Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should the same pain scale be used each time a patient's pain is assessed?

  1. ASo the patient learns the right answer to give
  2. BBecause only one scale is valid for adults
  3. CBecause using different pain scales on one patient is against the law
  4. DSo scores can be compared to see whether pain is improving
2.Asas kejururawatanSukar

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. ANeuropathic pain
  2. BReferred pain
  3. CAcute somatic pain
  4. DVisceral pain
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Salin steril tertumpah pada langsir steril yang terletak di atas meja tidak steril. Apakah maksudnya?

  1. AMedan tercemar, kerana kelembapan boleh membawa organisma menembusi langsir
  2. BHanya bahagian yang basah tercemar, jadi item boleh dialihkan ke bahagian yang kering
  3. CMedan menjadi steril semula apabila ia kering
  4. DMedan kekal steril, kerana salin itu steril
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Patients contaminated with radioactive dust arrive at the hospital. Which step removes most of the external contamination?

  1. AWrapping the patient in a blanket
  2. BRemoving the patient’s clothing
  3. CScrubbing the skin until it is red
  4. DGiving the patient potassium iodide
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?

  1. ATell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
  2. BAsk the nursing assistant to reposition the patient
  3. CGive the strongest analgesic on the chart straight away
  4. DAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with SIADH has a serum sodium of 120 mEq/L and is newly confused. Which nursing action has priority?

  1. AHelping the patient to walk in the corridor alone
  2. BEncouraging the patient to drink plenty of water
  3. CSeizure precautions and close neurological checks
  4. DTeaching the patient about a low-sodium diet at home
7.Kejururawatan klinikalSederhana

How does ulcerative colitis differ from Crohn's disease?

  1. AUlcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
  2. BUlcerative colitis always affects the full thickness of the bowel wall
  3. CUlcerative colitis typically causes patchy "skip" lesions
  4. DUlcerative colitis can affect any part of the gut from mouth to anus
8.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse teaches a patient with reflux disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will raise the head of my bed with blocks."
  2. B"I will cut down on alcohol."
  3. C"A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
  4. D"I will try to lose some weight over the next months."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease has a magnesium of 3.8 mEq/L (1.9 mmol/L). Which product is the most likely cause?

  1. AExcess alcohol use over many years
  2. BProton pump inhibitors taken long term
  3. CMagnesium-containing laxatives or antacids
  4. DLoop diuretics such as furosemide
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient in hyperosmolar hyperglycemic state has a glucose of 1,050 mg/dL (58 mmol/L), very dry mucous membranes and a fast pulse. Which treatment is usually the first priority?

  1. AStrict fluid restriction
  2. BOral glucose-lowering tablets
  3. CAn IV bolus of sodium bicarbonate
  4. DLarge-volume IV fluid replacement
11.FarmakologiSederhana

During a rapid infusion of vancomycin, a patient develops flushing and a red rash on the face, neck and upper body. What is the most likely cause and action?

  1. AAcute kidney failure; stop all IV fluids and antibiotics at once
  2. BAn infusion reaction; stop or slow the infusion and inform the prescriber
  3. CA normal effect; increase the infusion rate to finish sooner
  4. DA sign that the infection is spreading; give a second dose
12.FarmakologiSukar

Seorang wanita yang menggunakan pil perancang gabungan mula mengambil karbamazepin untuk epilepsi. Apakah kebimbangan utama?

  1. AKegagalan kontraseptif kerana hormon dimetabolismekan lebih cepat
  2. BHipoglisemia teruk daripada gabungan itu
  3. CTiada kebimbangan, kerana ubat tidak berinteraksi
  4. DKetoksikan karbamazepin kerana pil menyekat metabolismenya dengan kuat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. ATake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
  2. BTake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  3. CStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
  4. DAvoid all potassium-containing foods
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Thirty minutes after extubation, a patient develops a high-pitched noise on breathing in and is anxious. SpO₂ is falling. What should the nurse do?

  1. AGive a large drink of cold water to soothe the throat and settle it
  2. BEncourage the patient to sleep it off and recheck them in an hour
  3. CSit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
  4. DLay the patient flat and reassure them
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

When a patient sticks out their tongue, it points to the right. Which nerve is affected?

  1. AThe left trigeminal nerve (V)
  2. BThe right facial nerve (VII)
  3. CThe right hypoglossal nerve (XII)
  4. DThe left hypoglossal nerve (XII)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A large pituitary tumour presses on the optic chiasm. Which visual field defect is most typical?

  1. ALoss of the outer half of the field in both eyes
  2. BLoss of central vision in both eyes
  3. CLoss of the inner half of the field in both eyes
  4. DComplete blindness in one eye only
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Dysphagia that started with solids and now includes liquids, with weight loss, most suggests which cause?

  1. AA narrowing such as an oesophageal tumour
  2. BA dry mouth from drinking too little water
  3. CNormal ageing of the swallowing muscles
  4. DSimple anxiety about swallowing tablets
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang berumur 74 tahun dengan penyakit buah pinggang kronik mengalami kesakitan teruk selepas pembedahan. Isu opioid manakah yang paling penting?

  1. AOpioid tidak boleh sekali-kali digunakan pada warga emas, apa pun kesakitannya
  2. BMorfin ialah opioid paling selamat dalam kegagalan buah pinggang, jadi dos boleh dinaikkan dengan bebas
  3. CMetabolit morfin terkumpul, jadi dos yang lebih rendah atau opioid lain mungkin diperlukan
  4. DFungsi buah pinggang tidak memberi kesan terhadap cara opioid dikendalikan
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 20 weeks says her gums bleed when she brushes her teeth. What is the best advice?

  1. AStop brushing until the bleeding has settled after birth
  2. BAvoid all dental visits until after the baby is born
  3. CUse a soft brush and keep up routine dental care
  4. DReport it at once because it is a sign of a clotting disorder
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita yang menerima infusi magnesium sulfat mempunyai kadar pernafasan 10/min dan refleks patela tiada. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMemberi satu dos nalokson
  2. BMenyemak semula refleks dalam 2 jam
  3. CMeningkatkan kadar infusi, kerana tanda ini menunjukkan pra-eklampsianya bertambah teruk
  4. DMenghentikan infusi dan memanggil pembekal penjagaan dengan segera, dengan kalsium glukonat sedia ada
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A family has a 2-year-old. Which advice about medicines at home is best?

  1. ACall medicines "sweets" so the child is happy to take them
  2. BLock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
  3. CRely on child-resistant caps alone, since toddlers are not strong enough to open them
  4. DKeep daily medicines in a handbag so they are always at hand
22.Kejururawatan pediatrikSukar

An infant with a large VSD now breathes faster, sweats during feeds and has gained 300 g overnight with puffy eyelids. What does this most likely indicate?

  1. AAn allergic reaction to the new high-energy formula started yesterday
  2. BDehydration due to sweating during feeds
  3. CWorsening heart failure with fluid retention
  4. DGood growth thanks to improved feeding
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient taking oxycodone for chronic pain has also been prescribed diazepam. What is the main safety concern?

  1. AThe diazepam will block the pain-relieving effect of oxycodone
  2. BThe combination will cause high blood pressure
  3. CThere is no interaction between these two drugs
  4. DIncreased sedation and respiratory depression
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit meminta jururawat berjanji tidak memberitahu sesiapa bahawa dia merancang untuk membunuh diri. Apakah respons yang terbaik?

  1. ABerjanji untuk menyimpan rahsia supaya dia terus bercakap dan mempercayai anda, dan jangan merekodkannya dalam notanya atau memberitahu pasukan
  2. BTerangkan dengan baik bahawa anda tidak dapat menyimpan rahsia ini kerana keselamatannya penting, dan anda perlu berkongsinya dengan pasukan
  3. CMemberitahunya anda akan memikirkannya
  4. DMenukar topik
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
6 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 6 kaki 8 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

6 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
66 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88.4 µmol/L

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan kreatinina serum ialah 66 µmol/L. Dengan menggunakan 1 mg/dL = 88.4 µmol/L untuk kreatinina, cari c dalam mg/dL. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

66 µmol/L1 mg/dL = 88.4 µmol/L
c = mg/dL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 36 kg dipreskripsikan 3 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

36 kg3 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 24 kg dipreskripsi 15 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

24 kg15 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 8 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mg500 mL9 mL/h? mcg/min

Satu infusi 400 mg dalam 500 mL berjalan pada 9 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

400 mg/500 mL9 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamteh240 mLsusu100 mLjeli120 mLketulan ais240 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing200 mLair kencing450 mLair kencing425 mLlongkang luka100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 240 mLsusu: 100 mLjeli: 120 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 200 mLair kencing: 450 mLair kencing: 425 mLlongkang luka: 100 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 100 mL/hmula 20:00tjumlah​ = ? h80 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 20:00 dengan 80 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 100 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL80 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 110/min, sedar, suhu 37.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 96%O₂SBP 150HR 110AT 37.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · So scores can be compared to see whether pain is improving

Mengapa ini jawapannya

Using one tool consistently lets the team see trends and judge whether treatment works. The tool chosen should suit the patient's age and ability to communicate.

Jawapan

D · So scores can be compared to see whether pain is improving
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Neuropathic pain

Mengapa ini jawapannya

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Jawapan

A · Neuropathic pain
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Medan tercemar, kerana kelembapan boleh membawa organisma menembusi langsir

Mengapa ini jawapannya

Cecair yang meresap menembusi langsir boleh membawa organisma naik dari permukaan tidak steril di bawahnya. Medan dianggap tercemar dan disediakan semula.

Jawapan

A · Medan tercemar, kerana kelembapan boleh membawa organisma menembusi langsir
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Removing the patient’s clothing

Mengapa ini jawapannya

Removing clothing, then gently washing the skin, gets rid of most external radioactive contamination. Hard scrubbing damages the skin, and potassium iodide only protects the thyroid from radioactive iodine.

Jawapan

B · Removing the patient’s clothing
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs

Mengapa ini jawapannya

Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.

Jawapan

D · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Seizure precautions and close neurological checks

Mengapa ini jawapannya

Severe hyponatremia can cause seizures and falls. The nurse keeps the patient safe and reports changes; free water is restricted rather than encouraged, as prescribed.

Jawapan

C · Seizure precautions and close neurological checks
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum

Mengapa ini jawapannya

Ulcerative colitis involves the mucosa of the colon, spreading continuously from the rectum. Crohn's disease can affect any part of the GI tract, is transmural and has skip lesions.

Jawapan

A · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."

Mengapa ini jawapannya

Large late meals increase reflux even when a PPI is taken. Raising the head of the bed, losing weight and reducing alcohol are correct measures.

Jawapan

C · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Magnesium-containing laxatives or antacids

Mengapa ini jawapannya

In kidney failure, magnesium from milk of magnesia, magnesium citrate or magnesium-containing antacids can build up to toxic levels. Patients with CKD are taught to avoid these products. Diuretics, PPIs and alcohol cause low magnesium.Disemak dengan: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

C · Magnesium-containing laxatives or antacids
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Large-volume IV fluid replacement

Mengapa ini jawapannya

In HHS the fluid deficit is often very large, so IV fluid replacement is the first priority; it also lowers the glucose. Insulin follows as prescribed, and potassium, sodium and mental status are monitored closely.Disemak dengan: Diabetic hyperglycemic hyperosmolar syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

D · Large-volume IV fluid replacement
11.Farmakologi

Jawapan: B · An infusion reaction; stop or slow the infusion and inform the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Rapid vancomycin infusion releases histamine, causing flushing and itching of the upper body (formerly called "red man syndrome"). It is managed by stopping or slowing the infusion, and sometimes with an antihistamine.

Jawapan

B · An infusion reaction; stop or slow the infusion and inform the prescriber
12.Farmakologi

Jawapan: A · Kegagalan kontraseptif kerana hormon dimetabolismekan lebih cepat

Mengapa ini jawapannya

Karbamazepin mendorong CYP3A4, mempercepatkan pemecahan estrogen dan progestogen. Paras kontraseptif jatuh dan kehamilan boleh berlaku, maka kaedah lain disyorkan.

Jawapan

A · Kegagalan kontraseptif kerana hormon dimetabolismekan lebih cepat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Mengapa ini jawapannya

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Jawapan

A · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help

Mengapa ini jawapannya

Post-extubation stridor suggests laryngeal oedema and may progress to complete obstruction. The patient is sat up, given humidified oxygen and assessed by an airway expert urgently. Nebulised adrenaline and steroids may be used, and reintubation may be needed.

Jawapan

C · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · The right hypoglossal nerve (XII)

Mengapa ini jawapannya

With a lower motor neuron lesion of the hypoglossal nerve, the tongue deviates towards the side of the lesion, because the healthy muscles push it across. Wasting and fasciculation of that side may also be seen.

Jawapan

C · The right hypoglossal nerve (XII)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Loss of the outer half of the field in both eyes

Mengapa ini jawapannya

The chiasm carries crossing fibres from the nasal retinas, which see the temporal (outer) fields. Compression causes a bitemporal hemianopia. Patients may bump into objects at their sides.

Jawapan

A · Loss of the outer half of the field in both eyes
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · A narrowing such as an oesophageal tumour

Mengapa ini jawapannya

Progressive dysphagia, solids first then liquids, with weight loss, is typical of a mechanical obstruction such as oesophageal cancer or a stricture. It needs an urgent referral for endoscopy.

Jawapan

A · A narrowing such as an oesophageal tumour
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Metabolit morfin terkumpul, jadi dos yang lebih rendah atau opioid lain mungkin diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Metabolit aktif morfin (seperti morfin-6-glukuronida) dikumuhkan melalui buah pinggang dan terkumpul dalam gangguan buah pinggang, menyebabkan sedasi dan tekanan pernafasan. Dos yang lebih rendah, selang yang lebih panjang atau opioid alternatif mungkin digunakan dengan pemantauan rapi. Umur yang lebih tua meningkatkan kepekaan.

Jawapan

C · Metabolit morfin terkumpul, jadi dos yang lebih rendah atau opioid lain mungkin diperlukan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Use a soft brush and keep up routine dental care

Mengapa ini jawapannya

Gum swelling and bleeding are common because of oestrogen-related vascular changes. Good oral hygiene and routine dental care are safe and recommended in pregnancy.

Jawapan

C · Use a soft brush and keep up routine dental care
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Menghentikan infusi dan memanggil pembekal penjagaan dengan segera, dengan kalsium glukonat sedia ada

Mengapa ini jawapannya

Kemurungan pernafasan dan refleks yang tiada menunjukkan ketoksikan magnesium. Hentikan infusi, sokong pernafasan, dapatkan bantuan, periksa paras magnesium dan sediakan kalsium glukonat seperti yang diarahkan.

Jawapan

D · Menghentikan infusi dan memanggil pembekal penjagaan dengan segera, dengan kalsium glukonat sedia ada
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers

Mengapa ini jawapannya

Toddlers explore by climbing and putting things in their mouths. Medicines should be locked away and put back immediately after use. Calling medicine sweets encourages children to take it on their own.

Jawapan

B · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Worsening heart failure with fluid retention

Mengapa ini jawapannya

A sudden overnight weight gain with periorbital oedema, tachypnoea and sweating suggests fluid retention from worsening heart failure. Daily weights on the same scale are a key way to monitor fluid status in these infants.

Jawapan

C · Worsening heart failure with fluid retention
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Increased sedation and respiratory depression

Mengapa ini jawapannya

Combining opioids with benzodiazepines greatly increases the risk of sedation, respiratory depression and death. Patients are monitored and taught to avoid alcohol and other sedatives.

Jawapan

D · Increased sedation and respiratory depression
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Terangkan dengan baik bahawa anda tidak dapat menyimpan rahsia ini kerana keselamatannya penting, dan anda perlu berkongsinya dengan pasukan

Mengapa ini jawapannya

Jururawat tidak boleh berjanji merahsiakan risiko terhadap nyawa. Bersikap jujur tentang had kerahsiaan, sambil kekal menyokong, memastikan pesakit selamat dan mengekalkan kepercayaan.

Jawapan

B · Terangkan dengan baik bahawa anda tidak dapat menyimpan rahsia ini kerana keselamatannya penting, dan anda perlu berkongsinya dengan pasukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 203 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

6·12 + 8 = 80 in

Inci kepada sentimeter

h = 80·2.54 = 203.2 ≈ 203 cm

Jawapan

h = 203 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 0.75 mg/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 66/88.4 = 0.7466 ≈ 0.75 mg/dL

Jawapan

c = 0.75 mg/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 3·36 = 108 mg

Isi padu

V = 108/20 = 5.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 5.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7.2 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

15·24 = 360 mg

Isi padu

V = (360/250)·5 = 7.2 mL

Jawapan

V = 7.2 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 21 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 1000·10/480 = 20.83 ≈ 21 gtt/min

Jawapan

R = 21 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 21 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 120 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dos sejam

9·800 = 7200 mcg/h

Dos seminit

D = 7200/60 = 120 mcg/min

Jawapan

D = 120 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 245 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 240 + 100 + 120 = 460 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1420 mL

Jumlah pengeluaran

200 + 450 + 425 + 100 = 1175 mL

Imbangan

B = 1420 − 1175 = 245 mL

Jawapan

B = 245 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.6 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL tinggal

Bahagian kedua

260/100 = 2.6 h

Jumlah masa

t = 3 + 2.6 = 5.6 h

Jawapan

t = 5.6 h

Itu kira-kira 5 h 36 min, jadi beg habis pada kira-kira 01:36.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 35

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 15 = 35

Jawapan

MFS = 35
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 110/min → 1
sedar (A) → 0
T 37.4 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions