Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. AWhether the patient has eaten or drunk anything recently
  2. BNothing, as two hours without urine is normal
  3. CThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
  4. DThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. AGive a sedative without asking anyone
  2. BLock them in a side room until the morning for their own safety
  3. CLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
  4. DAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?

  1. AMoisten the edges so it seals better
  2. BWear a surgical mask underneath it
  3. CPerform a user seal check
  4. DArrange a new fit test
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Which patient with a suspected infection meets the qSOFA criteria that signal a higher risk of a poor outcome?

  1. ARespiratory rate 20/min, alert, systolic BP 110 mmHg, heart rate 110/min
  2. BRespiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
  3. CRespiratory rate 16/min, alert, systolic BP 105 mmHg, WBC 13,000/mm3
  4. DRespiratory rate 18/min, alert, systolic BP 130 mmHg, temperature 38.5 °C
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Before giving a scheduled dose of metoprolol, which assessment is most important?

  1. ABowel sounds and urine color
  2. BTemperature and the latest pain score
  3. CBlood glucose and weight
  4. DApical pulse and blood pressure
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

After a head injury, a patient passes large amounts of very dilute urine, is thirsty and has a rising serum sodium. Which condition is most likely?

  1. ADiabetic ketoacidosis
  2. BDiabetes insipidus
  3. CAcute kidney injury with oliguria
  4. DSIADH
7.Kejururawatan klinikalSederhana

When a patient returns to the ward from theatre, what should the nurse assess first?

  1. AWhether visitors are waiting to see the patient
  2. BThe discharge date
  3. CAirway, breathing, circulation and level of consciousness
  4. DThe patient's dietary preferences for the next meal
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with type 1 diabetes is nil by mouth before surgery. Why must their insulin not simply be stopped?

  1. AWithout any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
  2. BStopping insulin causes immediate hypoglycaemia during the operation
  3. CInsulin is needed for the anaesthetic to work
  4. DInsulin prevents wound infection on its own
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

How does the nurse start a 24-hour urine collection at 08:00?

  1. ACollect only the first urine passed on waking, and repeat this the next morning
  2. BSave the 08:00 urine as the first sample, then collect until 08:00 the next day
  3. CSave three samples spread across the day and discard all of the urine passed at night
  4. DHave the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit yang mengambil digoksin mempunyai paras 1.2 ng/mL, kalium 2.8 mEq/L dan denyutan ektopik ventrikel kerap yang baharu. Apakah tafsiran yang terbaik?

  1. APesakit memerlukan dos digoksin yang lebih tinggi untuk mengawal irama
  2. BKetoksikan mungkin berlaku, kerana kalium rendah meningkatkan kesan digoksin
  3. CKalium tidak mempunyai kesan pada irama jantung
  4. DDigoksin tidak mungkin puncanya, kerana paras berada dalam julat lazim
11.FarmakologiSederhana

Why is IV promethazine given with great caution?

  1. AIt causes a severe rise in blood pressure when it is given intravenously
  2. BIt is a strong opioid that causes addiction
  3. CIt causes immediate kidney failure
  4. DIt can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
12.FarmakologiSukar

Penyingkiran tertib sifar, seperti yang dilihat dengan alkohol pada pengambilan normal, bermakna bahawa:

  1. AJumlah malar disingkirkan per unit masa
  2. BSeparuh hayat kekal malar walau apa pun parasnya
  3. CPenyingkiran berhenti pada kepekatan tinggi
  4. DPecahan malar disingkirkan per unit masa
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with heart failure takes furosemide once a day. When is the best time to take it?

  1. AJust before the evening meal, with a large drink
  2. BAt bedtime, so the effect lasts through the night
  3. CWhenever the ankles look swollen, on those days only
  4. DIn the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with end-stage COPD has severe breathlessness at rest despite optimal treatment and wants comfort-focused care. Which measure is recognised to help?

  1. AHigh-flow oxygen at 15 L/min whatever the oxygen saturation is
  2. BEncouraging long walks to build fitness
  3. CA low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning
  4. DStopping all medicines, including inhalers
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with multiple sclerosis says their symptoms get worse after a hot bath. What should the nurse explain?

  1. AHot baths cause new areas of damage in the brain
  2. BThey should take very cold baths to reverse the damage
  3. CHeat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
  4. DThis shows that the disease has entered a new progressive stage
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient on warfarin starts levothyroxine for hypothyroidism. What should the nurse expect to monitor more closely?

  1. AThe potassium, because it may rise
  2. BThe INR, because it may rise
  3. CThe urine output, because it may stop
  4. DThe blood glucose, because it may fall
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which monitoring is especially important for a patient receiving parenteral nutrition?

  1. APeak flow and visual acuity
  2. BBlood glucose and signs of line infection
  3. CBowel sounds and stool colour only
  4. DPupil size and limb strength
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Which preoperative task can a registered nurse usually delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ATeaching the patient how to use a PCA pump
  2. BDeciding whether abnormal results need reporting
  3. CAssessing the patient's understanding of the surgery
  4. DRecording baseline vital signs
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which newborn finding is commonly associated with Down syndrome?

  1. ALong nails and peeling skin
  2. BAbundant vernix and lanugo
  3. CA single palmar crease and low tone
  4. DA high-pitched cry and tremors
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A preterm baby is being prepared for discharge. Which statement by the parents shows understanding of kangaroo (skin-to-skin) care?

  1. A"She should be fully dressed and wrapped before I hold her."
  2. B"Skin-to-skin increases her risk of getting cold."
  3. C"Skin-to-skin is only for full-term babies."
  4. D"Holding her on my bare chest keeps her warm."
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which signs suggest meningitis in a young infant?

  1. AA sunken fontanelle with heavy wet nappies
  2. BA clear runny nose, a mild cough and normal feeding
  3. CNeck stiffness and a positive Kernig's sign, as in older children and adults
  4. DA bulging fontanelle, a high-pitched cry, poor feeding and irritability
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. AConjunctivitis
  2. BOtitis media
  3. CDiarrhoea
  4. DPneumonia
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient who is detained under mental health legislation does not return from escorted leave. What should the nurse do?

  1. AStart the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
  2. BWait until the next day, because he will probably return on his own
  3. CRemove his name from the ward list and give his bed to a new patient who is waiting for admission
  4. DDo nothing, because patients are allowed to leave whenever they want
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with dementia with Lewy bodies is having vivid visual hallucinations. A new nurse suggests asking for haloperidol. What is the main concern?

  1. AHaloperidol does not work in older patients at all
  2. BThese patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics
  3. CThere is no concern, because haloperidol is the treatment of choice for hallucinations in all types of dementia
  4. DHaloperidol will make his hallucinations more frequent
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C103 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 103 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

103 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0020:3505:00t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:35 dan tamat pada 05:00 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

20:3505:00
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
96 kgBSA = 1.91 m²75 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 96 kg mempunyai luas permukaan badan 1.91 m². Preskripsi ialah 75 mg/m². Cari dos D dalam mg.

96 kgBSA = 1.91 m²75 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 0.48 mg. Ampul mengandungi 4000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

0.48 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 6 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mL15 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 25 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 200 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

25 gtt/min15 gtt/mL200 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli120 mLsup200 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing175 mLair kencing200 mLair kencing200 mLair kencing475 mLlongkang luka70 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 120 mLsup: 200 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 175 mLair kencing: 200 mLair kencing: 200 mLair kencing: 475 mLlongkang luka: 70 mLmuntah: 100 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL750 mL diinfuskan125 mL/h18:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Pada 18:30, 750 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL750 mL diinfuskan125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 23/min, SpO₂ 86% bernafas udara bilik, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 38.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 23SpO₂ 86%udaraSBP 106HR 88AT 38.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Mengapa ini jawapannya

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Jawapan

C · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Mengapa ini jawapannya

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Jawapan

D · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Perform a user seal check

Mengapa ini jawapannya

A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.

Jawapan

C · Perform a user seal check
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg

Mengapa ini jawapannya

qSOFA scores one point each for a respiratory rate of 22/min or more, altered mental status and a systolic BP of 100 mmHg or less. Two or more points mean higher risk, so the first patient needs urgent escalation.

Jawapan

B · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Apical pulse and blood pressure

Mengapa ini jawapannya

Metoprolol can cause bradycardia and hypotension, so the nurse checks the apical pulse and blood pressure first. The dose is held and reported according to the prescribed parameters.

Jawapan

D · Apical pulse and blood pressure
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Diabetes insipidus

Mengapa ini jawapannya

Damage to the pituitary or hypothalamus can stop the release of antidiuretic hormone, causing diabetes insipidus. The patient loses water, so urine is dilute and sodium rises; SIADH causes the opposite.

Jawapan

B · Diabetes insipidus
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Airway, breathing, circulation and level of consciousness

Mengapa ini jawapannya

Early postoperative assessment checks the airway, breathing, oxygen saturation, circulation, consciousness, pain, wound and drains. This detects anaesthetic and surgical complications early.

Jawapan

C · Airway, breathing, circulation and level of consciousness
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis

Mengapa ini jawapannya

People with type 1 diabetes make no insulin, so stopping it causes ketosis and DKA. Basal insulin is usually continued, often with a variable-rate insulin infusion and glucose monitoring.

Jawapan

A · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day

Mengapa ini jawapannya

The collection starts with an empty bladder, so the first void is discarded and the time recorded. All urine for the next 24 hours is saved, including a final void at the end time. If urine is discarded by mistake, the collection usually has to restart.Disemak dengan: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Ketoksikan mungkin berlaku, kerana kalium rendah meningkatkan kesan digoksin

Mengapa ini jawapannya

Hipokalemia meningkatkan pengikatan digoksin pada sel jantung, maka ketoksikan boleh berlaku pada paras yang normal. Jururawat menahan dos, melaporkan keputusan dan menjangka penggantian kalium.Disemak dengan: Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Ketoksikan mungkin berlaku, kerana kalium rendah meningkatkan kesan digoksin
11.Farmakologi

Jawapan: D · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery

Mengapa ini jawapannya

Promethazine is a vesicant. Deep intramuscular injection is the preferred parenteral route, and if given IV it is diluted, given slowly into a well-running large vein, and stopped at once if the patient reports burning or pain.

Jawapan

D · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
12.Farmakologi

Jawapan: A · Jumlah malar disingkirkan per unit masa

Mengapa ini jawapannya

Apabila enzim pemetabolisme tepu, jumlah tetap dibuang setiap jam tanpa mengira kepekatan, maka separuh hayat memanjang apabila paras meningkat. Fenitoin dan aspirin dos tinggi boleh berkelakuan sama.

Jawapan

A · Jumlah malar disingkirkan per unit masa
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · In the morning, to avoid needing the toilet at night

Mengapa ini jawapannya

Loop diuretics produce a brisk diuresis that lasts several hours. Taking them in the morning (and a second dose by early afternoon if prescribed) avoids nocturia, broken sleep and night-time falls.

Jawapan

D · In the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · A low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning

Mengapa ini jawapannya

Low-dose oral opioids can ease refractory breathlessness in advanced disease. A fan blowing air across the face, upright positioning, breathing techniques and anxiety management also help. Oxygen is used only if it relieves symptoms or corrects hypoxaemia.

Jawapan

C · A low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down

Mengapa ini jawapannya

Heat sensitivity (Uhthoff's phenomenon) is common in MS. A rise in body temperature slows conduction in demyelinated nerves and temporarily worsens symptoms. It is not a relapse, and the symptoms settle with cooling.

Jawapan

C · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · The INR, because it may rise

Mengapa ini jawapannya

As thyroid function returns to normal, clotting factors are broken down faster, which increases the effect of warfarin. The INR is checked more often and the warfarin dose may need to be reduced.

Jawapan

B · The INR, because it may rise
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Blood glucose and signs of line infection

Mengapa ini jawapannya

PN can cause hyperglycaemia and electrolyte disturbance, and the central line is a route for bloodstream infection. Glucose, electrolytes, fluid balance, weight and temperature are monitored closely.

Jawapan

B · Blood glucose and signs of line infection
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Recording baseline vital signs

Mengapa ini jawapannya

Trained assistants can record routine observations and report them. Assessment, teaching and interpreting results need registered nurse knowledge and judgement.

Jawapan

D · Recording baseline vital signs
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · A single palmar crease and low tone

Mengapa ini jawapannya

Features of Down syndrome include hypotonia, upslanting palpebral fissures, a flat nasal bridge, a single palmar crease and a gap between the first and second toes. Heart defects are common, so an echocardiogram is arranged.

Jawapan

C · A single palmar crease and low tone
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · "Holding her on my bare chest keeps her warm."

Mengapa ini jawapannya

Kangaroo care places the baby in a nappy against the parent's bare chest. It stabilises temperature, heart rate and breathing, supports breastfeeding and bonding, and is beneficial for preterm babies.

Jawapan

D · "Holding her on my bare chest keeps her warm."
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · A bulging fontanelle, a high-pitched cry, poor feeding and irritability

Mengapa ini jawapannya

Young infants with meningitis may have non-specific signs: fever or low temperature, poor feeding, lethargy or irritability, a high-pitched cry and a bulging fontanelle. Neck stiffness is often absent at this age.

Jawapan

D · A bulging fontanelle, a high-pitched cry, poor feeding and irritability
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Pneumonia

Mengapa ini jawapannya

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Jawapan

D · Pneumonia
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police

Mengapa ini jawapannya

A detained patient who is absent without leave may be a risk to themselves or others. Missing patient procedures are started immediately, including a risk assessment and informing the responsible clinician and relevant authorities.

Jawapan

A · Start the missing patient procedure at once, informing the team and, if required, the police
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · These patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics

Mengapa ini jawapannya

People with dementia with Lewy bodies often react badly to antipsychotics, especially first-generation drugs like haloperidol, with severe rigidity, falls, confusion and even death. Non-drug approaches come first.

Jawapan

B · These patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 39.4 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

103 − 32 = 71

Darabkan dengan 5/9

T = 71·5/9 = 39.44 ≈ 39.4 °C

Jawapan

T = 39.4 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 505 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

20:35 → 24:00 = 205 min

Selepas tengah malam

00:00 → 05:00 = 300 min

Jumlah

t = 205 + 300 = 505 min

Jawapan

t = 505 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 143.3 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 75·1.91 = 143.3 mg

Jawapan

D = 143.3 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.12 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.48 mg = 480 mcg

Isi padu

V = 480/4000 = 0.12 mL

Jawapan

V = 0.12 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 21 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

6·60 = 360 min

Kadar titisan

R = 500·15/360 = 20.83 ≈ 21 gtt/min

Jawapan

R = 21 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 21 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 2 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

25·60/15 = 100 mL/h

Masa yang tinggal

t = 200/100 = 2 h

Jawapan

t = 2 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 20 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 200 = 320 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1240 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 200 + 200 + 475 + 70 + 100 = 1220 mL

Imbangan

B = 1240 − 1220 = 20 mL

Jawapan

B = 20 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 750 = 250 mL

Masa

t = 250/125 = 2 h

Jawapan

t = 2 h

Itu kira-kira 2 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 20:30.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 50

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 50

Jawapan

MFS = 50
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 23/min → 2
SpO₂ 86% → 3
bernafas udara → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.4 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 7
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions