Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient with a weak left leg walks with a stick in the right hand. What is the correct sequence?

  1. AMove the stick and the right leg together, then the left leg
  2. BMove both legs forward together first, then bring the stick level with them
  3. CMove the right leg first, then the stick, then the left leg
  4. DMove the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Asas kejururawatanSukar

A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. How is it classified?

  1. ACategory 2
  2. BSuspected deep tissue injury
  3. CCategory 3
  4. DCategory 4
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Kebakaran kecil bermula dalam tong sampah di bilik pesakit semasa pesakit berada di atas katil. Apakah yang dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMengalihkan pesakit daripada bahaya serta-merta
  2. BMembuka tingkap untuk menghilangkan asap
  3. CPergi mencari pemadam api yang terdekat
  4. DMenelefon pengurus untuk melaporkan kebakaran
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to wait until the morning
  2. BTell the patient to go alone and use the call light if needed
  3. CWalk with the patient to the bathroom and stay close by
  4. DRaise all four side rails so the patient stays in bed
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang dewasa yang stabil mengalami sakit perut dan tanda vital normal. Dia akan memerlukan ujian darah dan imbasan CT. ESI tahap manakah yang sesuai?

  1. ATahap 5
  2. BTahap 4
  3. CTahap 1
  4. DTahap 3
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An older patient with heart failure is receiving a second unit of blood. She becomes breathless, with crackles in both lungs and a rising blood pressure. What is most likely happening?

  1. AAn expected effect of the first unit
  2. BTransfusion-associated circulatory overload
  3. CHypoglycemia caused by the stored blood product
  4. DA mild allergic reaction with hives
7.Kejururawatan klinikalSederhana

After removing a peripheral IV cannula, what should the nurse check?

  1. AThat the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
  2. BThat the patient's blood glucose is normal before removal
  3. CThat the site is left uncovered and bleeding freely
  4. DThat the cannula is put back in its sterile packet for the next patient
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will follow the diet advice for my stone type."
  2. B"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
  3. C"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  4. D"I will try to pass pale urine."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with recurrent gout starts allopurinol. Which laboratory result shows that the treatment is achieving its goal?

  1. AA rising serum calcium
  2. BA rising white cell count
  3. CA falling serum uric acid
  4. DA falling serum potassium
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AShe has developed Graves disease in pregnancy
  2. BhCG stimulates the thyroid in early pregnancy
  3. CThe result shows severe primary hypothyroidism
  4. DShe has pituitary failure from the pregnancy
11.FarmakologiSederhana

A patient with suspected sepsis has blood cultures ordered and a first antibiotic dose due. What should the nurse do?

  1. ATake the blood cultures first, then give the antibiotic at once
  2. BGive the antibiotic only if the temperature is above 40 °C (104 °F)
  3. CWait for the culture results before giving any antibiotic
  4. DGive the antibiotic first, then take blood cultures the next day
12.FarmakologiSukar

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
  2. B"I may get a headache after taking it."
  3. C"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
  4. D"I will replace my tablets before the expiry date."
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient has chest pain at rest in the early morning with brief ST elevation that resolves. Coronary arteries are later found to be clear. Which condition is most likely?

  1. AStable exertional angina from a fixed plaque
  2. BVasospastic (Prinzmetal) angina
  3. CAortic stenosis
  4. DAcute pericarditis
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient who has had a total laryngectomy becomes breathless and needs oxygen. How should it be given?

  1. AVia a standard face mask over the nose and mouth
  2. BVia a mask or humidified device over the neck stoma
  3. CVia nasal cannula at 2 L/min
  4. DVia a non-rebreather mask over the mouth only
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

When a patient sticks out their tongue, it points to the right. Which nerve is affected?

  1. AThe right hypoglossal nerve (XII)
  2. BThe left trigeminal nerve (V)
  3. CThe right facial nerve (VII)
  4. DThe left hypoglossal nerve (XII)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

At bedtime, a patient was given their rapid-acting insulin by mistake instead of their long-acting insulin. What should the nurse do?

  1. ASay nothing, because the patient is asleep and seems fine
  2. BGive glucagon now, before the glucose has fallen
  3. CTell the prescriber and check glucose often overnight
  4. DGive the long-acting dose as well and check glucose at breakfast
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about fatigue during radiotherapy is correct?

  1. AIt often builds during the course and can last for weeks
  2. BIt is caused by the patient becoming radioactive
  3. CIt occurs only after the first session and then disappears completely
  4. DIt means the radiotherapy has failed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

During radiotherapy to the chest, a patient develops pain on swallowing and is eating less. What is the most likely cause and nursing focus?

  1. AA heart attack; give aspirin and arrange an ECG
  2. BNormal ageing; no action needed
  3. CRadiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support
  4. DA stomach ulcer; give an antacid after meals only
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A pregnant woman takes warfarin for a mechanical heart valve. Why is she usually switched to heparin for much of the pregnancy?

  1. AWarfarin crosses the placenta and can harm the fetus
  2. BWarfarin is ineffective in pregnancy
  3. CHeparin crosses the placenta better and also protects the fetus
  4. DHeparin can be taken as a tablet once a day
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. ASeizures are always triggered by loud sounds
  2. BJitteriness stops when the limb is gently held
  3. CJitteriness comes with eye deviation and apnoea
  4. DSeizures stop when the limb is held
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak usia sekolah dengan asma menggunakan kortikosteroid sedutan setiap hari. Apakah yang patut diajar oleh jururawat?

  1. AHentikannya sebaik sahaja gejala bertambah baik
  2. BGunakannya hanya semasa serangan asma
  3. CKumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer
  4. DTelan serbuk itu dengan air
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 3-month-old is gaining weight poorly. The mother says she adds extra water to the formula to make each tin last longer. Besides poor growth, what serious complication is the nurse concerned about?

  1. AVitamin K deficiency bleeding from the extra water
  2. BHigh sodium from too much powder, which causes dehydration
  3. CLow sodium from water intoxication, which can cause seizures
  4. DHigh blood glucose from the sugar in the diluted formula, causing diabetes
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Kumpulan dapatan manakah yang mencadangkan sindrom malignan neuroleptik?

  1. ADemam tinggi, kekakuan otot "paip plumbum" yang teruk, kekeliruan, tekanan darah tidak stabil dan CK yang meningkat
  2. BHiperrefleksia, klonus, cirit-birit, anak mata yang melebar dan kegelisahan dalam masa beberapa jam selepas ubat serotonergik baharu
  3. CPertambahan berat badan dan glukosa darah meningkat
  4. DGegaran halus dan peningkatan dahaga
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. AAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
  2. BTell her that antidepressants must be started at once
  3. CArrange an emergency psychiatric admission today
  4. DExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111214:45?1:45 PM2:45 PM2:45 AM4:45 PM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 14:45 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

14:45
  1. 11:45 PM
  2. 22:45 PM
  3. 32:45 AM
  4. 44:45 PM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0023:0505:40t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 23:05 dan tamat pada 05:40 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

23:0505:40
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
68 kgBSA = 1.59 m²20 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 68 kg mempunyai luas permukaan badan 1.59 m². Preskripsi ialah 20 mg/m². Cari dos D dalam mg.

68 kgBSA = 1.59 m²20 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
50%stokair = ? mL

Anda perlu menyediakan 250 mL larutan 2.5% (w/v) daripada larutan stok 50% (w/v). Berapa banyak air W yang mesti ditambah pada stok?

C₁ = 50%C₂ = 2.5%V₂ = 250 mL
W = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
20 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 120 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

120 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
600 mL20 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 600 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

50 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup150 mLsusu200 mLteh150 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing475 mLair kencing425 mLlongkang luka90 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

sup: 150 mLsusu: 200 mLteh: 150 mLInfusi IV: 80 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL50 mL diinfuskan80 mL/h22:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Pada 22:00, 50 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL50 mL diinfuskan80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg

Mengapa ini jawapannya

The stick and the weak leg move together so the stick takes part of the load, then the strong leg steps through.

Jawapan

D · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Category 4

Mengapa ini jawapannya

Category 4 (Stage 4 in the US NPIAP system) involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. It carries a high risk of osteomyelitis and needs specialist input.

Jawapan

D · Category 4
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Mengalihkan pesakit daripada bahaya serta-merta

Mengapa ini jawapannya

Penyelamatan didahulukan: alihkan pesakit daripada api. Kemudian bunyikan penggera, kekang api dengan menutup pintu, dan padamkannya jika selamat. Membuka tingkap membekalkan oksigen kepada api.

Jawapan

A · Mengalihkan pesakit daripada bahaya serta-merta
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Mengapa ini jawapannya

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Jawapan

C · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Tahap 3

Mengapa ini jawapannya

Ujian darah (satu sumber) ditambah imbasan CT (sumber kedua) menjadikan dua sumber, iaitu ESI tahap 3 apabila tanda vital boleh diterima.

Jawapan

D · Tahap 3
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Transfusion-associated circulatory overload

Mengapa ini jawapannya

Breathlessness, crackles and hypertension during a transfusion in a patient with heart failure suggest circulatory overload. The nurse stops the transfusion, sits the patient up, gives oxygen as prescribed and informs the provider, who may prescribe a diuretic.

Jawapan

B · Transfusion-associated circulatory overload
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops

Mengapa ini jawapannya

The nurse checks that the whole cannula has been removed, applies pressure and a dressing, and records the removal. Any signs of phlebitis are noted.

Jawapan

A · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Mengapa ini jawapannya

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Jawapan

C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · A falling serum uric acid

Mengapa ini jawapannya

Allopurinol reduces uric acid production by blocking xanthine oxidase. Over time, a lower serum uric acid reduces gout attacks and dissolves urate crystals. Kidney function is checked, and a rash must be reported because of rare severe skin reactions.Disemak dengan: Gout · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

C · A falling serum uric acid
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy

Mengapa ini jawapannya

hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Disemak dengan: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

B · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
11.Farmakologi

Jawapan: A · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once

Mengapa ini jawapannya

Cultures are taken before antibiotics so the organism can be identified, but antibiotics must not be delayed in sepsis. Taking cultures quickly and then giving the antibiotic meets both aims.

Jawapan

A · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.Farmakologi

Jawapan: C · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Mengapa ini jawapannya

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Jawapan

C · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Vasospastic (Prinzmetal) angina

Mengapa ini jawapannya

Vasospastic angina is caused by temporary coronary artery spasm, often at rest or at night, with transient ST elevation. It responds to calcium channel blockers and nitrates. Triggers include smoking, cold and cocaine.

Jawapan

B · Vasospastic (Prinzmetal) angina
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Via a mask or humidified device over the neck stoma

Mengapa ini jawapannya

A total laryngectomy separates the trachea from the upper airway, so the patient breathes only through the neck stoma. Oxygen and any rescue breaths must be given via the stoma. These patients are "neck breathers" and often carry an alert card.

Jawapan

B · Via a mask or humidified device over the neck stoma
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · The right hypoglossal nerve (XII)

Mengapa ini jawapannya

With a lower motor neuron lesion of the hypoglossal nerve, the tongue deviates towards the side of the lesion, because the healthy muscles push it across. Wasting and fasciculation of that side may also be seen.

Jawapan

A · The right hypoglossal nerve (XII)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Tell the prescriber and check glucose often overnight

Mengapa ini jawapannya

Rapid-acting insulin without a meal can cause hypoglycaemia. The nurse informs the prescriber, monitors glucose closely, offers carbohydrate, follows advice about the missed basal dose and reports the incident.

Jawapan

C · Tell the prescriber and check glucose often overnight
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · It often builds during the course and can last for weeks

Mengapa ini jawapannya

Radiotherapy fatigue usually increases as treatment continues and may persist for weeks or months afterwards. Pacing, light exercise and good sleep and nutrition help.

Jawapan

A · It often builds during the course and can last for weeks
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Radiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support

Mengapa ini jawapannya

Radiotherapy to the chest can inflame the oesophagus, causing painful swallowing. Analgesia (sometimes before meals), soft moist food, nutritional supplements, dietitian input and monitoring weight are important.

Jawapan

C · Radiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus

Mengapa ini jawapannya

Warfarin crosses the placenta and is teratogenic and can cause fetal bleeding. Heparins are large molecules that do not cross the placenta, so low molecular weight heparin is commonly used instead.

Jawapan

A · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Jitteriness stops when the limb is gently held

Mengapa ini jawapannya

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Jawapan

B · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Kumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer

Mengapa ini jawapannya

Kortikosteroid sedutan ialah pencegah, digunakan setiap hari. Berkumur mengurangkan risiko sariawan mulut dan suara serak, dan spacer memperbaik penghantaran ke paru-paru. Pelega bertindak pendek digunakan semasa serangan.

Jawapan

C · Kumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures

Mengapa ini jawapannya

Over-diluted formula gives too few calories and too much free water, which can cause hyponatraemia and seizures. The nurse should also address the underlying problem, for example by linking the family with financial or social support.

Jawapan

C · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Demam tinggi, kekakuan otot "paip plumbum" yang teruk, kekeliruan, tekanan darah tidak stabil dan CK yang meningkat

Mengapa ini jawapannya

NMS biasanya berkembang sepanjang beberapa hari, dengan hipertermia, kekakuan, perubahan kesedaran, ketidakstabilan autonomi dan kreatina kinase yang meningkat. Antipsikotik dihentikan dan penjagaan perubatan segera diberikan.

Jawapan

A · Demam tinggi, kekakuan otot "paip plumbum" yang teruk, kekeliruan, tekanan darah tidak stabil dan CK yang meningkat
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Mengapa ini jawapannya

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Jawapan

D · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 2:45 PM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

14 − 12 = 2 → PM

Jawapan

2:45 PM

Jawapan

2:45 PM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 6.58 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

23:05 → 24:00 = 55 min

Selepas tengah malam

00:00 → 05:40 = 340 min

Jumlah

55 + 340 = 395 min
t = 395/60 = 6.583 ≈ 6.58 h

Jawapan

t = 6.58 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 31.8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 20·1.59 = 31.8 mg

Jawapan

D = 31.8 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: W = 237.5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 2.5·250/50 = 12.5 mL

Air untuk ditambah

W = 250 − 12.5 = 237.5 mL

Jawapan

W = 237.5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 40 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

120/60 = 2 mL/min

Kadar titisan

R = 2·20 = 40 gtt/min

Jawapan

R = 40 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 4 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

50·60/20 = 150 mL/h

Masa yang tinggal

t = 600/150 = 4 h

Jawapan

t = 4 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1660 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 150 + 200 + 150 = 500 mL
Infusi IV: 80·12 = 960 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1660 mL

Jawapan

I = 1660 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 11.9 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 50 = 950 mL

Masa

t = 950/80 = 11.88 ≈ 11.9 h

Jawapan

t = 11.9 h

Itu kira-kira 11 h 53 min, jadi beg habis pada kira-kira 09:53.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 60

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 10 + 15 = 60

Jawapan

MFS = 60
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 1 + 2 + 1 + 3 + 1 = 11

Tahap risiko

11 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions