Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should an unconscious patient be positioned for mouth care?

  1. AFlat on their back with the head tilted back
  2. BProne with the face in the pillow
  3. CSitting fully upright with the head bent forwards
  4. DOn their side with the head turned, with suction ready
2.Asas kejururawatanSukar

An older patient who lives alone is ready to go home after a hip fracture but worries about washing and cooking. Which referral is most appropriate?

  1. APodiatry for nail care
  2. BOccupational therapy for a home assessment
  3. CSpeech and language therapy for a swallowing assessment
  4. DDietitian for a weight-loss plan
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang pesakit yang menggunakan diuretik berisiko tinggi jatuh dan kerap bangun pada waktu malam. Langkah manakah yang paling membantu?

  1. AMemberikan diuretik pada waktu tidur supaya ia berfungsi sepanjang malam
  2. BPenjadualan ke tandas, dengan lampu panggilan dan alat bantu berjalan dalam capaian
  3. CMemberitahu pesakit supaya tidak minum apa-apa selepas makan tengah hari
  4. DMemastikan bilik gelap sepenuhnya pada waktu malam untuk membantu pesakit tidur
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
  2. BWait until the patient is discharged to update the record
  3. CClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  4. DTell the patient that sulfa drugs are always safe
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?

  1. APlacement is confirmed by an approved method
  2. BThe tube is flushed with a large volume of water
  3. CThe patient is asked if the tube feels comfortable
  4. DThe feed is started slowly to see if the patient coughs
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A dehydrated child is to receive IV fluids with added potassium. Which finding should the nurse confirm first?

  1. AThat the child’s temperature is normal
  2. BThat the child is passing urine
  3. CThat the child can walk without help
  4. DThat the child is hungry
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ATo check the wound stays closed before removing the rest
  2. BTo reduce the cost of dressings
  3. CBecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
  4. DTo make the procedure faster
8.Kejururawatan klinikalSukar

Seorang jururawat tidak pasti sama ada dos ubat berisiko tinggi yang dipreskripsikan adalah betul. Apakah tindakan yang paling selamat?

  1. ATahan dos itu dan semak dengan pemreskripsi atau ahli farmasi terlebih dahulu
  2. BTanya pesakit sama ada dos kelihatan sama seperti biasa dan beri
  3. CBeri separuh dos sebagai kompromi sehingga doktor tersedia
  4. DBeri dos itu kerana doktor telah menandatangani preskripsi
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2.1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AOrange juice poured slowly into the patient's mouth
  2. BGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
  3. CA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
  4. DGlucose tablets placed between the patient's teeth
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with kidney stones and fatigue has a calcium of 11.6 mg/dL (2.9 mmol/L), a high parathyroid hormone (PTH) and a low phosphate. Which condition is most likely?

  1. APrimary hyperparathyroidism
  2. BHypoparathyroidism
  3. CCancer-related hypercalcemia
  4. DVitamin D deficiency
11.FarmakologiSederhana

Berapa lamakah, secara kira-kira, bagi ubat yang diberi pada selang masa tetap untuk mencapai keadaan mantap?

  1. A4 hingga 5 separuh hayat
  2. B1 separuh hayat
  3. CBergantung pada saiz dos sahaja
  4. D10 separuh hayat
12.FarmakologiSukar

A woman with chronic hypertension who takes lisinopril is now pregnant. What is the key concern?

  1. AACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
  2. BAll antihypertensives must be stopped in pregnancy
  3. CLisinopril works better in pregnancy, so the dose should be increased
  4. DLisinopril has no known fetal effects and should be continued
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit yang baru memulakan antihipertensif berasa pening apabila bangun dari katil. Apakah nasihat yang betul?

  1. ABerdiri dengan cepat supaya darah terus bergerak
  2. BDuduk di tepi katil seketika sebelum berdiri
  3. CBerhenti mengambil tablet tanpa memberitahu doktor atau jururawat
  4. DMengambil dos berganda pada pagi berikutnya sebagai ganti
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Pada hari ke-6 infusi heparin, kiraan platelet telah turun lebih separuh dan pesakit mengalami lengan bengkak yang baharu. Apakah yang patut dijangka oleh jururawat?

  1. AMeneruskan heparin dan memberikan pemindahan platelet
  2. BMenghentikan semua antikoagulasi selama dua minggu
  3. CMenghentikan semua heparin dan memulakan antikoagulan bukan heparin
  4. DBertukar kepada LMWH kerana ia ubat yang berbeza
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why is an ACE inhibitor often given to a patient with diabetes and albumin in the urine?

  1. AIt lowers the blood glucose to normal
  2. BIt raises potassium to protect the heart
  3. CIt stops the kidneys from passing so much urine at night
  4. DIt protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with polycystic kidney disease suddenly has the worst headache of their life and neck stiffness. What should the nurse suspect?

  1. AA urinary infection that has spread
  2. BA migraine linked to high blood pressure
  3. CA subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
  4. DPain spreading upwards from a kidney cyst
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which measure helps reduce the risk of delirium in an older surgical patient?

  1. AKeeping the room dark during the day
  2. BMoving them to a new bed space each night to reduce boredom
  3. CGiving a sleeping tablet every night
  4. DMaking sure they have their glasses and hearing aids
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Using the adult rule of nines, what is the total burn area of the whole right arm plus the whole front of the trunk (both with partial-thickness burns)?

  1. A27%
  2. B18%
  3. C45%
  4. D36%
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  2. BIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  3. CIt is caused by too little milk intake
  4. DIt appears in the first 24 hours in a sick baby
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Just after the membranes rupture, there is painless vaginal bleeding and the fetal heart rate drops sharply. The mother's vital signs are normal. Which condition is most likely?

  1. AUterine rupture
  2. BRuptured vasa praevia
  3. CBloody show
  4. DPlacental abruption
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which measure should be avoided in a sickle cell pain crisis?

  1. AWarm packs and gentle positioning
  2. BCold packs on the painful area
  3. CGenerous fluids by mouth or IV
  4. DRegular pain assessment and analgesia
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang bayi berumur 9 bulan yang disyaki intususepsi telah menangis secara berepisod. Sementara menunggu prosedur, bayi itu mengeluarkan najis perang normal dan kesakitan berhenti. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMengabaikannya, kerana najis normal tidak mempunyai makna klinikal dalam intususepsi
  2. BMemberi enema untuk membersihkan usus
  3. CMelaporkannya dengan segera, kerana ia mungkin bermakna intususepsi telah berkurang
  4. DMenyusukan bayi hidangan besar serta-merta
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Bilakah delirium tremens paling berkemungkinan bermula selepas minuman terakhir?

  1. ADalam masa 1 hingga 2 jam
  2. BSelepas 2 minggu
  3. CSelepas 2 bulan
  4. DKira-kira 2 hingga 4 hari (48 hingga 96 jam)
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient in DBT feels a strong urge to self-harm after a distressing phone call. Which DBT skill module is designed to help her get through this moment without making things worse?

  1. AInterpersonal effectiveness
  2. BSystematic desensitisation
  3. CDistress tolerance
  4. DCognitive restructuring of core beliefs
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111208:05?8:05 AM8:05 PM10:05 AM7:05 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 08:05 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

08:05
  1. 18:05 AM
  2. 28:05 PM
  3. 310:05 AM
  4. 47:05 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
75 mL/h? L/hari1 hari = 24 h1 L = 1000 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 75 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?

75 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 16 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

16 kg5 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
120 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 24 kg dipreskripsi 10 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 120 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

24 kg10 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 4 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg50 mL12 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 200 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 12 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

200 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli100 mLjus100 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing450 mLair kencing375 mLair kencing200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 93 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

93 kg8 hair kencing: 450 mLair kencing: 375 mLair kencing: 200 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL60 mL/hmula 07:1509:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 07:15 dan berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 09:45?

1000 mL60 mL/h07:15 → 09:45
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · On their side with the head turned, with suction ready

Mengapa ini jawapannya

Side-lying lets fluid drain from the mouth instead of into the airway. Only small amounts of fluid are used, and suction is kept at hand to reduce the risk of aspiration.

Jawapan

D · On their side with the head turned, with suction ready
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Occupational therapy for a home assessment

Mengapa ini jawapannya

Occupational therapists assess how people manage daily activities and the home, and can arrange equipment such as perching stools and raised toilet seats.

Jawapan

B · Occupational therapy for a home assessment
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Penjadualan ke tandas, dengan lampu panggilan dan alat bantu berjalan dalam capaian

Mengapa ini jawapannya

Penjadualan ke tandas serta memastikan lampu panggilan dan alat bantu dalam capaian mengurangkan perjalanan tanpa bantuan. Memberikan diuretik pada waktu pagi, bukan pada waktu tidur, juga membantu. Lampu malam lebih selamat daripada kegelapan, dan menyekat cecair tanpa sebab boleh menyebabkan dehidrasi.

Jawapan

B · Penjadualan ke tandas, dengan lampu panggilan dan alat bantu berjalan dalam capaian
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Jawapan

C · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Placement is confirmed by an approved method

Mengapa ini jawapannya

A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5.5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.

Jawapan

A · Placement is confirmed by an approved method
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · That the child is passing urine

Mengapa ini jawapannya

Potassium is not added to IV fluids until the child is passing urine, because poor kidney function can let potassium build up to dangerous levels.

Jawapan

B · That the child is passing urine
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · To check the wound stays closed before removing the rest

Mengapa ini jawapannya

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Jawapan

A · To check the wound stays closed before removing the rest
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Tahan dos itu dan semak dengan pemreskripsi atau ahli farmasi terlebih dahulu

Mengapa ini jawapannya

Jururawat mesti memahami sebarang ubat yang diberinya. Jika dos kelihatan salah, mereka patut menyemak dengan pemreskripsi atau ahli farmasi dan mendokumenkan tindakan itu.

Jawapan

A · Tahan dos itu dan semak dengan pemreskripsi atau ahli farmasi terlebih dahulu
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Mengapa ini jawapannya

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Disemak dengan: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Primary hyperparathyroidism

Mengapa ini jawapannya

In primary hyperparathyroidism, usually from an adenoma, PTH is high despite high calcium, and phosphate is low because PTH increases its excretion. Cancer-related hypercalcemia typically has a suppressed PTH.Disemak dengan: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Hyperparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Primary hyperparathyroidism
11.Farmakologi

Jawapan: A · 4 hingga 5 separuh hayat

Mengapa ini jawapannya

Dengan pemberian berulang, paras menghampiri keadaan mantap selepas kira-kira 4–5 separuh hayat, apa pun dosnya. Dos pemuat boleh digunakan untuk mencapainya lebih cepat.

Jawapan

A · 4 hingga 5 separuh hayat
12.Farmakologi

Jawapan: A · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used

Mengapa ini jawapannya

ACE inhibitors and ARBs cause fetal kidney damage, oligohydramnios and other problems, especially later in pregnancy. Drugs such as labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Jawapan

A · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Duduk di tepi katil seketika sebelum berdiri

Mengapa ini jawapannya

Hipotensi postural (ortostatik) lazim apabila memulakan antihipertensif. Menukar posisi secara perlahan-lahan mengurangkan risiko jatuh. Gejala yang berterusan patut dilaporkan supaya tekanan darah semasa berbaring dan berdiri dapat diperiksa dan dos disemak semula.

Jawapan

B · Duduk di tepi katil seketika sebelum berdiri
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Menghentikan semua heparin dan memulakan antikoagulan bukan heparin

Mengapa ini jawapannya

Trombositopenia akibat heparin lazimnya berkembang 5–10 hari selepas memulakan heparin, dengan penurunan besar platelet dan trombosis baharu. Semua heparin, termasuk LMWH dan bilasan heparin, mesti dihentikan, dan antikoagulan bukan heparin (seperti argatroban) digunakan. Pemindahan platelet pada amnya dielakkan, dan menghentikan antikoagulasi akan meninggalkan risiko bekuan yang sangat tinggi.

Jawapan

C · Menghentikan semua heparin dan memulakan antikoagulan bukan heparin
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · It protects the kidneys and reduces albumin loss

Mengapa ini jawapannya

ACE inhibitors and ARBs reduce glomerular pressure, lower albuminuria and slow the progression of diabetic kidney disease, as well as treating blood pressure. Potassium and creatinine are checked after starting them.

Jawapan

D · It protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm

Mengapa ini jawapannya

Adult polycystic kidney disease is associated with berry aneurysms. A sudden thunderclap headache suggests subarachnoid haemorrhage and needs emergency assessment and CT imaging.

Jawapan

C · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Making sure they have their glasses and hearing aids

Mengapa ini jawapannya

Delirium prevention includes using glasses and hearing aids, orientation, good sleep, hydration, nutrition, early mobilisation, pain control, avoiding unnecessary sedatives and involving family.

Jawapan

D · Making sure they have their glasses and hearing aids
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · 27%

Mengapa ini jawapannya

The whole arm is 9% and the front of the trunk 18%, giving 27% total body surface area. Superficial (redness only) areas would not be counted.

Jawapan

A · 27%
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Mengapa ini jawapannya

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Jawapan

A · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Ruptured vasa praevia

Mengapa ini jawapannya

Rupture of the membranes can tear unprotected fetal vessels in vasa praevia. Fetal blood loss causes rapid bradycardia while the mother stays stable. An emergency caesarean is needed.

Jawapan

B · Ruptured vasa praevia
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Cold packs on the painful area

Mengapa ini jawapannya

Cold causes vasoconstriction and can increase sickling, so cold packs are avoided. Warmth, hydration, effective analgesia (often including opioids) and oxygen if hypoxic are used.

Jawapan

B · Cold packs on the painful area
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Melaporkannya dengan segera, kerana ia mungkin bermakna intususepsi telah berkurang

Mengapa ini jawapannya

Najis normal mungkin bermakna intususepsi telah berkurang dengan sendirinya. Pembekal penjagaan mesti dimaklumkan, kerana prosedur yang dirancang mungkin berubah; bayi masih dipantau untuk kejadian berulang.

Jawapan

C · Melaporkannya dengan segera, kerana ia mungkin bermakna intususepsi telah berkurang
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Kira-kira 2 hingga 4 hari (48 hingga 96 jam)

Mengapa ini jawapannya

Masa tipikal: gegaran dan kebimbangan dari kira-kira 6–24 jam, sawan penarikan dari kira-kira 12–48 jam dan delirium tremens dari kira-kira 48–96 jam. Masa berbeza antara pesakit.

Jawapan

D · Kira-kira 2 hingga 4 hari (48 hingga 96 jam)
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Distress tolerance

Mengapa ini jawapannya

Distress tolerance skills help a person cope with intense emotion in a crisis without acting on harmful urges, for example through distraction, self-soothing or changing body temperature.

Jawapan

C · Distress tolerance
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 8:05 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

08 → 8 AM

Jawapan

8:05 AM

Jawapan

8:05 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 1.8 L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu dalam sehari

75 mL/h × 24 h = 1800 mL

Dalam liter

V = 1800/1000 = 1.8 L

Jawapan

V = 1.8 L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·16 = 80 mg

Isi padu

V = 80/10 = 8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 10 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

10·24 = 240 mg

Isi padu

V = (240/120)·5 = 10 mL

Jawapan

V = 10 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 83 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 1000·20/240 = 83.33 ≈ 83 gtt/min

Jawapan

R = 83 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 83 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 48 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

200/50 = 4 mg/mL

Kadar dos

D = 4·12 = 48 mg/h

Jawapan

D = 48 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.38 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

450 + 375 + 200 = 1025 mL

Per kilogram sejam

U = 1025/(93·8) = 1.378 ≈ 1.38 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.38 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 850 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

07:15 → 09:45 = 2.5 h

Isi padu yang diinfuskan

60·2.5 = 150 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 150 = 850 mL

Jawapan

V = 850 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 85

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 30 + 20 + 10 + 0 = 85

Jawapan

MFS = 85
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Tahap risiko

35 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions