Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient has just finished a glass of iced water. How should this affect taking an oral temperature?

  1. AWait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
  2. BUse the reading but only if the patient says they feel warm
  3. CTake it straight away, as cold drinks do not affect the mouth
  4. DAdd half a degree to the reading to correct for the drink
2.Asas kejururawatanSukar

On the day after surgery, a patient's new stoma has turned dark purple. What should the nurse do?

  1. AWait a week to see whether it changes
  2. BClean it firmly to remove the colour
  3. CReport it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
  4. DRecord it as normal bruising after surgery and recheck tomorrow
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. ALet go of the belt and run to call for help
  2. BPull the patient backwards quickly toward the bed
  3. CGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  4. DHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

An IV bag from the pharmacy holds the correct drug, but the label shows another patient’s name. What should the nurse do?

  1. AHang it, because the drug and dose are correct
  2. BCross out the name and write in the correct patient’s name
  3. CNot hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
  4. DAsk the patient whether it is fine to use the bag
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat berdaftar berkata kepada pembantu jururawat, "Tengok pesakit di bilik 12." Hak pendelegasian manakah yang tiada?

  1. ATugas yang betul untuk tetapan itu
  2. BOrang yang betul untuk tugas itu
  3. CKeadaan yang betul
  4. DArahan dan komunikasi yang betul
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A nurse teaches a patient to inject enoxaparin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will tell my doctor if I notice unusual bruising or bleeding.”
  2. B“I will rub the area after the injection to help it absorb.”
  3. C“I will inject into the fat of my abdomen, away from the navel.”
  4. D“I will change the injection site each time.”
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Sebelum memberi penyekat beta, pemerhatian manakah yang paling penting untuk disemak?

  1. AKadar jantung dan tekanan darah
  2. BSuhu sahaja
  3. CPergerakan usus
  4. DGlukosa darah sahaja
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?

  1. AThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
  2. BThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
  3. CThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
  4. DA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with iron-deficiency anemia started oral iron. Which result is usually the earliest sign that treatment is working?

  1. AA fall in the mean cell volume (MCV)
  2. BA fall in the white cell count
  3. CA rise in the platelet count
  4. DA rise in the reticulocyte count
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AhCG stimulates the thyroid in early pregnancy
  2. BThe result shows severe primary hypothyroidism
  3. CShe has developed Graves disease in pregnancy
  4. DShe has pituitary failure from the pregnancy
11.FarmakologiSederhana

A patient is due the first dose of IV cefuroxime. Which question is most important before giving it?

  1. A"Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
  2. B"Have you eaten anything in the last two hours?"
  3. C"Do you prefer the drip in your left arm or in your right arm?"
  4. D"Have you taken paracetamol today?"
12.FarmakologiSukar

A man taking spironolactone for heart failure develops painful breast enlargement. Which change may be considered?

  1. ASwitching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
  2. BSwitching to potassium chloride tablets
  3. CDoubling the spironolactone dose to overcome the side effect
  4. DAdding testosterone injections
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

What is the purpose of a mucolytic such as carbocisteine in chronic productive cough?

  1. ATo widen the airways within minutes
  2. BTo make sputum thinner and easier to cough up
  3. CTo stop the patient coughing completely, day and night
  4. DTo kill bacteria in the airways
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Pendekatan manakah untuk pengeluaran saluran dada yang lazim diajar?

  1. AMengeluarkannya dengan sedutan masih berjalan pada kuasa penuh
  2. BMengeluarkannya dan membiarkan tapak terbuka untuk mengalir selama sehari
  3. CMengeluarkannya perlahan-lahan semasa pesakit menyedut nafas panjang dan dalam
  4. DMengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient has had a calcium oxalate kidney stone. Which advice best helps prevent another?

  1. ATake extra vitamin C supplements
  2. BDrink plenty of fluid so the urine stays pale
  3. CDrink only a little to avoid diluting the urine
  4. DCut all calcium out of the diet
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A nurse teaches a woman with recurrent UTIs. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will wipe from front to back."
  2. B"I will pass urine soon after sex."
  3. C"I will hold my urine for as long as I can."
  4. D"I will drink enough fluids during the day."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

PPE manakah yang biasanya disyorkan semasa memberikan kemoterapi sitotoksik?

  1. ATiada PPE, kerana beg infusi tertutup
  2. BPelitup muka pembedahan kertas tetapi tanpa sarung tangan
  3. CSarung tangan kapas biasa dan apron plastik
  4. DSarung tangan yang diuji untuk kemoterapi dan gaun kalis tembus
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with small cell lung cancer is confused and drowsy. Sodium is 118 mmol/L and the urine is highly concentrated. Which complication is likely?

  1. ADiabetes insipidus
  2. BSIADH
  3. CTumour lysis syndrome
  4. DHypercalcaemia of malignancy
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

At station +2, where is the presenting part?

  1. AAt the level of the ischial spines
  2. B2 cm below the ischial spines
  3. C2 cm above the ischial spines
  4. DFloating above the pelvic inlet
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. AJitteriness stops when the limb is gently held
  2. BSeizures are always triggered by loud sounds
  3. CSeizures stop when the limb is held
  4. DJitteriness comes with eye deviation and apnoea
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A medicine is prescribed at 10 mg/kg. The child weighs 18 kg and the liquid contains 120 mg in 5 mL. What volume should be given?

  1. A1.5 mL
  2. B15 mL
  3. C7.5 mL
  4. D3.75 mL
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which phone call should the nurse return first?

  1. AA parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy
  2. BA parent of a 7-year-old with a faint rash 3 days into antibiotics, breathing normally
  3. CA parent asking when the next routine vaccines are due
  4. DA parent of a 3-year-old with a runny nose and a mild cough for 2 days
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which physical finding is common in bulimia nervosa?

  1. ARaised blood pressure, a fast pulse and a high temperature
  2. BVery low body weight with lanugo hair
  3. CA high serum potassium level
  4. DSwelling of the salivary glands at the angle of the jaw
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit yang berkeupayaan telah menandatangani persetujuan untuk satu kursus ECT. Selepas dua sesi, dia berkata dia mahu berhenti. Apakah yang betul?

  1. ADia mesti menyelesaikan kursus itu setelah dia menandatangani
  2. BDia hanya boleh berhenti jika keluarganya bersetuju
  3. CPersetujuan bertandatangannya menjadi mengikat selepas sesi pertama, maka kursus yang dipersetujui kini mesti diselesaikan
  4. DDia boleh menarik balik persetujuannya pada bila-bila masa, dan keputusannya mesti dihormati dan dilaporkan kepada pasukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
6 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 6 kaki 10 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

6 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
8 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 8 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

8 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
500 mg+ 4.6 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 500 mg. Label menyatakan: tambah 4.6 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 5 mL. Preskripsi ialah 80 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

500 mg+ 4.6 mL → 5 mL80 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 10 kg dipreskripsi 12.5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

10 kg12.5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL50 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 50 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

50 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mL15 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 30 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 200 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

30 gtt/min15 gtt/mL200 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair240 mLsusu240 mLketulan ais100 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing325 mLair kencing400 mLair kencing300 mLair kencing325 mLlongkang luka40 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

air: 240 mLsusu: 240 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 75 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 325 mLair kencing: 400 mLair kencing: 300 mLair kencing: 325 mLlongkang luka: 40 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL80 mL/hmula 10:0014:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 10:00 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 14:30?

500 mL80 mL/h10:00 → 14:30
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 96/58 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 39.6 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 32SpO₂ 98%udaraSBP 96HR 64AT 39.6 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low

Mengapa ini jawapannya

Hot or cold drinks, eating and smoking change the temperature in the mouth for a while. The nurse waits 15–30 minutes or uses another site.

Jawapan

A · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Report it urgently, as the stoma may be losing its blood supply

Mengapa ini jawapannya

A dusky, purple or black stoma suggests ischaemia or necrosis, which can need surgery. The nurse reports it to the surgical team at once.

Jawapan

C · Report it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Mengapa ini jawapannya

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Jawapan

D · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy

Mengapa ini jawapannya

A label with another patient’s name means the bag may be meant for someone else or may differ in other ways. The nurse does not use it, returns it and reports the issue so the error can be investigated.

Jawapan

C · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Arahan dan komunikasi yang betul

Mengapa ini jawapannya

"Tengok" tidak menyatakan apa yang perlu diukur, bila, atau dapatan mana yang perlu dilaporkan. Arahan yang jelas ialah, contohnya, "Ukur tekanan darah dan nadinya pada 10:00 dan beritahu saya segera jika sistolik di bawah 100."

Jawapan

D · Arahan dan komunikasi yang betul
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”

Mengapa ini jawapannya

Rubbing the site after a low-molecular-weight heparin injection increases bruising. The abdomen away from the navel, rotating sites and reporting bleeding are correct.

Jawapan

B · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Kadar jantung dan tekanan darah

Mengapa ini jawapannya

Penyekat beta merendahkan kadar jantung dan tekanan darah, maka bradikardia atau hipotensi mungkin memerlukan dos ditahan dan pemreskripsi dimaklumkan.

Jawapan

A · Kadar jantung dan tekanan darah
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision

Mengapa ini jawapannya

One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.

Jawapan

D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · A rise in the reticulocyte count

Mengapa ini jawapannya

Once iron is available, the marrow releases more young red cells, so the reticulocyte count rises within about 1–2 weeks. The hemoglobin rises more slowly over weeks, and iron stores take months to refill.Disemak dengan: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

D · A rise in the reticulocyte count
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy

Mengapa ini jawapannya

hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Disemak dengan: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
11.Farmakologi

Jawapan: A · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"

Mengapa ini jawapannya

Allergy history must be checked before any first antibiotic dose. Cephalosporins share the beta-lactam ring with penicillins, so a history of severe penicillin allergy is important.

Jawapan

A · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
12.Farmakologi

Jawapan: A · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects

Mengapa ini jawapannya

Spironolactone has anti-androgenic and progestogenic effects that can cause gynaecomastia. Eplerenone is a more selective mineralocorticoid antagonist with a much lower risk of this effect.

Jawapan

A · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · To make sputum thinner and easier to cough up

Mengapa ini jawapannya

Mucolytics reduce sputum viscosity, which can make expectoration easier and may reduce exacerbations in some people with COPD. They are not bronchodilators or antibiotics. Cough suppressants are generally avoided in productive cough.

Jawapan

B · To make sputum thinner and easier to cough up
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Mengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak

Mengapa ini jawapannya

Banyak garis panduan mencadangkan mengeluarkan tiub pada hujung nafas dalam yang ditahan (Valsalva) atau semasa ekspirasi, supaya tekanan dalam dada adalah positif. Luka ditutup dengan jahitan atau pembalut oklusif, pesakit dipantau untuk pneumotoraks berulang dan X-ray dada dibuat jika ditunjukkan. Analgesia terlebih dahulu ialah amalan yang baik.

Jawapan

D · Mengeluarkannya semasa menahan nafas atau semasa ekspirasi, kemudian menutup tapak
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Drink plenty of fluid so the urine stays pale

Mengapa ini jawapannya

High fluid intake is the most important measure for preventing stones. Dietary calcium is usually not restricted, because it binds oxalate in the gut. High-dose vitamin C can increase oxalate.

Jawapan

B · Drink plenty of fluid so the urine stays pale
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · "I will hold my urine for as long as I can."

Mengapa ini jawapannya

Holding urine allows bacteria to multiply. Regular voiding, good fluid intake, passing urine after intercourse and wiping front to back help reduce recurrence.

Jawapan

C · "I will hold my urine for as long as I can."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Sarung tangan yang diuji untuk kemoterapi dan gaun kalis tembus

Mengapa ini jawapannya

Ubat sitotoksik boleh diserap melalui kulit atau terhidu. Kakitangan menggunakan sarung tangan yang diuji untuk kemoterapi (selalunya berganda), gaun lengan panjang kalis tembus dan perlindungan mata jika percikan mungkin berlaku, bersama peranti sistem tertutup dan pelupusan yang selamat.

Jawapan

D · Sarung tangan yang diuji untuk kemoterapi dan gaun kalis tembus
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · SIADH

Mengapa ini jawapannya

Small cell lung cancer can secrete ADH, causing water retention, dilutional hyponatraemia and inappropriately concentrated urine. Management includes fluid restriction and careful correction of sodium to avoid osmotic demyelination.

Jawapan

B · SIADH
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · 2 cm below the ischial spines

Mengapa ini jawapannya

Station is measured in centimetres relative to the ischial spines. Negative numbers are above them, 0 is at their level and positive numbers are below them, towards the outlet.

Jawapan

B · 2 cm below the ischial spines
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Jitteriness stops when the limb is gently held

Mengapa ini jawapannya

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Jawapan

A · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · 7.5 mL

Mengapa ini jawapannya

Dose = 10 mg × 18 kg = 180 mg. Volume = 180 ÷ 120 × 5 mL = 7.5 mL. Calculations for children are checked carefully, often by a second nurse.

Jawapan

C · 7.5 mL
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · A parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy

Mengapa ini jawapannya

No urine for 12 hours and lethargy in an infant suggest significant dehydration and possible shock, which needs urgent assessment. The other calls involve mild or non-urgent problems.

Jawapan

A · A parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Swelling of the salivary glands at the angle of the jaw

Mengapa ini jawapannya

Repeated vomiting can enlarge the parotid glands and erode tooth enamel. Patients with bulimia often have a normal weight, and purging tends to lower potassium.

Jawapan

D · Swelling of the salivary glands at the angle of the jaw
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Dia boleh menarik balik persetujuannya pada bila-bila masa, dan keputusannya mesti dihormati dan dilaporkan kepada pasukan

Mengapa ini jawapannya

Orang yang berkeupayaan boleh menarik balik persetujuan pada bila-bila masa. Jururawat memaklumkan pasukan, yang membincangkan keputusan itu dengannya. Rawatan tanpa persetujuan hanya mungkin di bawah syarat undang-undang tertentu.

Jawapan

D · Dia boleh menarik balik persetujuannya pada bila-bila masa, dan keputusannya mesti dihormati dan dilaporkan kepada pasukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 208 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

6·12 + 10 = 82 in

Inci kepada sentimeter

h = 82·2.54 = 208.3 ≈ 208 cm

Jawapan

h = 208 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 133.3 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 8 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 8000/60 = 133.3 mcg/min

Jawapan

D = 133.3 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

500 mg/5 mL = 100 mg/mL

Isi padu

V = 80/100 = 0.8 mL

Jawapan

V = 0.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3.1 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

12.5·10 = 125 mg

Isi padu

V = (125/200)·5 = 3.125 ≈ 3.1 mL

Jawapan

V = 3.1 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

50/60 = 0.8333 mL/min

Kadar titisan

R = 0.8333·60 = 50 gtt/min

Jawapan

R = 50 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 1.7 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

30·60/15 = 120 mL/h

Masa yang tinggal

t = 200/120 = 1.667 ≈ 1.7 h

Jawapan

t = 1.7 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −160 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 240 + 240 = 480 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 75·8 = 600 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1230 mL

Jumlah pengeluaran

325 + 400 + 300 + 325 + 40 = 1390 mL

Imbangan

B = 1230 − 1390 = −160 mL

Jawapan

B = −160 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 140 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

10:00 → 14:30 = 4.5 h

Isi padu yang diinfuskan

80·4.5 = 360 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 360 = 140 mL

Jawapan

V = 140 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 50

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 50

Jawapan

MFS = 50
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 39.6 °C → 2

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 2 = 7
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions