Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Apakah urutan fasa penyembuhan luka yang betul?

  1. APercambahan, keradangan, hemostasis, kematangan
  2. BKeradangan, hemostasis, kematangan, percambahan
  3. CKematangan, percambahan, keradangan, hemostasis
  4. DHemostasis, keradangan, percambahan, kematangan
2.Asas kejururawatanSukar

A patient who had a GCS of 15 this morning now opens their eyes only to voice and is confused. What should the nurse do?

  1. ALet the patient sleep, as they are probably tired
  2. BGive a sedative to calm the confusion
  3. CTreat it as deterioration and escalate urgently
  4. DRecord it and recheck at the next routine time
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Pernyataan manakah tentang penggunaan sekatan fizikal yang betul?

  1. ASekatan disemak sekali pada akhir setiap syif
  2. BSekatan boleh digunakan setiap kali unit kekurangan kakitangan kejururawatan
  3. CArahan sekatan berterusan mengikut keperluan ialah amalan yang baik
  4. DAlternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. ARaise all four side rails so the patient stays in bed
  2. BTell the patient to wait until the morning
  3. CTell the patient to go alone and use the call light if needed
  4. DWalk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which two patients can most safely share a room?

  1. ATwo patients who both have C. difficile infection
  2. BA patient with influenza and a patient with COPD
  3. CA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
  4. DA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit yang diselamatkan daripada kebakaran rumah mempunyai lecur pada muka, bulu hidung hangus dan suara serak. Apakah keutamaannya?

  1. AMemulakan resusitasi cecair IV yang dikira daripada saiz lecur
  2. BMelindungi saluran udara, bersedia untuk sokongan saluran udara awal
  3. CMembersihkan dan membalut lecur muka
  4. DMemberi pelega sakit
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient has a continuous stream of bubbles in the water seal chamber of their chest drain. What does this most likely indicate?

  1. AThe drain is working normally for a fluid collection only
  2. BThe drain is blocked
  3. CAn air leak, from the lung or from the drainage system
  4. DThe lung has fully re-expanded
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has a full-thickness burn all the way round the forearm. Which complication must be watched for closely?

  1. ALoss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
  2. BDelayed hair growth on the arm
  3. CHypoglycaemia caused by the body using glucose to heal the burn
  4. DExcessive bleeding from the burn surface needing an urgent blood transfusion
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Which blood collection practice helps prevent hemolysis of the sample?

  1. AForcing blood quickly through a needle into the tube
  2. BLeaving the tourniquet on for at least 3 minutes
  3. CGently inverting the tubes instead of shaking them
  4. DUsing the smallest needle available for every patient
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit tanpa masalah buah pinggang dan ECG normal mempunyai kalium 6.2 mEq/L. Makmal mengulas bahawa sampel itu mengalami hemolisis. Apakah tafsiran yang terbaik?

  1. AKalium pasti normal dan tidak memerlukan tindakan susulan
  2. BKeputusan mungkin tinggi secara palsu; nilai pesakit dan sediakan sampel ulangan
  3. CRawat serta-merta dengan insulin dan glukosa tanpa pemeriksaan lanjut
  4. DPesakit mengalami kegagalan buah pinggang
11.FarmakologiSederhana

Why is hypovolaemia corrected with IV fluids before or while starting a vasopressor?

  1. AVasopressors only work when they are diluted in large fluid volumes
  2. BVasopressors cause the patient to retain too much fluid
  3. CFluids stop the vasopressor causing a fever
  4. DVasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.FarmakologiSukar

A patient with myasthenia gravis took extra pyridostigmine doses. She now has increasing weakness, heavy salivation, sweating, small pupils and diarrhoea. What is the most likely cause?

  1. AAn allergic reaction to pyridostigmine
  2. BCholinergic crisis from too much anticholinesterase drug
  3. CA stroke unrelated to the medication
  4. DMyasthenic crisis from too little anticholinesterase drug
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with stable angina is afraid nicotine patches will harm their heart. Which reply is most accurate?

  1. ANicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
  2. BNicotine replacement only works if smoking continues
  3. CNicotine patches are much more harmful to the heart than cigarettes
  4. DPeople with angina must stop smoking without any help
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A day after a myocardial infarction, a patient has frequent ventricular ectopic beats on the monitor. Which blood results should be checked first?

  1. AAlbumin and bilirubin
  2. BAmylase and lipase
  3. CPotassium and magnesium
  4. DFerritin and vitamin B12
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Several hours after a carotid endarterectomy, which finding needs the most urgent action?

  1. AA small amount of dried blood on the dressing
  2. BA blood pressure slightly above the baseline
  3. CAn expanding neck swelling with noisy breathing
  4. DMild pain at the incision site
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit dialisis peritoneal perasan bahawa cecair yang mengalir keluar lebih sedikit daripada yang dimasukkan. Mereka tidak membuang air besar selama empat hari, dan efluen jernih. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. APenyerapan normal tanpa tindakan diperlukan
  2. BSembelit menyekat aliran keluar
  3. CPeritonitis bakteria
  4. DDialisat diberikan terlalu sejuk
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. ARub the site firmly afterwards to help absorption
  2. BExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
  3. CInject into a vein in the back of the hand
  4. DLeave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit yang diselamatkan daripada kebakaran rumah mempunyai SpO₂ 99% pada udara bilik tetapi sakit kepala, kekeliruan dan bibir merah ceri. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMengeluarkan oksigen, kerana ketepuan oksigen sepenuhnya normal
  2. BMemberikan oksigen pada 2 L/min melalui kanula hidung dan menyemak semula dalam sejam
  3. CMemberikan oksigen 100% melalui pelitup bukan-sedut-semula dan meminta aras karboksihemoglobin
  4. DMerawat sakit kepala dengan parasetamol dan memerhatikan pesakit semalaman
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 24 weeks says she craves eating ice and clay. What should the nurse assess for?

  1. AThyroid overactivity
  2. BPre-eclampsia with severe features
  3. CGestational diabetes
  4. DIron deficiency anaemia
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Satu jam selepas kelahiran pervaginam, fundus tegas pada paras pusat, tetapi terdapat titisan darah merah terang yang berterusan. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. AKoyakan serviks, faraj atau perineum
  2. BLokia rubra yang normal
  3. CAtoni uterus dengan darah bertakung dalam uterus
  4. DPundi kencing yang penuh
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Why should a child with diabetes rotate insulin injection sites?

  1. ATo stop the insulin from becoming less effective over the years
  2. BTo prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
  3. CBecause the same site causes an allergy to insulin
  4. DTo make sure each part of the body gets the same amount of insulin
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 3 tahun yang telah terlatih menggunakan tandas mula membasahi katil semasa tinggal di hospital. Ibu bapa bimbang. Apakah yang patut dikatakan oleh jururawat?

  1. AIni membuktikan kanak-kanak itu menghidap penyakit buah pinggang yang serius
  2. BRegresi ialah tindak balas lazim terhadap tekanan hospital dan biasanya berlalu; jangan menghukum kanak-kanak itu
  3. CKanak-kanak itu nakal dan patut dimarahi
  4. DKanak-kanak itu patut dipakaikan lampin semula secara kekal, dan latihan tandas tidak patut dicuba lagi selama bertahun-tahun
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Faktor manakah yang merupakan salah satu peramal terkuat bunuh diri pada masa hadapan?

  1. AMempunyai pekerjaan yang stabil
  2. BPercubaan membunuh diri sebelum ini
  3. CMempunyai kepercayaan agama yang kuat
  4. DSudah berkahwin
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The parent of a child recently diagnosed with autism asks, "Did his vaccines cause this?" What is the most accurate response?

  1. A"Autism is caused by cold and distant parenting styles in early childhood."
  2. B"Yes, the MMR vaccine is a proven cause of autism."
  3. C"We don't know, so it is best to stop all of his other vaccines."
  4. D"Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
111.196 gtt/min? gtt/minbundarkan kepada 1 gtt/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan kadar titisan memberikan 111.196 gtt/min. Peraturan dalam latihan ini ialah kadar titisan dibundarkan kepada titisan bulat yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

111.196 gtt/min
x = gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0019:3500:45t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:35 dan tamat pada 00:45 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

19:3500:45
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
51 kgBSA = 1.4 m²75 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 51 kg mempunyai luas permukaan badan 1.4 m². Preskripsi ialah 75 mg/m². Cari dos D dalam mg.

51 kgBSA = 1.4 m²75 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
34 kg138 cmBSA = √(h·w/3600)60 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 138 cm dan seberat 34 kg. Preskripsi ialah 60 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

138 cm34 kg60 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL50 gtt/min8 h

Titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 8 jam?

50 gtt/min20 gtt/mL8 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
50 mg250 mL20 mL/h? mcg/min

Satu infusi 50 mg dalam 250 mL berjalan pada 20 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

50 mg/250 mL20 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsup250 mLair240 mLjus150 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing400 mLair kencing325 mLlongkang luka60 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 50 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

50 kg8 hair kencing: 400 mLair kencing: 325 mLlongkang luka: 60 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan125 mL/h16:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Pada 16:30, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 140/min, sedar, suhu 35.5 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 142HR 140AT 35.5 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 92/56 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 35.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 98%udaraSBP 92HR 76AT 35.0 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Hemostasis, keradangan, percambahan, kematangan

Mengapa ini jawapannya

Penyembuhan bermula dengan hemostasis, kemudian keradangan membersihkan serpihan, percambahan membina tisu baharu, dan kematangan (pembentukan semula) menguatkan parut selama beberapa bulan.

Jawapan

D · Hemostasis, keradangan, percambahan, kematangan
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Treat it as deterioration and escalate urgently

Mengapa ini jawapannya

The score has dropped to about 13. Any new fall in consciousness or new confusion needs urgent escalation, a full ABCDE assessment and a check of glucose.

Jawapan

C · Treat it as deterioration and escalate urgently
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Alternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Sekatan digunakan hanya apabila langkah lain telah gagal dan pesakit atau orang lain berisiko. Arahan yang terhad masa dan disemak secara berkala diperlukan, arahan “mengikut keperluan” tidak dibenarkan, dan pesakit dipantau dengan kerap.

Jawapan

D · Alternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Mengapa ini jawapannya

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Jawapan

D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Two patients who both have C. difficile infection

Mengapa ini jawapannya

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Jawapan

A · Two patients who both have C. difficile infection
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Melindungi saluran udara, bersedia untuk sokongan saluran udara awal

Mengapa ini jawapannya

Bulu hidung hangus dan suara serak mencadangkan kecederaan sedutan. Saluran udara atas boleh bengkak dan tertutup dalam masa beberapa jam, maka ia dilindungi awal. Cecair, pelega sakit dan penjagaan luka menyusul.

Jawapan

B · Melindungi saluran udara, bersedia untuk sokongan saluran udara awal
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · An air leak, from the lung or from the drainage system

Mengapa ini jawapannya

Bubbling with breathing in a drain for pneumothorax shows air is leaving the pleural space. Continuous bubbling can also mean a leak in the connections, so the system is checked and the finding reported.

Jawapan

C · An air leak, from the lung or from the drainage system
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin

Mengapa ini jawapannya

Circumferential full-thickness burns form a tight eschar that acts like a tourniquet as oedema develops. Neurovascular checks are needed, and escharotomy may be required.

Jawapan

A · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Gently inverting the tubes instead of shaking them

Mengapa ini jawapannya

Hemolysis falsely raises potassium and affects other results. It is reduced by gentle inversion of tubes, avoiding very small needles, avoiding strong suction or forcing blood through a needle, and keeping tourniquet time short.

Jawapan

C · Gently inverting the tubes instead of shaking them
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Keputusan mungkin tinggi secara palsu; nilai pesakit dan sediakan sampel ulangan

Mengapa ini jawapannya

Sel darah merah kaya dengan kalium. Apabila ia pecah dalam tiub (akibat tourniquet yang ketat, genggaman penumbuk atau jarum yang kecil), kalium bocor keluar dan keputusan menjadi tinggi secara palsu. Jururawat tetap menilai pesakit dan mengulang ujian, kerana hiperkalemia sebenar tidak boleh terlepas.Disemak dengan: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

B · Keputusan mungkin tinggi secara palsu; nilai pesakit dan sediakan sampel ulangan
11.Farmakologi

Jawapan: D · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled

Mengapa ini jawapannya

Vasoconstriction without adequate volume reduces organ blood flow and can cause ischaemia. Fluid resuscitation restores preload, and vasopressors are then used for persistent hypotension.

Jawapan

D · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.Farmakologi

Jawapan: B · Cholinergic crisis from too much anticholinesterase drug

Mengapa ini jawapannya

Excess acetylcholine causes muscarinic signs (salivation, sweating, miosis, diarrhoea) and depolarising weakness. In myasthenic crisis, weakness occurs without these cholinergic signs; both can cause respiratory failure.

Jawapan

B · Cholinergic crisis from too much anticholinesterase drug
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended

Mengapa ini jawapannya

Nicotine replacement delivers nicotine without carbon monoxide, tar and other toxins and is considered safe in stable heart disease. Combining a patch with a short-acting form and behavioural support gives the best chance of quitting.

Jawapan

A · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Potassium and magnesium

Mengapa ini jawapannya

Low potassium and low magnesium both increase ventricular irritability and the risk of VT and VF after an MI. They are checked and corrected, usually keeping potassium in the upper part of the normal range. The patient is also assessed for ischaemia and haemodynamic change.

Jawapan

C · Potassium and magnesium
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · An expanding neck swelling with noisy breathing

Mengapa ini jawapannya

A neck haematoma after carotid surgery can compress the airway quickly. It needs immediate senior help and may need the wound opened. Neurological checks for new stroke and cranial nerve damage are also part of routine care.

Jawapan

C · An expanding neck swelling with noisy breathing
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Sembelit menyekat aliran keluar

Mengapa ini jawapannya

Aliran keluar yang lemah sering disebabkan oleh sembelit, kateter berlipat atau kateter beralih. Menukar posisi, menyemak pengapit dan tiub serta merawat sembelit selalunya membantu; ia patut dilaporkan. Jika berterusan, pengimejan memeriksa kedudukan kateter. Efluen jernih menjadikan peritonitis kurang berkemungkinan.

Jawapan

B · Sembelit menyekat aliran keluar
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Mengapa ini jawapannya

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Jawapan

D · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Memberikan oksigen 100% melalui pelitup bukan-sedut-semula dan meminta aras karboksihemoglobin

Mengapa ini jawapannya

Karbon monoksida mengikat hemoglobin lebih kuat daripada oksigen. Oksimetri nadi piawai membaca karboksihemoglobin sebagai oksihemoglobin, jadi SpO₂ mungkin kelihatan normal. Oksigen kepekatan tinggi mempercepatkan penyingkiran CO. Gas darah ko-oksimetri mengukur karboksihemoglobin.

Jawapan

C · Memberikan oksigen 100% melalui pelitup bukan-sedut-semula dan meminta aras karboksihemoglobin
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Iron deficiency anaemia

Mengapa ini jawapannya

Pica, the craving for non-food substances, is associated with iron deficiency. Eating clay or soil can also expose the mother to toxins and parasites. Haemoglobin and ferritin should be checked.

Jawapan

D · Iron deficiency anaemia
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Koyakan serviks, faraj atau perineum

Mengapa ini jawapannya

Pendarahan merah terang yang berterusan dengan uterus yang tegas mencadangkan trauma (laserasi), yang memerlukan pemeriksaan dan pembaikan. Atoni menjadikan uterus lembik, dan lokia normal tidak mengalir dalam aliran yang berterusan.

Jawapan

A · Koyakan serviks, faraj atau perineum
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably

Mengapa ini jawapannya

Injecting repeatedly into the same spot causes lipohypertrophy, thickened fatty lumps where insulin absorption is erratic. Rotating within and between sites keeps absorption more predictable.

Jawapan

B · To prevent lumpy fatty areas that absorb insulin unpredictably
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Regresi ialah tindak balas lazim terhadap tekanan hospital dan biasanya berlalu; jangan menghukum kanak-kanak itu

Mengapa ini jawapannya

Regresi sementara adalah lazim pada kanak-kanak kecil yang dimasukkan ke hospital. Terimanya tanpa hukuman, kekalkan rutin yang biasa dan puji kanak-kanak itu; kemahiran biasanya kembali selepas dibenarkan pulang.

Jawapan

B · Regresi ialah tindak balas lazim terhadap tekanan hospital dan biasanya berlalu; jangan menghukum kanak-kanak itu
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Percubaan membunuh diri sebelum ini

Mengapa ini jawapannya

Percubaan sebelum ini meningkatkan risiko dengan ketara. Faktor risiko lain termasuk gangguan mental, penggunaan bahan, putus harapan, akses kepada cara yang membawa maut, kehilangan baru-baru ini dan pengasingan sosial. Sokongan sosial dan sebab untuk hidup bersifat pelindung.

Jawapan

B · Percubaan membunuh diri sebelum ini
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "Large studies have found no link between vaccines and autism."

Mengapa ini jawapannya

Large, well-conducted studies have found no link between vaccines and autism, and the paper that first claimed a link was retracted. Autism is a neurodevelopmental condition with strong genetic contributions.

Jawapan

D · "Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 111 gtt/min

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat satu

111.196 → 1

Hanya digit seterusnya yang menentukan

111.196 → 1
1 ialah 4 atau kurang, jadi 1 kekal.
Digit selepasnya (96) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 111 gtt/min

Jawapan

x = 111 gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 5.17 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

19:35 → 24:00 = 265 min

Selepas tengah malam

00:00 → 00:45 = 45 min

Jumlah

265 + 45 = 310 min
t = 310/60 = 5.167 ≈ 5.17 h

Jawapan

t = 5.17 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 105 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 75·1.4 = 105 mg

Jawapan

D = 105 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 68.5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(138·34/3600) = √1.303 = 1.142 m²

Dos

D = 60·1.142 = 68.5 mg

Jawapan

D = 68.5 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 1200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

50·60/20 = 150 mL/h

Isi padu

V = 150·8 = 1200 mL

Jawapan

V = 1200 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 66.67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dos sejam

20·200 = 4000 mcg/h

Dos seminit

D = 4000/60 = 66.67 mcg/min

Jawapan

D = 66.67 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.81 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

400 + 325 = 725 mL

Per kilogram sejam

U = 725/(50·8) = 1.813 ≈ 1.81 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.81 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.2 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/125 = 3.2 h

Jawapan

t = 3.2 h

Itu kira-kira 3 h 12 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:42.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 140/min → 3
sedar (A) → 0
T 35.5 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 1 = 6

Jawapan

NEWS2 = 6
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.0 °C → 3

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions