Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient's blood pressure is much higher than in all previous readings. What is the best first step?

  1. ATell the patient they are having a stroke
  2. BRecord it and give an extra dose of the blood pressure tablet
  3. CRecheck it, making sure the technique and cuff size are correct
  4. DIgnore it, as it must be a machine error
2.Asas kejururawatanSukar

A patient has been taught to walk with underarm crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
  2. B"I'll keep the crutch tips about a step out to the side and front."
  3. C"I'll check the rubber tips regularly for wear."
  4. D"I'll take my weight through my hands on the hand grips."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

When should the transparent dressing over a peripheral IV site be changed?

  1. AEvery hour, so the site can be cleaned again
  2. BOnly when the IV catheter is removed, whatever its state
  3. COnly when the patient asks for a new dressing
  4. DWhen it is damp, loose or visibly soiled
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has raised a safety concern about an order with the prescriber, who dismissed it without addressing it. What should the nurse do next?

  1. ARefuse to care for the patient for the rest of the shift until the prescriber apologizes
  2. BDiscuss the concern with the patient and let them decide
  3. CState the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
  4. DCarry out the order as written, because the prescriber has heard the concern
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient has taken prednisone (prednisolone in many countries) for several months. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will tell my dentist and other doctors that I take a steroid.”
  2. B“I will take the tablets with food.”
  3. C“I will report signs of infection early.”
  4. D“I will stop the tablets as soon as I feel better.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with SIADH has a serum sodium of 120 mEq/L and is newly confused. Which nursing action has priority?

  1. AHelping the patient to walk in the corridor alone
  2. BEncouraging the patient to drink plenty of water
  3. CTeaching the patient about a low-sodium diet at home
  4. DSeizure precautions and close neurological checks
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why should a urinary catheter drainage bag be kept below the level of the bladder?

  1. ATo stop the catheter from falling out
  2. BTo prevent urine flowing back into the bladder
  3. CTo make the bag easier for the nurse to empty
  4. DTo keep the urine warm
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why must severe chronic hyponatraemia be corrected slowly?

  1. ASodium given quickly causes immediate cardiac arrest
  2. BFast correction causes severe hypoglycaemia and seizures in most patients
  3. CToo-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
  4. DFast correction makes the kidneys stop producing urine
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2.1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AGlucose tablets placed between the patient's teeth
  2. BOrange juice poured slowly into the patient's mouth
  3. CA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
  4. DGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Two weeks after a sore throat, a child develops dark (cola-colored) urine, puffy eyes and high blood pressure. Urinalysis shows red cell casts and protein. Which condition is most likely?

  1. APost-streptococcal glomerulonephritis
  2. BLower urinary tract infection (cystitis)
  3. CKidney stone in the ureter
  4. DPrerenal acute kidney injury
11.FarmakologiSederhana

A patient with a fentanyl patch is given home-care advice. Which instruction is correct?

  1. ACut the patch in half if the pain is mild
  2. BThrow used patches loose into the household bin with the packaging
  3. CApply each new patch over the same skin area
  4. DAvoid heating pads, hot baths and saunas over or near the patch
12.FarmakologiSukar

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AConstipation; a laxative will solve the problem
  2. BExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  3. CHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
  4. DAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

How do clopidogrel and ticagrelor work?

  1. AThey dissolve fibrin in existing clots
  2. BThey inhibit the vitamin K-dependent clotting factors in the liver
  3. CThey directly inhibit thrombin in the plasma
  4. DThey block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A ventilated patient is coughing, and the high-pressure alarm sounds. Coarse sounds are heard over the trachea. What should the nurse do first?

  1. ADeflate the endotracheal tube cuff fully
  2. BIncrease the tidal volume on the ventilator to overcome it
  3. CTurn the alarm off and reassess the patient in an hour
  4. DAssess the patient and suction if secretions are present
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why should antiepileptic drugs not be stopped suddenly?

  1. AThe drugs build up in the body and become toxic after stopping
  2. BSudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
  3. CStopping them suddenly causes a dangerous rise in blood pressure
  4. DStopping them suddenly causes permanent damage to the liver and kidneys
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Selepas pembedahan, pengeluaran air kencing pesakit ialah 15 mL/j selama 3 jam, dengan nadi 110/min, TD 96/58 mmHg dan membran mukus kering. Apakah punca yang paling mungkin bagi pengeluaran air kencing yang rendah?

  1. ADiabetes insipidus selepas anestesia
  2. BLebihan cecair daripada cecair IV
  3. CAKI prarenal akibat hipovolemia
  4. DSIADH disebabkan oleh pembedahan
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Skor manakah yang digunakan untuk menilai risiko dalam pendarahan GI atas sebelum endoskopi?

  1. ASkor Glasgow-Blatchford
  2. BSkor risiko ulser tekanan Waterlow
  3. CSkala Koma Glasgow
  4. DSkor Wells untuk DVT
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?

  1. AA full-thickness burn
  2. BAn arterial ulcer caused by poor circulation
  3. CA category 4 pressure ulcer over the sacrum
  4. DIncontinence-associated dermatitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A breastfed baby has jaundice in the first week with poor feeding and few wet nappies. What is the most likely cause?

  1. AABO incompatibility
  2. BSuboptimal intake jaundice
  3. CBiliary atresia with obstruction
  4. DBreast milk jaundice
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A fetus has severe oligohydramnios from the second trimester. Which complication is a major concern for the newborn?

  1. ANeonatal hypoglycaemia
  2. BPulmonary hypoplasia
  3. CMacrosomia
  4. DNeural tube defect
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which newborn problem may be the first sign of cystic fibrosis?

  1. APhysiological jaundice
  2. BUmbilical hernia
  3. CErythema toxicum
  4. DMeconium ileus
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A baby born at 27 weeks has grunting, chest retractions and rising oxygen needs. Which treatment directly addresses the cause?

  1. APhototherapy
  2. BOral glucose gel rubbed into the gums
  3. CIV antibiotics for 7 days
  4. DSurfactant given into the trachea
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Selain paras litium, ujian manakah yang dipantau secara berkala dalam rawatan litium jangka panjang?

  1. AKetumpatan tulang sahaja
  2. BFungsi buah pinggang dan fungsi tiroid
  3. CFungsi paru-paru sahaja
  4. DUjian pendengaran
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

An 82-year-old started amitriptyline last week. Which finding is most concerning?

  1. AMild constipation that responds to extra fluids and fibre in the diet
  2. BFeeling a little drowsy in the evening
  3. CNew confusion and difficulty passing urine
  4. DA slightly dry mouth
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
189 cm1 in = 2.54 cmh = ? in

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 189 cm. Dengan menggunakan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam inci. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

189 cm1 in = 2.54 cm
h = in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 tsp? mL¼ cawan? mL1 tbsp? mL6 fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 1 tsp daripada sirap batuk, ¼ cawan daripada teh, 1 tbsp daripada suplemen cecair, 6 fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tsp = 5 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 9 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

9 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1420 mikrogram. Ampul mengandungi 2 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1420 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 3 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1 g250 mL? mL/h1 mg/min

Sebuah beg mengandungi 1 g ubat dalam 250 mL. Arahannya ialah 1 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

1 g/250 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamteh200 mLair240 mLInfusi IV60 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing325 mLair kencing275 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

teh: 200 mLair: 240 mLInfusi IV: 60 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 75 mL/hmula 07:00tjumlah​ = ? h100 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 07:00 dengan 100 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 75 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 70/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct

Mengapa ini jawapannya

Unexpected findings are validated before action. If the repeat reading is still high, the nurse assesses for symptoms and reports it.

Jawapan

C · Recheck it, making sure the technique and cuff size are correct
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."

Mengapa ini jawapannya

Leaning on the armpits can damage the brachial plexus and cause crutch palsy. Weight is taken through the hands, with a gap of a few finger-widths between the crutch top and the armpit.

Jawapan

A · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · When it is damp, loose or visibly soiled

Mengapa ini jawapannya

A dressing that is wet, loose or dirty no longer protects the insertion site and is changed using aseptic technique. Otherwise, it is changed according to policy.

Jawapan

D · When it is damp, loose or visibly soiled
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command

Mengapa ini jawapannya

The two-challenge rule says the concern is voiced at least twice to make sure it was heard. If it is still not addressed, the nurse escalates through the chain of command rather than acting against the patient’s safety.

Jawapan

C · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”

Mengapa ini jawapannya

Stopping long-term corticosteroids suddenly can cause adrenal crisis, so they are tapered as prescribed. Taking them with food, telling other prescribers and reporting infection are correct.

Jawapan

D · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Seizure precautions and close neurological checks

Mengapa ini jawapannya

Severe hyponatremia can cause seizures and falls. The nurse keeps the patient safe and reports changes; free water is restricted rather than encouraged, as prescribed.

Jawapan

D · Seizure precautions and close neurological checks
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · To prevent urine flowing back into the bladder

Mengapa ini jawapannya

Keeping the bag below the bladder allows drainage and prevents backflow, which reduces infection risk. The bag should also not touch the floor.

Jawapan

B · To prevent urine flowing back into the bladder
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain

Mengapa ini jawapannya

In chronic hyponatraemia brain cells adapt to the low tonicity. A rapid rise in sodium draws water out too fast and can cause osmotic demyelination, so the correction rate is limited and sodium is checked often.

Jawapan

C · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Mengapa ini jawapannya

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Disemak dengan: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

D · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Post-streptococcal glomerulonephritis

Mengapa ini jawapannya

Red cell casts show bleeding from the glomeruli, which is typical of glomerulonephritis. After a streptococcal infection, immune complexes inflame the glomeruli, causing hematuria, proteinuria, edema and hypertension. Cystitis and stones do not cause red cell casts.Disemak dengan: Strep A Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Post-streptococcal glomerulonephritis
11.Farmakologi

Jawapan: D · Avoid heating pads, hot baths and saunas over or near the patch

Mengapa ini jawapannya

Heat increases fentanyl absorption and can cause overdose. Sites are rotated, patches are never cut, and used patches are folded sticky sides together and disposed of safely, away from children and pets.

Jawapan

D · Avoid heating pads, hot baths and saunas over or near the patch
12.Farmakologi

Jawapan: D · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Mengapa ini jawapannya

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Jawapan

D · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor

Mengapa ini jawapannya

Clopidogrel, prasugrel and ticagrelor block the P2Y12 ADP receptor on platelets, reducing aggregation. With aspirin, they form dual antiplatelet therapy after acute coronary syndromes and stents. Warfarin inhibits vitamin K-dependent factors; dabigatran inhibits thrombin.

Jawapan

D · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Assess the patient and suction if secretions are present

Mengapa ini jawapannya

High-pressure alarms are caused by secretions, coughing, biting the tube, kinked tubing or bronchospasm. With secretions heard, suctioning is the logical first step after a quick assessment. Low-pressure alarms suggest a leak or disconnection. Alarms must never be silenced without finding the cause.

Jawapan

D · Assess the patient and suction if secretions are present
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus

Mengapa ini jawapannya

Stopping antiepileptics abruptly can cause rebound seizures, which may be prolonged. Changes are made gradually under medical supervision, and missed doses should be avoided.

Jawapan

B · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · AKI prarenal akibat hipovolemia

Mengapa ini jawapannya

Takikardia, tekanan darah rendah dan membran mukus kering menunjukkan hipovolemia yang mengurangkan perfusi buah pinggang. Jururawat menyemak bahawa kateter terbuka dan membuat eskalasi; pasukan biasanya akan mempreskripsikan cabaran cecair dan mencari puncanya, seperti pendarahan atau kehilangan yang tinggi.

Jawapan

C · AKI prarenal akibat hipovolemia
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Skor Glasgow-Blatchford

Mengapa ini jawapannya

Skor Glasgow-Blatchford menggunakan urea, hemoglobin, tekanan darah sistolik, nadi, melena, sinkop, penyakit hati dan kegagalan jantung untuk mengenal pasti pesakit yang memerlukan intervensi. Skor Rockall penuh digunakan selepas endoskopi.

Jawapan

A · Skor Glasgow-Blatchford
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Incontinence-associated dermatitis

Mengapa ini jawapannya

Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.

Jawapan

D · Incontinence-associated dermatitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Suboptimal intake jaundice

Mengapa ini jawapannya

Early jaundice with poor intake is linked to insufficient milk, which slows stooling and increases reabsorption of bilirubin. Support with frequent effective feeds is the main treatment.

Jawapan

B · Suboptimal intake jaundice
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Pulmonary hypoplasia

Mengapa ini jawapannya

Amniotic fluid is breathed in and out by the fetus and is needed for lung growth. Prolonged severe oligohydramnios causes pulmonary hypoplasia and limb contractures from compression.

Jawapan

B · Pulmonary hypoplasia
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Meconium ileus

Mengapa ini jawapannya

In about 10–20% of babies with CF, thick, sticky meconium blocks the small bowel (meconium ileus), causing distension and vomiting. Newborn screening also helps detect CF early.

Jawapan

D · Meconium ileus
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Surfactant given into the trachea

Mengapa ini jawapannya

Respiratory distress syndrome in preterm babies is caused by surfactant deficiency. Exogenous surfactant given via the airway, with respiratory support such as CPAP, improves lung compliance. Antibiotics are often started too, because infection can look similar.

Jawapan

D · Surfactant given into the trachea
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Fungsi buah pinggang dan fungsi tiroid

Mengapa ini jawapannya

Litium boleh menyebabkan hipotiroidisme dan mengurangkan fungsi buah pinggang (termasuk diabetes insipidus nefrogenik), maka fungsi buah pinggang dan tiroid, kalsium serta berat badan diperiksa secara berkala.

Jawapan

B · Fungsi buah pinggang dan fungsi tiroid
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · New confusion and difficulty passing urine

Mengapa ini jawapannya

Tricyclic antidepressants have strong anticholinergic effects. In older adults these can cause urinary retention, delirium and falls, which need prompt review.

Jawapan

C · New confusion and difficulty passing urine
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 74.4 in

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Sentimeter kepada inci

h = 189/2.54 = 74.41 ≈ 74.4 in

Jawapan

h = 74.4 in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 260 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

1 tsp = 1·5 = 5 mL
¼ cawan = 0.25·240 = 60 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL

Tambah

V = 5 + 60 + 15 + 180 = 260 mL

Jawapan

V = 260 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·9 = 45 mg

Isi padu

V = 45/25 = 1.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 1.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.71 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Isi padu

V = 1420/2000 = 0.71 mL

Jawapan

V = 0.71 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 56 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 500·20/180 = 55.56 ≈ 56 gtt/min

Jawapan

R = 56 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 56 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Dos sejam

1·60 = 60 mg/h

Kadar pam

R = 60/4 = 15 mL/h

Jawapan

R = 15 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1020 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 240 = 440 mL
Infusi IV: 60·8 = 480 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1020 mL

Jawapan

I = 1020 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 12.7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL tinggal

Bahagian kedua

800/75 = 10.67 h

Jumlah masa

t = 2 + 10.67 = 12.67 ≈ 12.7 h

Jawapan

t = 12.7 h

Itu kira-kira 12 h 40 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:40.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 90

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 0 + 0 = 90

Jawapan

MFS = 90
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 70/min → 1
Reaksi: menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang → 2
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 2 + 1 + 1 = 6

Tafsiran

6 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions