Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Bagaimanakah diagnosis kejururawatan berbeza daripada diagnosis perubatan?

  1. AIa hanya digunakan selepas pembedahan
  2. BIa dibuat oleh doktor dan disalin oleh jururawat
  3. CIa menerangkan tindak balas pesakit terhadap masalah kesihatan
  4. DIa menamakan penyakit atau patologi yang menyebabkan gejala pesakit
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. AGive a sedative without asking anyone
  2. BLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
  3. CAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
  4. DLock them in a side room until the morning for their own safety
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

After teaching a patient about a new medication, how does the nurse best check understanding?

  1. AAsk the family whether they understood the teaching
  2. BAsk “Do you understand?” and accept a yes
  3. CGive a printed leaflet about the drug and assume the patient will read it at home
  4. DAsk the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches a patient about care of a surgical incision at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
  2. B“I will wash my hands with soap before I touch or change the dressing.”
  3. C“I will keep the dressing clean and dry as I was shown.”
  4. D“I will call the clinic if I get a fever or more pain around the wound.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nursing assistant tells the RN that a patient’s IV pump is alarming. What is the best response?

  1. A“Silence the alarm and I will check it at the end of the shift.”
  2. B“I will come and check the pump and the IV site now.”
  3. C“Turn the pump off and on again until it stops.”
  4. D“Increase the rate a little so the alarm clears.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. ABowel sounds in all four abdominal quadrants
  2. BSkin over the sacrum and heels
  3. CAbility to feed themselves
  4. DBreathing effort and ability to cough
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient with renal colic is asked to pass urine through a strainer. Why?

  1. ATo measure the urine's pH and specific gravity
  2. BTo remove bacteria from the urine
  3. CTo catch any stone so that it can be analysed
  4. DTo make passing urine less painful
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?

  1. AMyxoedema coma
  2. BAddisonian crisis
  3. CHypoglycaemia
  4. DThyroid storm
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Why is a baseline platelet count taken before starting heparin therapy?

  1. ABecause heparin increases the platelet count to dangerous levels
  2. BSo that the INR can be calculated from the platelet count later
  3. CSo a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
  4. DBecause heparin is given at a dose based on the platelet count
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Paras litium 1.0 mEq/L diambil 2 jam selepas dos pagi pesakit, dan pemreskripsi merancang untuk menaikkan dos. Apakah yang patut ditunjukkan oleh jururawat?

  1. ASampel diambil terlalu awal selepas dos, maka ia bukan paras yang sah
  2. BParas litium boleh diambil pada bila-bila masa sepanjang hari tanpa menjejaskan keputusan
  3. CParas terlalu rendah, maka peningkatan besar jelas selamat
  4. DParas itu toksik, maka litium patut dihentikan selama-lamanya
11.FarmakologiSederhana

After a vaccination, why is a person asked to wait for a short time before leaving?

  1. ATo make sure the injection site does not bruise
  2. BTo watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
  3. CTo check that the vaccine has already created protective antibodies
  4. DTo measure the person's temperature for fever
12.FarmakologiSukar

A woman has received a high-dose oxytocin infusion with large volumes of hypotonic fluid for many hours. She now has a headache, confusion and a low serum sodium. What is the most likely cause?

  1. ANormal tiredness after a long labour
  2. BWater intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin
  3. CExcessive salt in the infusion fluid
  4. DAn allergic reaction to oxytocin causing brain swelling
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit sakit dada meminta gliseril trinitrat. Maklumat manakah bermakna jururawat patut menahannya dan menghubungi pempreskripsi?

  1. APesakit mengambil sildenafil awal hari ini
  2. BPesakit mengambil statin setiap hari
  3. CPesakit mengalami sakit kepala minggu lepas
  4. DTekanan darah pesakit ialah 150/90 mmHg
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Shortly after a thoracentesis, a patient becomes breathless with sharp chest pain and reduced breath sounds on the same side. What complication is most likely?

  1. APneumothorax
  2. BPulmonary embolism from the leg
  3. CInfection at the puncture site
  4. DRe-accumulation of the effusion
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which lifestyle advice best helps a patient with epilepsy reduce their seizures?

  1. AKeep regular sleep and take every dose on time
  2. BDrink coffee in the evening to stay alert
  3. CSkip a dose on days without any warning signs
  4. DAvoid all physical exercise and stay indoors
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Six weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, tenderness over the graft, less urine and a rising creatinine. What is most likely?

  1. AA side effect of sun exposure
  2. BDehydration that needs only more oral fluids and rest
  3. CAcute rejection, needing urgent transplant team review
  4. DA normal finding as the kidney settles in
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

During the first infusion of a monoclonal antibody such as rituximab, which problem is most important to watch for?

  1. AAn infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness
  2. BSevere constipation within the first hour of starting the infusion
  3. CSudden hair loss during the infusion
  4. DA rise in platelet count above normal
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?

  1. AFood residue only
  2. BNormal mucositis healing
  3. COral candidiasis
  4. DLeukoplakia from smoking
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. ALet her walk alone so she feels independent
  2. BWait until day 3 before letting her stand
  3. CHelp her sit, then stand slowly with support
  4. DAsk her to stand quickly to reduce dizziness
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 40 weeks calls the unit. Her contractions are every 10 to 20 minutes and irregular, her membranes are intact and the baby is moving well. What is the best advice?

  1. ATake a laxative to stimulate labour
  2. BLie flat on her back and count the contractions for 4 hours
  3. CRest at home and come in if contractions become regular
  4. DCome in immediately by ambulance
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 12-year-old with type 1 diabetes will play a long football match. What should the nurse advise?

  1. ACheck glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
  2. BInject an extra dose of insulin into the thigh just before he starts running
  3. CAvoid sport, because exercise is unsafe with diabetes
  4. DSkip the meal before the match to avoid high glucose
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 3 tahun yang sedar tercekik makanan dan tidak dapat batuk, menangis atau bercakap. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ATunggu untuk melihat sama ada kanak-kanak itu akan terbatuk keluar
  2. BBeri kanak-kanak itu air untuk ditelan
  3. CBeri tepukan belakang kemudian tujahan abdomen, dan minta bantuan
  4. DLakukan sapuan jari secara buta dalam mulut untuk mengait keluar kepingan makanan
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient on a mental health ward insists that he is a famous inventor whose ideas were stolen by the government. Which type of delusion is the main one here?

  1. AErotomanic
  2. BNihilistic
  3. CGrandiose
  4. DSomatic
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A nurse notices that a colleague smells of alcohol, has slurred speech and is about to give medicines. What should the nurse do?

  1. AWait until the end of the shift, then talk privately with the colleague
  2. BGive the colleague some strong coffee and let her continue with the medicine round if she says she feels fine
  3. CSay nothing, because it is not her responsibility
  4. DReport the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011128:35 PM?19:3521:3520:3508:35

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 8:35 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

8:35 PM
  1. 119:35
  2. 221:35
  3. 320:35
  4. 408:35
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
3 fl oz? mL1½ tsp? mL½ tbsp? mL1 cawan? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 3 fl oz daripada jus, 1½ tsp daripada sirap batuk, ½ tbsp daripada suplemen cecair, 1 cawan daripada teh. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
70 kg5 mg/kg/hari2× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 70 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 5 mg/kg sehari, diberi dalam 2 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

70 kg5 mg/kg/hari2× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
10 mg/1 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 191.4 lb. Preskripsi ialah 0.5 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 10 mg dalam 1 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

191.4 lb0.5 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 4 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg500 mL15 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

1000 mg ubat dicairkan dalam 500 mL dan diberikan secara graviti melalui set 15 gtt/mL. Arahannya ialah 80 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

1000 mg/500 mL80 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu200 mLteh150 mLketulan ais240 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing400 mLair kencing350 mLlongkang luka40 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

susu: 200 mLteh: 150 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 50 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 80 mL/hmula 09:30tjumlah​ = ? h150 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 09:30 dengan 150 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 80 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL150 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 110/66 mmHg, nadi 40/min, sedar, suhu 37.3 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 97%udaraSBP 110HR 40AT 37.3 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Ia menerangkan tindak balas pesakit terhadap masalah kesihatan

Mengapa ini jawapannya

Diagnosis perubatan menamakan penyakit, seperti pneumonia. Diagnosis kejururawatan menerangkan keperluan atau tindak balas pesakit, seperti pertukaran gas terjejas atau risiko jatuh, yang ditangani oleh penjagaan kejururawatan.

Jawapan

C · Ia menerangkan tindak balas pesakit terhadap masalah kesihatan
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Mengapa ini jawapannya

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Jawapan

C · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it

Mengapa ini jawapannya

With teach-back, the patient explains the information in their own words, which shows whether the teaching worked. A yes to “Do you understand?” does not confirm understanding.

Jawapan

D · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”

Mengapa ini jawapannya

Increasing redness, purulent drainage, fever and worsening pain are signs of surgical site infection and should be reported promptly. Waiting a month could allow the infection to spread.

Jawapan

A · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · “I will come and check the pump and the IV site now.”

Mengapa ini jawapannya

An alarm may mean an occlusion, air in the line or infiltration. The nurse checks the pump and site; the assistant should not adjust the pump or silence alarms.

Jawapan

B · “I will come and check the pump and the IV site now.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Breathing effort and ability to cough

Mengapa ini jawapannya

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Jawapan

D · Breathing effort and ability to cough
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · To catch any stone so that it can be analysed

Mengapa ini jawapannya

Collecting a passed stone allows its composition to be identified, which helps guide diet and treatment to prevent recurrence.

Jawapan

C · To catch any stone so that it can be analysed
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Thyroid storm

Mengapa ini jawapannya

Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.

Jawapan

D · Thyroid storm
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected

Mengapa ini jawapannya

Heparin-induced thrombocytopenia is diagnosed partly by a fall of about 50% or more from the baseline count, usually 5–14 days after starting. A baseline count and regular checks make this possible.Disemak dengan: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Jawapan

C · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Sampel diambil terlalu awal selepas dos, maka ia bukan paras yang sah

Mengapa ini jawapannya

Paras litium dipiawaikan pada kira-kira 12 jam selepas dos terakhir, biasanya sebelum dos pagi. Sampel 2 jam selepas dos menangkap puncak penyerapan dan tidak setanding dengan julat sasaran, maka dos tidak patut diubah berdasarkannya.

Jawapan

A · Sampel diambil terlalu awal selepas dos, maka ia bukan paras yang sah
11.Farmakologi

Jawapan: B · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes

Mengapa ini jawapannya

Anaphylaxis after vaccination is rare but usually begins soon after the injection. Staff and adrenaline must be available during the observation period.

Jawapan

B · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
12.Farmakologi

Jawapan: B · Water intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin

Mengapa ini jawapannya

Oxytocin has antidiuretic activity at high doses. With large volumes of fluid this can cause water retention and dilutional hyponatraemia, so fluid balance and sodium are monitored.

Jawapan

B · Water intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Pesakit mengambil sildenafil awal hari ini

Mengapa ini jawapannya

Perencat fosfodiesterase-5 seperti sildenafil (dalam masa kira-kira 24 jam) atau tadalafil (dalam masa kira-kira 48 jam) yang digabungkan dengan nitrat boleh menyebabkan hipotensi teruk yang mengancam nyawa. Nitrat juga dielakkan dengan tekanan sistolik di bawah kira-kira 90 mmHg.

Jawapan

A · Pesakit mengambil sildenafil awal hari ini
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Pneumothorax

Mengapa ini jawapannya

Pneumothorax is a common complication of thoracentesis, caused by the needle puncturing the lung or air entering the chest. The nurse assesses the patient, gives oxygen and informs the team, who will arrange a chest X-ray. An effusion re-accumulates over days, and infection appears later.

Jawapan

A · Pneumothorax
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Keep regular sleep and take every dose on time

Mengapa ini jawapannya

Missed doses and lack of sleep are among the most common seizure triggers. Excess alcohol and, in some people, flashing lights are others. Most people can exercise safely, with sensible precautions such as not swimming alone.

Jawapan

A · Keep regular sleep and take every dose on time
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Acute rejection, needing urgent transplant team review

Mengapa ini jawapannya

Fever, graft tenderness, falling urine output and rising creatinine suggest acute rejection, although infection must also be ruled out. Early treatment, often with high-dose steroids, can save the graft, so the transplant team is contacted urgently.

Jawapan

C · Acute rejection, needing urgent transplant team review
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · An infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness

Mengapa ini jawapannya

Infusion-related reactions are most common with the first dose. Premedication, a slow starting rate, close monitoring and readiness to stop the infusion and treat anaphylaxis are standard.

Jawapan

A · An infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Oral candidiasis

Mengapa ini jawapannya

Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.

Jawapan

C · Oral candidiasis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Help her sit, then stand slowly with support

Mengapa ini jawapannya

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Jawapan

C · Help her sit, then stand slowly with support
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Rest at home and come in if contractions become regular

Mengapa ini jawapannya

Irregular, infrequent contractions with intact membranes and good movements suggest early or false labour. She can rest at home and should come in if contractions become regular and stronger, the membranes rupture, she bleeds or movements decrease.

Jawapan

C · Rest at home and come in if contractions become regular
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand

Mengapa ini jawapannya

Exercise increases glucose uptake by muscles, so hypoglycaemia can occur during or after sport, even overnight. Checking glucose, having extra carbohydrate and adjusting insulin as advised make sport safe and beneficial.

Jawapan

A · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Beri tepukan belakang kemudian tujahan abdomen, dan minta bantuan

Mengapa ini jawapannya

Untuk kanak-kanak yang sedar berumur lebih 1 tahun dengan batuk yang tidak berkesan, beri sehingga 5 tepukan belakang, kemudian sehingga 5 tujahan abdomen, dan ulang. Sapuan jari secara buta boleh menolak objek lebih jauh ke dalam. Jika kanak-kanak menjadi tidak responsif, mulakan CPR.

Jawapan

C · Beri tepukan belakang kemudian tujahan abdomen, dan minta bantuan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Grandiose

Mengapa ini jawapannya

Grandiose delusions are false beliefs about one's own importance, power or identity. They may combine with persecutory themes, as here, but the central belief is about being exceptional.

Jawapan

C · Grandiose
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients

Mengapa ini jawapannya

An impaired nurse is a risk to patients. The concern is reported at once through the proper channel so the colleague can be removed from patient care and offered support through the organisation's procedures.

Jawapan

D · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 20:35

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

8 PM → 8 + 12 = 20

Jawapan

20:35

Jawapan

20:35
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 345 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

3 fl oz = 3·30 = 90 mL
1½ tsp = 1.5·5 = 7.5 mL
½ tbsp = 0.5·15 = 7.5 mL
1 cawan = 1·240 = 240 mL

Tambah

V = 90 + 7.5 + 7.5 + 240 = 345 mL

Jawapan

V = 345 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 175 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

5·70 = 350 mg

Setiap dos

D = 350/2 = 175 mg

Jawapan

D = 175 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4.4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

191.4/2.2 = 87 kg

Dos

0.5·87 = 43.5 mg

Isi padu

V = (43.5/10)·1 = 4.35 ≈ 4.4 mL

Jawapan

V = 4.4 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 83 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 1000·20/240 = 83.33 ≈ 83 gtt/min

Jawapan

R = 83 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 83 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000/500 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

80/2 = 40 mL/h

Kadar titisan

R = 40·15/60 = 10 gtt/min

Jawapan

R = 10 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1170 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 150 = 350 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 1170 mL

Jawapan

I = 1170 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 10.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

150·2 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL tinggal

Bahagian kedua

700/80 = 8.75 h

Jumlah masa

t = 2 + 8.75 = 10.75 ≈ 10.8 h

Jawapan

t = 10.8 h

Itu kira-kira 10 h 45 min, jadi beg habis pada kira-kira 20:15.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 16

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 4 + 2 + 3 + 2 + 2 = 16

Jawapan

B = 16
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 40/min → 3
sedar (A) → 0
T 37.3 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 + 0 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions