Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?

  1. AAuscultation, palpation, inspection, percussion
  2. BInspection, palpation, percussion, auscultation
  3. CInspection, auscultation, percussion, palpation
  4. DPalpation, inspection, auscultation, percussion
2.Asas kejururawatanSukar

Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?

  1. APush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
  2. BLeave the wound uncovered so the surgeon can see it
  3. CSit the patient fully upright and ask them to cough again
  4. DCover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which technique is correct when collecting a wound culture?

  1. AClean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
  2. BUse one swab to sample two different wounds
  3. CCollect the sample only after antibiotics have been started
  4. DSwab the old pus on the dressing that was just removed from the wound
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient who speaks little English is being discharged with new medications. The patient’s 12-year-old child offers to interpret. What should the nurse do?

  1. AGive written instructions in English only
  2. BUse a professional medical interpreter
  3. CUse simple English and many hand gestures
  4. DLet the child interpret, because the family prefers it
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Tugas manakah yang paling sesuai untuk didelegasikan oleh RN kepada LPN/LVN?

  1. AMemulakan unit pertama sel darah merah
  2. BMelakukan penilaian kemasukan pesakit baharu
  3. CMemasukkan kateter kencing tetap pada pesakit yang stabil
  4. DMemberi pengajaran discaj kepada pesakit yang baru memulakan insulin
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which finding after a laparoscopic cholecystectomy is expected and needs only reassurance and comfort measures?

  1. AYellow skin with dark urine on the second day
  2. BA heart rate of 125/min with a falling blood pressure
  3. CIncreasing abdominal pain with a temperature of 39 °C
  4. DRight shoulder pain from the gas used during surgery
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient has lost more than 10% of their body weight without trying over the last few months and has a low BMI. What is the most appropriate action?

  1. AWeigh the patient again in six months and review at that point
  2. BRestrict fluids to encourage appetite and give a low-protein diet instead
  3. CRefer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
  4. DEncourage a low-calorie diet
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has new facial weakness. Which feature suggests a stroke rather than Bell's palsy?

  1. AThe patient has had a recent cold
  2. BThe whole of one side of the face, including the forehead, is weak
  3. CThe patient has pain behind the ear
  4. DThe forehead can still be wrinkled on the affected side
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A stable adult who is not bleeding receives one unit of packed red cells. By about how much is the hemoglobin expected to rise?

  1. AAbout 3 g/dL (30 g/L)
  2. BAbout 0.1 g/dL (1 g/L)
  3. CAbout 5 g/dL (50 g/L)
  4. DAbout 1 g/dL (10 g/L)
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Corak keputusan manakah yang sesuai dengan SIADH?

  1. ANatrium serum rendah, osmolaliti serum tinggi dan air kencing cair
  2. BNatrium serum rendah, osmolaliti serum rendah dan air kencing pekat
  3. CNatrium serum tinggi, osmolaliti serum tinggi dan air kencing sangat cair
  4. DNatrium normal dengan air kencing sangat cair
11.FarmakologiSederhana

Mengapakah NSAID seperti ibuprofen meningkatkan risiko ulser perut?

  1. AIa meningkatkan bilangan bakteria Helicobacter pylori dalam perut
  2. BIa mengurangkan prostaglandin pelindung dalam lapisan perut
  3. CIa menaikkan pH asid gastrik
  4. DIa melarutkan lapisan mukus secara langsung
12.FarmakologiSukar

A patient with type 2 diabetes starts a high dose of prednisolone for a flare of COPD. Which change should the nurse expect?

  1. ALower potassium only, with no effect on glucose
  2. BLower blood glucose, so the diabetes medicines should be stopped
  3. CHigher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
  4. DNo change in glucose, as steroids act only in the lungs
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient's blood pressure is 120/60 mmHg. What is the approximate mean arterial pressure?

  1. A100 mmHg
  2. B80 mmHg
  3. C90 mmHg
  4. D60 mmHg
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient has been on continuous NIV via a full-face mask for two days. Which nursing measure helps prevent the most common complication?

  1. ATighten the straps as far as they will go to stop any leak
  2. BRemove the mask for an hour each time the alarm sounds
  3. CUse the same mask size for every patient
  4. DCheck mask fit and protect the bridge of the nose
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Lima belas minit selepas rawatan dengan tablet glukosa, glukosa pesakit telah meningkat daripada 3.2 kepada 5.1 mmol/L. Waktu makan seterusnya ialah dua jam lagi. Apakah yang patut berlaku seterusnya?

  1. AMemberikan dos biasa insulin bertindak pantas serta-merta
  2. BMemberikan dos tablet glukosa lagi untuk menaikkannya lebih tinggi
  3. CMemberikan snek karbohidrat bertindak lebih lama, seperti sandwic
  4. DTiada tindakan lanjut diperlukan sehingga makanan seterusnya dihidangkan kemudian
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

During a TURP, a patient becomes confused and nauseated, with a slow pulse and a raised BP. The sodium is 121 mmol/L. What is most likely?

  1. AA normal reaction to the spinal anaesthetic
  2. BHypoglycaemia from fasting for many hours before surgery
  3. CAn allergic reaction to the catheter
  4. DTURP syndrome from absorbed irrigation fluid
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which advice helps a patient with haemorrhoids?

  1. ASit on the toilet for long periods to empty fully
  2. BEat less fibre so that stools are smaller
  3. CEat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
  4. DTake a codeine-based painkiller every day
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang berumur 74 tahun dengan penyakit buah pinggang kronik mengalami kesakitan teruk selepas pembedahan. Isu opioid manakah yang paling penting?

  1. AMetabolit morfin terkumpul, jadi dos yang lebih rendah atau opioid lain mungkin diperlukan
  2. BOpioid tidak boleh sekali-kali digunakan pada warga emas, apa pun kesakitannya
  3. CFungsi buah pinggang tidak memberi kesan terhadap cara opioid dikendalikan
  4. DMorfin ialah opioid paling selamat dalam kegagalan buah pinggang, jadi dos boleh dinaikkan dengan bebas
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 28 weeks asks why her heart rate is higher than before pregnancy. Which response is accurate?

  1. AA rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
  2. BThe heart rate rises because blood pressure is much higher in pregnancy
  3. CA higher heart rate in pregnancy always points to heart disease
  4. DHeart rate normally falls in pregnancy, so this needs urgent review
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn has excessive frothy saliva and chokes and turns blue with the first feed. What is the priority?

  1. AContinue feeding more slowly
  2. BPlace the baby on its back to sleep
  3. CStop feeding and report it urgently
  4. DGive the baby water instead of milk
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

If the MMR and varicella vaccines are not given on the same day, what is the general rule?

  1. ASeparate them by at least 1 week
  2. BGive the second within 24 hours of the first
  3. CSeparate them by at least 4 weeks
  4. DNever give both vaccines in the same year
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 4-year-old chokes on a sweet but is coughing forcefully and can speak. What should the nurse do?

  1. ADo a finger sweep of the mouth to find the sweet
  2. BEncourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
  3. CGive her a large drink of water to try to wash the sweet down
  4. DGive back blows straight away to dislodge the sweet
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which question is the best way to ask a patient about suicidal thoughts?

  1. A"You're not thinking of doing anything silly, are you?"
  2. B"You wouldn't hurt yourself, would you?"
  3. C"Things aren't that bad, are they?"
  4. D"Are you having thoughts of killing yourself?"
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient who stopped drinking 24 hours ago has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What is the nurse's first action?

  1. AProtect the airway and keep him safe from injury
  2. BRestrain his arms and legs to stop the movements
  3. CGive oral thiamine with a glass of water
  4. DPut something in his mouth to stop him biting his tongue
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
5 ft 3 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 5 kaki 3 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

5 ft 3 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
3 cawan? mL4 fl oz? mL3 tsp? mL3 tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 3 cawan daripada teh, 4 fl oz daripada jus, 3 tsp daripada sirap batuk, 3 tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
45 kg7.5 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 45 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 7.5 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

45 kg7.5 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
40 mg/1 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 94.6 lb. Preskripsi ialah 1 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 40 mg dalam 1 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

94.6 lb1 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 8 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
450 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 450 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu200 mLsup150 mLjeli120 mLketulan ais240 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing450 mLair kencing475 mLair kencing175 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

susu: 200 mLsup: 150 mLjeli: 120 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL100 mL diinfuskan60 mL/h09:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Pada 09:00, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL diinfuskan60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Inspection, auscultation, percussion, palpation

Mengapa ini jawapannya

In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.

Jawapan

C · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help

Mengapa ini jawapannya

Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.

Jawapan

D · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue

Mengapa ini jawapannya

Old exudate contains surface bacteria that may not be causing the infection. The wound is cleaned with sterile saline and then swabbed over clean, viable tissue, ideally before antibiotics start.

Jawapan

A · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Use a professional medical interpreter

Mengapa ini jawapannya

Professional medical interpreters reduce errors and protect privacy. Children and other family members may translate wrongly, leave things out or be placed in a difficult position.

Jawapan

B · Use a professional medical interpreter
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Memasukkan kateter kencing tetap pada pesakit yang stabil

Mengapa ini jawapannya

Memasukkan kateter pada pesakit yang stabil ialah kemahiran yang lazim dalam skop LPN/LVN. Penilaian kemasukan, pengajaran awal dan memulakan pemindahan darah biasanya kekal pada RN. Skop yang tepat berbeza mengikut negeri dan negara.

Jawapan

C · Memasukkan kateter kencing tetap pada pesakit yang stabil
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Right shoulder pain from the gas used during surgery

Mengapa ini jawapannya

Gas used to inflate the abdomen irritates the diaphragm and causes referred shoulder pain, which settles in a day or two. Jaundice, fever with worsening pain and signs of shock suggest complications.

Jawapan

D · Right shoulder pain from the gas used during surgery
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts

Mengapa ini jawapannya

Large unplanned weight loss with a low BMI means high malnutrition risk. Management includes dietitian referral, food and fluid charts, support with eating and regular weighing.

Jawapan

C · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · The forehead can still be wrinkled on the affected side

Mengapa ini jawapannya

In a stroke (upper motor neurone lesion), the forehead is usually spared because it has bilateral cortical supply. Bell's palsy (lower motor neurone) weakens the whole side, including the forehead.

Jawapan

D · The forehead can still be wrinkled on the affected side
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · About 1 g/dL (10 g/L)

Mengapa ini jawapannya

In an average-sized adult without ongoing bleeding or hemolysis, one unit of red cells raises the hemoglobin by about 1 g/dL (and the hematocrit by about 3%). A smaller rise suggests ongoing blood loss or red cell destruction.Disemak dengan: Blood Transfusion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

D · About 1 g/dL (10 g/L)
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Natrium serum rendah, osmolaliti serum rendah dan air kencing pekat

Mengapa ini jawapannya

Hormon antidiuretik yang berlebihan menyebabkan penahanan air, mencairkan darah (natrium dan osmolaliti rendah), manakala air kencing menjadi pekat secara tidak sesuai. Natrium tinggi dengan air kencing sangat cair ialah corak diabetes insipidus.Disemak dengan: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Natrium serum rendah, osmolaliti serum rendah dan air kencing pekat
11.Farmakologi

Jawapan: B · Ia mengurangkan prostaglandin pelindung dalam lapisan perut

Mengapa ini jawapannya

NSAID merencat COX-1, menurunkan prostaglandin yang mengekalkan mukus, rembesan bikarbonat dan aliran darah dalam lapisan perut.

Jawapan

B · Ia mengurangkan prostaglandin pelindung dalam lapisan perut
12.Farmakologi

Jawapan: C · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed

Mengapa ini jawapannya

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing liver glucose production and insulin resistance. Glucose is monitored more often, and diabetes treatment may need to be increased during the course.

Jawapan

C · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · 80 mmHg

Mengapa ini jawapannya

MAP ≈ diastolic + (systolic − diastolic) ÷ 3 = 60 + 60 ÷ 3 = 80 mmHg. The heart spends longer in diastole, so MAP is closer to the diastolic value. A MAP of at least about 65 mmHg is a common target for organ perfusion.

Jawapan

B · 80 mmHg
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Check mask fit and protect the bridge of the nose

Mengapa ini jawapannya

Pressure injury over the bridge of the nose is common with NIV masks. Correctly sized masks, avoiding overtightening (allowing a small gap under the straps), protective dressings and regular skin checks reduce it. Other problems include eye irritation, dryness and gastric distension.

Jawapan

D · Check mask fit and protect the bridge of the nose
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Memberikan snek karbohidrat bertindak lebih lama, seperti sandwic

Mengapa ini jawapannya

Setelah glukosa melebihi 4 mmol/L, karbohidrat bertindak lebih lama (atau waktu makan seterusnya jika sudah tiba) mencegah kejadian berulang. Punca hipoglisemia patut dikenal pasti dan didokumenkan, dan pelan rawatan disemak semula jika episod berulang.

Jawapan

C · Memberikan snek karbohidrat bertindak lebih lama, seperti sandwic
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · TURP syndrome from absorbed irrigation fluid

Mengapa ini jawapannya

In TURP syndrome, irrigating fluid is absorbed into the blood, causing fluid overload and dilutional hyponatraemia. Signs include confusion, nausea, bradycardia, hypertension and, if severe, seizures. It needs urgent medical treatment.

Jawapan

D · TURP syndrome from absorbed irrigation fluid
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining

Mengapa ini jawapannya

Soft stools reduce straining and pressure on the anal cushions. Long sitting on the toilet and constipating drugs such as codeine should be avoided.

Jawapan

C · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Metabolit morfin terkumpul, jadi dos yang lebih rendah atau opioid lain mungkin diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Metabolit aktif morfin (seperti morfin-6-glukuronida) dikumuhkan melalui buah pinggang dan terkumpul dalam gangguan buah pinggang, menyebabkan sedasi dan tekanan pernafasan. Dos yang lebih rendah, selang yang lebih panjang atau opioid alternatif mungkin digunakan dengan pemantauan rapi. Umur yang lebih tua meningkatkan kepekaan.

Jawapan

A · Metabolit morfin terkumpul, jadi dos yang lebih rendah atau opioid lain mungkin diperlukan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy

Mengapa ini jawapannya

Blood volume and cardiac output rise in pregnancy, and the resting heart rate typically increases by 10 to 15 beats per minute. Blood pressure usually falls slightly in the second trimester.

Jawapan

A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Stop feeding and report it urgently

Mengapa ini jawapannya

Drooling and choking with feeds suggest oesophageal atresia with or without tracheo-oesophageal fistula. Feeding is stopped, the pouch is suctioned and the baby is kept upright while surgical review is arranged.

Jawapan

C · Stop feeding and report it urgently
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Separate them by at least 4 weeks

Mengapa ini jawapannya

Two live injected vaccines are given either on the same day or at least 4 weeks apart. A shorter gap can reduce the immune response to the second vaccine.

Jawapan

C · Separate them by at least 4 weeks
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely

Mengapa ini jawapannya

A child who can cough effectively and speak has a partly open airway. Back blows or thrusts are not started, and blind finger sweeps can push the object further in. If the cough becomes ineffective, back blows and abdominal thrusts are given.

Jawapan

B · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "Are you having thoughts of killing yourself?"

Mengapa ini jawapannya

Asking directly and calmly shows that it is safe to talk. Questions that suggest the "right" answer, or that minimise the problem, make it harder for the patient to be honest.

Jawapan

D · "Are you having thoughts of killing yourself?"
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Protect the airway and keep him safe from injury

Mengapa ini jawapannya

During a seizure, the nurse protects the airway, removes nearby hazards, does not restrain or put anything in the mouth, and calls for help. Alcohol withdrawal seizures are most likely in the first 48 hours.

Jawapan

A · Protect the airway and keep him safe from injury
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 160 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

5·12 + 3 = 63 in

Inci kepada sentimeter

h = 63·2.54 = 160 cm

Jawapan

h = 160 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 900 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

3 cawan = 3·240 = 720 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL

Tambah

V = 720 + 120 + 15 + 45 = 900 mL

Jawapan

V = 900 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 112.5 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

7.5·45 = 337.5 mg

Setiap dos

D = 337.5/3 = 112.5 mg

Jawapan

D = 112.5 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

94.6/2.2 = 43 kg

Dos

1·43 = 43 mg

Isi padu

V = (43/40)·1 = 1.075 ≈ 1.1 mL

Jawapan

V = 1.1 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 63 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 1500·20/480 = 62.5 ≈ 63 gtt/min

Jawapan

R = 63 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 63 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 2.3 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

50·60/15 = 200 mL/h

Masa yang tinggal

t = 450/200 = 2.25 ≈ 2.3 h

Jawapan

t = 2.3 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1510 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 150 + 120 = 470 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1510 mL

Jawapan

I = 1510 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 15 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 100 = 900 mL

Masa

t = 900/60 = 15 h

Jawapan

t = 15 h

Itu kira-kira 15 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:00.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 85

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 85

Jawapan

MFS = 85
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sangat tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 1 + 1 + 2 + 3 = 9

Tahap risiko

9 → risiko sangat tinggi

Jawapan

risiko sangat tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions