Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

While wearing sterile gloves, where should the nurse keep their hands?

  1. AAbove waist level and in sight
  2. BFolded under the armpits to keep warm
  3. CResting on the edge of the sterile field
  4. DBehind the back when not in use
2.Asas kejururawatanSukar

A patient has been taught to walk with underarm crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
  2. B"I'll keep the crutch tips about a step out to the side and front."
  3. C"I'll take my weight through my hands on the hand grips."
  4. D"I'll check the rubber tips regularly for wear."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. AGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  2. BPull the patient backwards quickly toward the bed
  3. CLet go of the belt and run to call for help
  4. DHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Satu arahan tulisan tangan berbunyi “10U insulin biasa subkut sekarang”. Apakah tindakan terbaik jururawat?

  1. AMeminta pembantu jururawat mentafsir tulisan tangan itu
  2. BMemberikan 100 unit, seperti yang kelihatan dinyatakan dalam arahan
  3. CMemberikan 10 unit tanpa soal, seperti yang ditulis
  4. DMenjelaskan arahan itu, kerana “U” boleh disalah baca
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient has a new plaster cast that is still drying. How should the nurse handle it?

  1. AWith the palms of the hands, not the fingertips
  2. BBy resting it directly on a hard surface
  3. CBy covering it tightly with a plastic sheet
  4. DWith the fingertips, pressing firmly to test it
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

During an infusion of a thrombolytic drug for stroke, the patient develops a severe headache and starts vomiting. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and inform the provider at once
  2. BSlow the infusion and give an antiemetic as prescribed
  3. CContinue the infusion, because headache is expected
  4. DGive a dose of aspirin for the headache
7.Kejururawatan klinikalSederhana

When should discharge planning usually begin?

  1. AOn the morning of discharge
  2. BOn or soon after admission
  3. CAfter the patient has been home for a week
  4. DOnly after the patient asks to go home
8.Kejururawatan klinikalSukar

An older patient found on the floor after lying there for many hours has dark brown urine and a very high creatine kinase. What is the main risk?

  1. AA urinary tract infection from lying in urine
  2. BHypoglycaemia
  3. CAcute kidney injury from rhabdomyolysis
  4. DA stroke
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A week after a splenectomy, a patient's platelet count is 650 × 10³/µL. What is the best interpretation?

  1. AA laboratory error, because platelets fall after splenectomy
  2. BA sign of new leukemia that needs immediate chemotherapy
  3. CAn expected rise after splenectomy that increases clot risk
  4. DA sign of iron overload from the surgery and transfusion
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit mengambil overdos asetaminofen (parasetamol) yang besar 24 jam lalu. Perubahan makmal manakah yang paling dijangka?

  1. AALT dan AST yang sangat tinggi dan INR yang meningkat
  2. BALT dan AST yang rendah dan INR yang rendah
  3. CTroponin yang tinggi dengan ALT yang normal
  4. DKiraan sel darah putih yang rendah dengan ujian hati yang normal
11.FarmakologiSederhana

Berapa lamakah, secara kira-kira, bagi ubat yang diberi pada selang masa tetap untuk mencapai keadaan mantap?

  1. A4 hingga 5 separuh hayat
  2. B1 separuh hayat
  3. C10 separuh hayat
  4. DBergantung pada saiz dos sahaja
12.FarmakologiSukar

A patient on heparin for 7 days has a platelet count that has fallen by more than half, and a new leg vein thrombosis. What is the most likely cause and the key action?

  1. AHeparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin
  2. BNormal dilution of platelets; continue and recheck in a week
  3. CVitamin K deficiency; give vitamin K and continue heparin
  4. DWarfarin skin necrosis; switch from heparin to warfarin at once
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

During airway suctioning, when should suction be applied?

  1. AContinuously for at least 30 seconds
  2. BBefore the catheter enters the airway
  3. COnly while inserting the catheter
  4. DOnly while withdrawing the catheter
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit dengan eksaserbasi COPD akut yang menahan CO₂ dipreskripsikan bronkodilator nebulisasi. Bagaimanakah nebuliser biasanya dipacu?

  1. ADengan oksigen pada 15 L/min selama mungkin
  2. BDengan oksigen pada 6–8 L/min dan tanpa pemantauan ketepuan
  3. CTanpa aliran gas, dengan meminta pesakit bernafas dalam-dalam
  4. DDengan udara termampat, serta oksigen terkawal melalui kanula hidung
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which statement about storing insulin is correct?

  1. AUnopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
  2. BInsulin that has been frozen can be used once it has thawed
  3. CAll insulin must be stored in the freezer to keep it stable
  4. DInsulin should be kept on a sunny windowsill to stay warm
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang jururawat menjaga empat pesakit. Pesakit manakah yang perlu dilihat dahulu?

  1. APesakit CKD yang bertanya tentang pengikat fosfatnya
  2. BPesakit dialisis peritoneal dengan efluen jernih
  3. CPesakit hipotiroidisme stabil yang perlu mengambil levotiroksin
  4. DPesakit selepas kraniotomi yang anak mata kanannya baru melebar dan lambat bertindak balas
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Apakah tanda paling awal hipertermia malignan semasa anestesia?

  1. AKadar jantung yang memperlahan dan tekanan darah rendah
  2. BKulit kemerahan dengan aras CO₂ yang menurun
  3. CPeningkatan CO₂ akhir tidal yang tidak dapat dijelaskan
  4. DPenurunan suhu badan yang berterusan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit sekatan usus kecil mempunyai tiub nasogastrik yang menyalirkan 2 L sehari. Tumpuan kejururawatan manakah yang paling penting?

  1. AImbangan cecair yang tepat dengan penggantian IV dan semakan elektrolit
  2. BMengeluarkan tiub sebaik sahaja 1 L disalirkan untuk mencegah kehilangan
  3. CMemberikan cecair oral dengan bebas untuk menggantikan apa yang dikeluarkan oleh tiub
  4. DMengapit tiub untuk jangka masa panjang bagi menyimpan cecair perut
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

During newborn resuscitation, what is the ratio of chest compressions to breaths?

  1. A30 compressions to 2 breaths
  2. B3 compressions to 1 breath
  3. C15 compressions to 2 breaths
  4. D5 compressions to 1 breath
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman in active labour has been at 6 cm for 4 hours despite regular contractions. Which factor among the "5 Ps" should the nurse consider first?

  1. AThe passenger: fetal size, position or presentation
  2. BThe past history of her mother's labour
  3. CThe placenta: whether it is anterior or posterior
  4. DThe pulse rate during contractions
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 16-year-old starts an SSRI antidepressant. What is especially important to monitor in the first weeks?

  1. AA sudden rise in blood glucose
  2. BWeight gain of more than 10 kg in the first month
  3. CA drop in the platelet count
  4. DWorsening mood or new suicidal thoughts
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 10-year-old has vomiting, abdominal pain, deep rapid breathing and a fruity smell on the breath. His blood glucose is very high. What is the most likely diagnosis?

  1. ADiabetic ketoacidosis
  2. BAppendicitis
  3. CAcute asthma attack with hyperventilation
  4. DGastroenteritis
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which pattern suggests premenstrual dysphoric disorder?

  1. ALow mood throughout the whole month that is not linked to the menstrual cycle
  2. BMild bloating the day before a period, without any mood changes
  3. CMarked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
  4. DMood symptoms that begin only after the menopause and last for several years
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient starting clozapine is being taught about blood tests. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"The tests are done because clozapine can lower my white cells."
  2. B"If I get a sore throat or fever, I'll tell someone straight away."
  3. C"I'll need regular blood tests for as long as I take clozapine."
  4. D"After a few months I can stop having blood tests."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
80.4704 kg? kgbundarkan kepada 0.1 kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu penukaran berat memberikan 80.4704 kg. Peraturan dalam latihan ini ialah berat dibundarkan kepada persepuluh kilogram yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

80.4704 kg
x = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
16.5 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan hemoglobin ialah 16.5 g/dL. Nyatakan dalam g/L Hb.

16.5 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Pengiraan dosSederhana
1:1000ampulV = ? mL

Satu ampul epinefrina (adrenalin) dilabel 1:1000 (1 mg/mL). Preskripsi ialah 0.3 mg IM untuk anafilaksis. Berapakah isi padu V yang anda sedut?

1:10000.3 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
40 mg/1 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 12 kg dipreskripsi 10 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 40 mg dalam 1 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

12 kg10 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
15 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 60 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

60 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
25 mg250 mL6 mL/h? mcg/min

Satu infusi 25 mg dalam 250 mL berjalan pada 6 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

25 mg/250 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh150 mLjus200 mLketulan ais200 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing475 mLair kencing200 mLair kencing175 mLlongkang luka50 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 150 mLjus: 200 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 125 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL150 mL diinfuskan120 mL/h06:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 06:00, 150 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 75/min, tiada respons terhadap rangsangan, pergerakan aktif dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Above waist level and in sight

Mengapa ini jawapannya

Sterile hands are kept in front of the body, above the waist and within sight, so accidental contamination is noticed. The edge of the field is not sterile.

Jawapan

A · Above waist level and in sight
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."

Mengapa ini jawapannya

Leaning on the armpits can damage the brachial plexus and cause crutch palsy. Weight is taken through the hands, with a gap of a few finger-widths between the crutch top and the armpit.

Jawapan

A · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Mengapa ini jawapannya

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Jawapan

D · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menjelaskan arahan itu, kerana “U” boleh disalah baca

Mengapa ini jawapannya

“10U” boleh dibaca sebagai 100 atau 104 unit, dos berlebihan yang berpotensi membawa maut. Jururawat menjelaskan arahan itu dan meminta “unit” ditulis penuh. Meneka tidak pernah boleh diterima bagi insulin.

Jawapan

D · Menjelaskan arahan itu, kerana “U” boleh disalah baca
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · With the palms of the hands, not the fingertips

Mengapa ini jawapannya

A wet plaster cast can be dented by fingertips, causing pressure points under the cast. It is handled with the palms, supported on pillows and left uncovered to dry.

Jawapan

A · With the palms of the hands, not the fingertips
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Stop the infusion and inform the provider at once

Mengapa ini jawapannya

A new severe headache, vomiting or neurological decline during thrombolysis can mean intracranial bleeding. The infusion is stopped, the provider informed and an urgent scan arranged.

Jawapan

A · Stop the infusion and inform the provider at once
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · On or soon after admission

Mengapa ini jawapannya

Discharge planning starts early so that needs such as equipment, care packages, medicines and follow-up are ready when the patient is fit to leave.

Jawapan

B · On or soon after admission
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Acute kidney injury from rhabdomyolysis

Mengapa ini jawapannya

Prolonged pressure on muscles causes rhabdomyolysis, releasing myoglobin and potassium. Myoglobin can block kidney tubules; treatment includes IV fluids and close monitoring of urine output and electrolytes.

Jawapan

C · Acute kidney injury from rhabdomyolysis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · An expected rise after splenectomy that increases clot risk

Mengapa ini jawapannya

The spleen stores about a third of the platelets. After splenectomy, the count often rises (reactive thrombocytosis), which can increase the risk of thrombosis. The count is monitored, and the patient is assessed for signs of clots.Disemak dengan: Platelet count · MedlinePlus (NIH) (2025); Platelet Tests · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · An expected rise after splenectomy that increases clot risk
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · ALT dan AST yang sangat tinggi dan INR yang meningkat

Mengapa ini jawapannya

Dos toksik merosakkan sel hati, maka ALT dan AST meningkat dengan mendadak, dan kegagalan hati meningkatkan INR. Asetilsisteina ialah antidot dan paling berkesan apabila diberi awal.Disemak dengan: Acetaminophen Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

A · ALT dan AST yang sangat tinggi dan INR yang meningkat
11.Farmakologi

Jawapan: A · 4 hingga 5 separuh hayat

Mengapa ini jawapannya

Dengan pemberian berulang, paras menghampiri keadaan mantap selepas kira-kira 4–5 separuh hayat, apa pun dosnya. Dos pemuat boleh digunakan untuk mencapainya lebih cepat.

Jawapan

A · 4 hingga 5 separuh hayat
12.Farmakologi

Jawapan: A · Heparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin

Mengapa ini jawapannya

Heparin-induced thrombocytopenia (HIT) is caused by antibodies against heparin–platelet factor 4 complexes. It usually starts 5–10 days after heparin begins and causes thrombosis, so all heparin is stopped and a non-heparin anticoagulant is used.

Jawapan

A · Heparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Only while withdrawing the catheter

Mengapa ini jawapannya

The catheter is inserted without suction and suction is applied as it is withdrawn, with each pass kept short. This limits mucosal trauma and hypoxaemia. The patient is monitored for desaturation and bradycardia.

Jawapan

D · Only while withdrawing the catheter
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Dengan udara termampat, serta oksigen terkawal melalui kanula hidung

Mengapa ini jawapannya

Nebuliser memerlukan kira-kira 6–8 L/min. Memacunya dengan oksigen pada pesakit kegagalan pernafasan hiperkapnik boleh menaikkan ketepuan terlalu tinggi dan memburukkan pengekalan CO₂. Nebuliser yang dipacu udara, dengan oksigen terkawal berasingan yang dititrasi kepada 88–92%, disyorkan.

Jawapan

D · Dengan udara termampat, serta oksigen terkawal melalui kanula hidung
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen

Mengapa ini jawapannya

Unopened insulin is kept in a fridge at about 2–8 °C. Freezing or heat destroys it, so frozen insulin must be thrown away. In-use pens can usually be kept at room temperature for the time stated by the manufacturer.

Jawapan

A · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Pesakit selepas kraniotomi yang anak mata kanannya baru melebar dan lambat bertindak balas

Mengapa ini jawapannya

Anak mata yang baharu melebar dan lembap pada satu sebelah selepas pembedahan otak menunjukkan tekanan intrakranial yang meningkat menekan saraf okulomotor, tanda yang mungkin bagi herniasi otak. Ia memerlukan penilaian segera, termasuk GCS dan tanda vital, dan eskalasi segera. Pesakit lain stabil, dan keperluan mereka boleh dipenuhi sebentar kemudian.

Jawapan

D · Pesakit selepas kraniotomi yang anak mata kanannya baru melebar dan lambat bertindak balas
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Peningkatan CO₂ akhir tidal yang tidak dapat dijelaskan

Mengapa ini jawapannya

Hipertermia malignan ialah tindak balas warisan terhadap anestetik meruap dan suksametonium. Tanda awal termasuk CO₂ akhir tidal yang meningkat, takikardia dan kekakuan otot (selalunya masseter); suhu tinggi selalunya tanda lewat. Rawatan ialah menghentikan agen pencetus dan memberikan dantrolen.

Jawapan

C · Peningkatan CO₂ akhir tidal yang tidak dapat dijelaskan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Imbangan cecair yang tepat dengan penggantian IV dan semakan elektrolit

Mengapa ini jawapannya

Kehilangan NG yang besar menyebabkan dehidrasi, hipokalemia dan alkalosis metabolik hipoklorik. Aspirat diukur dan direkodkan, diganti secara IV seperti yang dipreskripsikan (selalunya dengan kristaloid yang mengandungi kalium), dan urea, kreatinin serta elektrolit diperiksa sekurang-kurangnya setiap hari. Cecair oral akan meningkatkan kehilangan dan risiko muntah.

Jawapan

A · Imbangan cecair yang tepat dengan penggantian IV dan semakan elektrolit
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · 3 compressions to 1 breath

Mengapa ini jawapannya

Newborn resuscitation uses a 3:1 ratio, about 90 compressions and 30 breaths per minute, with the two-thumb technique on the lower third of the sternum.

Jawapan

B · 3 compressions to 1 breath
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · The passenger: fetal size, position or presentation

Mengapa ini jawapannya

When contractions are adequate but labour stalls, causes include a malpositioned or large fetus (passenger) or a narrow pelvis (passageway). Position changes, hydration and support of the psyche can also help progress.

Jawapan

A · The passenger: fetal size, position or presentation
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Worsening mood or new suicidal thoughts

Mengapa ini jawapannya

Antidepressants may be linked to increased suicidal thinking in some young people, especially early in treatment or after dose changes. Close follow-up, safety planning and involving the family are advised.

Jawapan

D · Worsening mood or new suicidal thoughts
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Diabetic ketoacidosis

Mengapa ini jawapannya

Without insulin the body burns fat, producing ketones that cause metabolic acidosis. Deep, rapid (Kussmaul) breathing, a fruity breath smell, vomiting and abdominal pain with high glucose point to DKA, an emergency.

Jawapan

A · Diabetic ketoacidosis
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts

Mengapa ini jawapannya

In PMDD, symptoms such as irritability, low mood, anxiety and mood swings occur in the final week before menses, improve after onset and are minimal in the week after. Symptoms should be confirmed with daily ratings over at least two cycles.

Jawapan

C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "After a few months I can stop having blood tests."

Mengapa ini jawapannya

Blood count monitoring is most frequent in the first months of clozapine treatment but continues throughout treatment, because agranulocytosis can occur at any time.

Jawapan

D · "After a few months I can stop having blood tests."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 80.5 kg

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

80.4704 → 4

Hanya digit seterusnya yang menentukan

80.4704 → 7
7 ialah 5 atau lebih, jadi 4 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (04) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 80.5 kg

Jawapan

x = 80.5 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: Hb = 165 g/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

Hb = 16.5 g/dL × 10 dL/L = 165 g/L

Jawapan

Hb = 165 g/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Isi padu

V = 0.3/1 = 0.3 mL

Jawapan

V = 0.3 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

10·12 = 120 mg

Isi padu

V = (120/40)·1 = 3 mL

Jawapan

V = 3 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 15 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

60/60 = 1 mL/min

Kadar titisan

R = 1·15 = 15 gtt/min

Jawapan

R = 15 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 10 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Dos sejam

6·100 = 600 mcg/h

Dos seminit

D = 600/60 = 10 mcg/min

Jawapan

D = 10 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 2000 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 150 + 200 = 350 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 125·12 = 1500 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
I = 2000 mL

Jawapan

I = 2000 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.9 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 150 = 350 mL

Masa

t = 350/120 = 2.917 ≈ 2.9 h

Jawapan

t = 2.9 h

Itu kira-kira 2 h 55 min, jadi beg habis pada kira-kira 08:55.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 13

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 3 + 3 + 2 + 3 + 1 = 13

Jawapan

B = 13
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 75/min → 1
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: pergerakan aktif → 2
Pernafasan: pernafasan baik dengan tangisan kuat → 2

Tambah

APGAR = 0 + 1 + 0 + 2 + 2 = 5

Tafsiran

5 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions