Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A dying patient is no longer drinking and breathes through the mouth. What mouth care is most appropriate?

  1. AKeep the mouth and lips moist with frequent gentle care
  2. BAvoid mouth care so the patient is not disturbed
  3. CGive large drinks of water every hour
  4. DClean the mouth only once a day with a hard toothbrush
2.Asas kejururawatanSukar

The wife of a man with terminal cancer cries often and says she is already grieving for him. What is this called?

  1. AComplicated grief
  2. BDelayed grief
  3. CAnticipatory grief
  4. DDisenfranchised grief
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient with diabetes will use lancets and insulin needles at home. Which teaching about disposal is correct?

  1. AFlush the used lancets and needles down the toilet
  2. BPut them loose in the household trash bag, as long as the bag is tied shut
  3. CRecap each needle with two hands before putting it in the kitchen trash
  4. DPut them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient’s WBC is 4,000/mm3, with 30% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A1,200/mm3
  2. B1,400/mm3
  3. C3,500/mm3
  4. D140/mm3
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Semasa triaj START, seorang dewasa yang tidak boleh berjalan bernafas 22 kali seminit, mempunyai nadi radial dan mengikut arahan mudah, tetapi mempunyai patah kaki yang jelas. Kategori manakah yang diberikan kepada mangsa itu?

  1. AHijau (kecil)
  2. BKuning (ditangguhkan)
  3. CHitam (dijangka maut)
  4. DMerah (segera)
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA patient with stable diabetes who walks independently
  2. BA patient admitted for a planned scan, feeling well
  3. CA young adult waiting for discharge tomorrow
  4. DA confused older adult at high risk of falls
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. Which category (stage) is this?

  1. ACategory 4
  2. BCategory 2
  3. CCategory 3
  4. DCategory 1
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which sign is often a late finding in hypovolaemic shock in a young, previously fit adult?

  1. AA rise in heart rate
  2. BA fall in blood pressure
  3. CCool peripheries
  4. DA slightly raised respiratory rate
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient taking a statin reports new, unexplained muscle pain and weakness. Which laboratory test would the nurse expect to be ordered?

  1. ACreatine kinase (CK)
  2. BCardiac troponin
  3. CSerum lipase
  4. DSerum ammonia
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11.7 mmol/L) and a potassium of 3.1 mEq/L. Which condition fits best?

  1. AAdrenal insufficiency
  2. BDiabetes insipidus
  3. CCushing syndrome
  4. DHypothyroidism
11.FarmakologiSederhana

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AMix or flush it only with normal saline and give it slowly
  2. BGive it as a rapid push to stop seizures faster
  3. CGive it in the same line as other drugs without flushing
  4. DMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
12.FarmakologiSukar

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose 6 hours ago and feels well. Why is treatment still urgent?

  1. AThe drug will cause kidney stones within a few hours
  2. BLiver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
  3. CParacetamol overdose only causes harm if symptoms start in the first hour
  4. DThe patient is at risk of immediate respiratory arrest
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why must anti-embolism stockings be measured and fitted correctly?

  1. ALoose stockings make the patient's legs too warm at night
  2. BTight stockings work better, so the smallest size is always best
  3. CCorrect fit is needed only to improve the appearance
  4. DPoorly fitting stockings can cause pressure damage
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Sebelum dos digoksin pada pagi hari, nadi apeks pesakit ialah 54/min dan pesakit berasa loya. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenahan dos dan melaporkannya, kerana ketoksikan mungkin berlaku
  2. BMemberikan dos dan antiemetik, kemudian menyemak semula nadi esok
  3. CMemberikan separuh dos dan menyemak semula nadi dalam sejam
  4. DMemberikan dos, kerana hanya nadi radial yang dikira
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Where is the zero point of an external ventricular drain usually levelled?

  1. AAt the level of the umbilicus
  2. BAt the mid-axillary line of the chest
  3. CAt the tragus of the ear
  4. DAt the top of the head
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit dalam vest halo untuk patah tulang belakang servikal mengalami henti jantung. Apakah yang mesti tersedia dengan segera?

  1. ABantal untuk menaikkan kepala dan bahu
  2. BAlat untuk membuka bahagian hadapan vest bagi CPR
  3. CGunting untuk memotong pin tengkorak
  4. DPapan keras untuk diselitkan di bawah vest
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Suplemen herba manakah yang lazim ditanya sebelum pembedahan kerana ia mungkin meningkatkan pendarahan?

  1. AKranberi
  2. BMinyak pudina
  3. CKamomil
  4. DGinkgo biloba
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit kanser prostat yang diketahui melaporkan sakit belakang baharu yang bertambah teruk dan kelemahan kaki. Apakah tindakan yang paling penting?

  1. AMengatur fisioterapi rutin untuk sakit belakang dalam masa sebulan
  2. BMenenangkan pesakit bahawa sakit belakang adalah lazim dan tidak serius
  3. CKemungkinan mampatan saraf tunjang: buat eskalasi, steroid seperti yang dipreskripsikan, MRI segera
  4. DMenasihati berehat di rumah dengan parasetamol dan semakan pada lawatan klinik seterusnya
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Low-dose aspirin may be prescribed from early pregnancy to a woman with a high risk of:

  1. AGestational diabetes
  2. BPre-eclampsia
  3. CHyperemesis gravidarum
  4. DPlacenta praevia
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman who had a stillbirth asks the nurse why it happened. What is the most appropriate response?

  1. AAcknowledge her grief; tests may find a cause
  2. BTell her it was probably something she ate
  3. CTell her she should not have exercised
  4. DChange the subject to avoid upsetting her
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Selepas pembaikan bibir sumbing, tindakan kejururawatan manakah yang melindungi garis jahitan?

  1. ALetakkan bayi telentang atau mengiring dan elakkan meletakkan objek dalam mulut
  2. BBersihkan garis jahitan dengan kain kering yang kasar untuk membuang kerak beberapa kali sehari
  3. CBiarkan bayi menghisap puting getah serta-merta
  4. DLetakkan bayi meniarap untuk tidur
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang remaja perempuan berumur 15 tahun dengan diabetes jenis 1 telah kehilangan berat badan, dan HbA1c-nya meningkat mendadak. Dia mengaku melangkau dos insulin. Apakah yang patut dipertimbangkan oleh jururawat?

  1. AKehilangan berat badan ialah tanda baik kawalan yang bertambah baik, jadi dos insulinnya kini boleh dikurangkan lagi
  2. BDia hanya memerlukan dos insulin yang lebih rendah
  3. CDia mungkin meninggalkan insulin untuk menurunkan berat badan, satu bentuk gangguan pemakanan yang memerlukan penilaian
  4. DMeter glukosa mesti rosak
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which nursing action at mealtimes is most appropriate for a patient with anorexia nervosa?

  1. ASupervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
  2. BLet the patient eat alone in her room for privacy
  3. CTalk with the patient at length about calories during the meal
  4. DAllow the patient to choose to skip meals if she says she feels full or unwell
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient who had been abstinent from alcohol for 6 months has started drinking again. He says, "I've failed completely. There's no point in trying." What is the most helpful response?

  1. A"You obviously weren't serious about stopping."
  2. B"You'll have to start a completely new treatment from the beginning."
  3. C"Yes, I'm afraid you've wasted all of your hard work over the last six months."
  4. D"Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38.8 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 38.8 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

38.8 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 tsp · 4/hari · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 2 tsp ampaian oral empat kali sehari selama 7 hari. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?

2 tspempat kali sehari7 hari1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
1:1000ampulV = ? mL

Satu ampul epinefrina (adrenalin) dilabel 1:1000 (1 mg/mL). Preskripsi ialah 0.3 mg IM untuk anafilaksis. Berapakah isi padu V yang anda sedut?

1:10000.3 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
10%stokair = ? mL

Anda perlu menyediakan 250 mL larutan 1% (w/v) daripada larutan stok 10% (w/v). Berapa banyak air W yang mesti ditambah pada stok?

C₁ = 10%C₂ = 1%V₂ = 250 mL
W = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 2 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg250 mL12 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 100 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 12 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

100 mg/250 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamair350 mLsup250 mLjeli100 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing425 mLair kencing200 mLlongkang luka70 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

air: 350 mLsup: 250 mLjeli: 100 mLInfusi IV: 50 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 150 mL/hmula 06:00tjumlah​ = ? h80 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 06:00 dengan 80 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 150 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL80 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 98% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 110/66 mmHg, nadi 98/min, sedar, suhu 36.1 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 12SpO₂ 98%O₂SBP 110HR 98AT 36.1 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 110/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Keep the mouth and lips moist with frequent gentle care

Mengapa ini jawapannya

Frequent gentle mouth care with moist swabs, water sprays and lip balm keeps the patient comfortable. Forcing fluids risks choking and aspiration.

Jawapan

A · Keep the mouth and lips moist with frequent gentle care
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Anticipatory grief

Mengapa ini jawapannya

Anticipatory grief happens before an expected death. It is a normal reaction, and nurses can support it by listening and involving the family in care.

Jawapan

C · Anticipatory grief
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules

Mengapa ini jawapannya

Home sharps go into a puncture-resistant container, such as an approved sharps container or a rigid plastic bottle if local rules allow, which is closed and disposed of according to local guidance.

Jawapan

D · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · 1,400/mm3

Mengapa ini jawapannya

ANC = 4,000 × (0.30 + 0.05) = 1,400/mm3. This is below normal (neutropenia), so the patient has a raised risk of infection.

Jawapan

B · 1,400/mm3
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Kuning (ditangguhkan)

Mengapa ini jawapannya

Mangsa yang tidak boleh berjalan tetapi lulus pemeriksaan pernafasan, perfusi dan status mental ditangguhkan (kuning). Kecederaan serius semata-mata tidak menjadikan mangsa segera.

Jawapan

B · Kuning (ditangguhkan)
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · A confused older adult at high risk of falls

Mengapa ini jawapannya

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Jawapan

D · A confused older adult at high risk of falls
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Category 4

Mengapa ini jawapannya

Category 4 involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. Category 3 is full-thickness skin loss without exposed bone or tendon. US (NPIAP) terminology calls these stages rather than categories.

Jawapan

A · Category 4
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · A fall in blood pressure

Mengapa ini jawapannya

Young adults compensate for blood loss with tachycardia and vasoconstriction, so blood pressure may stay normal until a large volume is lost. Hypotension is therefore a late and serious sign.

Jawapan

B · A fall in blood pressure
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Creatine kinase (CK)

Mengapa ini jawapannya

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. A raised CK confirms muscle injury, and the provider may stop the statin. The nurse also asks about dark urine, which can signal myoglobin in the urine.Disemak dengan: Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

A · Creatine kinase (CK)
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Cushing syndrome

Mengapa ini jawapannya

Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.Disemak dengan: Hypercortisolism (Cushing Syndrome) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025); Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Jawapan

C · Cushing syndrome
11.Farmakologi

Jawapan: A · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Mengapa ini jawapannya

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Jawapan

A · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmakologi

Jawapan: B · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best

Mengapa ini jawapannya

Paracetamol overdose often causes few symptoms at first, while the toxic metabolite damages the liver. Liver injury peaks after about 3 days, so the decision to treat is based on the timed blood level, not on symptoms.

Jawapan

B · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Poorly fitting stockings can cause pressure damage

Mengapa ini jawapannya

Stockings that are the wrong size or that roll down can act like a tourniquet and cause skin and pressure damage. They are measured to the leg, checked daily, and avoided in significant peripheral arterial disease, severe neuropathy or leg skin damage.

Jawapan

D · Poorly fitting stockings can cause pressure damage
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Menahan dos dan melaporkannya, kerana ketoksikan mungkin berlaku

Mengapa ini jawapannya

Peraturan lazim ialah menahan digoksin dan memaklumkan pempreskripsi jika nadi apeks di bawah 60/min (atau di bawah parameter yang ditetapkan) atau jika terdapat ciri toksik seperti loya, muntah, gangguan penglihatan atau aritmia baharu. Aras digoksin, ECG, kalium dan fungsi buah pinggang biasanya diperiksa. Jururawat tidak menukar dos atas inisiatif sendiri.

Jawapan

A · Menahan dos dan melaporkannya, kerana ketoksikan mungkin berlaku
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · At the tragus of the ear

Mengapa ini jawapannya

The EVD is levelled at the tragus, which approximates the foramen of Monro. If the head of the bed is changed, the drain must be re-levelled, because its height decides how much CSF drains.

Jawapan

C · At the tragus of the ear
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Alat untuk membuka bahagian hadapan vest bagi CPR

Mengapa ini jawapannya

Alat untuk melepaskan vest anterior sentiasa dilekatkan pada vest supaya ia boleh dibuka dengan pantas untuk CPR atau pengurusan saluran udara. Tapak pin memerlukan penjagaan tetap untuk mencegah jangkitan, dan pesakit memerlukan pengajaran tentang penjagaan kulit di bawah vest.

Jawapan

B · Alat untuk membuka bahagian hadapan vest bagi CPR
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Ginkgo biloba

Mengapa ini jawapannya

Ginkgo, bawang putih, ginseng, minyak ikan dan lain-lain mungkin meningkatkan risiko pendarahan; St John's wort berinteraksi dengan banyak ubat. Pesakit patut melaporkan semua suplemen, dan pasukan pembedahan menasihati sama ada untuk menghentikannya sebelum pembedahan.

Jawapan

D · Ginkgo biloba
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Kemungkinan mampatan saraf tunjang: buat eskalasi, steroid seperti yang dipreskripsikan, MRI segera

Mengapa ini jawapannya

Sakit belakang dengan gejala neurologi pada pesakit kanser menunjukkan mampatan saraf tunjang metastatik. Diagnosis awal (MRI seluruh tulang belakang segera) dan rawatan (deksametason, radioterapi atau pembedahan) mengekalkan mobiliti dan kawalan pundi kencing/usus. Persembahan lewat selalunya membawa kepada kelumpuhan kekal.

Jawapan

C · Kemungkinan mampatan saraf tunjang: buat eskalasi, steroid seperti yang dipreskripsikan, MRI segera
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Pre-eclampsia

Mengapa ini jawapannya

Low-dose aspirin started around 12 weeks reduces the risk of pre-eclampsia in women at high risk, such as those with previous pre-eclampsia, chronic hypertension or kidney disease.

Jawapan

B · Pre-eclampsia
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Acknowledge her grief; tests may find a cause

Mengapa ini jawapannya

The nurse acknowledges her grief, avoids blame and explains that investigations such as a post-mortem and placental examination may help find a cause, although often none is found.

Jawapan

A · Acknowledge her grief; tests may find a cause
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Letakkan bayi telentang atau mengiring dan elakkan meletakkan objek dalam mulut

Mengapa ini jawapannya

Selepas pembaikan bibir, elakkan kedudukan meniarap dan apa-apa yang menggesek garis jahitan. Bidai siku mungkin digunakan mengikut arahan pakar bedah. Beri makan dengan kaedah yang disyorkan oleh pasukan.

Jawapan

A · Letakkan bayi telentang atau mengiring dan elakkan meletakkan objek dalam mulut
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Dia mungkin meninggalkan insulin untuk menurunkan berat badan, satu bentuk gangguan pemakanan yang memerlukan penilaian

Mengapa ini jawapannya

Meninggalkan insulin dengan sengaja untuk menurunkan berat badan ialah tingkah laku gangguan pemakanan yang diiktiraf pada golongan muda dengan diabetes jenis 1. Ia meningkatkan risiko DKA dan komplikasi serta memerlukan penilaian yang sensitif dan rujukan.

Jawapan

C · Dia mungkin meninggalkan insulin untuk menurunkan berat badan, satu bentuk gangguan pemakanan yang memerlukan penilaian
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards

Mengapa ini jawapannya

Supervised meals and observation afterwards reduce hiding or discarding food, vomiting and excessive exercise. Mealtimes should be calm, with conversation that is not focused on food or weight.

Jawapan

A · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."

Mengapa ini jawapannya

Relapse is common and does not mean failure. Treating it as a learning opportunity, reviewing triggers and coping strategies and returning to the plan supports the person's motivation.

Jawapan

D · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 101.8 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

38.8·9/5 = 69.84

Tambah 32

T = 69.84 + 32 = 101.8 °F

Jawapan

T = 101.8 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 280 mL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu setiap dos

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Seluruh kursus

V = 10 mL × 4/hari × 7 = 280 mL

Jawapan

V = 280 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Isi padu

V = 0.3/1 = 0.3 mL

Jawapan

V = 0.3 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: W = 225 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 1·250/10 = 25 mL

Air untuk ditambah

W = 250 − 25 = 225 mL

Jawapan

W = 225 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 21 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

2·60 = 120 min

Kadar titisan

R = 250·10/120 = 20.83 ≈ 21 gtt/min

Jawapan

R = 21 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 21 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 4.8 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

100/250 = 0.4 mg/mL

Kadar dos

D = 0.4·12 = 4.8 mg/h

Jawapan

D = 4.8 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1500 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 350 + 250 + 100 = 700 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1500 mL

Jawapan

I = 1500 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 8.5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·4 = 320 mL
1000 − 320 = 680 mL tinggal

Bahagian kedua

680/150 = 4.533 h

Jumlah masa

t = 4 + 4.533 = 8.533 ≈ 8.5 h

Jawapan

t = 8.5 h

Itu kira-kira 8 h 32 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:32.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 98/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.1 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 1 + 0 + 0 = 4

Jawapan

NEWS2 = 4
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: menenangkan

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 110/min → 2
Reaksi: menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang → 2
Aktiviti: pergerakan aktif → 2
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 2 + 2 + 2 + 1 = 8

Tafsiran

8 → menenangkan

Jawapan

menenangkan

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions