Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Teaching a patient how to inject insulin mainly involves which domain of learning?

  1. APsychomotor
  2. BSpiritual
  3. CAffective
  4. DCognitive
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with suspected pulmonary tuberculosis has to go to the X-ray department. What is correct?

  1. ANo precautions are needed outside the ward
  2. BThe patient wears a surgical mask during transport
  3. CThe patient wears a respirator and staff wear nothing
  4. DThe patient cannot leave the room under any circumstances
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which part of a sterile surgical gown is considered sterile once it is on?

  1. AThe front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
  2. BThe front from the neck down to the knees
  3. COnly the back of the gown, which nobody touches
  4. DThe whole gown, including the back, the collar and the area below the waist
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient punches a nurse during care. The nurse is not seriously hurt. What should the nurse do?

  1. ASay nothing, because violence is part of the job
  2. BPunch the patient back in self-defense
  3. CRefuse to care for any patient for the rest of the week until the patient is moved
  4. DGet medical assessment and report the assault according to policy
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which medication order should the nurse question?

  1. AOral potassium chloride with food
  2. BPotassium chloride diluted in an IV bag via a pump
  3. CPotassium chloride oral solution diluted in juice
  4. DPotassium chloride by IV push
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit mengalami kesukaran bercakap secara mendadak 45 minit lalu. Tindakan manakah yang menjadi keutamaan tertinggi?

  1. AAktifkan pasukan strok untuk pengimejan segera, dengan mencatat bila kali terakhir pesakit diketahui sihat
  2. BTunggu sehingga pakar neurologi dapat menilai pesakit pada rondaan wad pagi
  3. CBeri air supaya pesakit boleh mengambil ubat pagi yang biasa
  4. DBeri aspirin melalui mulut serta-merta untuk menghadkan bekuan
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which adverse effects should be monitored for in a patient receiving IV gentamicin?

  1. AConstipation and urinary retention
  2. BHair loss and weight gain
  3. CHyperglycaemia and tremor
  4. DKidney damage and hearing loss
8.Kejururawatan klinikalSukar

Seorang pesakit mengalami loya dan muntah selama tiga hari dan mengambil furosemid. Masalah elektrolit manakah yang paling berkemungkinan?

  1. AHipokalemia
  2. BHiperkalemia
  3. CHiperkalsemia
  4. DHipernatremia sahaja
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5.6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. AApples
  2. BWhite rice
  3. CCabbage
  4. DBananas
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Selepas kemoterapi untuk limfoma yang membesar pantas, corak keputusan manakah yang mencadangkan sindrom lisis tumor?

  1. AKalium tinggi, fosfat tinggi, asid urik tinggi dan kalsium rendah
  2. BNatrium tinggi dan glukosa rendah sahaja
  3. CKalium rendah, fosfat rendah, asid urik rendah dan kalsium meningkat
  4. DElektrolit normal dengan hemoglobin tinggi
11.FarmakologiSederhana

In which patient is bupropion contraindicated?

  1. AA patient with seasonal allergies
  2. BA patient with a seizure disorder or an eating disorder
  3. CA patient with high blood cholesterol and a family history of it
  4. DA patient who wants to stop smoking
12.FarmakologiSukar

Which statement correctly contrasts donepezil and memantine in Alzheimer's disease?

  1. ADonepezil blocks NMDA receptors; memantine inhibits acetylcholinesterase
  2. BBoth drugs remove amyloid plaques from the brain
  3. CDonepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors
  4. DBoth drugs are dopamine agonists that differ only in their half-lives
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient has episodes of severe headache, sweating and palpitations with very high blood pressure. Which rare cause should be considered?

  1. AAsthma
  2. BPhaeochromocytoma
  3. CAortic stenosis
  4. DStable angina
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?

  1. AGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
  2. BCall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
  3. CEncourage him to walk to ease the back pain
  4. DArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Pernyataan manakah tentang pemberian fenitoin IV yang betul?

  1. AIa patut ditolak dengan pantas dalam beberapa saat
  2. BIa boleh dicampur ke dalam mana-mana infusi glukosa
  3. CIa diberikan dalam natrium klorida 0.9% dengan pemantauan jantung
  4. DIa tidak memerlukan pemantauan irama jantung atau tekanan darah
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with a long-term catheter has fever and rigors, and a catheter UTI is suspected. Which action is recommended before starting antibiotics?

  1. ATake a sample from the drainage bag and send it to the lab
  2. BRemove the catheter and leave it out permanently
  3. CReplace the catheter and take a sample from the new one
  4. DFlush the catheter with saline and continue
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Dalam tempoh manakah selepas pembedahan dehisens luka paling berkemungkinan berlaku?

  1. ADalam jam pertama
  2. BKira-kira 5–10 hari selepas pembedahan
  3. CLebih setahun selepas pembedahan
  4. DHanya semasa pembedahan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse finds a dislodged sealed radiation source in the bed of a patient receiving brachytherapy. What should the nurse do?

  1. AUse long-handled forceps to put it in the lead container; report it
  2. BPick it up with gloved hands and put it in the nearest sharps bin quickly
  3. CThrow it in the clinical waste bag
  4. DLeave it in the bed until the end of the shift
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Obesity before pregnancy (BMI 40) most increases the risk of which pregnancy complication?

  1. APlacenta praevia only
  2. BGestational diabetes
  3. CLow birth weight from overnutrition
  4. DHyperemesis gravidarum
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Women with pre-eclampsia can develop complications after birth. Which statement in discharge teaching is correct?

  1. AAll risk ends once the placenta has been delivered
  2. BIt can still develop after birth, so report headache or visual changes
  3. CBlood pressure always returns to normal within 1 hour of birth
  4. DSeizures cannot happen after the baby and placenta are born
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

If the MMR and varicella vaccines are not given on the same day, what is the general rule?

  1. ASeparate them by at least 4 weeks
  2. BGive the second within 24 hours of the first
  3. CSeparate them by at least 1 week
  4. DNever give both vaccines in the same year
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak usia sekolah akan menjalani pembedahan. Pendekatan penyediaan manakah yang paling sesuai dengan usia ini?

  1. ATerangkan prosedur dengan gambar rajah mudah, benarkan soalan dan libatkan kanak-kanak dalam membuat pilihan
  2. BBincangkan segalanya dengan ibu bapa tetapi tidak dengan kanak-kanak, supaya kanak-kanak tidak ketakutan
  3. CGunakan cakap bayi dan mainan untuk bayi sahaja
  4. DElakkan menerangkan kerana ia hanya akan menyebabkan ketakutan
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which action reflects trauma-informed care?

  1. AUsing physical restraint early to prevent any loss of control
  2. BExplaining each procedure in advance and offering choices wherever possible
  3. CMaking all decisions for the patient so that she does not feel burdened
  4. DAsking the patient to repeat the full trauma story to each new staff member
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

During a panic attack, a patient breathes very fast and complains of light-headedness and tingling in her fingers and around her mouth. What should the nurse do?

  1. AAsk her to breathe into a paper bag for at least 10 minutes
  2. BStay with her and coach her to breathe slowly and steadily
  3. CGive her oxygen at a high flow rate through a mask
  4. DLeave her alone so that she can calm down without anyone watching
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
150.184 gtt/min? gtt/minbundarkan kepada 1 gtt/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan kadar titisan memberikan 150.184 gtt/min. Peraturan dalam latihan ini ialah kadar titisan dibundarkan kepada titisan bulat yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

150.184 gtt/min
x = gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
3 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 3 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.

3 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
0.5%w/vV = ? mL

Dos 10 mg diperlukan daripada larutan 0.5% (b/i). Isi padu V manakah yang mengandungi dos ini?

10 mg0.5% w/v
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 20 kg dipreskripsi 15 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

20 kg15 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
310 mLtinggal? mL/h3 h tinggal

500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 310 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 6 hselepas 3 h: 310 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
2 g250 mL? mL/h0.5 mg/min

Sebuah beg mengandungi 2 g ubat dalam 250 mL. Arahannya ialah 0.5 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

2 g/250 mL0.5 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli120 mLjus200 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing375 mLair kencing350 mLair kencing325 mLair kencing300 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 120 mLjus: 200 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 375 mLair kencing: 350 mLair kencing: 325 mLair kencing: 300 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL100 mL/hmula 08:4510:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 08:45 dan berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 10:45?

1000 mL100 mL/h08:45 → 10:45
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Psychomotor

Mengapa ini jawapannya

The psychomotor domain covers physical skills, the cognitive domain covers knowledge and the affective domain covers attitudes and feelings. Skills are learned by demonstration and practice.

Jawapan

A · Psychomotor
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The patient wears a surgical mask during transport

Mengapa ini jawapannya

When an airborne-precaution patient must leave the room, they wear a surgical mask to contain respiratory secretions. Staff in close contact still wear respirators as per policy, and the receiving department is informed.

Jawapan

B · The patient wears a surgical mask during transport
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves

Mengapa ini jawapannya

Only the front of the gown from chest to the level of the sterile field and the sleeves from above the elbow to the cuffs are sterile. The back, the neckline and anything below the sterile field are non-sterile.

Jawapan

A · The front from chest to the level of the sterile field, and the sleeves
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Get medical assessment and report the assault according to policy

Mengapa ini jawapannya

Workplace violence should always be reported. Reporting allows care for the injured staff member, review of risks and changes to the patient’s care plan to protect staff and other patients.

Jawapan

D · Get medical assessment and report the assault according to policy
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Potassium chloride by IV push

Mengapa ini jawapannya

Potassium chloride must never be given by IV push, because a rapid dose can cause cardiac arrest. It is diluted and given slowly through an infusion pump.

Jawapan

D · Potassium chloride by IV push
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Aktifkan pasukan strok untuk pengimejan segera, dengan mencatat bila kali terakhir pesakit diketahui sihat

Mengapa ini jawapannya

Trombolisis bergantung pada masa dan memerlukan pengimejan dahulu untuk menyingkirkan pendarahan. Masa kali terakhir diketahui sihat menentukan kelayakan. Aspirin tidak diberi sebelum pengimejan, dan tiada apa-apa diberi melalui mulut sehingga penelanan disaring.

Jawapan

A · Aktifkan pasukan strok untuk pengimejan segera, dengan mencatat bila kali terakhir pesakit diketahui sihat
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Kidney damage and hearing loss

Mengapa ini jawapannya

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Blood levels and renal function are monitored, and any tinnitus, dizziness or hearing change is reported.

Jawapan

D · Kidney damage and hearing loss
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Hipokalemia

Mengapa ini jawapannya

Muntah dan diuretik gelung kedua-duanya menyebabkan kehilangan kalium. Hipokalemia menyebabkan kelemahan, kekejangan dan aritmia serta memerlukan pemantauan dan penggantian.

Jawapan

A · Hipokalemia
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Bananas

Mengapa ini jawapannya

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Disemak dengan: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Bananas
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Kalium tinggi, fosfat tinggi, asid urik tinggi dan kalsium rendah

Mengapa ini jawapannya

Apabila banyak sel tumor terpecah, kalium, fosfat dan asid nukleik (yang menjadi asid urik) membanjiri darah. Fosfat mengikat kalsium, maka kalsium menurun. Risikonya termasuk aritmia dan kecederaan buah pinggang akut.Disemak dengan: Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Jawapan

A · Kalium tinggi, fosfat tinggi, asid urik tinggi dan kalsium rendah
11.Farmakologi

Jawapan: B · A patient with a seizure disorder or an eating disorder

Mengapa ini jawapannya

Bupropion increases the risk of seizures, especially with bulimia or anorexia, where electrolyte disturbances are common. It is used for depression and as a smoking cessation aid.

Jawapan

B · A patient with a seizure disorder or an eating disorder
12.Farmakologi

Jawapan: C · Donepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors

Mengapa ini jawapannya

Donepezil raises acetylcholine levels, while memantine reduces excitotoxic glutamate activity at NMDA receptors. Both give symptomatic benefit only.

Jawapan

C · Donepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Phaeochromocytoma

Mengapa ini jawapannya

Phaeochromocytoma is a catecholamine-secreting tumour, usually of the adrenal medulla. Classic features are paroxysmal headache, sweating, palpitations and hypertension. It is diagnosed with plasma or urine metanephrines.

Jawapan

B · Phaeochromocytoma
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery

Mengapa ini jawapannya

Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.

Jawapan

B · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Ia diberikan dalam natrium klorida 0.9% dengan pemantauan jantung

Mengapa ini jawapannya

Fenitoin termendak dalam larutan yang mengandungi glukosa dan diberikan dalam natrium klorida 0.9%, biasanya melalui penapis sebaris. Menginfusnya terlalu cepat boleh menyebabkan hipotensi, bradikardia dan aritmia, jadi kadar dihadkan dan ECG serta tekanan darah dipantau.

Jawapan

C · Ia diberikan dalam natrium klorida 0.9% dengan pemantauan jantung
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Replace the catheter and take a sample from the new one

Mengapa ini jawapannya

Long-term catheters develop a biofilm that contaminates samples. Guidance usually advises replacing the catheter, collecting a sample from the new one and then starting antibiotics. Bag samples are not used.

Jawapan

C · Replace the catheter and take a sample from the new one
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Kira-kira 5–10 hari selepas pembedahan

Mengapa ini jawapannya

Dehisens paling kerap berlaku sekitar hari ke-5 hingga ke-10, apabila luka bergantung pada jahitan dan kolagen awal. Faktor risiko termasuk obesiti, malnutrisi, diabetes, jangkitan, penggunaan steroid, merokok, batuk dan meneran.

Jawapan

B · Kira-kira 5–10 hari selepas pembedahan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it

Mengapa ini jawapannya

A dislodged source is picked up with long-handled forceps and placed in the shielded container kept in the room. The radiation safety officer and team are informed, following local policy.

Jawapan

A · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Gestational diabetes

Mengapa ini jawapannya

Obesity raises the risks of gestational diabetes, pre-eclampsia, venous thromboembolism, macrosomia, caesarean birth and stillbirth. Early glucose testing and VTE risk assessment are often recommended.

Jawapan

B · Gestational diabetes
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · It can still develop after birth, so report headache or visual changes

Mengapa ini jawapannya

Pre-eclampsia and eclampsia can occur up to about 6 weeks after birth, most often in the first days. Women should report severe headache, visual disturbance, upper abdominal pain or shortness of breath.

Jawapan

B · It can still develop after birth, so report headache or visual changes
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Separate them by at least 4 weeks

Mengapa ini jawapannya

Two live injected vaccines are given either on the same day or at least 4 weeks apart. A shorter gap can reduce the immune response to the second vaccine.

Jawapan

A · Separate them by at least 4 weeks
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Terangkan prosedur dengan gambar rajah mudah, benarkan soalan dan libatkan kanak-kanak dalam membuat pilihan

Mengapa ini jawapannya

Kanak-kanak usia sekolah mendapat manfaat daripada penerangan yang konkrit dan berfakta, gambar rajah dan peralatan sebenar, serta sedikit kawalan terhadap pilihan. Mereka mungkin bimbang kehilangan kawalan dan tentang kesan pada badan mereka.

Jawapan

A · Terangkan prosedur dengan gambar rajah mudah, benarkan soalan dan libatkan kanak-kanak dalam membuat pilihan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Explaining each procedure in advance and offering choices wherever possible

Mengapa ini jawapannya

Trauma-informed care assumes that many patients have trauma histories. It focuses on safety, trust, choice and collaboration, and on avoiding practices that can re-traumatise, such as unnecessary restraint.

Jawapan

B · Explaining each procedure in advance and offering choices wherever possible
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Stay with her and coach her to breathe slowly and steadily

Mengapa ini jawapannya

Hyperventilation causes respiratory alkalosis, which leads to tingling and dizziness. Calm coaching of slow breathing restores carbon dioxide levels. Breathing into a paper bag is not recommended, because it can cause hypoxia and mask a medical cause.

Jawapan

B · Stay with her and coach her to breathe slowly and steadily
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 150 gtt/min

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat satu

150.184 → 0

Hanya digit seterusnya yang menentukan

150.184 → 1
1 ialah 4 atau kurang, jadi 0 kekal.
Digit selepasnya (84) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 150 gtt/min

Jawapan

x = 150 gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 0.18 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 3 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 3·60/1000 = 0.18 mg/h

Jawapan

D = 0.18 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

0.5% = 5 mg/mL

Isi padu

V = 10/5 = 2 mL

Jawapan

V = 2 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 6 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

15·20 = 300 mg

Isi padu

V = (300/250)·5 = 6 mL

Jawapan

V = 6 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 103.3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/6 = 83.33 mL/h

Kadar baharu

R = 310/3 = 103.3 mL/h

Jawapan

R = 103.3 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 3.75 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dos sejam

0.5·60 = 30 mg/h

Kadar pam

R = 30/8 = 3.75 mL/h

Jawapan

R = 3.75 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −190 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 200 = 320 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1160 mL

Jumlah pengeluaran

375 + 350 + 325 + 300 = 1350 mL

Imbangan

B = 1160 − 1350 = −190 mL

Jawapan

B = −190 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 800 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

08:45 → 10:45 = 2 h

Isi padu yang diinfuskan

100·2 = 200 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 200 = 800 mL

Jawapan

V = 800 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 12

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 1 + 1 + 2 + 2 + 3 = 12

Jawapan

B = 12
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 100

Tahap risiko

100 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions