Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients can see their records only with a court order
  2. BOnly doctors are allowed to see health records
  3. CPatients have a legal right to request access to their records
  4. DPatients can only see their records once they have been discharged
2.Asas kejururawatanSukar

Which newly started medication most increases an older patient's risk of falling?

  1. AAn emollient cream for dry skin
  2. BA night-time sedative such as a benzodiazepine
  3. CA vitamin D supplement
  4. DRegular paracetamol (acetaminophen) for back pain
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A visitor with a cold wants to see a patient who has severe neutropenia. What should the nurse advise?

  1. AVisit as usual after washing the hands
  2. BVisit but avoid touching the patient’s bed
  3. CPostpone the visit until the visitor is well
  4. DVisit only if the cold started more than a day ago
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Tindakan jururawat manakah yang menunjukkan bahawa lima saat kebersihan tangan dipatuhi?

  1. ADia membersihkan tangannya selepas menyentuh palang katil
  2. BDia memakai sarung tangan yang sama antara dua pesakit
  3. CDia membersihkan tangannya hanya pada awal dan akhir syif
  4. DDia membersihkan tangannya hanya apabila ia kelihatan kotor
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient has a reddened area on the sacrum that does not blanch when pressed. What is the priority action?

  1. ARelieve pressure on the area by changing position regularly
  2. BApply a heat pad to the area to increase circulation
  3. CMassage the area firmly to improve the blood flow to the skin
  4. DKeep the patient lying on the back to protect the area
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back pain, a pulsing mass in the abdomen and a falling blood pressure. What should the nurse do?

  1. APalpate the mass firmly to check its size and spread
  2. BCall for emergency help at once and prepare for urgent surgery
  3. CGive an oral analgesic and reassess the patient in about one hour
  4. DEncourage the patient to walk to ease the back pain
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. AStop taking it once the symptoms improve
  2. BTake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
  3. CTake it on an empty stomach, usually before breakfast
  4. DTake it only on days when feeling tired
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?

  1. ADry eye syndrome
  2. BAcute angle-closure glaucoma
  3. CA stye
  4. DSimple conjunctivitis from a viral infection
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient takes high-dose furosemide. Besides potassium, which electrolyte is most commonly lowered?

  1. AUric acid
  2. BPhosphate
  3. CSodium bicarbonate
  4. DMagnesium
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Mengapakah kreatinin yang normal boleh mengelirukan pada warga emas yang lemah dengan jisim otot yang rendah?

  1. AKreatinin yang normal sentiasa membuktikan fungsi buah pinggang yang normal
  2. BParas kreatinin tidak bergantung pada jisim otot sama sekali
  3. COtot yang kurang menghasilkan kreatinin yang kurang, menyembunyikan fungsi buah pinggang yang berkurang
  4. DWarga emas sentiasa mempunyai kreatinin lebih tinggi daripada orang muda
11.FarmakologiSederhana

How is adenosine given for supraventricular tachycardia?

  1. AAs a slow infusion over one hour
  2. BAs a tablet under the tongue
  3. CAs a rapid IV push followed by a fast saline flush
  4. DAs an intramuscular injection into the outer thigh muscle
12.FarmakologiSukar

A child has a tonic–clonic seizure lasting more than 5 minutes at home and has no IV access. Which drug can be given first by a trained carer or paramedic?

  1. AIntramuscular morphine
  2. BOral paracetamol syrup
  3. CBuccal or intranasal midazolam
  4. DOral phenytoin tablets crushed in water
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A nurse measures blood pressure on a large upper arm using a cuff that is too small. What effect will this have?

  1. AThe reading will be accurate but slower
  2. BThe reading will be falsely high
  3. CThe reading will be falsely low
  4. DOnly the pulse rate will be affected
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient who has had a total laryngectomy becomes breathless and needs oxygen. How should it be given?

  1. AVia a mask or humidified device over the neck stoma
  2. BVia a non-rebreather mask over the mouth only
  3. CVia a standard face mask over the nose and mouth
  4. DVia nasal cannula at 2 L/min
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with Addison's disease takes fludrocortisone as well as hydrocortisone. Why?

  1. ATo lower the blood pressure
  2. BTo replace the missing adrenaline
  3. CTo replace the missing aldosterone
  4. DTo treat a low thyroid hormone level
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Why may HbA1c be unreliable in a patient with haemolytic anaemia or a recent large blood transfusion?

  1. AIt depends on how long red blood cells survive in the blood
  2. BBlood transfusions contain large amounts of glucose
  3. CThe test only measures the glucose in the plasma, not in the cells
  4. DAnaemia always makes the HbA1c very high
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Pernyataan manakah tentang analgesia multimodal yang betul?

  1. AHanya satu analgesik patut diberikan pada satu masa
  2. BIa kaedah yang digunakan hanya untuk kesakitan kronik jangka panjang
  3. CUbat dengan tindakan berbeza digabungkan untuk mengurangkan keperluan opioid
  4. DBeberapa opioid berbeza digabungkan untuk kesan keseluruhan yang lebih kuat
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

In week 5 of radiotherapy, the skin in the treatment field is broken, moist and painful. What should the nurse do?

  1. AScrub the area with soap to prevent infection
  2. BReport it, keep it clean and use a non-adherent dressing
  3. CUse a heat pad to speed healing
  4. DApply adhesive tape directly over the area to protect it from clothing
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

On abdominal palpation at 39 weeks, only 2/5 of the fetal head can be felt above the pelvic brim. How is this interpreted?

  1. AThe head is engaged in the pelvis
  2. BThe fetus is in a breech presentation
  3. CThe head is crowning at the vulva
  4. DThe head is free above the pelvic brim
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman in active labour has been at 6 cm for 4 hours despite regular contractions. Which factor among the "5 Ps" should the nurse consider first?

  1. AThe placenta: whether it is anterior or posterior
  2. BThe passenger: fetal size, position or presentation
  3. CThe pulse rate during contractions
  4. DThe past history of her mother's labour
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Why should a child with diabetes rotate insulin injection sites?

  1. ABecause the same site causes an allergy to insulin
  2. BTo stop the insulin from becoming less effective over the years
  3. CTo prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
  4. DTo make sure each part of the body gets the same amount of insulin
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Sebuah keluarga berkeras untuk kekal bersama anak mereka semasa prosedur yang menyakitkan. Apakah tindak balas yang paling sesuai dalam penjagaan berpusatkan keluarga?

  1. AMembenarkan mereka tinggal hanya jika mereka berdiri di sudut dan tidak menyentuh, memegang atau bercakap dengan kanak-kanak itu
  2. BMenyokong kehadiran mereka, menyediakan mereka untuk apa yang akan dilihat dan memberi mereka peranan yang menenangkan
  3. CBerkeras bahawa mereka menunggu di luar dalam setiap kes
  4. DMemberitahu mereka bahawa kehadiran mereka menjadikan kanak-kanak itu berkelakuan lebih teruk
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient says, "Nobody at work likes me." Which nurse response best reflects cognitive restructuring?

  1. A"Why do you care what people at work think?"
  2. B"I'm sure everybody likes you."
  3. C"What evidence do you have that nobody likes you?"
  4. D"You should find a new job where people like you."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

During a ward community meeting, several patients complain that the ward is too noisy at night. What reflects a therapeutic milieu?

  1. AEnd the meeting so the complaint is not discussed further
  2. BAsk the patients to write their complaints down and then do nothing
  3. CDiscuss the problem openly and involve patients in finding a solution
  4. DTell the patients that the rules cannot be changed
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
4 ft 3 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 4 kaki 3 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

4 ft 3 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
149 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan glukosa darah ialah 149 mg/dL. Dengan menggunakan 1 mmol/L = 18 mg/dL untuk glukosa, cari c dalam mmol/L. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

149 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 37 kg dipreskripsikan 10 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

37 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 2950 unit ubat yang datang sebagai 5000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

2950 units5000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 10 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg50 mL12 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 12 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamair200 mLsup200 mLjus200 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing225 mLair kencing450 mLair kencing175 mLair kencing375 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

air: 200 mLsup: 200 mLjus: 200 mLInfusi IV: 125 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 225 mLair kencing: 450 mLair kencing: 175 mLair kencing: 375 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL50 mL diinfuskan150 mL/h11:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Pada 11:30, 50 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL50 mL diinfuskan150 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 7/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 38.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 7SpO₂ 98%udaraSBP 136HR 76AT 38.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Patients have a legal right to request access to their records

Mengapa ini jawapannya

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Jawapan

C · Patients have a legal right to request access to their records
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · A night-time sedative such as a benzodiazepine

Mengapa ini jawapannya

Sedatives cause drowsiness, slowed reactions and unsteadiness, especially at night and in older adults. Diuretics and drugs that lower blood pressure also raise falls risk.

Jawapan

B · A night-time sedative such as a benzodiazepine
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Postpone the visit until the visitor is well

Mengapa ini jawapannya

Patients with severe neutropenia cannot fight infections well. People with respiratory or other infections should not visit until they are well; other visitors perform hand hygiene.

Jawapan

C · Postpone the visit until the visitor is well
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Dia membersihkan tangannya selepas menyentuh palang katil

Mengapa ini jawapannya

Menyentuh persekitaran pesakit, seperti palang dan meja, mencemarkan tangan, jadi kebersihan tangan diperlukan selepas itu. Sarung tangan ditukar antara pesakit, dan kebersihan tangan diperlukan sama ada tangan kelihatan kotor atau tidak.

Jawapan

A · Dia membersihkan tangannya selepas menyentuh palang katil
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Relieve pressure on the area by changing position regularly

Mengapa ini jawapannya

Non-blanching redness is a stage 1 pressure injury. Relieving pressure through repositioning and support surfaces is the priority; massage can damage tissue further.

Jawapan

A · Relieve pressure on the area by changing position regularly
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery

Mengapa ini jawapannya

Sudden severe back or abdominal pain with hypotension in a patient with an aneurysm suggests rupture, which is fatal without urgent surgery. The mass should not be palpated firmly.

Jawapan

B · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Mengapa ini jawapannya

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Jawapan

C · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Acute angle-closure glaucoma

Mengapa ini jawapannya

Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.

Jawapan

B · Acute angle-closure glaucoma
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Magnesium

Mengapa ini jawapannya

Loop diuretics block the Na-K-2Cl transporter in the loop of Henle, where much magnesium and calcium are also reabsorbed. They therefore commonly cause hypokalemia and hypomagnesemia, and they can raise uric acid and bicarbonate.Disemak dengan: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

D · Magnesium
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Otot yang kurang menghasilkan kreatinin yang kurang, menyembunyikan fungsi buah pinggang yang berkurang

Mengapa ini jawapannya

Kreatinin dihasilkan oleh otot. Orang dengan otot yang sedikit menghasilkan kreatinin yang sedikit, maka nilai itu boleh kelihatan normal walaupun fungsi buah pinggang berkurang. eGFR berasaskan kreatinin boleh menganggar fungsi secara berlebihan dengan cara yang sama, maka pelepasan kreatinin yang diukur atau anggaran berasaskan sistatin C boleh digunakan semasa menentukan dos ubat yang disingkirkan oleh buah pinggang.Disemak dengan: Creatinine blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Otot yang kurang menghasilkan kreatinin yang kurang, menyembunyikan fungsi buah pinggang yang berkurang
11.Farmakologi

Jawapan: C · As a rapid IV push followed by a fast saline flush

Mengapa ini jawapannya

Adenosine must reach the heart quickly, so it is pushed rapidly into a large vein and flushed. Patients are warned about brief flushing, chest tightness and a short pause in the heartbeat.

Jawapan

C · As a rapid IV push followed by a fast saline flush
12.Farmakologi

Jawapan: C · Buccal or intranasal midazolam

Mengapa ini jawapannya

Without IV access, buccal or intranasal midazolam, or rectal diazepam, is used to stop a prolonged seizure. Nothing is put into the mouth to swallow during a seizure.

Jawapan

C · Buccal or intranasal midazolam
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · The reading will be falsely high

Mengapa ini jawapannya

A cuff that is too small needs a higher pressure to compress the brachial artery, giving a falsely high reading. A cuff that is too large can give a falsely low reading. The bladder should encircle most of the arm, so cuff size is chosen by arm circumference.

Jawapan

B · The reading will be falsely high
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Via a mask or humidified device over the neck stoma

Mengapa ini jawapannya

A total laryngectomy separates the trachea from the upper airway, so the patient breathes only through the neck stoma. Oxygen and any rescue breaths must be given via the stoma. These patients are "neck breathers" and often carry an alert card.

Jawapan

A · Via a mask or humidified device over the neck stoma
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · To replace the missing aldosterone

Mengapa ini jawapannya

In primary adrenal insufficiency, both cortisol and aldosterone are lacking. Hydrocortisone replaces cortisol, and fludrocortisone replaces aldosterone to keep sodium, potassium and blood pressure normal.

Jawapan

C · To replace the missing aldosterone
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · It depends on how long red blood cells survive in the blood

Mengapa ini jawapannya

HbA1c reflects glucose exposure over the lifespan of red cells. If red cells are destroyed early, or donor cells are added, the result may not match true average glucose. Glucose monitoring or other tests may be used instead.

Jawapan

A · It depends on how long red blood cells survive in the blood
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Ubat dengan tindakan berbeza digabungkan untuk mengurangkan keperluan opioid

Mengapa ini jawapannya

Analgesia multimodal menggabungkan ubat dan teknik (parasetamol, NSAID jika selamat, sekatan anestetik setempat, opioid) untuk memperbaik kelegaan kesakitan dan mengurangkan kesan sampingan opioid. Menggabungkan beberapa opioid bukan multimodal.

Jawapan

C · Ubat dengan tindakan berbeza digabungkan untuk mengurangkan keperluan opioid
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing

Mengapa ini jawapannya

Moist desquamation is a more severe radiation skin reaction. The radiotherapy team is informed; the area is kept clean and covered with non-adherent dressings, avoiding adhesive on the skin, and analgesia is given. Infection is watched for.

Jawapan

B · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · The head is engaged in the pelvis

Mengapa ini jawapannya

Descent can be described in fifths of the head palpable above the brim. When 2/5 or less can be felt, the widest part of the head has passed the inlet, so it is engaged; 5/5 palpable means the head is free. Many US units describe descent mainly by station on vaginal examination instead.

Jawapan

A · The head is engaged in the pelvis
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · The passenger: fetal size, position or presentation

Mengapa ini jawapannya

When contractions are adequate but labour stalls, causes include a malpositioned or large fetus (passenger) or a narrow pelvis (passageway). Position changes, hydration and support of the psyche can also help progress.

Jawapan

B · The passenger: fetal size, position or presentation
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably

Mengapa ini jawapannya

Injecting repeatedly into the same spot causes lipohypertrophy, thickened fatty lumps where insulin absorption is erratic. Rotating within and between sites keeps absorption more predictable.

Jawapan

C · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Menyokong kehadiran mereka, menyediakan mereka untuk apa yang akan dilihat dan memberi mereka peranan yang menenangkan

Mengapa ini jawapannya

Kehadiran keluarga semasa prosedur disokong dalam penjagaan berpusatkan keluarga. Sediakan ibu bapa, beri mereka peranan seperti memegang atau mengalihkan perhatian kanak-kanak, dan biarkan mereka memilih sama ada untuk kekal.

Jawapan

B · Menyokong kehadiran mereka, menyediakan mereka untuk apa yang akan dilihat dan memberi mereka peranan yang menenangkan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · "What evidence do you have that nobody likes you?"

Mengapa ini jawapannya

Cognitive restructuring helps the patient examine the evidence for and against a negative automatic thought, then develop a more balanced view. Reassurance or advice does not help the patient learn this skill.

Jawapan

C · "What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution

Mengapa ini jawapannya

In a therapeutic milieu, the ward environment itself is used for treatment. Shared decision-making in community meetings builds responsibility, social skills and trust.

Jawapan

C · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 130 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

4·12 + 3 = 51 in

Inci kepada sentimeter

h = 51·2.54 = 129.5 ≈ 130 cm

Jawapan

h = 130 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 8.3 mmol/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 149/18 = 8.278 ≈ 8.3 mmol/L

Jawapan

c = 8.3 mmol/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 10·37 = 370 mg

Isi padu

V = 370/50 = 7.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 7.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.59 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 2950/5000 = 0.59 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.59 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 8 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

10·60 = 600 min

Kadar titisan

R = 250·20/600 = 8.333 ≈ 8 gtt/min

Jawapan

R = 8 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 8 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 60 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/50 = 5 mg/mL

Kadar dos

D = 5·12 = 60 mg/h

Jawapan

D = 60 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 975 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 200 + 200 = 600 mL
Infusi IV: 125·12 = 1500 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 2200 mL

Jumlah pengeluaran

225 + 450 + 175 + 375 = 1225 mL

Imbangan

B = 2200 − 1225 = 975 mL

Jawapan

B = 975 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 50 = 450 mL

Masa

t = 450/150 = 3 h

Jawapan

t = 3 h

Itu kira-kira 3 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:30.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 45

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 10 + 0 = 45

Jawapan

MFS = 45
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 7/min → 3
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.4 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions