Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A nurse posts about an "interesting patient" on social media without naming them. Why is this a problem?

  1. AIt is not a problem because no name was given
  2. BIt is not a problem if the account is private
  3. CIt is only a problem if the post also includes a photograph of the patient
  4. DThe patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit yang berkeupayaan menolak rawatan yang dipreskripsikan. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMeminta saudara-mara memberi persetujuan sebagai ganti
  2. BMemberi rawatan itu juga, kerana ia telah dipreskripsikan dan doktor telah memutuskan ia demi kepentingan terbaik mereka
  3. CMenghormati penolakan itu, memastikan mereka memahami akibatnya, memaklumkan pasukan dan mendokumenkannya
  4. DMenyembunyikan ubat dalam makanan pesakit
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which household item is a strangulation risk for young children?

  1. ALooped cords on window blinds
  2. BA plastic picture book
  3. CSoft cotton socks
  4. DA large wooden building block
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse calls a provider using SBAR about a patient with falling blood pressure. Which statement is the “Recommendation”?

  1. A“He is 72 and had a bowel resection yesterday.”
  2. B“I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
  3. C“His blood pressure has fallen from 130/80 to 88/50 over the last two hours.”
  4. D“I am calling about Mr. Jansen in room 12, who is hypotensive.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with a valid do-not-resuscitate order (DNR; called DNACPR in the UK) stops breathing and has no pulse. What should the nurse do?

  1. AStart chest compressions but not rescue breaths
  2. BCall the cardiac arrest team and let them decide
  3. CStart CPR and stop when the family arrives
  4. DFollow the DNR order and do not start CPR
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with a severe asthma attack had a PaCO₂ of 32 mmHg (4.3 kPa) on arrival. An hour later it is 46 mmHg (6.1 kPa), and the patient seems tired. What does this suggest?

  1. AThe asthma is improving, because the PaCO₂ is now near normal
  2. BRespiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
  3. CThe patient is hyperventilating even more than before and needs calming
  4. DA laboratory error that should be ignored
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which factor is most likely to slow wound healing?

  1. AGood blood glucose control
  2. BA diet rich in protein
  3. CAdequate fluid intake
  4. DSmoking
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with a COPD exacerbation remains acidotic with a high PaCO2 despite optimal medical treatment and controlled oxygen. Which treatment is usually considered next?

  1. A15 L/min oxygen via a non-rebreathe mask
  2. BNon-invasive ventilation
  3. CStopping all oxygen therapy
  4. DSedation to slow the breathing
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Kumpulan dapatan manakah yang sesuai dengan hiperkalsemia?

  1. AGelombang T runcing dan kelemahan otot sahaja
  2. BDahaga dengan air kencing yang sangat cair sebagai satu-satunya tanda
  3. CTetani, kejang otot dan tanda Chvostek yang positif
  4. DSembelit, keletihan, kekeliruan dan batu karang
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with kidney stones and fatigue has a calcium of 11.6 mg/dL (2.9 mmol/L), a high parathyroid hormone (PTH) and a low phosphate. Which condition is most likely?

  1. AHypoparathyroidism
  2. BPrimary hyperparathyroidism
  3. CCancer-related hypercalcemia
  4. DVitamin D deficiency
11.FarmakologiSederhana

A patient takes regular paracetamol (acetaminophen) at home. Which teaching point best prevents accidental overdose?

  1. AUse paracetamol only on an empty stomach
  2. BCheck cold and flu remedies, as many also contain paracetamol
  3. CTake paracetamol with alcohol to improve absorption
  4. DTake an extra dose if the first one does not work within 10 minutes
12.FarmakologiSukar

In myxoedema coma, why is hydrocortisone often given before or with thyroid hormone?

  1. AHydrocortisone prevents the hypoglycaemia caused by levothyroxine
  2. BThyroid hormone is inactive unless hydrocortisone is given
  3. CThyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low
  4. DHydrocortisone makes thyroid hormone work faster
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit asma menggunakan inhaler pelegaannya lebih daripada tiga kali seminggu. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. AAsma terkawal dengan baik dengan pelan semasa
  2. BKawalan asma lemah dan rawatan perlu disemak semula
  3. CInhaler pencegah tidak lagi diperlukan
  4. DInhaler pelega tidak lagi berfungsi dan patut dihentikan
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Two days after coronary artery bypass surgery, a patient feels palpitations. The pulse is irregularly irregular at 140/min and BP is 112/70 mmHg. Which rhythm is most likely?

  1. ASinus tachycardia
  2. BComplete heart block
  3. CVentricular fibrillation
  4. DAtrial fibrillation
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

After pressing the plunger of an insulin pen, what should the patient do?

  1. AInject a second dose straight away to be sure
  2. BPull the needle out at once and rub the site firmly
  3. CLeave the needle on the pen for the next injection
  4. DKeep the needle in the skin for about 10 seconds
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit strok dengan kelemahan sebelah kanan sedia dipindahkan dari katil ke kerusi. Pendekatan manakah yang paling selamat?

  1. AMeletakkan kerusi di sebelah kanan dan mengangkat pada lengan yang lemah
  2. BMenarik pesakit bangun pada bahu dan pergelangan tangan kanan
  3. CMeminta pesakit berdiri seorang diri dan berjalan ke kerusi
  4. DMeletakkan kerusi di sebelah kiri dan berputar ke arahnya
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which early symptoms suggest local anaesthetic systemic toxicity?

  1. AA red rash only at the injection site, with no other symptoms
  2. BTingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
  3. CIncreased hunger and thirst over several hours, with a dry mouth
  4. DMild itching of the feet the next day
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Which preoperative task can a registered nurse usually delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ATeaching the patient how to use a PCA pump
  2. BAssessing the patient's understanding of the surgery
  3. CDeciding whether abnormal results need reporting
  4. DRecording baseline vital signs
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which placental hormone causes insulin resistance in the second half of pregnancy?

  1. AHuman chorionic gonadotrophin (hCG)
  2. BHuman placental lactogen (hPL)
  3. COxytocin
  4. DRelaxin
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman with a history of postnatal depression is pregnant again. What is the most appropriate plan?

  1. ATell her that breastfeeding will prevent it
  2. BPlan early support and monitoring before and after birth
  3. CAdvise her that it will not happen again
  4. DWait to see whether depression returns after birth
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak perempuan berumur 3 tahun yang dahulu bercakap dalam ayat pendek telah berhenti bercakap dan tidak lagi bertindak balas terhadap namanya. Apakah perkara yang paling penting?

  1. AIa bermakna kanak-kanak itu letih dan patut dilihat dalam setahun
  2. BKehilangan kemahiran yang telah diperoleh pada mana-mana peringkat umur memerlukan penilaian segera
  3. CIa ialah regresi normal pada usia ini
  4. DBahasa berkembang secara mendadak, maka ini adalah dijangka
22.Kejururawatan pediatrikSukar

How should a child who is still drowsy after a tonsillectomy be positioned?

  1. AFlat on the back with the head tilted backwards
  2. BProne with the face directly in the pillow
  3. COn the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
  4. DSitting fully upright with the head bent forward on the chest
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What should a patient taking chlorpromazine be taught about sun exposure?

  1. ASun exposure has no effect while taking this medicine
  2. BUse sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
  3. CSunbathe for longer each day to improve mood
  4. DAvoid going outside at all, even in winter, for the rest of his life
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A 15-year-old tells the school nurse she has been cutting herself and asks her not to tell her parents. What is the best response?

  1. ATell her that cutting is a phase that many teenagers go through and it needs no help
  2. BPhone her parents at once without telling her
  3. CExplain that safety information must be shared, and involve her in how this is done
  4. DPromise never to tell anyone about it, so that she keeps trusting the school nurse
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37.5 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 37.5 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

37.5 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1½ fl oz? mL¾ cawan? mL½ tsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 1½ fl oz daripada jus, ¾ cawan daripada teh, ½ tsp daripada sirap batuk. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 fl oz = 30 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
63 kgBSA = 1.51 m²50 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 63 kg mempunyai luas permukaan badan 1.51 m². Preskripsi ialah 50 mg/m². Cari dos D dalam mg.

63 kgBSA = 1.51 m²50 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 9000 unit ubat yang datang sebagai 10000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

9000 units10000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min8 h

Titisan berjalan pada 30 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 8 jam?

30 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg50 mL30 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 30 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjus120 mLair150 mLsup250 mLketulan ais120 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing400 mLair kencing200 mLair kencing450 mLair kencing400 mLlongkang luka80 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jus: 120 mLair: 150 mLsup: 250 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 75 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 400 mLair kencing: 200 mLair kencing: 450 mLair kencing: 400 mLlongkang luka: 80 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL150 mL/hmula 12:4513:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 12:45 dan berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 13:45?

1000 mL150 mL/h12:45 → 13:45
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 90% bernafas udara bilik, tekanan darah 88/52 mmHg, nadi 126/min, sedar, suhu 38.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 32SpO₂ 90%udaraSBP 88HR 126AT 38.8 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality

Mengapa ini jawapannya

Details such as the ward, the condition or the date can reveal who a patient is. Professional codes forbid sharing patient information on social media, even without names.

Jawapan

D · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Menghormati penolakan itu, memastikan mereka memahami akibatnya, memaklumkan pasukan dan mendokumenkannya

Mengapa ini jawapannya

Orang dewasa yang berkeupayaan boleh menolak rawatan. Jururawat patut meneroka sebabnya, memberi maklumat, memaklumkan pemreskripsi dan mendokumenkan. Pemberian secara sembunyi tanpa proses undang-undang yang betul tidak boleh diterima.

Jawapan

C · Menghormati penolakan itu, memastikan mereka memahami akibatnya, memaklumkan pasukan dan mendokumenkannya
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Looped cords on window blinds

Mengapa ini jawapannya

Young children can become entangled in looped blind and curtain cords. Cordless blinds or cord tie-downs, and keeping cribs away from windows, prevent strangulation.

Jawapan

A · Looped cords on window blinds
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”

Mengapa ini jawapannya

In SBAR, the situation names the problem, the background gives the history, the assessment shares the nurse’s findings and judgement, and the recommendation states a clear request with a time frame.

Jawapan

B · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Follow the DNR order and do not start CPR

Mengapa ini jawapannya

A valid DNR order means CPR is not started. The nurse keeps the patient comfortable, informs the provider and supports the family.

Jawapan

D · Follow the DNR order and do not start CPR
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure

Mengapa ini jawapannya

Early in an asthma attack, fast breathing lowers the PaCO₂. A rising, “normal” value in a tiring patient means they can no longer move enough air, which is a warning sign of respiratory failure.

Jawapan

B · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Smoking

Mengapa ini jawapannya

Smoking causes vasoconstriction and reduces tissue oxygen, slowing healing and increasing infection risk. Poor nutrition, diabetes, infection and steroids also impair healing.

Jawapan

D · Smoking
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Non-invasive ventilation

Mengapa ini jawapannya

In hypercapnic respiratory failure from COPD that persists despite treatment, non-invasive ventilation (bilevel positive pressure) supports ventilation and lowers PaCO2. Stopping oxygen would cause dangerous hypoxia.

Jawapan

B · Non-invasive ventilation
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Sembelit, keletihan, kekeliruan dan batu karang

Mengapa ini jawapannya

Kalsium tinggi mengurangkan keterujaan saraf dan otot, menyebabkan keletihan, sembelit, kekeliruan, sakit tulang dan batu karang. Tetani dan tanda Chvostek ialah tanda kalsium rendah.Disemak dengan: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

D · Sembelit, keletihan, kekeliruan dan batu karang
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Primary hyperparathyroidism

Mengapa ini jawapannya

In primary hyperparathyroidism, usually from an adenoma, PTH is high despite high calcium, and phosphate is low because PTH increases its excretion. Cancer-related hypercalcemia typically has a suppressed PTH.Disemak dengan: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Hyperparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Primary hyperparathyroidism
11.Farmakologi

Jawapan: B · Check cold and flu remedies, as many also contain paracetamol

Mengapa ini jawapannya

Many combination products contain paracetamol, so a patient can take too much without realising. Regular alcohol use and liver disease also increase the risk of liver damage.

Jawapan

B · Check cold and flu remedies, as many also contain paracetamol
12.Farmakologi

Jawapan: C · Thyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low

Mengapa ini jawapannya

Restoring thyroid hormone increases metabolic rate and cortisol clearance. If adrenal reserve is also low, this can precipitate adrenal crisis, so steroid cover is given until adrenal insufficiency is excluded.

Jawapan

C · Thyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Kawalan asma lemah dan rawatan perlu disemak semula

Mengapa ini jawapannya

Memerlukan pelega dengan kerap, terjaga pada waktu malam dengan gejala atau menghadkan aktiviti menunjukkan asma yang tidak terkawal dengan baik. Teknik inhaler, pematuhan dan pencetus patut disemak dan rawatan pencegah tetap ditingkatkan.

Jawapan

B · Kawalan asma lemah dan rawatan perlu disemak semula
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Atrial fibrillation

Mengapa ini jawapannya

New atrial fibrillation affects a large proportion of patients in the first days after cardiac surgery, often due to inflammation, electrolyte shifts and stress. Management includes a 12-lead ECG, checking potassium and magnesium, rate or rhythm control and considering anticoagulation.

Jawapan

D · Atrial fibrillation
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Keep the needle in the skin for about 10 seconds

Mengapa ini jawapannya

Holding the needle in place for around 10 seconds (or as the manufacturer advises) lets the full dose be delivered. A new needle is used for each injection, and the site should not be massaged.

Jawapan

D · Keep the needle in the skin for about 10 seconds
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Meletakkan kerusi di sebelah kiri dan berputar ke arahnya

Mengapa ini jawapannya

Pemindahan lebih selamat ke arah sebelah yang lebih kuat, supaya pesakit boleh menanggung berat dan berputar pada kaki yang baik. Menarik lengan yang lemah boleh menyebabkan subluksasi bahu dan kesakitan. Nasihat fisioterapi dan alat bantu yang sesuai patut diikuti.

Jawapan

D · Meletakkan kerusi di sebelah kiri dan berputar ke arahnya
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus

Mengapa ini jawapannya

High blood levels of local anaesthetic first cause CNS symptoms such as perioral tingling, metallic taste, tinnitus, light-headedness and confusion, then seizures and arrhythmias. The injection is stopped and help is called at once.

Jawapan

B · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Recording baseline vital signs

Mengapa ini jawapannya

Trained assistants can record routine observations and report them. Assessment, teaching and interpreting results need registered nurse knowledge and judgement.

Jawapan

D · Recording baseline vital signs
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Human placental lactogen (hPL)

Mengapa ini jawapannya

Human placental lactogen, together with other placental hormones, reduces maternal insulin sensitivity so more glucose is available to the fetus. This is why gestational diabetes usually appears in the second half of pregnancy.

Jawapan

B · Human placental lactogen (hPL)
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Plan early support and monitoring before and after birth

Mengapa ini jawapannya

A past episode increases the risk of recurrence. Early identification, a care plan with mental health services, support and monitoring during pregnancy and after birth are recommended.

Jawapan

B · Plan early support and monitoring before and after birth
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Kehilangan kemahiran yang telah diperoleh pada mana-mana peringkat umur memerlukan penilaian segera

Mengapa ini jawapannya

Regresi, kehilangan kemahiran bahasa, sosial atau motor, sentiasa menjadi tanda amaran dan memerlukan penilaian perkembangan serta perubatan segera.

Jawapan

B · Kehilangan kemahiran yang telah diperoleh pada mana-mana peringkat umur memerlukan penilaian segera
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth

Mengapa ini jawapannya

Until fully awake, the child lies on the side or semi-prone so that blood and secretions drain from the mouth rather than being swallowed or inhaled. Once awake, a more upright position is comfortable.

Jawapan

C · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily

Mengapa ini jawapannya

Chlorpromazine can cause photosensitivity, leading to sunburn after short exposure. Sunscreen, hats and covering the skin reduce this risk.

Jawapan

B · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Explain that safety information must be shared, and involve her in how this is done

Mengapa ini jawapannya

Confidentiality has limits when there is risk of harm. The nurse explains this honestly, assesses risk and works with the young person on how and with whom information is shared, in line with safeguarding policy.

Jawapan

C · Explain that safety information must be shared, and involve her in how this is done
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 99.5 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

37.5·9/5 = 67.5

Tambah 32

T = 67.5 + 32 = 99.5 °F

Jawapan

T = 99.5 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 227.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

1½ fl oz = 1.5·30 = 45 mL
¾ cawan = 0.75·240 = 180 mL
½ tsp = 0.5·5 = 2.5 mL

Tambah

V = 45 + 180 + 2.5 = 227.5 mL

Jawapan

V = 227.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 75.5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 50·1.51 = 75.5 mg

Jawapan

D = 75.5 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.9 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 9000/10000 = 0.9 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.9 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

30·60/60 = 30 mL/h

Isi padu

V = 30·8 = 240 mL

Jawapan

V = 240 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 150 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/50 = 5 mg/mL

Kadar dos

D = 5·30 = 150 mg/h

Jawapan

D = 150 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −150 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 150 + 250 = 520 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 75·8 = 600 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1380 mL

Jumlah pengeluaran

400 + 200 + 450 + 400 + 80 = 1530 mL

Imbangan

B = 1380 − 1530 = −150 mL

Jawapan

B = −150 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 850 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

12:45 → 13:45 = 1 h

Isi padu yang diinfuskan

150·1 = 150 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 150 = 850 mL

Jawapan

V = 850 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 12

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 90% → 3
bernafas udara → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 126/min → 2
sedar (A) → 0
T 38.8 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 3 + 2 + 0 + 1 = 12

Jawapan

NEWS2 = 12
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 4 + 2 + 1 + 1 + 2 = 11

Tahap risiko

11 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions