Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient has just finished a glass of iced water. How should this affect taking an oral temperature?

  1. ATake it straight away, as cold drinks do not affect the mouth
  2. BAdd half a degree to the reading to correct for the drink
  3. CWait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
  4. DUse the reading but only if the patient says they feel warm
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit diabetes ditemui tidak responsif dengan glukosa darah sangat rendah dan tidak dapat menelan. Apakah pendekatan yang betul?

  1. ABeri dos insulin biasa pesakit
  2. BTuang jus manis ke dalam mulut pesakit
  3. CTunggu pesakit sedar dan kemudian beri makanan
  4. DPanggil bantuan dan beri glukosa melalui laluan lain, seperti glukosa IV atau glukagon IM, mengikut protokol
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

An order uses the abbreviation “MS”. Why is this unsafe?

  1. AIt is the abbreviation for milliseconds, not a drug
  2. BIt is reserved for drugs used in multiple sclerosis
  3. CIt can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
  4. DIt means the drug must be given by mouth only
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse finds that a patient has been taking their own sleeping pills from a bedside drawer while also receiving a hypnotic from the ward. What should the nurse do?

  1. AStop giving the hospital hypnotic without telling the provider or the pharmacy
  2. BSecure the home medication per policy and inform the provider
  3. CThrow the patient’s pills away in the bin
  4. DLet the patient keep them, since they are the patient’s own
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pesakit bertanya kepada pembantu jururawat tentang kesan sampingan ubat baharu. Apakah yang patut dilakukan oleh pembantu itu?

  1. AMenerangkan kesan sampingan yang disenaraikan dalam risalah pesakit untuk ubat itu
  2. BMenenangkan pesakit bahawa kesan sampingan jarang berlaku
  3. CMencari ubat itu dalam talian dan membaca apa yang tertulis
  4. DMengatakan jururawat akan datang menjawab, dan memberitahu jururawat
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. AA patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
  2. BA patient on a new IV medication that needs frequent titration
  3. CA patient who has just arrived from the emergency department with pneumonia and confusion
  4. DA patient with a tracheostomy placed this morning who is coughing up blood
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which instruction is correct for taking weekly alendronic acid (alendronate)?

  1. ATake it with a glass of milk at bedtime and then lie down straight away
  2. BTake it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
  3. CChew the tablet with breakfast and a cup of milky tea
  4. DTake it with an antacid to protect the stomach
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which sign is often a late finding in hypovolaemic shock in a young, previously fit adult?

  1. AA rise in heart rate
  2. BA fall in blood pressure
  3. CCool peripheries
  4. DA slightly raised respiratory rate
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Hemoglobin seorang pesakit ialah 7.8 g/dL (78 g/L). Dapatan manakah yang dijangka oleh jururawat?

  1. AGatal, kulit kuning dan air kencing gelap
  2. BKadar denyutan jantung perlahan, kulit kemerahan dan tekanan darah tinggi
  3. CKeletihan, pucat, kadar denyutan jantung yang laju dan sesak nafas apabila bergerak
  4. DSakit kepala, mimisan dan muka merah
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit ketoasidosis diabetes mempunyai kalium 3.0 mEq/L sebelum infusi insulin dimulakan. Apakah yang dijangka oleh jururawat?

  1. AInsulin dimulakan serta-merta pada kadar yang lebih tinggi
  2. BKalium diganti dahulu, dan insulin menunggu sehingga paras selamat mengikut protokol
  3. CCecair dihentikan sehingga kalium normal
  4. DKalium tidak diganti, kerana insulin akan menaikkannya
11.FarmakologiSederhana

Satu ubat merencat enzim hati CYP3A4. Apakah yang boleh berlaku pada ubat kedua yang terutamanya dimetabolismekan oleh CYP3A4?

  1. ATiada apa-apa, kerana enzim tidak menjejaskan ubat lain
  2. BParas plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan
  3. CIa dirembeskan lebih cepat oleh buah pinggang
  4. DParas plasmanya jatuh, jadi ia mungkin berhenti berfungsi pada dos biasa
12.FarmakologiSukar

Pesakit yang baru mula mengambil haloperidol mengalami demam tinggi, kekejangan otot "paip plumbum", kekeliruan dan kreatin kinase yang sangat tinggi. Apakah diagnosis yang paling mungkin?

  1. ASindrom neuroleptik malignan
  2. BHipertermia malignan akibat anestesia
  3. CDistonia akut
  4. DSindrom serotonin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position will oxygenation usually be best?

  1. ALying on the right side, with the affected lung down
  2. BLying on the left side, with the healthy lung down
  3. CFlat on the back with no pillows
  4. DProne with the head down
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

During a cardiac arrest, the monitor shows an organised rhythm, but there is no pulse. What should the team do?

  1. AContinue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
  2. BGive adenosine to slow the rhythm down
  3. CDeliver an unsynchronised shock at once and then check the pulse
  4. DStop CPR, because an organised rhythm on the monitor means recovery
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

For which patient with migraine would the nurse question an order for sumatriptan?

  1. AA patient with a history of angina
  2. BA patient with an allergy to penicillin
  3. CA patient with well-controlled hypothyroidism
  4. DA patient who also has asthma
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with diabetic neuropathy has a hot, red, swollen foot that is barely painful. The skin is intact, and there is no fever. What should the nurse suspect?

  1. ANormal swelling from standing too long
  2. BAn acute Charcot foot, needing urgent offloading
  3. CGout, which only needs pain relief
  4. DA sprained ankle that will settle with walking
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which nerve is at risk if the arm is poorly padded at the elbow during surgery?

  1. AFacial nerve
  2. BSciatic nerve
  3. CUlnar nerve
  4. DFemoral nerve
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient with GORD. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll try to lose some weight over the next months."
  2. B"I'll stop smoking because it makes reflux worse."
  3. C"Peppermint tea after dinner will settle my reflux."
  4. D"I'll keep a diary of foods that trigger my symptoms."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Parents ask where their newborn should sleep at night. Which advice reduces the risk of sudden infant death?

  1. AIn the parents' bed, between the two adults
  2. BIn a separate bedroom from the first night
  3. CIn a separate cot or crib in the parents' room
  4. DOn a sofa with a parent when the baby is unsettled
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 8 weeks takes valproate for epilepsy. She asks whether she should stop it. Which response is best?

  1. ADo not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
  2. BHalve the dose herself to reduce the risk to the baby
  3. CContinue as usual because epilepsy drugs are all safe in pregnancy
  4. DStop the drug today because it causes birth defects
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak dengan tetralogi Fallot tiba-tiba menjadi sangat biru dan sesak nafas semasa menangis. Kedudukan manakah yang membantu?

  1. ATerlentang rata
  2. BKedudukan lutut–dada (atau mencangkung)
  3. CDuduk dengan kaki tergantung ke bawah
  4. DCondong kepala ke bawah
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak dengan penyakit sel sabit mengalami sakit dada baharu, batuk, demam dan ketepuan oksigen 90%. Apakah yang patut disyaki oleh jururawat?

  1. AKesakitan normal daripada krisis anggota
  2. BKebimbangan berada di hospital
  3. CSindrom dada akut, satu kecemasan
  4. DSelsema ringan
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

An 86-year-old nursing home resident becomes acutely confused over two days. Which cause should be considered first?

  1. AA first episode of schizophrenia caused by moving into the home
  2. BThe normal ageing process
  3. CAn infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
  4. DA sudden onset of Alzheimer's disease
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

An 8-year-old with separation anxiety disorder has missed two weeks of school. What is the most helpful approach?

  1. AAllow him to stay at home until he wants to go back
  2. BTell him that he is being silly and must go
  3. CLet a parent stay with him in class every day for the rest of the year
  4. DSupport a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
14.1138 mL? mLbundarkan kepada 0.1 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan memberikan 14.1138 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu 1 mL atau lebih dibundarkan kepada persepuluh mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

14.1138 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
19.1 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan glukosa darah ialah 19.1 mmol/L. Dengan menggunakan 1 mmol/L = 18 mg/dL untuk glukosa, cari c dalam mg/dL kepada nombor bulat yang terdekat.

19.1 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Pengiraan dosSederhana
18 kg2 mg/kg/hari2× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 18 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 2 mg/kg sehari, diberi dalam 2 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

18 kg2 mg/kg/hari2× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 0.33 mg. Ampul mengandungi 500 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

0.33 mg500 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
400 mLtinggal? mL/h2 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 8 jam. Selepas 6 jam anda mendapati 400 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 8 hselepas 6 h: 400 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg50 mL5 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 500 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 5 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

500 mg/50 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli100 mLsup150 mLjus150 mLketulan ais200 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing450 mLair kencing350 mLair kencing175 mLmuntah200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jeli: 100 mLsup: 150 mLjus: 150 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 80 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 450 mLair kencing: 350 mLair kencing: 175 mLmuntah: 200 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 100 mL/hmula 10:00tjumlah​ = ? h120 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 10:00 dengan 120 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 100 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL120 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 9/min, SpO₂ 90% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 38.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 9SpO₂ 90%O₂SBP 106HR 58AT 38.8 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low

Mengapa ini jawapannya

Hot or cold drinks, eating and smoking change the temperature in the mouth for a while. The nurse waits 15–30 minutes or uses another site.

Jawapan

C · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Panggil bantuan dan beri glukosa melalui laluan lain, seperti glukosa IV atau glukagon IM, mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Glukosa oral berisiko aspirasi apabila pesakit tidak dapat menelan. Mengikut protokol tempatan, jururawat memanggil bantuan, melindungi saluran udara dan memberi glukosa IV atau glukagon IM, kemudian menyemak semula glukosa.

Jawapan

D · Panggil bantuan dan beri glukosa melalui laluan lain, seperti glukosa IV atau glukagon IM, mengikut protokol
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

“MS”, “MSO4” and “MgSO4” can be confused, and giving one drug instead of the other can cause serious harm. Drug names are written in full.

Jawapan

C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Secure the home medication per policy and inform the provider

Mengapa ini jawapannya

Unrecorded home medicines can lead to duplicate doses, interactions and falls. They are stored or sent home according to policy, and the provider is told so the treatment plan can be reviewed.

Jawapan

B · Secure the home medication per policy and inform the provider
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Mengatakan jururawat akan datang menjawab, dan memberitahu jururawat

Mengapa ini jawapannya

Pengajaran pesakit tentang ubat ialah tanggungjawab kejururawatan. Pembantu menyampaikan soalan itu kepada jururawat, supaya pesakit mendapat maklumat yang tepat dan sesuai dengan keadaannya.

Jawapan

D · Mengatakan jururawat akan datang menjawab, dan memberitahu jururawat
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care

Mengapa ini jawapannya

Routine tracheostomy care for a stable, long-term patient fits the LPN/LVN role in most settings. Fresh or bleeding tracheostomies, new admissions and titrated IV drugs need RN assessment.

Jawapan

A · A patient with a long-standing tracheostomy who needs routine suctioning and care
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes

Mengapa ini jawapannya

Alendronic acid must be taken with plain water before food, and the patient must stay upright to reduce oesophageal irritation. Food, milk and antacids reduce absorption.

Jawapan

B · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · A fall in blood pressure

Mengapa ini jawapannya

Young adults compensate for blood loss with tachycardia and vasoconstriction, so blood pressure may stay normal until a large volume is lost. Hypotension is therefore a late and serious sign.

Jawapan

B · A fall in blood pressure
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Keletihan, pucat, kadar denyutan jantung yang laju dan sesak nafas apabila bergerak

Mengapa ini jawapannya

Anemia mengurangkan penghantaran oksigen. Jantung berdegup lebih laju untuk menampung, dan pesakit berasa letih dan sesak nafas semasa aktiviti serta kelihatan pucat. Anemia teruk boleh menyebabkan sakit dada pada orang dengan penyakit jantung.Disemak dengan: Anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Keletihan, pucat, kadar denyutan jantung yang laju dan sesak nafas apabila bergerak
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Kalium diganti dahulu, dan insulin menunggu sehingga paras selamat mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Insulin akan menurunkan kalium lagi dan boleh menyebabkan aritmia yang berbahaya. Garis panduan lazim menggantikan kalium dan menangguhkan insulin sehingga paras sekurang-kurangnya kira-kira 3.3 mEq/L, manakala cecair IV diteruskan. Jururawat mengikut protokol hospital dan memantau ECG.Disemak dengan: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Jawapan

B · Kalium diganti dahulu, dan insulin menunggu sehingga paras selamat mengikut protokol
11.Farmakologi

Jawapan: B · Paras plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan

Mengapa ini jawapannya

Perencat enzim (contohnya klaritromisin atau jus limau gedang untuk CYP3A4) memperlahankan metabolisme, maka ubat kedua terkumpul. Pendorong enzim mempunyai kesan sebaliknya.

Jawapan

B · Paras plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan
12.Farmakologi

Jawapan: A · Sindrom neuroleptik malignan

Mengapa ini jawapannya

Sindrom neuroleptik malignan menyusuli antagonis dopamin dan berkembang selama beberapa hari, dengan kekejangan paip plumbum, demam dan CK meningkat. Sindrom serotonin berkembang lebih cepat dan menampilkan klonus dan hiperrefleksia.

Jawapan

A · Sindrom neuroleptik malignan
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Lying on the left side, with the healthy lung down

Mengapa ini jawapannya

Blood flow goes preferentially to the dependent lung. Placing the healthy lung down matches more blood to the well-ventilated lung, improving oxygenation ("good lung down"). Exceptions include a lung abscess or bleeding, when the affected lung is placed down to protect the healthy one.

Jawapan

B · Lying on the left side, with the healthy lung down
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable

Mengapa ini jawapannya

Pulseless electrical activity is a non-shockable rhythm. Treatment is high-quality CPR, adrenaline as soon as possible and repeated, and a search for reversible causes (the 4 Hs and 4 Ts, such as hypoxia, hypovolaemia, tension pneumothorax and tamponade). Shocks are only for VF and pulseless VT.

Jawapan

A · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · A patient with a history of angina

Mengapa ini jawapannya

Triptans constrict blood vessels, including the coronary arteries. They are contraindicated in coronary artery disease, previous stroke and uncontrolled hypertension.

Jawapan

A · A patient with a history of angina
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · An acute Charcot foot, needing urgent offloading

Mengapa ini jawapannya

Acute Charcot neuroarthropathy causes inflammation and destruction of bones and joints in a foot without protective sensation. It can look like cellulitis. Early immobilisation and offloading prevent permanent deformity.

Jawapan

B · An acute Charcot foot, needing urgent offloading
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Ulnar nerve

Mengapa ini jawapannya

The ulnar nerve runs superficially at the elbow and is a common site of positioning injury. Careful padding and avoiding pressure on the elbow help prevent numbness and weakness of the hand.

Jawapan

C · Ulnar nerve
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · "Peppermint tea after dinner will settle my reflux."

Mengapa ini jawapannya

Peppermint can relax the lower oesophageal sphincter and may worsen reflux. Weight loss, stopping smoking and avoiding personal triggers are standard lifestyle measures.

Jawapan

C · "Peppermint tea after dinner will settle my reflux."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · In a separate cot or crib in the parents' room

Mengapa ini jawapannya

Both US (AAP) and UK (NHS) guidance advise room-sharing without bed-sharing: the baby sleeps on the back in a cot or crib in the parents' room for at least the first 6 months. Sleeping with a baby on a sofa or armchair is especially dangerous.

Jawapan

C · In a separate cot or crib in the parents' room
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review

Mengapa ini jawapannya

Valproate is strongly teratogenic, but stopping antiepileptics suddenly can cause seizures that harm mother and fetus. She needs urgent specialist review to change treatment safely, ideally before conception.

Jawapan

A · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Kedudukan lutut–dada (atau mencangkung)

Mengapa ini jawapannya

Membawa lutut ke dada meningkatkan rintangan vaskular sistemik, maka lebih sedikit darah mengalir dari kanan ke kiri dan lebih banyak mengalir ke paru-paru. Pastikan kanak-kanak tenang, beri oksigen dan minta bantuan.

Jawapan

B · Kedudukan lutut–dada (atau mencangkung)
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Sindrom dada akut, satu kecemasan

Mengapa ini jawapannya

Sindrom dada akut menyebabkan sakit dada, demam, gejala pernafasan, hipoksia dan perubahan baharu pada sinar-X dada. Ia punca utama kematian dalam penyakit sel sabit dan memerlukan rawatan segera.

Jawapan

C · Sindrom dada akut, satu kecemasan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect

Mengapa ini jawapannya

Acute confusion in an older adult suggests delirium, which has an underlying cause. Common causes include infections, medicines (especially anticholinergics and sedatives), dehydration, hypoxia, pain and urinary retention.

Jawapan

C · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine

Mengapa ini jawapannya

Long-term avoidance strengthens anxiety. A gradual, planned return, short and predictable goodbyes, praise for brave behaviour and cooperation between parents and school, often with CBT, help the child cope.

Jawapan

D · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 14.1 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

14.1138 → 1

Hanya digit seterusnya yang menentukan

14.1138 → 1
1 ialah 4 atau kurang, jadi 1 kekal.
Digit selepasnya (38) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 14.1 mL

Jawapan

x = 14.1 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 344 mg/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 19.1·18 = 343.8 ≈ 344 mg/dL

Jawapan

c = 344 mg/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 18 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

2·18 = 36 mg

Setiap dos

D = 36/2 = 18 mg

Jawapan

D = 18 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.66 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.33 mg = 330 mcg

Isi padu

V = 330/500 = 0.66 mL

Jawapan

V = 0.66 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 200 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/8 = 187.5 mL/h

Kadar baharu

R = 400/2 = 200 mL/h

Jawapan

R = 200 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 50 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

500/50 = 10 mg/mL

Kadar dos

D = 10·5 = 50 mg/h

Jawapan

D = 50 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 385 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 150 + 150 = 400 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 80·12 = 960 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1560 mL

Jumlah pengeluaran

450 + 350 + 175 + 200 = 1175 mL

Imbangan

B = 1560 − 1175 = 385 mL

Jawapan

B = 385 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 9.4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

120·3 = 360 mL
1000 − 360 = 640 mL tinggal

Bahagian kedua

640/100 = 6.4 h

Jumlah masa

t = 3 + 6.4 = 9.4 h

Jawapan

t = 9.4 h

Itu kira-kira 9 h 24 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:24.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 9/min → 1
SpO₂ 90% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 106 mmHg → 1
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.8 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 1 + 0 + 0 + 1 = 8

Jawapan

NEWS2 = 8
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 25

Tahap risiko

25 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions