Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should adhesive tape be removed from an older patient's fragile skin?

  1. AQuickly in one firm pull, straight upwards and away from the skin
  2. BSlowly, low and close to the skin, while supporting the skin
  3. CBy pulling it away from the wound as hard as possible
  4. DAfter wetting it with alcohol rub
2.Asas kejururawatanSukar

A recently discharged patient sends the nurse a friend request on social media. What is the most appropriate response?

  1. AAccept it and ask how they are getting on
  2. BAccept it, since the patient has gone home
  3. CAccept it but only post about work
  4. DDecline it, to keep a professional boundary
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Langkah keselamatan pesakit manakah yang paling sesuai bagi pesakit yang alah kepada lateks?

  1. AMengelak semua sarung tangan semasa penjagaan pesakit
  2. BMenggunakan sarung tangan lateks berbedak sahaja
  3. CMenggunakan peralatan bebas lateks dan mendokumenkan alahan itu dengan jelas
  4. DMenggunakan sarung tangan lateks dan mencuci tangan dengan baik selepas itu
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Pesakit manakah yang paling memerlukan langkah berjaga-jaga jatuh?

  1. APesakit warga emas yang baru keliru, mengambil sedatif, dengan gaya berjalan yang tidak stabil
  2. BPesakit yang menunggu discaj dan berjalan secara bebas
  3. COrang dewasa muda dengan jari patah yang berjalan dengan stabil dan selamat tanpa bantuan
  4. DPesakit yang sedar dan berehat di katil yang mengikut arahan
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Arahan manakah kepada pembantu jururawat yang paling jelas?

  1. A"Ukur tekanan darah Encik Lee pada 10:00 dan beritahu saya segera jika sistolik di bawah 100."
  2. B"Beritahu saya jika ada apa-apa yang kelihatan tidak kena dengan Encik Lee semasa anda berada di situ."
  3. C"Buat tanda vital Encik Lee sebelum makan tengah hari dan tulis dalam carta untuk saya."
  4. D"Perhatikan Encik Lee pagi ini dan beritahu saya bagaimana keadaannya."
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Di unit kardiak, pesakit manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?

  1. APesakit kegagalan jantung yang bertambah 0.3 kg sejak semalam
  2. BPesakit yang mengambil digoksin dengan nadi 48/min, loya dan kalium 3.0 mEq/L
  3. CPesakit yang diminta berpuasa sebelum imbasan esok
  4. DPesakit fibrilasi atrium yang kadar denyutan jantungnya 88/min dan tidak teratur, seperti sebelumnya
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which measure helps reduce the risk of surgical site infection?

  1. ALeaving the patient cool during surgery to slow bacterial growth
  2. BRemoving hair, if needed, with clippers rather than a razor
  3. CShaving the area with a razor the night before surgery
  4. DChanging the wound dressing every hour
8.Kejururawatan klinikalSukar

An older patient has fallen several times since starting a new medicine. Which drug group is most likely to contribute?

  1. AVitamin D supplements
  2. BBenzodiazepine sleeping tablets
  3. CEmollient creams applied to the legs
  4. DLubricating eye drops
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

How does the nurse start a 24-hour urine collection at 08:00?

  1. ASave three samples spread across the day and discard all of the urine passed at night
  2. BSave the 08:00 urine as the first sample, then collect until 08:00 the next day
  3. CHave the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
  4. DCollect only the first urine passed on waking, and repeat this the next morning
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2.2 mEq/L. What is the best interpretation and action?

  1. AA normal level; continue lithium as prescribed
  2. BIbuprofen side effects only; give it with food
  3. CLithium toxicity; hold lithium and report urgently
  4. DA low level; ask for the lithium dose to be raised
11.FarmakologiSederhana

Manakah kesan buruk yang terkenal bagi kortikosteroid oral jangka panjang?

  1. AOsteoporosis
  2. BTekanan darah rendah
  3. CPenurunan berat badan
  4. DHipoglisemia
12.FarmakologiSukar

A patient taking sertraline starts St John's wort for low mood. What is the main concern?

  1. AA hypertensive crisis from tyramine
  2. BSerotonin syndrome from combined serotonergic effects
  3. CBleeding from vitamin K deficiency
  4. DSevere low blood pressure from blocked alpha receptors
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient has chest pain at rest in the early morning with brief ST elevation that resolves. Coronary arteries are later found to be clear. Which condition is most likely?

  1. AAortic stenosis
  2. BVasospastic (Prinzmetal) angina
  3. CStable exertional angina from a fixed plaque
  4. DAcute pericarditis
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse teaches a patient with heart failure who takes ramipril and spironolactone. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
  2. B"I will weigh myself every morning after I go to the toilet."
  3. C"I will avoid ibuprofen for my joint pain."
  4. D"I will call if I gain weight quickly or get more breathless."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Bagaimanakah cecair dialisis peritoneal patut dipanaskan sebelum digunakan?

  1. ADalam ketuhar gelombang mikro
  2. BIa patut digunakan sejuk terus dari peti sejuk
  3. CDalam mangkuk air paip panas
  4. DDalam pemanas haba kering khusus
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

The nurse has four neurology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in one hour
  2. BA patient with a headache after a lumbar puncture this morning
  3. CA patient with multiple sclerosis who is tired after physiotherapy
  4. DA patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Aspirate from a nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. AFlush with 50 mL of air and start the feed
  2. BStart the feed slowly and watch the patient closely for coughing
  3. CGive the medicines but not the feed
  4. DDo not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?

  1. ANormal mucositis healing
  2. BOral candidiasis
  3. CLeukoplakia from smoking
  4. DFood residue only
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Why is it important to do newborn bloodspot screening at the recommended time rather than in the first hours?

  1. AThe heel cannot be pricked until the cord falls off
  2. BThe baby's blood cannot be sampled before day 3
  3. CSome results, such as PKU, need milk feeds first
  4. DEarlier testing always gives false negatives for all conditions
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Empat hari selepas kelahiran, seorang ibu berkata dia mendengar suara yang mengatakan bayinya jahat. Apakah keutamaannya?

  1. AMenasihatinya supaya tidur lebih lama dan menyemak semula dalam seminggu
  2. BPastikan ibu dan bayi tidak ditinggalkan bersendirian dan aturkan penilaian psikiatri segera
  3. CMeminta pasangannya membawa bayi pulang semalaman dan membiarkannya berehat bersendirian di bilik yang tenang
  4. DMenenangkannya bahawa ini ialah baby blues dan akan berlalu
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 20-month-old drinks about 1.5 litres of cow's milk a day and eats little solid food. He is pale and tired. What is the most likely problem?

  1. AIron-deficiency anaemia
  2. BVitamin B12 deficiency
  3. CSickle cell disease
  4. DLactose intolerance
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which practice most reduces the risk of errors with high-alert medicines such as insulin or opioid infusions in children?

  1. ARounding doses up to the nearest whole number to keep things simple
  2. BAsking the child's parent to look at the syringe and confirm that the dose looks right
  3. CAn independent double check by a second nurse before giving the medicine
  4. DChecking the dose only when the drug is given for the first time
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Julat litium serum manakah yang lazim disebut sebagai julat terapeutik penyelenggaraan?

  1. AKira-kira 0.01 hingga 0.05 mmol/L
  2. BKira-kira 3.5 hingga 5.0 mmol/L
  3. CKira-kira 2.0 hingga 3.0 mmol/L (paras lebih tinggi diperlukan untuk mania akut)
  4. DKira-kira 0.6 hingga 1.2 mmol/L (julat sasaran berbeza antara garis panduan)
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A woman taking carbamazepine for bipolar disorder uses an oral contraceptive pill. What should the nurse teach?

  1. AThe two drugs do not interact in any way
  2. BCarbamazepine increases the effect of the pill, so she can take it every other day
  3. CShe should take the pill and the carbamazepine at exactly the same time each day so that both of them stay fully effective
  4. DCarbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
121.5302 kg? kgbundarkan kepada 0.1 kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu penukaran berat memberikan 121.5302 kg. Peraturan dalam latihan ini ialah berat dibundarkan kepada persepuluh kilogram yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

121.5302 kg
x = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0020:5500:55t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:55 dan tamat pada 00:55 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

20:5500:55
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 20 kg dipreskripsikan 10 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

20 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
20%stokV₁ = ? mL

Anda perlu menyediakan 250 mL larutan 2% (w/v) daripada larutan stok 20% (w/v). Berapakah isi padu stok V₁ yang anda perlukan?

C₁ = 20%C₂ = 2%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL60 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 3 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL3 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg50 mL15 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 15 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/50 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair200 mLteh200 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing350 mLair kencing475 mLair kencing300 mLair kencing325 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

air: 200 mLteh: 200 mLInfusi IV: 75 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 350 mLair kencing: 475 mLair kencing: 300 mLair kencing: 325 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 80 mL/hmula 07:30tjumlah​ = ? h125 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 07:30 dengan 125 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 80 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL125 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, berorientasi terhadap orang, tempat dan masa dan menunjukkan respons motor terbaik: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 38/min, sedar, suhu 38.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 96%udaraSBP 142HR 38AT 38.0 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin

Mengapa ini jawapannya

Peeling the tape back low and slow while holding the skin reduces the pulling force on fragile skin. Adhesive removers can also help.

Jawapan

B · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Decline it, to keep a professional boundary

Mengapa ini jawapannya

Nursing codes advise keeping clear professional boundaries, and social media contact with patients can blur them. The nurse politely declines and does not share patient information online.

Jawapan

D · Decline it, to keep a professional boundary
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menggunakan peralatan bebas lateks dan mendokumenkan alahan itu dengan jelas

Mengapa ini jawapannya

Alahan itu didokumenkan dan pesakit memakai gelang alahan. Sarung tangan, kateter dan peralatan lain yang bebas lateks digunakan, dan bilik boleh dikosongkan daripada produk lateks. Sarung tangan lateks berbedak amat berisiko kerana bedak membawa protein ke udara.

Jawapan

C · Menggunakan peralatan bebas lateks dan mendokumenkan alahan itu dengan jelas
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Pesakit warga emas yang baru keliru, mengambil sedatif, dengan gaya berjalan yang tidak stabil

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu, sedatif dan gaya berjalan yang tidak stabil ialah faktor risiko jatuh yang utama. Pesakit memerlukan langkah seperti katil rendah, penjadualan ke tandas, pemerhatian rapi dan semakan ubat.

Jawapan

A · Pesakit warga emas yang baru keliru, mengambil sedatif, dengan gaya berjalan yang tidak stabil
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · "Ukur tekanan darah Encik Lee pada 10:00 dan beritahu saya segera jika sistolik di bawah 100."

Mengapa ini jawapannya

Arahan terbaik menyatakan dengan tepat apa yang perlu dilakukan, bila, dan nilai mana yang mesti dilaporkan segera. Arahan lain membiarkan pembantu meneka apa yang penting.

Jawapan

A · "Ukur tekanan darah Encik Lee pada 10:00 dan beritahu saya segera jika sistolik di bawah 100."
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Pesakit yang mengambil digoksin dengan nadi 48/min, loya dan kalium 3.0 mEq/L

Mengapa ini jawapannya

Bradikardia dan loya pada pesakit yang mengambil digoksin mencadangkan ketoksikan, dan kalium rendah menjadikannya lebih berkemungkinan dan lebih berbahaya. Perubahan berat yang kecil dan fibrilasi atrium yang terkawal dan diketahui adalah stabil.

Jawapan

B · Pesakit yang mengambil digoksin dengan nadi 48/min, loya dan kalium 3.0 mEq/L
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor

Mengapa ini jawapannya

Razors cause micro-abrasions that increase infection risk, so hair is removed only if necessary with clippers just before surgery. Keeping patients warm and good skin preparation also help.

Jawapan

B · Removing hair, if needed, with clippers rather than a razor
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Benzodiazepine sleeping tablets

Mengapa ini jawapannya

Sedatives, hypnotics, antipsychotics and drugs that lower blood pressure increase falls risk. A medication review is part of every falls assessment.

Jawapan

B · Benzodiazepine sleeping tablets
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day

Mengapa ini jawapannya

The collection starts with an empty bladder, so the first void is discarded and the time recorded. All urine for the next 24 hours is saved, including a final void at the end time. If urine is discarded by mistake, the collection usually has to restart.Disemak dengan: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently

Mengapa ini jawapannya

A level of 2.2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.

Jawapan

C · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
11.Farmakologi

Jawapan: A · Osteoporosis

Mengapa ini jawapannya

Kortikosteroid jangka panjang mengurangkan pembentukan tulang dan menaikkan risiko patah. Ia juga menyebabkan pertambahan berat badan, glukosa darah tinggi, hipertensi dan risiko jangkitan lebih tinggi.

Jawapan

A · Osteoporosis
12.Farmakologi

Jawapan: B · Serotonin syndrome from combined serotonergic effects

Mengapa ini jawapannya

St John's wort has serotonergic effects, so it can cause serotonin syndrome with SSRIs. It also induces liver enzymes and can reduce levels of drugs such as the combined pill, warfarin and ciclosporin.

Jawapan

B · Serotonin syndrome from combined serotonergic effects
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Vasospastic (Prinzmetal) angina

Mengapa ini jawapannya

Vasospastic angina is caused by temporary coronary artery spasm, often at rest or at night, with transient ST elevation. It responds to calcium channel blockers and nitrates. Triggers include smoking, cold and cocaine.

Jawapan

B · Vasospastic (Prinzmetal) angina
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."

Mengapa ini jawapannya

Many salt substitutes contain potassium chloride. With an ACE inhibitor and spironolactone, both of which raise potassium, they can cause dangerous hyperkalaemia. Daily weights, reporting rapid weight gain and avoiding NSAIDs (which cause fluid retention) are correct.

Jawapan

A · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Dalam pemanas haba kering khusus

Mengapa ini jawapannya

Memanaskan dialisat kepada suhu badan memperbaik keselesaan. Gelombang mikro memanaskan secara tidak sekata dan boleh mencipta titik panas; perendaman boleh mencemarkan port. Pemanas haba kering yang diluluskan oleh pengilang digunakan.

Jawapan

D · Dalam pemanas haba kering khusus
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling

Mengapa ini jawapannya

A falling vital capacity and weak cough in Guillain–Barré syndrome warn of respiratory failure, which may need ventilation. The other patients have expected or less urgent problems.

Jawapan

D · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy

Mengapa ini jawapannya

A pH above 5.5 may mean the tube is in the lung or oesophagus, or the stomach acid is reduced by drugs or feed. Nothing is given until position is confirmed according to local policy.

Jawapan

D · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Oral candidiasis

Mengapa ini jawapannya

Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.

Jawapan

B · Oral candidiasis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Some results, such as PKU, need milk feeds first

Mengapa ini jawapannya

Phenylalanine builds up only after the baby has had milk feeds, so very early samples can miss PKU. Programmes specify timing, and early samples may need repeating.

Jawapan

C · Some results, such as PKU, need milk feeds first
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Pastikan ibu dan bayi tidak ditinggalkan bersendirian dan aturkan penilaian psikiatri segera

Mengapa ini jawapannya

Halusinasi tidak lama selepas kelahiran mencadangkan psikosis selepas bersalin, yang membawa risiko kepada ibu dan bayi. Pastikan penyeliaan selamat yang berterusan dan penilaian pakar segera.

Jawapan

B · Pastikan ibu dan bayi tidak ditinggalkan bersendirian dan aturkan penilaian psikiatri segera
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Iron-deficiency anaemia

Mengapa ini jawapannya

Large volumes of cow's milk are low in iron, reduce appetite for iron-rich foods and can cause small losses of blood from the gut. Toddlers who drink too much milk are a classic group for iron-deficiency anaemia; milk is usually limited to about 500 mL a day.

Jawapan

A · Iron-deficiency anaemia
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · An independent double check by a second nurse before giving the medicine

Mengapa ini jawapannya

Paediatric doses are individualised and often very small, so tenfold errors are a real risk. Independent double checks of the calculation, dose and pump settings for high-alert medicines are a key safety measure.

Jawapan

C · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Kira-kira 0.6 hingga 1.2 mmol/L (julat sasaran berbeza antara garis panduan)

Mengapa ini jawapannya

Banyak buku teks menyebut 0.6–1.2 mmol/L (mEq/L) untuk penyelenggaraan, dan sesetengah garis panduan mengesyorkan sasaran lebih rendah seperti 0.6–0.8. Paras di atas kira-kira 1.5 dikaitkan dengan ketoksikan. Ikut makmal tempatan dan pemreskripsi.

Jawapan

D · Kira-kira 0.6 hingga 1.2 mmol/L (julat sasaran berbeza antara garis panduan)
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Carbamazepine induces liver enzymes and speeds up the breakdown of many drugs, including hormonal contraceptives. This can lead to unplanned pregnancy, and carbamazepine is also teratogenic.

Jawapan

D · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 121.5 kg

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

121.5302 → 5

Hanya digit seterusnya yang menentukan

121.5302 → 3
3 ialah 4 atau kurang, jadi 5 kekal.
Digit selepasnya (02) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 121.5 kg

Jawapan

x = 121.5 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 240 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

20:55 → 24:00 = 185 min

Selepas tengah malam

00:00 → 00:55 = 55 min

Jumlah

t = 185 + 55 = 240 min

Jawapan

t = 240 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 10·20 = 200 mg

Isi padu

V = 200/25 = 8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V₁ = 25 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 2·250/20 = 25 mL

Jawapan

V₁ = 25 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 83 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 250·60/180 = 83.33 ≈ 83 gtt/min

Jawapan

R = 83 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 83 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 300 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/50 = 20 mg/mL

Kadar dos

D = 20·15 = 300 mg/h

Jawapan

D = 300 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −400 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 200 = 400 mL
Infusi IV: 75·8 = 600 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1050 mL

Jumlah pengeluaran

350 + 475 + 300 + 325 = 1450 mL

Imbangan

B = 1050 − 1450 = −400 mL

Jawapan

B = −400 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 11.4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

125·2 = 250 mL
1000 − 250 = 750 mL tinggal

Bahagian kedua

750/80 = 9.375 h

Jumlah masa

t = 2 + 9.375 = 11.38 ≈ 11.4 h

Jawapan

t = 11.4 h

Itu kira-kira 11 h 23 min, jadi beg habis pada kira-kira 18:53.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: ringan

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: berorientasi terhadap orang, tempat dan masa → 5
M: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi) → 5

Tambah

GCS = 3 + 5 + 5 = 13

Keterukan

GCS 13 → ringan

Jawapan

ringan
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 38/min → 3
sedar (A) → 0
T 38.0 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions