming with blankets and warm surroundings
  2. BPutting the patient in a very hot bath straight away
  3. CGiving an alcoholic drink to warm them up
  4. DPlacing hot water bottles directly on the skin
2.Asas kejururawatanSukar

Which sign is usually a late sign of hypoxia?

  1. AA rising heart rate
  2. BCyanosis
  3. CRestlessness
  4. DA rising respiratory rate
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

An order uses the abbreviation “MS”. Why is this unsafe?

  1. AIt is the abbreviation for milliseconds, not a drug
  2. BIt can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
  3. CIt means the drug must be given by mouth only
  4. DIt is reserved for drugs used in multiple sclerosis
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat yang bekerja dengan pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga sentuhan menyedari gaun mempunyai koyakan pada lengan baju. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemakai gaun kedua di atas gaun yang koyak
  2. BMenjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
  3. CMenutup koyakan dengan secebis pita dan meneruskan
  4. DTerus bekerja, kerana koyakan itu kecil dan hanya pada lengan baju
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. AAdvise the family to see their doctor next week
  2. BGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
  3. CApply a soothing cream to the rash
  4. DTreat it as an emergency and escalate at once
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

After a vaginal birth, the uterus is firm and central, but bright red blood keeps trickling steadily. What should the nurse suspect?

  1. AUterine atony that needs more massage
  2. BA full bladder pushing the uterus aside
  3. CA tear in the birth canal or cervix
  4. DNormal lochia for the first hour
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. AStop taking it once the symptoms improve
  2. BTake it on an empty stomach, usually before breakfast
  3. CTake it only on days when feeling tired
  4. DTake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
8.Kejururawatan klinikalSukar

In a patient with a head injury, which is usually the earliest sign of rising intracranial pressure?

  1. AA slow pulse with high blood pressure
  2. BIrregular breathing pauses
  3. CA change in level of consciousness
  4. DA fixed, dilated pupil on both sides
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A 55-year-old has a positive fecal immunochemical test (FIT) during routine screening. What is the usual next step?

  1. AStart an iron supplement only
  2. BRepeat the test in 10 years
  3. CNo action if there are no symptoms
  4. DReferral for colonoscopy
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient's AST is about twice the ALT, both moderately raised, and the GGT is high. Which cause is most likely?

  1. AAcute myocardial infarction
  2. BAlcohol-related liver disease
  3. CGallstone blocking the bile duct
  4. DAcute viral hepatitis A
11.FarmakologiSederhana

Why are many drugs started at lower doses in older adults?

  1. AKidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
  2. BOlder adults absorb no drugs from the stomach
  3. COlder adults always weigh more than younger adults, so drugs last longer
  4. DLower doses are cheaper for older patients
12.FarmakologiSukar

A patient with severe liver cirrhosis takes oral propranolol, a drug with a high first-pass metabolism. What effect is expected?

  1. AThe drug is excreted faster by the kidney, so it works for a shorter time
  2. BThe first-pass effect increases, so the drug becomes inactive
  3. CLess drug is absorbed from the gut, so a higher dose is needed
  4. DMore drug reaches the circulation, so a lower dose may be needed
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

How can a patient reduce wound pain when coughing after abdominal surgery?

  1. ALie flat on the back with the legs straight
  2. BAvoid coughing completely until all the stitches are removed
  3. CHold the breath for as long as possible
  4. DHold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Empat jam selepas PCI melalui arteri femoral, pembalut di pangkal paha basah dengan darah dan bengkak yang keras semakin membesar. Apakah tindakan segera?

  1. AMembuka pembalut dan membiarkan tapak terdedah kepada udara
  2. BMembantu pesakit duduk dan berjalan ke tandas untuk membuang air kecil
  3. CMenekan dengan kuat tepat di atas tapak tusukan dan memanggil bantuan
  4. DMenaikkan kadar infusi heparin supaya tiada bekuan terbentuk di tapak
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit yang mengambil dapagliflozin (perencat SGLT2) muntah, dengan keton darah 4.5 mmol/L tetapi glukosa hanya 11 mmol/L. Apakah yang patut disyaki?

  1. AKesan sampingan biasa yang tidak memerlukan tindakan
  2. BHipoglisemia akibat muntah
  3. CKeadaan hiperosmolar hiperglisemik
  4. DKetoasidosis diabetes euglisemik
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with SIADH is taught about a fluid restriction. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will count all drinks, including soup, in my daily total."
  2. B"I will weigh myself every morning."
  3. C"If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
  4. D"I will report any headaches or confusion."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Aspirate from a nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. AStart the feed slowly and watch the patient closely for coughing
  2. BFlush with 50 mL of air and start the feed
  3. CDo not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
  4. DGive the medicines but not the feed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient on modified-release morphine for cancer pain has needed four breakthrough doses every day for several days. What should the nurse do?

  1. AGive all breakthrough doses at the same time
  2. BStop the breakthrough doses to reduce opioid use
  3. CReport it, as the regular background dose may need review
  4. DTell the patient to put up with the pain between doses
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Why are pregnant women at increased risk of urinary tract infection and pyelonephritis?

  1. AProgesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
  2. BPregnancy greatly reduces the production of urine
  3. CThe urine becomes more acidic in pregnancy
  4. DThe bladder empties more completely in pregnancy
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A preterm infant receiving oxygen has saturations that are consistently 100%. What should the nurse do?

  1. ARemove the saturation probe to save the skin
  2. BWean the oxygen to the target saturation range
  3. CIncrease the oxygen to provide a safety margin
  4. DLeave it unchanged because 100% is ideal
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How are feeds usually restarted after a pyloromyotomy for pyloric stenosis?

  1. ANot until 10 days after surgery, when the wound has healed
  2. BOnly by nasogastric tube for the first month at home
  3. CWith large, full-volume feeds straight away to make up for the weight lost
  4. DWithin hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
22.Kejururawatan pediatrikSukar

In England, a 15-year-old asks a nurse for contraception and does not want her parents told. Which principle applies?

  1. AShe can never receive contraception without written consent from a parent
  2. BThe nurse must inform her parents and her school straight away
  3. CContraception may only be given once she reaches the age of 18
  4. DShe may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A woman is convinced that a famous actor she has never met is secretly in love with her and sends her signals through his films. Which type of delusion is this?

  1. AErotomanic
  2. BNihilistic
  3. CSomatic
  4. DGrandiose
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

During a session, a patient asks the nurse, "Are you married? Do you have children?" Which response is most appropriate?

  1. AIgnore the question completely and stay silent until the patient changes the subject
  2. BAnswer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
  3. CShare details about the nurse's family to build a friendship
  4. DEnd the session because personal questions are not allowed
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C97.6 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 97.6 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

97.6 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
10 mcg/kg/min? mg/h99 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu arahan berbunyi 10 mcg/kg/min untuk pesakit seberat 99 kg. Nyatakan kadar dos D dalam mg/h. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

10 mcg/kg/min99 kg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
60 kg2 mg/kg/hari2× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 60 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 2 mg/kg sehari, diberi dalam 2 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

60 kg2 mg/kg/hari2× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 28 kg dipreskripsi 10 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

28 kg10 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
790 mLtinggal? mL/h5 h tinggal

1000 mL diarahkan selama 8 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 790 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1000 mL / 8 hselepas 3 h: 790 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 100 mg ubat dalam 500 mL dan berjalan pada 5 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

100 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu240 mLteh150 mLketulan ais240 mLInfusi IV100 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing475 mLair kencing275 mLair kencing425 mLair kencing400 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 66 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

66 kg8 hair kencing: 475 mLair kencing: 275 mLair kencing: 425 mLair kencing: 400 mLmuntah: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL80 mL/hmula 10:4518:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 10:45 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 18:45?

1000 mL80 mL/h10:45 → 18:45
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang dan menunjukkan respons motor terbaik: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings

Mengapa ini jawapannya

Gradual passive rewarming with blankets, a warm room and warm drinks if they can swallow is safe for mild hypothermia. Direct heat can burn and rapid rewarming can be dangerous.

Jawapan

A · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Cyanosis

Mengapa ini jawapannya

Early hypoxia causes restlessness, anxiety, tachycardia and tachypnoea as the body compensates. Cyanosis appears late, when a lot of haemoglobin is already deoxygenated, so nurses should not wait for it.

Jawapan

B · Cyanosis
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

“MS”, “MSO4” and “MgSO4” can be confused, and giving one drug instead of the other can cause serious harm. Drug names are written in full.

Jawapan

B · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu

Mengapa ini jawapannya

PPE yang koyak membenarkan pencemaran kulit dan pakaian. Apabila selamat, jururawat menjauhi pesakit, menanggalkan PPE mengikut susunan yang betul di pintu atau di bilik antara, membersihkan tangan dan memakai PPE baharu.

Jawapan

B · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Treat it as an emergency and escalate at once

Mengapa ini jawapannya

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Jawapan

D · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · A tear in the birth canal or cervix

Mengapa ini jawapannya

Continuous bright red bleeding with a firm uterus suggests a laceration of the cervix, vagina or perineum. The nurse reports it so it can be found and repaired.

Jawapan

C · A tear in the birth canal or cervix
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Mengapa ini jawapannya

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Jawapan

B · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · A change in level of consciousness

Mengapa ini jawapannya

Subtle changes in consciousness, such as restlessness, confusion or a falling GCS, are often the first signs. Pupil changes and Cushing's triad (hypertension, bradycardia, irregular breathing) are late signs.

Jawapan

C · A change in level of consciousness
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Referral for colonoscopy

Mengapa ini jawapannya

A positive FIT means hidden blood in the stool, which may come from a polyp, cancer or other lesion, so a colonoscopy is needed to find the source. A positive screening test is never ignored, even without symptoms.Disemak dengan: Fecal Occult Blood Test (FOBT) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

D · Referral for colonoscopy
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Alcohol-related liver disease

Mengapa ini jawapannya

An AST:ALT ratio of about 2:1 or more with a high GGT is typical of alcohol-related liver disease. In acute viral hepatitis ALT is usually higher than AST and often very high; bile-duct obstruction mainly raises ALP.

Jawapan

B · Alcohol-related liver disease
11.Farmakologi

Jawapan: A · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases

Mengapa ini jawapannya

Ageing reduces kidney function, changes body composition and often slows liver metabolism. Many drugs also have stronger effects on the ageing brain, so doses are started low and increased slowly.

Jawapan

A · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
12.Farmakologi

Jawapan: D · More drug reaches the circulation, so a lower dose may be needed

Mengapa ini jawapannya

In cirrhosis, less of the oral dose is removed by the liver on its first pass, partly because blood bypasses the liver through shunts. Bioavailability and plasma levels rise, so doses of such drugs often need to be reduced.

Jawapan

D · More drug reaches the circulation, so a lower dose may be needed
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Mengapa ini jawapannya

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound, reduces pain and makes effective coughing easier. Combined with good analgesia and deep breathing, this helps clear secretions and prevents atelectasis and pneumonia.

Jawapan

D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Menekan dengan kuat tepat di atas tapak tusukan dan memanggil bantuan

Mengapa ini jawapannya

Pendarahan atau hematoma pada tapak akses arteri ialah komplikasi lazim, yang diburukkan oleh ubat antiplatelet dan antikoagulan. Tekanan manual yang kuat tepat di atas tusukan kulit (di atas tusukan arteri), dengan pesakit berbaring mendatar, ialah tindakan pertama, bersama tanda vital, nadi distal dan eskalasi. Pendarahan retroperitoneal boleh tersembunyi, jadi perhatikan sakit belakang dan hipotensi.

Jawapan

C · Menekan dengan kuat tepat di atas tapak tusukan dan memanggil bantuan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Ketoasidosis diabetes euglisemik

Mengapa ini jawapannya

Perencat SGLT2 merendahkan glukosa dengan meningkatkan kehilangan glukosa dalam air kencing, jadi DKA boleh berlaku dengan glukosa yang hanya meningkat sederhana. Keton patut diperiksa pada mana-mana pesakit yang tidak sihat yang mengambil ubat ini, dan ubat dihentikan semasa penyakit akut (peraturan hari sakit).

Jawapan

D · Ketoasidosis diabetes euglisemik
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."

Mengapa ini jawapannya

In SIADH, the body keeps too much water. Drinking freely when thirsty would lower the sodium further. All fluids count towards the restriction. Daily weights and reporting neurological symptoms are correct.

Jawapan

C · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy

Mengapa ini jawapannya

A pH above 5.5 may mean the tube is in the lung or oesophagus, or the stomach acid is reduced by drugs or feed. Nothing is given until position is confirmed according to local policy.

Jawapan

C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Report it, as the regular background dose may need review

Mengapa ini jawapannya

Regular need for breakthrough doses usually means the background analgesia is inadequate. The prescriber reviews and may adjust the regular dose, while side effects such as sedation are monitored.

Jawapan

C · Report it, as the regular background dose may need review
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine

Mengapa ini jawapannya

Progesterone relaxes and dilates the ureters, and the growing uterus compresses them, so urine stasis occurs. This makes ascending infection easier, which is why asymptomatic bacteriuria is screened for and treated.

Jawapan

A · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Wean the oxygen to the target saturation range

Mengapa ini jawapannya

Hyperoxia increases the risk of retinopathy of prematurity and lung injury. Oxygen is titrated to the prescribed target saturation range rather than to 100%.

Jawapan

B · Wean the oxygen to the target saturation range
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected

Mengapa ini jawapannya

After pyloromyotomy, feeding normally restarts within hours and is increased to full feeds as tolerated. Mild vomiting in the first day is common; the nurse monitors intake, weight and the wound.

Jawapan

D · Within hours, increasing gradually as per protocol; some vomiting can be expected
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)

Mengapa ini jawapannya

Under the Gillick case and Fraser guidelines, a young person under 16 who understands the treatment and its implications can consent to contraception. Staff encourage involving parents and assess for any safeguarding concerns.

Jawapan

D · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Erotomanic

Mengapa ini jawapannya

Erotomanic delusions are the false belief that another person, often of higher status, is in love with the patient. They can lead to stalking or unwanted contact.

Jawapan

A · Erotomanic
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient

Mengapa ini jawapannya

Patients often ask personal questions out of curiosity or to make the relationship more equal. A brief answer or a polite refusal, followed by redirecting to the patient's concerns, maintains boundaries without rejecting the patient.

Jawapan

B · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 36.4 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

97.6 − 32 = 65.6

Darabkan dengan 5/9

T = 65.6·5/9 = 36.44 ≈ 36.4 °C

Jawapan

T = 36.4 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 59.4 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 10 mcg/kg/min × 99 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 10·99·60/1000 = 59.4 mg/h

Jawapan

D = 59.4 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 60 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

2·60 = 120 mg

Setiap dos

D = 120/2 = 60 mg

Jawapan

D = 60 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5.6 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

10·28 = 280 mg

Isi padu

V = (280/250)·5 = 5.6 mL

Jawapan

V = 5.6 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 158 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1000/8 = 125 mL/h

Kadar baharu

R = 790/5 = 158 mL/h

Jawapan

R = 158 mL/h

Ini peningkatan lebih daripada 25%: kebanyakan hospital menghendaki anda menghubungi pegawai yang mempreskripsi dan bukannya mengejar kekurangan, serta menilai pesakit untuk lebihan cecair.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 1 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

100/500 = 0.2 mg/mL

Kadar dos

D = 0.2·5 = 1 mg/h

Jawapan

D = 1 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 2.98 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

475 + 275 + 425 + 400 = 1575 mL

Per kilogram sejam

U = 1575/(66·8) = 2.983 ≈ 2.98 mL/kg/h

Jawapan

U = 2.98 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 360 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

10:45 → 18:45 = 8 h

Isi padu yang diinfuskan

80·8 = 640 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 640 = 360 mL

Jawapan

V = 360 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang → 2
M: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat) → 3

Tambah

GCS = 3 + 2 + 3 = 8

Keterukan

GCS 8 → teruk

Jawapan

teruk
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 2 + 2 + 3 + 2 + 2 = 13

Tahap risiko

13 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions