Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Di manakah beg saliran kateter kencing patut diletakkan?

  1. ADi atas abdomen pesakit
  2. BDi atas lantai di sebelah katil
  3. CDi atas paras pundi kencing
  4. DDi bawah paras pundi kencing, jauh dari lantai
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with a valid DNACPR (DNR) decision, whose death was expected, stops breathing. What should the nurse do?

  1. ALeave the patient and ask the family to wait outside until the doctor comes
  2. BNot start CPR, note the time, inform the team and support the family
  3. CStart CPR but stop after five minutes
  4. DStart CPR and call the cardiac arrest team
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

When should the transparent dressing over a peripheral IV site be changed?

  1. AEvery hour, so the site can be cleaned again
  2. BOnly when the patient asks for a new dressing
  3. COnly when the IV catheter is removed, whatever its state
  4. DWhen it is damp, loose or visibly soiled
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse calculates a child’s prescribed dose and finds it is ten times higher than the usual dose for the child’s weight. What should the nurse do?

  1. AGive half the dose and watch the child closely
  2. BGive one-tenth of the dose without telling anyone about it
  3. CGive it, because the prescriber must have a reason
  4. DHold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with diabetes is unresponsive and has a blood glucose of 40 mg/dL (2.2 mmol/L). What should the nurse do first?

  1. AGive IV dextrose or glucagon as prescribed
  2. BGive the scheduled dose of insulin
  3. CPour orange juice into the patient’s mouth
  4. DWait 15 minutes and recheck the glucose
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient is admitted with inhalational anthrax. Which precautions are needed?

  1. AFull contact and droplet precautions for all staff and visitors on the unit
  2. BStandard precautions, because it does not usually spread from person to person
  3. CDroplet precautions with a surgical mask for everyone who enters
  4. DAirborne precautions in a negative-pressure room for the whole of the hospital stay
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit yang menerima warfarin mempunyai INR jauh di atas julat sasaran dan lebam. Ubat manakah yang mungkin dipreskripsikan untuk membalikkan kesannya?

  1. AVitamin K
  2. BProtamin sulfat
  3. CAspirin
  4. DNalokson
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why are liquid medicines for nasogastric tubes drawn up in dedicated enteral (oral) syringes rather than IV syringes?

  1. AEnteral syringes measure doses less accurately
  2. BEnteral syringes keep the medicine sterile
  3. CTo prevent accidental intravenous administration
  4. DIV syringes cannot hold liquid medicines
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely, so the nurse stays with the patient?

  1. AAfter the last drop is given
  2. BIn the first 15 minutes
  3. CAfter about 2 hours
  4. DThe next morning
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit trombosis vena dalam yang baharu menerima infusi heparin, dan warfarin baru dimulakan. Mengapakah heparin diteruskan selama beberapa hari?

  1. AHeparin meningkatkan penyerapan warfarin daripada usus
  2. BWarfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan antikoagulan sepenuhnya
  3. CHeparin mencegah kesan sampingan warfarin
  4. DWarfarin hanya berfungsi apabila heparin diberi pada masa yang sama
11.FarmakologiSederhana

How many micrograms are in 0.5 mg?

  1. A5000 micrograms
  2. B50 micrograms
  3. C500 micrograms
  4. D5 micrograms
12.FarmakologiSukar

How does levonorgestrel emergency contraception mainly work?

  1. AIt kills sperm in the vagina
  2. BIt ends an established pregnancy
  3. CIt delays or prevents ovulation
  4. DIt causes an immediate period
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why must intravenous potassium chloride never be given as a rapid push or undiluted?

  1. AIt immediately lowers the blood glucose to dangerous levels
  2. BIt turns into solid crystals inside the vein and blocks it
  3. CA sudden high potassium level can cause cardiac arrest
  4. DIt works only when given by mouth
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

During drainage of a large pleural effusion, a patient starts coughing and feels tight in the chest. What should the nurse do?

  1. AStop or clamp the drainage and inform the doctor
  2. BSpeed up the drainage to finish quickly
  3. CAsk the patient to cough harder to help the flow
  4. DLie the patient flat until the drainage is complete
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient taking sodium valproate becomes tired and is vomiting, and the nurse notices yellowing of the eyes. What is the main concern?

  1. AA sign that the dose is too low
  2. BA normal adjustment reaction to the drug
  3. CLiver toxicity from valproate
  4. DDehydration from drinking too little
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

The nurse has four urology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with a suprapubic catheter due for a routine change
  2. BA patient after TURP with light pink drainage and mild discomfort
  3. CA patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
  4. DA patient with stress incontinence asking about pelvic floor exercises
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which is correct when caring for a patient with a PICC line?

  1. AUse the PICC arm for heavy lifting to keep it flexible
  2. BLeave the external length unchecked once it is placed
  3. CAvoid taking blood pressure on the arm with the line
  4. DFlush the line only when it blocks
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Two hours after a meal, a patient who had a gastrectomy becomes shaky, sweaty and confused. What is the most likely cause and first action?

  1. AVitamin B12 deficiency; give an injection now
  2. BAn anastomotic leak; insert a nasogastric tube at once
  3. CLate dumping with low blood glucose; check capillary glucose
  4. DEarly dumping from fluid shifts; give a large drink of water
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Mengapakah kortikosteroid seperti betametason diberikan kepada wanita yang bersalin pramatang?

  1. AUntuk mempercepat kematangan paru-paru janin
  2. BUntuk menghentikan pengecutan
  3. CUntuk mencegah jangkitan membran
  4. DUntuk menurunkan tekanan darah ibu
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Which statement by a pregnant woman with gestational diabetes shows she understands her care?

  1. A"I can skip meals if my glucose is high in the morning."
  2. B"My baby's growth will not need monitoring."
  3. C"I will check my glucose as shown and record it."
  4. D"Insulin will harm my baby, so I will refuse it."
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should anti-sickness medicine be given to a child receiving chemotherapy that often causes vomiting?

  1. ABefore the chemotherapy starts and then regularly
  2. BOnly if the child asks for it
  3. COnly at night, when the child is asleep
  4. DOnly after the child has already vomited at least twice
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Five minutes after IM adrenaline for anaphylaxis, a child is still wheezing and has a low blood pressure. What should the nurse do?

  1. ASit the child up and walk her around to raise the blood pressure
  2. BGive an oral antihistamine and a steroid instead of more adrenaline
  3. CGive a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
  4. DWait 30 minutes for the first dose of adrenaline to take its full effect
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What must a patient be told for consent to a new psychotropic medicine to be valid?

  1. AThe expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
  2. BOnly the benefits, so that the patient is not frightened by the side effects
  3. CNothing at all, because psychiatric patients cannot give consent
  4. DOnly the name of the medicine and the time of day it will be given
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A 50-year-old man has believed for a year that his wife is unfaithful. He works normally, his speech is organised and he has no hallucinations. Which diagnosis is most likely?

  1. ASchizophreniform disorder
  2. BSchizophrenia
  3. CBipolar I disorder
  4. DDelusional disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111211:40 AM?12:4010:4023:4011:40

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 11:40 AM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

11:40 AM
  1. 112:40
  2. 210:40
  3. 323:40
  4. 411:40
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 10 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
18 kg30 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 18 kg dan dipreskripsikan 30 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

18 kg30 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
10%stokV₁ = ? mL

Anda perlu menyediakan 200 mL larutan 2.5% (w/v) daripada larutan stok 10% (w/v). Berapakah isi padu stok V₁ yang anda perlukan?

C₁ = 10%C₂ = 2.5%V₂ = 200 mL
V₁ = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 10 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mg50 mL10 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 400 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 10 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

400 mg/50 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh150 mLair250 mLjus100 mLketulan ais240 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing375 mLair kencing450 mLair kencing400 mLlongkang luka140 mLmuntah150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 150 mLair: 250 mLjus: 100 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan75 mL/h07:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 75 mL/j. Pada 07:00, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan75 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, tiada denyutan jantung, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Di bawah paras pundi kencing, jauh dari lantai

Mengapa ini jawapannya

Meletakkan beg di bawah paras pundi kencing membolehkan air kencing mengalir dengan graviti dan mencegah aliran balik. Menjauhkannya dari lantai mengurangkan risiko pencemaran dan jangkitan.

Jawapan

D · Di bawah paras pundi kencing, jauh dari lantai
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family

Mengapa ini jawapannya

CPR is not attempted when a valid DNACPR decision applies. The nurse notes the time, follows local policy for verifying death, informs the medical team and supports the family.

Jawapan

B · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · When it is damp, loose or visibly soiled

Mengapa ini jawapannya

A dressing that is wet, loose or dirty no longer protects the insertion site and is changed using aseptic technique. Otherwise, it is changed according to policy.

Jawapan

D · When it is damp, loose or visibly soiled
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist

Mengapa ini jawapannya

Tenfold errors are common in pediatrics, usually from decimal or unit mistakes. The nurse holds the dose and clarifies it, and never changes the dose on their own.

Jawapan

D · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Give IV dextrose or glucagon as prescribed

Mengapa ini jawapannya

An unconscious patient must not be given anything by mouth because of aspiration risk. IV dextrose or glucagon raises the glucose quickly.

Jawapan

A · Give IV dextrose or glucagon as prescribed
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person

Mengapa ini jawapannya

Inhalational anthrax is not spread from person to person, so standard precautions are used. Contact precautions may be added for skin (cutaneous) anthrax with draining lesions.

Jawapan

B · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Vitamin K

Mengapa ini jawapannya

Warfarin merencat faktor pembekuan bersandar vitamin K. Vitamin K, dan bagi pendarahan major konsentrat kompleks protrombin, membalikkannya. Protamin membalikkan heparin.

Jawapan

A · Vitamin K
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · To prevent accidental intravenous administration

Mengapa ini jawapannya

Giving an oral or enteral medicine intravenously can be fatal. Enteral syringes with non-IV connectors, such as ENFit, make this wrong-route error much less likely.

Jawapan

C · To prevent accidental intravenous administration
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · In the first 15 minutes

Mengapa ini jawapannya

Acute hemolytic and anaphylactic reactions usually appear early, so the transfusion is started slowly and the nurse stays with the patient for about the first 15 minutes, checking vital signs before, during and after according to policy.

Jawapan

B · In the first 15 minutes
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan antikoagulan sepenuhnya

Mengapa ini jawapannya

Warfarin menyekat pengeluaran faktor pembekuan baharu yang bergantung pada vitamin K, tetapi faktor sedia ada bertahan selama beberapa hari. Heparin oleh itu bertindih sehingga INR berada dalam julat sasaran, lazimnya sekurang-kurangnya 24 jam dan selepas minimum kira-kira 5 hari.

Jawapan

B · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan antikoagulan sepenuhnya
11.Farmakologi

Jawapan: C · 500 micrograms

Mengapa ini jawapannya

0.5 mg × 1000 = 500 micrograms. Writing "micrograms" in full (or "mcg" in US practice), not "µg", helps avoid confusion with "mg".

Jawapan

C · 500 micrograms
12.Farmakologi

Jawapan: C · It delays or prevents ovulation

Mengapa ini jawapannya

Levonorgestrel emergency contraception mainly prevents or delays ovulation and does not disrupt an implanted pregnancy. Its effectiveness falls the longer it is delayed after unprotected sex.

Jawapan

C · It delays or prevents ovulation
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest

Mengapa ini jawapannya

Rapid or concentrated IV potassium can cause cardiac arrest. It is given diluted, by infusion, at controlled rates (often with a pump and ECG monitoring for higher rates). Concentrated ampoules are tightly controlled in hospitals because of fatal errors.

Jawapan

C · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Stop or clamp the drainage and inform the doctor

Mengapa ini jawapannya

Rapid removal of a large effusion can cause re-expansion pulmonary oedema. Coughing, chest tightness or pain are warning signs. Drainage is stopped and the doctor is informed, and the volume is usually drained in a controlled way.

Jawapan

A · Stop or clamp the drainage and inform the doctor
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Liver toxicity from valproate

Mengapa ini jawapannya

Valproate can cause serious liver injury, especially early in treatment. Jaundice, vomiting, lethargy or abdominal pain need urgent review and liver function tests. Pancreatitis is another rare but serious effect.

Jawapan

C · Liver toxicity from valproate
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Rigors and hypotension in a patient with a nephrostomy suggest urosepsis, which needs immediate assessment and treatment. Light pink drainage after TURP is expected. The other patients are stable.

Jawapan

C · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Avoid taking blood pressure on the arm with the line

Mengapa ini jawapannya

BP cuffs and tourniquets on the PICC arm can damage the line. The external length and site are checked, the dressing is kept intact, and the line is flushed and used with aseptic technique according to policy.

Jawapan

C · Avoid taking blood pressure on the arm with the line
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Late dumping with low blood glucose; check capillary glucose

Mengapa ini jawapannya

In late dumping, rapid sugar absorption triggers a large insulin release, followed by reactive hypoglycaemia 1–3 hours after eating. The nurse checks glucose and treats hypoglycaemia; dietary changes help prevent it.

Jawapan

C · Late dumping with low blood glucose; check capillary glucose
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Untuk mempercepat kematangan paru-paru janin

Mengapa ini jawapannya

Kortikosteroid antenatal meningkatkan penghasilan surfaktan dan mengurangkan sindrom distres pernafasan serta komplikasi lain pada bayi pramatang. Tokolitik digunakan untuk melewatkan bersalin, sering bagi memberi masa supaya steroid berkesan.

Jawapan

A · Untuk mempercepat kematangan paru-paru janin
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · "I will check my glucose as shown and record it."

Mengapa ini jawapannya

Regular glucose monitoring with records guides treatment changes. Skipping meals can cause hypoglycaemia and ketosis, insulin does not cross the placenta in a meaningful amount, and fetal growth is monitored.

Jawapan

C · "I will check my glucose as shown and record it."
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Before the chemotherapy starts and then regularly

Mengapa ini jawapannya

Antiemetics work best when given before chemotherapy and on a regular schedule, not only after vomiting begins. Uncontrolled vomiting can also cause anticipatory nausea with later treatments.

Jawapan

A · Before the chemotherapy starts and then regularly
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help

Mengapa ini jawapannya

IM adrenaline can be repeated after about 5 minutes if signs persist. Help is called, the child lies flat (with legs raised if tolerated, or sitting if breathing is difficult), and oxygen and IV fluids are given. Standing or walking can cause collapse.

Jawapan

C · Give a further dose of IM adrenaline as per protocol and call for advanced help
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment

Mengapa ini jawapannya

Valid consent requires that the patient has capacity, has enough information about benefits, risks and alternatives, and decides voluntarily. A mental illness does not automatically remove capacity.

Jawapan

A · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Delusional disorder

Mengapa ini jawapannya

Delusional disorder involves one or more delusions for at least 1 month, without other prominent symptoms of schizophrenia, and functioning is not markedly impaired apart from the effects of the delusion. Jealous delusions are one recognised type.

Jawapan

D · Delusional disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 11:40

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

11 AM → 11

Jawapan

11:40

Jawapan

11:40
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 166.7 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 10000/60 = 166.7 mcg/min

Jawapan

D = 166.7 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 540 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

30·18 = 540 mg

Jawapan

D = 540 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V₁ = 50 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 2.5·200/10 = 50 mL

Jawapan

V₁ = 50 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 8 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

10·60 = 600 min

Kadar titisan

R = 500·10/600 = 8.333 ≈ 8 gtt/min

Jawapan

R = 8 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 8 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 80 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

400/50 = 8 mg/mL

Kadar dos

D = 8·10 = 80 mg/h

Jawapan

D = 80 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1440 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 150 + 250 + 100 = 500 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1440 mL

Jawapan

I = 1440 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/75 = 5.333 ≈ 5.3 h

Jawapan

t = 5.3 h

Itu kira-kira 5 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 12:20.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 70

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 70

Jawapan

MFS = 70
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 0 → 0
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Tafsiran

0 → rendah

Jawapan

rendah

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions