Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should dentures be cleaned to avoid breaking them?

  1. AOver an empty, hard sink so they can be seen clearly
  2. BOver a sink lined with a towel or partly filled with water
  3. CBy soaking them in very hot water to sterilise them
  4. DWith an abrasive cleaning powder to remove stains
2.Asas kejururawatanSukar

During tracheal suction a patient's SpO₂ falls from 95% to 85% and the heart rate drops. What should the nurse do?

  1. AStop suctioning and give oxygen until the patient recovers
  2. BInsert the catheter further into the airway
  3. CIncrease the suction pressure to finish faster
  4. DContinue until all the secretions have been removed from the airway
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang pesakit menghidap kayap (herpes zoster) pada satu kawasan dada, mempunyai sistem imun yang normal dan lesi boleh ditutup sepenuhnya. Langkah berjaga-jaga yang manakah lazimnya diperlukan?

  1. ALangkah berjaga-jaga udara dalam bilik bertekanan negatif
  2. BLangkah berjaga-jaga titisan sahaja
  3. CPersekitaran perlindungan dengan tekanan positif
  4. DLangkah berjaga-jaga standard, dengan lesi ditutup
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Semasa penukaran pembalut talian pusat yang steril, seorang rakan sekerja menjangkau melintasi medan steril yang terbuka untuk menyerahkan segulung pita kepada jururawat. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMeneruskan, kerana rakan sekerja tidak menyentuh sebarang item steril
  2. BMengeluarkan hanya item yang paling hampir dengan tempat lengan itu melintas
  3. CMenganggap medan tercemar dan menyediakan yang baharu
  4. DMenutup medan dengan tuala steril dan meneruskan di atasnya
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat ketua perlu mengosongkan satu katil. Pesakit manakah yang paling sesuai untuk discaj atau dipindahkan ke tahap penjagaan yang lebih rendah?

  1. AHari ke-1 selepas pembedahan usus dengan suhu baharu 38.5 °C
  2. BDimasukkan dua jam lalu dengan sakit dada; keputusan troponin masih belum ada
  3. CPneumonia, dengan keperluan oksigen yang meningkat semalaman daripada 2 kepada 4 L/min
  4. DHari ke-3 selepas apendektomi tanpa komplikasi, makan, menggunakan analgesia oral
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A severely malnourished patient started nutrition two days ago and now has weakness and confusion. Which laboratory result should the nurse check first?

  1. ASerum phosphate
  2. BSerum cholesterol
  3. CThyroid hormone
  4. DSerum amylase
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit diabetes yang tidak sedarkan diri mempunyai glukosa darah 2.1 mmol/L dan tiada akses IV. Apakah yang boleh diberi?

  1. ATablet glukosa melalui mulut
  2. BInsulin subkutaneus
  3. CJus buah oral
  4. DGlukagon intramuskular
8.Kejururawatan klinikalSukar

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. APericarditis
  2. BAortic dissection
  3. CPulmonary oedema
  4. DStable angina
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38.3 °C (100.9 °F). What should the nurse do first?

  1. ARemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
  2. BReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
  4. DEncourage oral fluids and record the fever in the chart
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with acute kidney injury after severe dehydration has a rising creatinine. Which urine findings support a prerenal cause rather than acute tubular necrosis (ATN)?

  1. ARed cell casts with heavy protein loss in the urine
  2. BWhite cell casts with positive nitrites on the dipstick
  3. CHigh urine sodium and dilute urine with muddy brown granular casts
  4. DLow urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
11.FarmakologiSederhana

Bagaimanakah neostigmin memperbaik kekuatan otot dalam miastenia gravis?

  1. AIa merangsang reseptor muskarinik dalam otot secara langsung
  2. BIa meningkatkan bilangan reseptor asetilkolin pada simpang neuromuskular
  3. CIa menyekat autoantibodi terhadap reseptor
  4. DIa merencat asetilkolinesterase supaya lebih banyak asetilkolin sampai ke reseptor
12.FarmakologiSukar

Before starting rituximab, patients are tested for hepatitis B. Why?

  1. ARituximab is made from the hepatitis B virus
  2. BRituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
  3. CRituximab is a vaccine against hepatitis B
  4. DHepatitis B infection makes rituximab completely ineffective
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit sakit dada meminta gliseril trinitrat. Maklumat manakah bermakna jururawat patut menahannya dan menghubungi pempreskripsi?

  1. APesakit mengalami sakit kepala minggu lepas
  2. BTekanan darah pesakit ialah 150/90 mmHg
  3. CPesakit mengambil statin setiap hari
  4. DPesakit mengambil sildenafil awal hari ini
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. ACOPD
  2. BHeart failure
  3. CAsthma
  4. DIdiopathic pulmonary fibrosis
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Komplikasi hemodialisis manakah yang menyebabkan sakit kepala, loya, kegelisahan dan kadangkala sawan, terutamanya pada sesi pertama?

  1. APeritonitis bakteria
  2. BEmbolisme udara vena melalui talian
  3. CSindrom ketidakseimbangan dialisis
  4. DHipoglisemia dialisat
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit kanser paru-paru dan SIADH mempunyai natrium 112 mmol/L dan mengalami sawan. Rawatan manakah yang paling sesuai?

  1. AAir oral dalam jumlah besar untuk membantu mencairkan air kencing
  2. BPembetulan pantas kepada 140 mmol/L dalam enam jam pertama
  3. CGlukosa 5% IV pada kadar tinggi sehingga sawan berhenti
  4. DSalin hipertonik, dipantau, dengan kadar kenaikan yang terhad
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Before an anti-TNF biologic such as infliximab is started for Crohn's disease, which screening is essential?

  1. AScreening for tuberculosis
  2. BA bone density scan
  3. CA test of colour vision
  4. DA test for coeliac disease
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit menjalani terapi luka tekanan negatif. Pam berbunyi amaran dan pembalut telah hilang kedapnya. Apakah tindakan yang paling sesuai?

  1. AMemulihkan kedap; jika gagal tepat pada masanya, bertukar kepada pembalut lembap
  2. BMenyumbat luka dengan kasa kering di atas span dan menampalnya dengan ketat
  3. CMembiarkan span dalam luka tanpa sedutan selama beberapa hari sehingga semakan
  4. DMenaikkan sedutan kepada tetapan maksimum untuk menarik kedap kembali
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Selepas membran pecah, cecair amnion berwarna hijau. Apakah yang dicadangkannya?

  1. AIbu mempunyai jangkitan streptokokus kumpulan B
  2. BJanin telah mengeluarkan mekonium
  3. CCecair itu normal pada kehamilan cukup bulan
  4. DTerdapat pendarahan daripada plasenta
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. ASevere fetal anaemia from Rh disease
  2. BPlacental abruption
  3. CProlapse of the umbilical cord
  4. DThe opioid's effect on the fetal brain
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which activity best supports a 9-year-old during a long hospital stay?

  1. ASchoolwork and contact with classmates, plus games or hobbies
  2. BWatching television alone for most of the day
  3. CPlaying with baby toys in the toddler playroom with younger children
  4. DStaying in bed with no visitors to rest
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 7 tahun dengan serangan asma tadinya berdehit kuat tetapi kini senyap, mengantuk dan kemasukan udara sangat berkurang. Apakah yang ditunjukkannya?

  1. ATindak balas yang baik terhadap inhaler pelega, dengan saluran udara kini terbuka semula
  2. BSerangan sedang reda
  3. CKanak-kanak itu tidur seperti biasa
  4. DKemerosotan yang mengancam nyawa dengan keletihan dan pergerakan udara yang sangat lemah
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Bilakah darah patut diambil untuk mengukur paras litium pesakit?

  1. ASejurus selepas dos pagi
  2. BPada bila-bila masa sepanjang hari, kerana ia tidak membezakan
  3. CKira-kira 12 jam selepas dos terakhir
  4. D1 jam selepas dos terakhir
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Sehari sebelum discaj, seorang pesakit dengan kemurungan berkata, "Tidak lama lagi akhirnya saya akan tenang dan tidak menjadi beban kepada sesiapa." Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMengatakan dia akan berasa lebih baik di rumah
  2. BMenganggap dia bermaksud dia lega untuk pulang
  3. CBertanya secara langsung sama ada dia berfikir tentang bunuh diri dan maklumkan pasukan sebelum discaj diteruskan
  4. DMencatat kenyataan itu dalam rekodnya dan membiarkan discaj diteruskan seperti yang dirancang, tanpa tindakan lanjut
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40.7 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 40.7 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

40.7 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0021:2505:30t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 21:25 dan tamat pada 05:30 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

21:2505:30
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
102 kgBSA = 1.93 m²100 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 102 kg mempunyai luas permukaan badan 1.93 m². Preskripsi ialah 100 mg/m². Cari dos D dalam mg.

102 kgBSA = 1.93 m²100 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1000 unit ubat yang datang sebagai 10000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1000 units10000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
410 mLtinggal? mL/h7 h tinggal

500 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 410 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 10 hselepas 3 h: 410 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg250 mL60 gtt/mL20 mg/h? gtt/min

250 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 20 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

250 mg/250 mL20 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh150 mLair350 mLketulan ais120 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing150 mLair kencing375 mLair kencing325 mLair kencing150 mLlongkang luka130 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 101 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

101 kg12 hair kencing: 150 mLair kencing: 375 mLair kencing: 325 mLair kencing: 150 mLlongkang luka: 130 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan100 mL/h12:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 12:00, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 84/50 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 36.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 89%udaraSBP 84HR 76AT 36.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Over a sink lined with a towel or partly filled with water

Mengapa ini jawapannya

Cleaning over a padded or water-filled sink cushions a fall. Hot water can warp dentures, and abrasives scratch them; they are stored in a labelled denture pot.

Jawapan

B · Over a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers

Mengapa ini jawapannya

Suction removes oxygen and can stimulate the vagus nerve, causing hypoxia and bradycardia. The nurse stops, oxygenates and lets the patient recover before trying again.

Jawapan

A · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Langkah berjaga-jaga standard, dengan lesi ditutup

Mengapa ini jawapannya

Zoster setempat pada pesakit imunokompeten, dengan lesi yang boleh ditutup, diuruskan dengan langkah berjaga-jaga standard. Zoster tersebar memerlukan langkah berjaga-jaga udara dan sentuhan sehingga semua lesi kering dan berkeruping, dan zoster setempat pada pesakit imunokompromi memerlukannya sehingga penyebaran dikecualikan. Kakitangan yang tidak imun terhadap varisela tidak patut memberikan penjagaan.

Jawapan

D · Langkah berjaga-jaga standard, dengan lesi ditutup
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menganggap medan tercemar dan menyediakan yang baharu

Mengapa ini jawapannya

Menjangkau melintasi medan steril dengan lengan atau item tidak steril mencemarkannya, walaupun tanpa menyentuh. Medan diganti, dan item tidak steril dihulurkan mengelilingi medan, bukan di atasnya. Apabila kesterilan diragui, medan dianggap tercemar.

Jawapan

C · Menganggap medan tercemar dan menyediakan yang baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Hari ke-3 selepas apendektomi tanpa komplikasi, makan, menggunakan analgesia oral

Mengapa ini jawapannya

Pesakit apendektomi stabil, makan dan dapat mengatasi dengan pelega sakit oral. Troponin yang belum ada, keperluan oksigen yang meningkat dan demam baharu semuanya bermakna perjalanan penyakit pesakit belum jelas.

Jawapan

D · Hari ke-3 selepas apendektomi tanpa komplikasi, makan, menggunakan analgesia oral
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Serum phosphate

Mengapa ini jawapannya

In refeeding syndrome, a sudden change to carbohydrate metabolism moves phosphate, potassium and magnesium into cells. Low phosphate can cause weakness, confusion, heart failure and breathing problems.

Jawapan

A · Serum phosphate
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Glukagon intramuskular

Mengapa ini jawapannya

Dalam hipoglisemia tidak sedarkan diri, rawatan oral berisiko aspirasi. Glukagon IM membebaskan glikogen hati; glukosa IV digunakan jika akses tersedia.

Jawapan

D · Glukagon intramuskular
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Pericarditis

Mengapa ini jawapannya

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Jawapan

A · Pericarditis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Mengapa ini jawapannya

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Disemak dengan: Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC

Jawapan

B · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity

Mengapa ini jawapannya

In prerenal AKI the tubules are intact, so they keep sodium and water, giving a low urine sodium and concentrated urine. In ATN the damaged tubules cannot do this, so urine sodium is high, the urine is dilute and muddy brown casts appear.Disemak dengan: Urine specific gravity test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Low urine sodium and concentrated urine with a high specific gravity
11.Farmakologi

Jawapan: D · Ia merencat asetilkolinesterase supaya lebih banyak asetilkolin sampai ke reseptor

Mengapa ini jawapannya

Neostigmin merencat asetilkolinesterase pada simpang neuromuskular, maka asetilkolin bertahan lebih lama dan dapat mengaktifkan reseptor nikotinik yang tinggal dengan lebih berkesan.

Jawapan

D · Ia merencat asetilkolinesterase supaya lebih banyak asetilkolin sampai ke reseptor
12.Farmakologi

Jawapan: B · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure

Mengapa ini jawapannya

Rituximab destroys CD20-positive B cells, weakening control of latent hepatitis B. Reactivation can cause fulminant hepatitis, so carriers receive monitoring or antiviral prophylaxis.

Jawapan

B · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Pesakit mengambil sildenafil awal hari ini

Mengapa ini jawapannya

Perencat fosfodiesterase-5 seperti sildenafil (dalam masa kira-kira 24 jam) atau tadalafil (dalam masa kira-kira 48 jam) yang digabungkan dengan nitrat boleh menyebabkan hipotensi teruk yang mengancam nyawa. Nitrat juga dielakkan dengan tekanan sistolik di bawah kira-kira 90 mmHg.

Jawapan

D · Pesakit mengambil sildenafil awal hari ini
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Asthma

Mengapa ini jawapannya

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Jawapan

C · Asthma
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Sindrom ketidakseimbangan dialisis

Mengapa ini jawapannya

Penyingkiran pantas urea daripada darah mencipta kecerunan osmotik, jadi air bergerak ke dalam sel otak, menyebabkan edema serebrum. Ia dicegah dengan sesi pertama yang lebih singkat dan lebih lembut.

Jawapan

C · Sindrom ketidakseimbangan dialisis
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Salin hipertonik, dipantau, dengan kadar kenaikan yang terhad

Mengapa ini jawapannya

Hiponatremia bergejala teruk dirawat dengan bolus kecil salin hipertonik untuk menaikkan natrium beberapa mmol/L dan menghentikan sawan. Pembetulan keseluruhan dihadkan (selalunya tidak lebih daripada kira-kira 8–10 mmol/L dalam 24 jam) untuk mengelakkan sindrom demielinasi osmotik. Natrium diperiksa dengan kerap.

Jawapan

D · Salin hipertonik, dipantau, dengan kadar kenaikan yang terhad
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Screening for tuberculosis

Mengapa ini jawapannya

Anti-TNF drugs suppress immunity and can reactivate latent tuberculosis. Patients are screened for TB and hepatitis B before starting and are taught to report signs of infection.

Jawapan

A · Screening for tuberculosis
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Memulihkan kedap; jika gagal tepat pada masanya, bertukar kepada pembalut lembap

Mengapa ini jawapannya

NPWT memerlukan kedap kedap udara. Jika kedap atau sedutan hilang dan tidak dapat dipulihkan dengan segera (banyak garis panduan menyatakan dalam kira-kira 2 jam), span dikeluarkan dan diganti dengan pembalut piawai untuk mengurangkan risiko jangkitan. Pengilang dan garis panduan tempatan menentukan selang yang selamat.

Jawapan

A · Memulihkan kedap; jika gagal tepat pada masanya, bertukar kepada pembalut lembap
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Janin telah mengeluarkan mekonium

Mengapa ini jawapannya

Cecair hijau bermakna mekonium dikeluarkan dalam uterus. Ia lebih lazim selepas tarikh jangkaan dan boleh berlaku bersama tekanan janin, maka kadar denyutan jantung janin dipantau dengan teliti dan pasukan bersedia untuk kelahiran.

Jawapan

B · Janin telah mengeluarkan mekonium
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · The opioid's effect on the fetal brain

Mengapa ini jawapannya

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Jawapan

D · The opioid's effect on the fetal brain
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Schoolwork and contact with classmates, plus games or hobbies

Mengapa ini jawapannya

School-age children need to feel competent and connected. Hospital school, contact with friends and age-appropriate games, crafts and collections support Erikson's task of industry and reduce feelings of isolation.

Jawapan

A · Schoolwork and contact with classmates, plus games or hobbies
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Kemerosotan yang mengancam nyawa dengan keletihan dan pergerakan udara yang sangat lemah

Mengapa ini jawapannya

"Dada senyap" dan mengantuk bermakna terlalu sedikit udara bergerak dan kanak-kanak semakin letih. Ini ialah kecemasan: minta bantuan, beri oksigen dan rawatan kecemasan seperti yang diarahkan.

Jawapan

D · Kemerosotan yang mengancam nyawa dengan keletihan dan pergerakan udara yang sangat lemah
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Kira-kira 12 jam selepas dos terakhir

Mengapa ini jawapannya

Paras litium diambil kira-kira 12 jam selepas dos terakhir, biasanya pada waktu pagi sebelum dos seterusnya, supaya keputusan dapat dibandingkan dengan julat sasaran.

Jawapan

C · Kira-kira 12 jam selepas dos terakhir
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Bertanya secara langsung sama ada dia berfikir tentang bunuh diri dan maklumkan pasukan sebelum discaj diteruskan

Mengapa ini jawapannya

Kenyataan tentang berasa tenang atau menjadi beban boleh menunjukkan niat bunuh diri. Jururawat bertanya secara langsung, menilai risiko dan memaklumkan pasukan, dan discaj mungkin perlu dipertimbangkan semula.

Jawapan

C · Bertanya secara langsung sama ada dia berfikir tentang bunuh diri dan maklumkan pasukan sebelum discaj diteruskan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 105.3 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

40.7·9/5 = 73.26

Tambah 32

T = 73.26 + 32 = 105.3 °F

Jawapan

T = 105.3 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 485 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

21:25 → 24:00 = 155 min

Selepas tengah malam

00:00 → 05:30 = 330 min

Jumlah

t = 155 + 330 = 485 min

Jawapan

t = 485 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 193 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 100·1.93 = 193 mg

Jawapan

D = 193 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.1 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 1000/10000 = 0.1 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.1 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 58.57 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/10 = 50 mL/h

Kadar baharu

R = 410/7 = 58.57 mL/h

Jawapan

R = 58.57 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

250/250 = 1 mg/mL

Isi padu sejam

20/1 = 20 mL/h

Kadar titisan

R = 20·60/60 = 20 gtt/min

Jawapan

R = 20 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.83 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

150 + 375 + 325 + 150 = 1000 mL

Per kilogram sejam

U = 1000/(101·12) = 0.8251 ≈ 0.83 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.83 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/100 = 2.5 h

Jawapan

t = 2.5 h

Itu kira-kira 2 h 30 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:30.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 9

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 3 + 1 + 1 + 2 + 1 = 9

Jawapan

B = 9
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.8 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 6
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions