Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How is a pulse deficit measured?

  1. ATwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
  2. BThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
  3. COne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
  4. DOne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
2.Asas kejururawatanSukar

An older patient who lives alone is ready to go home after a hip fracture but worries about washing and cooking. Which referral is most appropriate?

  1. AOccupational therapy for a home assessment
  2. BDietitian for a weight-loss plan
  3. CPodiatry for nail care
  4. DSpeech and language therapy for a swallowing assessment
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Sebelum mengakses hab kateter vena pusat, apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMeniup hab perlahan-lahan untuk membuang habuk
  2. BMengelapnya dengan pantas menggunakan kasa steril kering
  3. CMenyental hab dengan antiseptik dan membiarkannya kering
  4. DTiada apa-apa, kerana hab dilindungi di bawah penutup steril
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

During a power cut in a US hospital, a ventilator must stay powered. Where should it be plugged in?

  1. AInto any white outlet in the room
  2. BInto the outlet that is closest to the bed, whatever its color
  3. CInto an extension cord from the corridor
  4. DInto a red outlet connected to the emergency generator
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Ubat berjadual manakah yang paling kritikal dari segi masa?

  1. AInsulin bertindak pantas yang perlu diberi bersama dulang sarapan yang telah tiba
  2. BTablet multivitamin harian pada 08:00
  3. CTablet statin penurun kolesterol harian bersama sarapan pada 08:00
  4. DPelembut najis harian bersama sarapan
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

After cardiac surgery, a patient becomes hypotensive with distended neck veins and muffled heart sounds, and chest drain output has suddenly stopped. What should the nurse suspect?

  1. ALeft-sided heart failure
  2. BA blocked urinary catheter
  3. CCardiac tamponade
  4. DHypovolemic shock from dehydration
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit yang menerima warfarin mempunyai INR jauh di atas julat sasaran dan lebam. Ubat manakah yang mungkin dipreskripsikan untuk membalikkan kesannya?

  1. AVitamin K
  2. BAspirin
  3. CProtamin sulfat
  4. DNalokson
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit yang menggunakan steroid jangka panjang sakit akut selepas muntah dan terlepas dos, dengan hipotensi dan kekeliruan. Kecemasan manakah yang patut dipertimbangkan?

  1. ARibut tiroid
  2. BKrisis adrenal
  3. CHiperkalsemia
  4. DDiabetes insipidus
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A stable adult who is not bleeding receives one unit of packed red cells. By about how much is the hemoglobin expected to rise?

  1. AAbout 5 g/dL (50 g/L)
  2. BAbout 3 g/dL (30 g/L)
  3. CAbout 1 g/dL (10 g/L)
  4. DAbout 0.1 g/dL (1 g/L)
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient started methimazole for hyperthyroidism 6 weeks ago and now has a fever and a severe sore throat. Which action is most important?

  1. ACheck the TSH and double the dose if it is still low
  2. BHold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
  3. CAdvise the patient to continue the drug and drink more fluid
  4. DGive the next dose and suggest warm salt-water gargles for comfort
11.FarmakologiSederhana

Which teaching about antiepileptic drugs is most important?

  1. ATake a double dose if you feel a seizure coming
  2. BStop the drug when you have had no seizures for one whole week
  3. CDo not stop the drug suddenly, as this can trigger severe seizures
  4. DAlcohol has no effect on seizure control
12.FarmakologiSukar

A patient receiving cisplatin is given large volumes of IV fluid before and after each dose. What is the main purpose?

  1. ATo reduce kidney damage
  2. BTo increase drug absorption from the gut
  3. CTo prevent hair loss
  4. DTo prevent bleeding
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient's ankle–brachial pressure index (ABPI) is 0.6. What does this suggest?

  1. AStiff, calcified arteries that read falsely high
  2. BA deep vein thrombosis
  3. CSignificant peripheral arterial disease
  4. DNormal leg circulation
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

After a faulty gas heater was found at home, a patient has headache, nausea and confusion. SpO₂ is 99% on air. What is the priority treatment?

  1. AReassurance, because the oxygen saturation is normal
  2. BParacetamol (acetaminophen) and observation only
  3. CHigh-concentration oxygen via a non-rebreather mask
  4. DOxygen at 1 L/min via nasal cannula
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. ASoap makes the blood flow faster from the finger
  2. BWashing lowers the glucose in the blood
  3. CSugar on the skin can give a falsely high reading
  4. DWashing prevents all infection from the lancet
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with acromegaly snores loudly, stops breathing at times in sleep and is sleepy during the day. What is most likely?

  1. AAn anxiety disorder
  2. BNarcolepsy
  3. CObstructive sleep apnoea
  4. DNormal snoring
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which is a recognised side effect of ondansetron?

  1. AHearing loss
  2. BConstipation
  3. CSevere hypoglycaemia
  4. DHair loss
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with gallstones has a temperature of 39 °C with rigors, jaundice and right upper abdominal pain. What should the nurse suspect?

  1. AAcute hepatitis A
  2. BSimple biliary colic
  3. CUncomplicated reflux
  4. DAscending cholangitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

The fetus is in the left occiput anterior position. Where is the fetal heart usually heard best?

  1. ABelow the umbilicus on the mother's left side
  2. BAbove the umbilicus on the mother's right side
  3. CDirectly over the fundus
  4. DAbove the umbilicus on the mother's left side
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

At 18 weeks, a woman's maternal serum alpha-fetoprotein is well above the normal range for her dates. Which condition does this result most suggest?

  1. ADown syndrome (trisomy 21)
  2. BPre-eclampsia
  3. CGestational diabetes
  4. DAn open neural tube defect
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child with type 1 diabetes has a stomach bug and is eating very little. What is the correct advice about insulin?

  1. AKeep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
  2. BGive insulin only if the child is vomiting
  3. CGive double the usual insulin to prevent ketones
  4. DStop all insulin until the child is eating normally again, then restart at the usual dose
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak usia sekolah mengambil metilfenidat untuk ADHD. Perkara pengajaran manakah yang paling penting?

  1. AAmbil dos pada waktu pagi, dan pantau selera makan, tidur dan pertumbuhan
  2. BHentikannya pada hari persekolahan sahaja
  3. CGandakan dos pada hari ujian di sekolah untuk meningkatkan lagi tumpuan
  4. DAmbil pada waktu tidur untuk membantu tidur
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What should a patient taking chlorpromazine be taught about sun exposure?

  1. AAvoid going outside at all, even in winter, for the rest of his life
  2. BSun exposure has no effect while taking this medicine
  3. CUse sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
  4. DSunbathe for longer each day to improve mood
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A caller says she is a patient's sister and asks how he is doing. The patient has not given consent to share information. What should the nurse do?

  1. ATell her that he is on the ward but refuse to say anything else about his care or condition
  2. BNeither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
  3. CAsk her to prove she is his sister and then share the details
  4. DGive a full update, because she is a close family member
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
28.086 gtt/min? gtt/minbundarkan kepada 1 gtt/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan kadar titisan memberikan 28.086 gtt/min. Peraturan dalam latihan ini ialah kadar titisan dibundarkan kepada titisan bulat yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

28.086 gtt/min
x = gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
212 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88.4 µmol/L

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan kreatinina serum ialah 212 µmol/L. Dengan menggunakan 1 mg/dL = 88.4 µmol/L untuk kreatinina, cari c dalam mg/dL. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

212 µmol/L1 mg/dL = 88.4 µmol/L
c = mg/dL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 13 kg dipreskripsikan 15 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

13 kg15 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
10 mg/1 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 26.4 lb. Preskripsi ialah 2 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 10 mg dalam 1 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan?

26.4 lb2 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 12 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
300 mL60 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 28 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 300 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

28 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh200 mLsusu100 mLketulan ais120 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing150 mLair kencing475 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 98 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

98 kg12 hair kencing: 150 mLair kencing: 475 mLmuntah: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL450 mL diinfuskan120 mL/h19:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 19:30, 450 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL450 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tiada had; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute

Mengapa ini jawapannya

A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.

Jawapan

A · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Occupational therapy for a home assessment

Mengapa ini jawapannya

Occupational therapists assess how people manage daily activities and the home, and can arrange equipment such as perching stools and raised toilet seats.

Jawapan

A · Occupational therapy for a home assessment
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menyental hab dengan antiseptik dan membiarkannya kering

Mengapa ini jawapannya

“Menyental hab” dengan antiseptik seperti alkohol atau klorheksidin, dengan geseran dan masa yang cukup untuk kering, mengurangkan jangkitan aliran darah berkaitan talian pusat. Masa pengeringan adalah sebahagian daripada pembasmian kuman.

Jawapan

C · Menyental hab dengan antiseptik dan membiarkannya kering
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Into a red outlet connected to the emergency generator

Mengapa ini jawapannya

In US hospitals, red outlets are usually connected to the emergency generator. Life-support equipment is plugged into them, and battery backups are checked as part of emergency planning.

Jawapan

D · Into a red outlet connected to the emergency generator
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Insulin bertindak pantas yang perlu diberi bersama dulang sarapan yang telah tiba

Mengapa ini jawapannya

Insulin bertindak pantas diberi bersama hidangan; memberinya lewat atau tanpa makanan boleh menyebabkan glukosa darah tinggi atau rendah. Ubat harian lain boleh diberi sedikit lewat tanpa bahaya.

Jawapan

A · Insulin bertindak pantas yang perlu diberi bersama dulang sarapan yang telah tiba
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Cardiac tamponade

Mengapa ini jawapannya

Hypotension, distended neck veins and muffled heart sounds suggest fluid compressing the heart. A sudden stop in chest drain output can mean clots are trapping blood around the heart; this is an emergency.

Jawapan

C · Cardiac tamponade
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Vitamin K

Mengapa ini jawapannya

Warfarin merencat faktor pembekuan bersandar vitamin K. Vitamin K, dan bagi pendarahan major konsentrat kompleks protrombin, membalikkannya. Protamin membalikkan heparin.

Jawapan

A · Vitamin K
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Krisis adrenal

Mengapa ini jawapannya

Terlepas dos steroid semasa sakit boleh menyebabkan krisis adrenal, dengan kejutan, muntah dan kekeliruan. Ia dirawat segera dengan hidrokortison parenteral dan cecair.

Jawapan

B · Krisis adrenal
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · About 1 g/dL (10 g/L)

Mengapa ini jawapannya

In an average-sized adult without ongoing bleeding or hemolysis, one unit of red cells raises the hemoglobin by about 1 g/dL (and the hematocrit by about 3%). A smaller rise suggests ongoing blood loss or red cell destruction.Disemak dengan: Blood Transfusion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

C · About 1 g/dL (10 g/L)
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count

Mengapa ini jawapannya

Methimazole and propylthiouracil can cause agranulocytosis, often in the first months of therapy. Fever or sore throat must be reported at once; the drug is held and a CBC with differential is checked. Infection is treated urgently if neutrophils are low.

Jawapan

B · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
11.Farmakologi

Jawapan: C · Do not stop the drug suddenly, as this can trigger severe seizures

Mengapa ini jawapannya

Abrupt withdrawal of antiepileptic drugs can cause rebound seizures and even status epilepticus. Any change is made gradually under medical supervision.

Jawapan

C · Do not stop the drug suddenly, as this can trigger severe seizures
12.Farmakologi

Jawapan: A · To reduce kidney damage

Mengapa ini jawapannya

Cisplatin is nephrotoxic, and hydration helps protect the kidneys. It also causes ototoxicity, peripheral neuropathy, severe nausea and low magnesium.

Jawapan

A · To reduce kidney damage
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Significant peripheral arterial disease

Mengapa ini jawapannya

An ABPI of roughly 1.0–1.3 is normal, and below 0.9 indicates peripheral arterial disease; lower values mean more severe disease. A value above about 1.3 suggests calcified, incompressible vessels, common in diabetes, and is unreliable.

Jawapan

C · Significant peripheral arterial disease
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask

Mengapa ini jawapannya

Carbon monoxide binds haemoglobin far more strongly than oxygen, causing tissue hypoxia, while pulse oximetry can look normal. High-concentration oxygen speeds CO removal. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and others in the home may also be at risk.

Jawapan

C · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Mengapa ini jawapannya

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Jawapan

C · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Obstructive sleep apnoea

Mengapa ini jawapannya

Growth hormone excess enlarges the tongue and upper airway tissues, so obstructive sleep apnoea is common in acromegaly. It needs assessment because it raises cardiovascular risk and affects safety under anaesthesia.

Jawapan

C · Obstructive sleep apnoea
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Constipation

Mengapa ini jawapannya

Common side effects of ondansetron include constipation and headache. It can also prolong the QT interval, so caution is needed with other QT-prolonging drugs and electrolyte imbalance.

Jawapan

B · Constipation
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Ascending cholangitis

Mengapa ini jawapannya

Fever, jaundice and right upper quadrant pain suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs blood cultures, IV antibiotics, fluids and urgent biliary drainage, usually by ERCP.

Jawapan

D · Ascending cholangitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Below the umbilicus on the mother's left side

Mengapa ini jawapannya

The fetal heart is heard most clearly through the fetal back. In a cephalic LOA position, that is in the lower left quadrant. In breech presentations, it is usually heard above the umbilicus.

Jawapan

A · Below the umbilicus on the mother's left side
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · An open neural tube defect

Mengapa ini jawapannya

High AFP is linked to open neural tube defects and abdominal wall defects, but also to wrong dates or twins. Low AFP is associated with trisomy 21. A detailed ultrasound is the next step.

Jawapan

D · An open neural tube defect
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan

Mengapa ini jawapannya

Stress hormones during illness raise blood glucose and the risk of ketoacidosis. Insulin is never stopped; glucose and ketones are checked more often, fluids are encouraged and doses are adjusted according to the sick-day rules.

Jawapan

A · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Ambil dos pada waktu pagi, dan pantau selera makan, tidur dan pertumbuhan

Mengapa ini jawapannya

Perangsang boleh mengurangkan selera makan dan menyebabkan insomnia, maka ia diberikan pada awal hari. Ketinggian, berat, tekanan darah dan kadar denyutan jantung dipantau semasa rawatan.

Jawapan

A · Ambil dos pada waktu pagi, dan pantau selera makan, tidur dan pertumbuhan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily

Mengapa ini jawapannya

Chlorpromazine can cause photosensitivity, leading to sunburn after short exposure. Sunscreen, hats and covering the skin reduce this risk.

Jawapan

C · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message

Mengapa ini jawapannya

Without the patient's consent, the nurse should not disclose that a person is receiving mental health care. Offering to pass on a message respects confidentiality while allowing the patient to decide.

Jawapan

B · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 28 gtt/min

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat satu

28.086 → 8

Hanya digit seterusnya yang menentukan

28.086 → 0
0 ialah 4 atau kurang, jadi 8 kekal.
Digit selepasnya (86) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 28 gtt/min

Jawapan

x = 28 gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 2.4 mg/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 212/88.4 = 2.398 ≈ 2.4 mg/dL

Jawapan

c = 2.4 mg/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 15·13 = 195 mg

Isi padu

V = 195/25 = 7.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 7.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

26.4/2.2 = 12 kg

Dos

2·12 = 24 mg

Isi padu

V = (24/10)·1 = 2.4 mL

Jawapan

V = 2.4 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 14 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1000·10/720 = 13.89 ≈ 14 gtt/min

Jawapan

R = 14 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 14 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 10.7 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

28·60/60 = 28 mL/h

Masa yang tinggal

t = 300/28 = 10.71 ≈ 10.7 h

Jawapan

t = 10.7 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.53 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

150 + 475 = 625 mL

Per kilogram sejam

U = 625/(98·12) = 0.5315 ≈ 0.53 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.53 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.6 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 450 = 550 mL

Masa

t = 550/120 = 4.583 ≈ 4.6 h

Jawapan

t = 4.6 h

Itu kira-kira 4 h 35 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:05.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 12

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 3 + 2 + 4 + 1 + 1 = 12

Jawapan

B = 12
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 30 + 0 + 10 + 15 = 70

Tahap risiko

70 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions