Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

When washing a patient's eyes, how should each eye be wiped?

  1. AFrom the outer corner inwards, using the same part of the cloth for both
  2. BFrom the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
  3. COnly the eye that looks dirty needs cleaning
  4. DIn small circles over the closed eyelid of both eyes
2.Asas kejururawatanSukar

Five days after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless with sharp chest pain and a fast heart rate. What should the nurse suspect?

  1. AAnxiety about going home
  2. BA chest infection developing slowly
  3. CA pulmonary embolism
  4. DNormal recovery after hip surgery
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?

  1. AFamily can press it as long as they count the presses
  2. BOnly the patient should press it, because this keeps the system safe
  3. CPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
  4. DThe pump will always stop any overdose
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AA long-standing parasitic infection
  2. BAn acute bacterial infection
  3. CAn allergic reaction
  4. DA typical viral infection
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pembantu jururawat melaporkan bahawa tekanan darah pesakit ialah 168/98 mmHg (tadi 130/80) dan pesakit mengalami sakit kepala. Apakah yang patut dilakukan oleh RN?

  1. AMendokumenkan nilai itu dan meneruskan pusingan ubat
  2. BMeminta pembantu memeriksa semula tekanan darah dalam sejam
  3. CMeminta pembantu memberi ubat antihipertensi apabila diperlukan sekarang
  4. DMenilai pesakit, memeriksa semula tekanan darah dan mencari gejala
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which patient needs airborne precautions rather than droplet precautions?

  1. AA child with pertussis (whooping cough)
  2. BA teenager with mumps
  3. CA child with chickenpox (varicella)
  4. DAn adult with influenza
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. AReassure them that this is a sign the drug is working
  2. BAdvise more vigorous exercise to work through it
  3. CReport it, as statins can cause muscle damage
  4. DTell them to double the dose
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient faints during cannulation, with a slow pulse and pallor, and recovers quickly when laid flat. There is no rash, wheeze or swelling. What is most likely?

  1. AA hypoglycaemic coma
  2. BAnaphylaxis
  3. CA stroke
  4. DVasovagal syncope
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5.6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. ABananas
  2. BCabbage
  3. CWhite rice
  4. DApples
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient on clozapine reports a sore throat and fever. The ANC is 400/µL (0.4 × 10⁹/L). What should the nurse do?

  1. AGive the dose with food to protect the stomach
  2. BHalve the dose and give it with a throat lozenge
  3. CHold the clozapine and report the result at once
  4. DGive the next dose and recheck the ANC next month
11.FarmakologiSederhana

Bethanechol may be used for non-obstructive urinary retention. How does it work?

  1. AIt stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
  2. BIt increases urine production in the kidney
  3. CIt blocks muscarinic receptors and relaxes the bladder wall muscle
  4. DIt shrinks the prostate gland
12.FarmakologiSukar

Sesetengah reseptor menunjukkan aktiviti walaupun tanpa agonis. Bagaimanakah agonis songsang berbeza daripada antagonis neutral pada reseptor sedemikian?

  1. AIa memusnahkan reseptor secara kekal
  2. BIa mengurangkan aktiviti di bawah paras asas
  3. CIa tiada kesan apabila diberi sendirian
  4. DIa meningkatkan aktiviti melebihi paras asas
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

How can a patient reduce wound pain when coughing after abdominal surgery?

  1. ALie flat on the back with the legs straight
  2. BHold a pillow firmly against the wound while coughing
  3. CHold the breath for as long as possible
  4. DAvoid coughing completely until all the stitches are removed
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit fibrilasi atrium mempunyai kadar jantung 165/min, TD 78/45 mmHg, sakit dada dan kekeliruan baharu. Apakah rawatan yang patut dijangka oleh jururawat?

  1. AKardioversi elektrik bersegerak segera
  2. BDefibrilasi tidak bersegerak seperti untuk henti jantung
  3. CAtropin IV untuk memperbaik tekanan darah
  4. DBisoprolol oral dan semakan pada pagi esok
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient has acute glomerulonephritis with oedema and high blood pressure. Which nursing care is most appropriate?

  1. AEncourage a high-salt diet to balance the fluids
  2. BMonitor BP, fluid balance and daily weight
  3. CGive large amounts of IV fluid
  4. DCheck the weight once a week
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit mengalami episod sakit kepala teruk, berpeluh, jantung berdebar-debar dan tekanan darah yang sangat tinggi. Keadaan manakah yang patut dipertimbangkan?

  1. AFeokromositoma
  2. BDiabetes insipidus
  3. CHipotiroidisme
  4. DPenyakit Addison
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient is starting regular oral morphine. Which bowel advice is most appropriate?

  1. AStop eating fibre completely
  2. BWait until there has been no stool for a week
  3. CTake a bulk-forming laxative only with very little water
  4. DStart a regular laxative at the same time
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Just after extubation in recovery, a patient develops a high-pitched noise on breathing in, with falling SpO₂. What should the nurse do first?

  1. AWait a few minutes to see if it passes
  2. BSit the patient up and give a drink of water
  3. CCall for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
  4. DGive an opioid to calm the patient's breathing and reduce anxiety
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 22 weeks describes sharp pain on one side of the lower abdomen when she stands up quickly. Her vital signs and fetal heart rate are normal. What is the most likely cause?

  1. APlacental abruption
  2. BRound ligament pain
  3. CAppendicitis
  4. DPreterm labour
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman 5 hours after birth had a large blood loss and now has a heart rate of 128/min, blood pressure of 88/50 mmHg and cold hands. Which action is most important?

  1. AAsk her to walk to improve circulation
  2. BEncourage her to breastfeed to contract the uterus
  3. CCall for urgent help and start fluid resuscitation
  4. DGive her a hot drink and recheck in an hour
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should an infant with heart failure be fed?

  1. AStop the feed when the baby tires and wait until the next scheduled feed
  2. BSmall, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
  3. CLarge feeds every 6 hours so the baby can rest in between
  4. DLying flat on the back so the baby does not need to hold the head up
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child has suspected septic shock. Which action is the most time-critical?

  1. AGiving IV antibiotics as soon as possible, ideally within the first hour
  2. BGiving oral antibiotics and reviewing the child again in the morning
  3. CWaiting for the blood culture results before starting any antibiotic treatment
  4. DStarting antibiotics after the fever has been present for 24 hours
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient with psychosis says, "There's a man standing in the corner." The nurse sees no one there. Which response uses presenting reality?

  1. A"That's just your illness talking, so there's nothing to worry about. Try to think of something else."
  2. B"I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
  3. C"What does the man in the corner look like?"
  4. D"The man will go away if you ignore him."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit yang stabil dengan litium memberitahu jururawat bahawa dia mula mengambil ibuprofen setiap hari untuk sakit belakang. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMaklumkan pemreskripsi, kerana ibuprofen boleh menaikkan litium ke paras toksik
  2. BMemberitahunya tidak mengapa, kerana ibuprofen dijual tanpa preskripsi dan selamat
  3. CMemberitahunya mengambil diuretik juga untuk bengkak
  4. DMenasihatinya menggandakan dos litiumnya
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
226.785 gtt/min? gtt/minbundarkan kepada 1 gtt/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan kadar titisan memberikan 226.785 gtt/min. Peraturan dalam latihan ini ialah kadar titisan dibundarkan kepada titisan bulat yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

226.785 gtt/min
x = gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0020:5504:40t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:55 dan tamat pada 04:40 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

20:5504:40
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 32 kg dipreskripsikan 3 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 40 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

32 kg3 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
25k unit500 mL? mL/h1500 unit/h

Satu infusi mengandungi 25000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 1500 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

25000 unit/500 mL1500 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?15 gtt/mL40 gtt/min2 h

Titisan berjalan pada 40 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 2 jam?

40 gtt/min15 gtt/mL2 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
650 mLtinggal? mL/h2 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 4 jam anda mendapati 650 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

1500 mL / 6 hselepas 4 h: 650 mL
Δ = %
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamteh200 mLsusu100 mLsup150 mLketulan ais240 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing375 mLair kencing450 mLlongkang luka120 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 200 mLsusu: 100 mLsup: 150 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 75 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL120 mL/hmula 13:1516:15: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 13:15 dan berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 16:15?

500 mL120 mL/h13:15 → 16:15
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala tidak membuka mata langsung, tidak mengeluarkan bunyi dan menunjukkan respons motor terbaik: tiada pergerakan langsung. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye

Mengapa ini jawapannya

Wiping from the inner to the outer canthus moves debris away from the tear duct. Using a clean part of the cloth for each eye prevents spreading infection between them.

Jawapan

B · From the inner corner outwards, using a clean part of the cloth for each eye
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · A pulmonary embolism

Mengapa ini jawapannya

Sudden breathlessness, pleuritic chest pain and tachycardia after surgery suggest a clot from the leg has reached the lungs. This is an emergency needing urgent medical review.

Jawapan

C · A pulmonary embolism
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Only the patient should press it, because this keeps the system safe

Mengapa ini jawapannya

PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.

Jawapan

B · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · An acute bacterial infection

Mengapa ini jawapannya

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Jawapan

B · An acute bacterial infection
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Menilai pesakit, memeriksa semula tekanan darah dan mencari gejala

Mengapa ini jawapannya

Kenaikan mendadak dengan sakit kepala ialah perubahan yang mesti dinilai oleh RN. Menunggu sejam melewatkan penjagaan, dan kakitangan pembantu tidak memberi ubat atau memutuskan rawatan.

Jawapan

D · Menilai pesakit, memeriksa semula tekanan darah dan mencari gejala
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · A child with chickenpox (varicella)

Mengapa ini jawapannya

Varicella spreads by the airborne route (and contact), so it needs an airborne infection isolation room. Influenza, pertussis and mumps are spread mainly by droplets.

Jawapan

C · A child with chickenpox (varicella)
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Report it, as statins can cause muscle damage

Mengapa ini jawapannya

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Jawapan

C · Report it, as statins can cause muscle damage
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Vasovagal syncope

Mengapa ini jawapannya

Vasovagal syncope is a reflex drop in heart rate and blood pressure triggered by pain, fear or needles. Anaphylaxis would usually include skin, airway or breathing features and a fast pulse.

Jawapan

D · Vasovagal syncope
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Bananas

Mengapa ini jawapannya

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Disemak dengan: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Bananas
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Hold the clozapine and report the result at once

Mengapa ini jawapannya

An ANC below 500/µL is severe neutropenia, and with fever and sore throat it suggests a serious infection. Clozapine is held, the provider is told immediately, and infection is assessed and treated. A nurse never changes a dose without a prescription.

Jawapan

C · Hold the clozapine and report the result at once
11.Farmakologi

Jawapan: A · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle

Mengapa ini jawapannya

Bethanechol mimics acetylcholine at muscarinic receptors, contracting the detrusor muscle. It must not be used if there is mechanical obstruction to outflow.

Jawapan

A · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
12.Farmakologi

Jawapan: B · Ia mengurangkan aktiviti di bawah paras asas

Mengapa ini jawapannya

Antagonis neutral hanya menyekat agonis dan membiarkan aktiviti asas tidak berubah. Agonis songsang menstabilkan keadaan reseptor tidak aktif, maka aktiviti konstitutif jatuh di bawah paras asas.

Jawapan

B · Ia mengurangkan aktiviti di bawah paras asas
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Mengapa ini jawapannya

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound, reduces pain and makes effective coughing easier. Combined with good analgesia and deep breathing, this helps clear secretions and prevents atelectasis and pneumonia.

Jawapan

B · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Kardioversi elektrik bersegerak segera

Mengapa ini jawapannya

Takiaritmia dengan ciri buruk (renjatan, iskemia miokardium, sinkop atau kegagalan jantung) memerlukan kardioversi DC bersegerak segera di bawah sedasi atau anestesia. Kejutan itu disegerakkan dengan gelombang R untuk mengelakkan VF tercetus. Defibrilasi tidak bersegerak adalah untuk irama tanpa nadi, dan atropin adalah untuk bradikardia.

Jawapan

A · Kardioversi elektrik bersegerak segera
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Monitor BP, fluid balance and daily weight

Mengapa ini jawapannya

In acute glomerulonephritis, salt and water retention cause oedema and hypertension. Close monitoring of BP, input and output and daily weights is needed, often with salt and fluid restriction and antihypertensives.

Jawapan

B · Monitor BP, fluid balance and daily weight
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Feokromositoma

Mengapa ini jawapannya

Feokromositoma ialah tumor yang merembeskan katekolamin, biasanya daripada medula adrenal. Ia menyebabkan hipertensi episodik, sakit kepala, berpeluh dan takikardia. Sebelum pembedahan, sekatan alfa dimulakan sebelum sebarang penyekat beta, kerana sekatan beta sahaja boleh menyebabkan krisis hipertensif.

Jawapan

A · Feokromositoma
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Start a regular laxative at the same time

Mengapa ini jawapannya

Opioids slow gut movement, and tolerance to constipation does not develop. A regular laxative, often a stimulant with a softener, is started with the opioid, alongside fluids and mobility where possible.

Jawapan

D · Start a regular laxative at the same time
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust

Mengapa ini jawapannya

Stridor after extubation suggests laryngospasm or another upper airway obstruction. The nurse calls for help, applies high-flow oxygen and airway manoeuvres, and the anaesthetist may give drugs or reintubate.

Jawapan

C · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Round ligament pain

Mengapa ini jawapannya

Round ligament pain is sharp, brief pain in the groin or lower abdomen with sudden movement as the uterus grows. Moving slowly and flexing the hips towards the abdomen help. Persistent or severe pain needs review.

Jawapan

B · Round ligament pain
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Call for urgent help and start fluid resuscitation

Mengapa ini jawapannya

Tachycardia, hypotension and cool peripheries indicate hypovolaemic shock. Help is called, IV access secured, fluids and blood given as prescribed, and the cause of bleeding treated.

Jawapan

C · Call for urgent help and start fluid resuscitation
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed

Mengapa ini jawapannya

Infants with heart failure use a lot of energy and tire easily. Small, frequent feeds, rest breaks, a semi-upright position and energy-dense milk help them grow; tube feeding may be needed if they cannot take enough.

Jawapan

B · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Giving IV antibiotics as soon as possible, ideally within the first hour

Mengapa ini jawapannya

In septic shock, IV antibiotics are given as soon as possible, ideally within an hour of recognition, after cultures are taken if this does not cause delay. Fluid resuscitation and close monitoring are started at the same time.

Jawapan

A · Giving IV antibiotics as soon as possible, ideally within the first hour
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."

Mengapa ini jawapannya

Presenting reality calmly states the nurse's own perception while accepting that the experience feels real to the patient. It neither confirms the hallucination nor argues with the patient.

Jawapan

B · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Maklumkan pemreskripsi, kerana ibuprofen boleh menaikkan litium ke paras toksik

Mengapa ini jawapannya

NSAID mengurangkan perkumuhan litium, maka paras boleh naik ke julat toksik. Pemreskripsi patut menyemak rawatan sakit dan pemantauan litium.

Jawapan

A · Maklumkan pemreskripsi, kerana ibuprofen boleh menaikkan litium ke paras toksik
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 227 gtt/min

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat satu

226.785 → 6

Hanya digit seterusnya yang menentukan

226.785 → 7
7 ialah 5 atau lebih, jadi 6 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (85) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 227 gtt/min

Jawapan

x = 227 gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 465 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

20:55 → 24:00 = 185 min

Selepas tengah malam

00:00 → 04:40 = 280 min

Jumlah

t = 185 + 280 = 465 min

Jawapan

t = 465 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 3·32 = 96 mg

Isi padu

V = 96/40 = 2.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 30 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

25000/500 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 1500/50 = 30 mL/h

Jawapan

R = 30 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 320 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

40·60/15 = 160 mL/h

Isi padu

V = 160·2 = 320 mL

Jawapan

V = 320 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 30 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/6 = 250 mL/h

Kadar baharu

R = 650/2 = 325 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (325 − 250)/250·100% = 30%

Jawapan

Δ = 30%

Ini peningkatan lebih daripada 25%: kebanyakan hospital menghendaki anda menghubungi pegawai yang mempreskripsi dan bukannya mengejar kekurangan, serta menilai pesakit untuk lebihan cecair.

31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1370 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 100 + 150 = 450 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 75·8 = 600 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1370 mL

Jawapan

I = 1370 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 140 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

13:15 → 16:15 = 3 h

Isi padu yang diinfuskan

120·3 = 360 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 360 = 140 mL

Jawapan

V = 140 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: tidak membuka mata langsung → 1
V: tidak mengeluarkan bunyi → 1
M: tiada pergerakan langsung → 1

Tambah

GCS = 1 + 1 + 1 = 3

Keterukan

GCS 3 → teruk

Jawapan

teruk
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 0 + 0 + 15 = 45

Tahap risiko

45 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions